Articol de Remus Dinu - Publicat luni, 30 decembrie 2024 15:49 / Actualizat luni, 30 decembrie 2024 16:09
Oțelul la ananghie! Fără antrenor principal, cu cantonamentul anulat și cei mai importanți fotbaliști pe picior de plecare, Galațiul traversează acum un risc major: menținerea pe prima scenă e într-un real pericol, o eventuală retrogradare fiind sinonimă, după cum o arată indiciile, cu un nou colaps pe malul Dunării. Luni, inevitabilul s-a produs: nemulțumit de problemele financiare ale clubului și de neimplicarea sponsorilor, Dorinel Munteanu și-a reziliat contractul cu „oțelarii”.
Regres de neconceput pentru Oțelul Galați, formația care a ocupat etape bune un loc de play-off la începutul sezonului.
„Virusată” de restanțe salariale și pe un fond general nesigur în club, rezultatele au luat-o la vale în ultimele săptămâni, amplificând astfel supărările lui Dorinel Munteanu. Finalul lui 2024 îi găsește pe gălățeni pe locul 11, captivi într-o serie negativă parcă interminabilă.
Se destramă iar Oțelul?
Cu fotbaliștii neplătiți - unele restanțe ajungând la trei luni - Dorinel Munteanu a oferit ultimatum după ultimatum în ultimele zile, însă strigătele repetate ale fostului mare fotbalist n-au fost auzite. Asta a dus la o ruptură de magnitudine la Galați, iar Oțelul a rămas, oficial, fără antrenor principal.
Ce urmează la clubul „resuscitat” de Dorinel Munteanu în urmă cu trei ani? Campioana din 2011 a trecut la rândul ei prin „focurile” falimentului, s-a redresat cu greu, inclusiv cu ajutorul suporterilor, însă acum pare din nou pe marginea prăpastiei. GSP analizează 3 posibile consecințe ale supliciului regăsit astăzi la Oțelul.
1. Vedete pe picior de plecare, ușa e acum larg deschisă
Zilele trecute, chiar în perioada în care Dorinel Munteanu anunțase în Gazeta Sporturilor că Oțelul și-a anulat stagiul de pregătire, două vești importante îi vizau pe gălățeni.
Devenea tot mai evident că Juri Cisotti și Alexandru Pop, doi dintre cei mai importanți fotbaliști ai echipei, sunt pe cale să-și încheie definitiv socotelile cu Oțelul,ei fiind curtați de FCSB, respectiv Dinamo. Italianul s-a înțeles deja cu Gigi Becali, în timp ce mutarea atacantului la Dinamo pare la rândul său o chestiune iminentă.
În plină debandadă, clubul s-ar mai putea confrunta și cu alte plecări în perioada următoare, mai ales că lotul dispune de unele nume importante. Fundașul stânga lusitan Miguel Silva e urmărit de mai multe cluburi din prima ligă, compatriotul Samuel Teles, mijlocașul central cotat la 500.000 de euro pe Transfermarkt, fiind și el o posibilă țintă pentru rivalele din campionat.
Iar perspectivele pesimiste nu se opresc aici: peste 90% dintre jucătorii „oțelarilor” au contracte scandente în vară, ceea ce înseamnă că, de la 1 ianuarie, sunt liberi să intre la negocieri cu alte cluburi.
2. De unde bani? Promisiunile nu țin de foame
Fotbaliștii care vor rămâne să ducă greul până la finalul sezonului au o mare problemă: salariile restante cu care sunt amăgiți de luni de zile.
Combinatul „Liberty”, sponsorul principal al echipei, a promis că va vira o sumă de bani în conturile Oțelului, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum, aspect care a dus la „divorțul” irevocabil cerut de Munteanu. Pe gălățeni îi așteaptă un retur complicat, un play-out infernal, iar perspectiva de a aborda restul campionatului pe „burta goală” nu-i deloc una îmbucurătoare printre jucătorii finalistei Cupei.
„Asta e cea mai mare problemă a noastră acum, că sponsorul principal, cei de la Combinat, de la «Liberty», nu respectă contractul cu clubul. Eu mai aștept câteva zile, mai am răbdare, dar voi ieși public să spun ce s-a întâmplat aici în ultimele luni. Intrăm în curând în a treia lună de restanțe salariale și față de jucători”, spunea Munti, într-un interviu acordat experimentatului jurnalist GSP Marius Mărgărit.
3. Retrogradarea ar putea stinge iar lumina
Chiar dacă își va instala un nou „principal”, Oțelul rămâne în umbra problemelor expuse mai sus.
Exemple recente, Gaz Metan, Mioveni, Clinceni, chiar și Dinamo, au confirmat că problemele financiare acute nu fac deloc casă bună cu rămânerea în prima ligă. Iar o ipotetică retrogradare a Galațiului ar avea consecințe devastatoare pentru fosta campioană.
Motivul? Galațiul și-ar lua adio de la sumele consistente provenite din drepturile TV, principala sursă de venit a echipelor din a doua jumătate a clasamentului. E dovedit cu cifre că, în Liga 2, formațiile nu primesc mai mult de 20.000 de euro pe sezon din drepturi TV.
Cluburile care ajung în „B” se confruntă, de obicei, cu efect de domino: dincolo de dispariția banilor veniți dinspre televiziuni, scade și interesul general al fanilor, al sponsorilor. Iar sumele provenite din bilete vândute sau merchandising se diminuează și ele simțitor.
Indiferent cum vor arăta următoarele luni, printre fanii Oțelului s-a instalat iar anxietatea, mai ales că aceștia au încă proaspătă în minte amintirea precedentei retrogradări, care a dus în cele din urmă la dispariția clubului de pe harta fotbalului românesc.
SC Oțelul Galați anunță rezilierea de comun acord a contractului cu managerul tehnic Dorinel Munteanu, revenit la club în vara anului 2021.
Clubul nostru și antrenorul care a obținut titlul de Campion al României și Supercupa României cu Oțelul în 2011 au reziliat astăzi înțelegerea scadentă în iunie 2027.
Mulțumim pentru întreaga muncă depusă și îți urăm mult succes, Dorinel!
- Comunicat Oțelul Galați
Cum a evoluat situația Oțelului?
- A câștigat în 2011 primul titlu de campioană din istorie
- În 2012, Dan Adamescu, prin societatea The Nova Group, a preluat pachetul majoritar de acțiuni, pe care îl deținuse combinatul Arcelor Mittal. Marius Stan, fostul președinte al clubului, s-a retras și a devenit primar
- În iulie 2013 s-a solicitat intrarea în insolvență
- Echipa a retrogradat din L1 în 2015
- În 2016 a picat și din L2, după un sezon pe care l-a terminat fără fotbaliști profesioniști, doar cu juniori care pierdeau la scor toate meciurile
- Retrogradările au lăsat clubul fără surse de venit, astfel că în aprilie 2016 s-a declarat falimentul.
- La 12 septembrie 2017, ASC Oțelul Galați a reintrat în posesia mărcii, devenind succesorul vechiului club.
- Echipa s-a reinventat în anii următori. Cu ajutorul suporterilor, iar mai apoi sprijiniți de autoritățile locale, Oțelul a ajuns în Liga 3. Ulterior, a promovat succesiv până în Superligă. În 2023, a disputat finala Cupei, pierdută la loteria penalty-urilor în fața celor de la Corvinul.