INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

Decizia Curții Europene de Justiție dinamitează sistemul de transferuri în fotbal!

Lassana Diarra, la unul dintre multele procese cu Lokomotiv Moscova / Foto: Imago
Lassana Diarra, la unul dintre multele procese cu Lokomotiv Moscova / Foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 26 noiembrie 2024 23:34 / Actualizat marti, 26 noiembrie 2024 23:38

FIFA a anunțat azi că va suspenda toate litigiile legate de regulile de transfer, în urma hotărârii judecătorești dictate în cazul Lassana Diarra (39 de ani, retras în 2019 de la PSG) de către înaltul tribunal din Luxemburg.

Chiar începând din ianuarie, oricine vrea să plece de la echipa de care e legat contractual nu ar mai suporta nicio consecință, aceeași situație fiind valabilă pentru clubul la care se duce!

Bayern Munchen - PSG: nemții se puteau impune la un scor mai categoric » Istvan Kovacs a luat o decizie importantă
BAYERN - PSG
Bayern Munchen - PSG: nemții se puteau impune la un scor mai categoric » Istvan Kovacs a luat o decizie importantă

Le Parisien a anunțat că organismul de conducere al fotbalului mondial a suspendat toate cazurile ajunse în fața Comisiei de Disciplină, referitoare la articolele 6 și 17 din Regulamentul privind statutul și transferul jucătorilor.

Ambele sunt considerate de justiția belgiană „contrare dreptului Uniunii Europene” și „de natură să împiedice libera circulație” a fotbaliștilor profesioniști.

FIFA nu va mai putea aplica sancțiuni! Exod în ianuarie?

Până la noi ordine, FIFA va renunța astfel la toate „măsurile disciplinare împotriva jucătorilor și a antrenorilor” care nu au respectat cele două reguli privind „aplicarea drepturilor financiare” și „răspunderea solidară” a cluburilor.

Prin urmare, decizia istorică de azi va deschide o nouă „cale de evadare”, începând cu mercato din iarna viitoare, pentru fotbaliștii care nu mai vor să continue cu echipa care-i plătește să se antreneze și să presteze în teren!

„Regulamentul privind statutul și transferurile jucătorilor, care ar fi trebuit să mențină sistemul fotbalistic de mutare a jucătorilor contra cost, pare să nu se mai aplice.

Astfel, fotbaliștii nemulțumiți din cine știe ce motiv își pot părăsi cluburile, fără să fie supuși unor sancțiuni sportive ori să plătească despăgubiri. În baza hotărârii Curții Europene de Justiție, revoluția este în plină desfășurare”, a explicat cotidianul Le Parisien.

Decizia Curții Europene de Justiție dinamitează sistemul de transferuri în fotbal!
Lassana Diarra a jucat doar 19 meciuri și 936 de minute în tricoul lui PSG în 2017, având doar un assist / Foto: Imago

FIFA a avertizat că decizia nu e definitivă și nici nu înseamnă admiterea ilegalității măsurii

FIFA a precizat însă că această suspendare a tuturor dosarelor ajunse la Comisia de Disciplină nu exclude „o revenire ulterioară” și nu constituie o „admitere a ilegalității unor astfel de măsuri”.

Gazzetta dello Sport vine cu o completare: „Suspendarea procedurilor disciplinare nu exclude sancțiuni viitoare. Între timp, cele mai expuse la risc sunt cluburile mici, întrucât cele mari ar putea atrage mai ușor tinere talente fără a plăti ceva.

Cu toate acestea, este mai dificil ca echipele cele mai bogate să intre în conflict unele cu altele, având în vedere că o mare parte din valoarea bugetelor este formată din sumele încasate din vânzări”.

Pe 14 octombrie, organismul a decis să „deschidă dialogul” considerând că decizia privind dosarul „Diarra” a reprezentat „o oportunitate de a continua modernizarea cadrului său de reglementare, care este unul dintre obiectivele stabilite de președintele FIFA încă din 2016.

Dar de unde a plecat toată această nebunie și cum Lassana Diarra ar putea deveni un Marc Bosman al secolului XXI?

Decizia Curții Europene de Justiție dinamitează sistemul de transferuri în fotbal!
Lassana Diarra a jucat între 2009 și 2012 la Real Madrid, bifând 116 meciuri, un gol și 7 assisturi / Foto: Imago

Lassana Diarra a fugit de la Moscova și a voia să joace în Belgia!

La cererea justiției belgiene, înalta instanță din Luxemburg a examinat cazul fostului internațional francez Lassana Diarra, care în urmă cu zece ani a contestat condițiile plecării sale de la Lokomotiv Moscova.

Despărțirea a fost însoțită și de sancțiuni financiare, ceea ce a determinat-o pe Charleroi să renunțe la intenția de a-l recruta.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a conchis că anumite legi ale FIFA care reglementează transferurile între cluburi sunt „contrare” dreptului UE și „de natură să împiedice libera circulație” a fotbaliștilor profesioniști!

Decizia Curții Europene de Justiție va provoca o liberalizare a ferestrei de transfer. Aceasta va fi accelerată de suspendarea sancțiunilor FIFA în privința nerespectării în special a articolelor 6 și 17, ce reglementează statutul și transferul jucătorului. Regula FIFA în privința achitării unor despăgubiri este judecată ca ilegală de CJUE
Le Parisien, cotidian francez

Lassana Diarra se revolta după ce i s-a tăiat drastic din salariu!

Fostul mijlocaș central al lui Chelsea, Arsenal, Real Madrid, Marseille și PSG a încercat să-și rezilieze contractul cu clubul moscovit, din cauza unei reduceri drastice a salariului său.

Lokomotiv a considerat ilegală ruperea înțelegerii și a cerut daune de 20 de milioane de euro, sumă redusă ulterior la 10,5 milioane, pentru prejudiciul suferit.

În consecință, clubul belgian Charleroi, care era interesat să-l aducă pe Diarra, a decis în cele din urmă să nu semneze cu francezul, de teama de a nu fi nevoit să achite o parte din aceste penalități, așa cum cere FIFA.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„România a câștigat o jucătoare, asta e mai important decât victoria!” » 3 concluzii de la un fost selecționer după triumful remarcabil cu Cehia: „Aici a fost inspirat Pera”
Handbal
„România a câștigat o jucătoare, asta e mai important decât victoria!” » 3 concluzii de la un fost selecționer după triumful remarcabil cu Cehia: „Aici a fost inspirat Pera”
După N'Jie, și Boupendza a făcut scandal când a fost înlocuit » Ce gesturi a făcut atacantul
Superliga
După N'Jie, și Boupendza a făcut scandal când a fost înlocuit » Ce gesturi a făcut atacantul
Moment rar întâlnit în fotbal » Incredibil ce a pățit arbitrul la Rapid - Petrolul + Au fost probleme și cu VAR-ul
Superliga
Moment rar întâlnit în fotbal » Incredibil ce a pățit arbitrul la Rapid - Petrolul + Au fost probleme și cu VAR-ul

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (21)
fantoma_lui_BabaNovac
fantoma_lui_BabaNovac  •  27 Noiembrie 2024, 15:04
Postat de corectorul pe 27 Noiembrie 2024, 10:56

In primul rand, afla ca nu exista o lege in Romania, care sa oblige destinatarii sai (caci doar legea este obligatorie pot cetateni), prin care sa se dispuna obligatoriu nerecunosterea statului Kosovo. Nerecunoasterea statului Kosovo survine doar printr-o declaratie politica a Parlamentului Romaniei, repet nu printr-o lege obligatorie pt cetateni. In al doilea rand, in Romania exista legislatie solida, incepand cu art 16 si art. 30, alin. 6 si 7 din Constitutia Rom si continuand cu art. 2 si art. 15 din O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, care sanctioneaza juridic ca DISCRIMINARE orice declaratie sau afirmatie in public prin care se lezeaza demnitatea umana, se incita la discriminare si se indeamna la ura nationala. Or, a le striga kosovarilor „Serbia, Serbia”, in contextul in care acestia se afla intr-un conflict politic si diplomatic cu Serbia, poate sa reprezinta un comportament discriminatoriu pe criteriul nationalitatii, lezandu-le demnitatea (mai ales in contextul in care intre kosovo si Serbia a exista si un coflict armat care a dus la separarea si independenta kosovo). Este ca si cand ai organiza un eveniment in tara la care ai invita Ucraina si le-ai striga in fata „Rusia, Rusia”. Este evident ca i-ai ofensa si le-ai leza demnitatea umana pe criteriul nationalitatii, in contextul in care acestia se afla intr-un conflict armat, politic si diplomatic cu Rusia. Iar asta reprezinta discriminare pe criteriul nationalitati

...apoi compararea situației cu exemplul „Rusia, Rusia” strigat în fața ucrainenilor la un eveniment oficial este problematică, deoarece contextul este esențial. În cazul unui meci de fotbal, scandările publicului nu sunt reprezentative pentru poziția oficială a statului român, spre deosebire de un eveniment diplomatic sau politic. Comportamentul publicului la un eveniment sportiv nu are aceeași greutate juridică sau simbolică precum o declarație oficială. România nu recunoaște Kosovo ca stat, ceea ce poate influența percepția publicului față de acest subiect. Deși nerecunoașterea nu este reglementată printr-o lege obligatorie pentru cetățeni, ea este o politică oficială a statului. În acest context, scandările pro-Sârbia pot reflecta o poziție politică larg răspândită în societatea românească, fără ca aceasta să fie considerată ilegală sau discriminatorie. Iar pana la urma standardele de perceptie sunt subiective ceea ce unii pot considera ofensator, alții pot interpreta ca o expresie de susținere pentru o parte într-un conflict politic. Percepția kosovarilor asupra scandărilor „Serbia, Serbia” este importantă, dar nu determină automat caracterul discriminatoriu al acestora. Într-o societate democratică, este normal ca astfel de manifestări să fie analizate în funcție de context și intenție, nu doar de impactul emoțional.

fantoma_lui_BabaNovac
fantoma_lui_BabaNovac  •  27 Noiembrie 2024, 15:01
Postat de corectorul pe 27 Noiembrie 2024, 10:56

In primul rand, afla ca nu exista o lege in Romania, care sa oblige destinatarii sai (caci doar legea este obligatorie pot cetateni), prin care sa se dispuna obligatoriu nerecunosterea statului Kosovo. Nerecunoasterea statului Kosovo survine doar printr-o declaratie politica a Parlamentului Romaniei, repet nu printr-o lege obligatorie pt cetateni. In al doilea rand, in Romania exista legislatie solida, incepand cu art 16 si art. 30, alin. 6 si 7 din Constitutia Rom si continuand cu art. 2 si art. 15 din O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, care sanctioneaza juridic ca DISCRIMINARE orice declaratie sau afirmatie in public prin care se lezeaza demnitatea umana, se incita la discriminare si se indeamna la ura nationala. Or, a le striga kosovarilor „Serbia, Serbia”, in contextul in care acestia se afla intr-un conflict politic si diplomatic cu Serbia, poate sa reprezinta un comportament discriminatoriu pe criteriul nationalitatii, lezandu-le demnitatea (mai ales in contextul in care intre kosovo si Serbia a exista si un coflict armat care a dus la separarea si independenta kosovo). Este ca si cand ai organiza un eveniment in tara la care ai invita Ucraina si le-ai striga in fata „Rusia, Rusia”. Este evident ca i-ai ofensa si le-ai leza demnitatea umana pe criteriul nationalitatii, in contextul in care acestia se afla intr-un conflict armat, politic si diplomatic cu Rusia. Iar asta reprezinta discriminare pe criteriul nationalitati

Deși legislația românească interzice discriminarea și incitarea la ură, este esențial să facem distincția între o declarație care lezează demnitatea și una care constituie discriminare ilegală. Strigătul „Serbia, Serbia” în contextul unui eveniment sportiv, chiar dacă poate fi perceput ca ofensator, nu este automat o încălcare a legii. Pentru a fi considerat discriminatoriu, conform OG nr. 137/2000, ar trebui să fie demonstrată o intenție explicită de incitare la ură sau de discriminare. Într-un cadru sportiv, astfel de scandări sunt adesea interpretate ca manifestări de susținere sau rivalitate, nu ca declarații politice intenționate să discrimineze. Conform articolului 30 din Constituția României, libertatea de exprimare este garantată, cu excepția cazurilor care incită explicit la ură, violență sau discriminare. Contextul sportiv, caracterizat de emoții intense și rivalități istorice, nu implică neapărat intenția de a leza demnitatea unei națiuni. În plus, limitarea libertății de exprimare în astfel de cazuri ar putea crea un precedent periculos pentru orice formă de exprimare critică sau simbolică.

florar
florar  •  27 Noiembrie 2024, 14:35
Postat de cirus11 pe 27 Noiembrie 2024, 11:02

De ce sa dispara?? Cluburile mari in general cumpara foarte scump si vand ceva mai ieftin... Ele o sa iasa super castigate din asta, o sa bage surplusul de bani in salariile fotbalistilor. In schimb cluburile mai mici, de exemplu cele din Romania o sa se duca inspre faliment... pai e un intreg business la cluburi mai mici sa creasca jucatori buni de mici si sa-i vanda, e nevoie de multa munca, investitie pe termen lung, mult know how... Adio. Ce rost mai are?? Chiar nu inteleg ce repercusiuni urmeaza.

Cluburile bogate au acum jucători în care se a investit enorm ! Dacă s ar declară că acele investiții sunt egale cu zero ar fi o mare pierdere financiara pentru ele ...mai ales daca investițiile au fost făcute prin împrumuturi ...

Vezi toate comentariile (21)
Comentează