Articol de GSP - Publicat joi, 13 octombrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 13 octombrie 2011 13:54
Un abonament la sală este recomandat dar nu obligatoriu pentru a fi în formă. Kilogramele pot fi date jos iar musculatura poate fi întărită la fel de bine şi de acasă, doar cu ajutorul unor piese-cheie din echipamentul de fitness. Mai jos sunt şase accesorii indispensabile unui antrenament serios, care să dea rezultatele scontate.
Bandă elastică
Benzile elastice se potrivesc oricărei persoane, fie că face sport zilnic sau o dată pe lună. Magazinele de specialitate au o varietate de benzi, colorate diferit şi împărţite pe nivele de dificultate şi tipuri de exerciţii.
Pentru începători, sunt recomandate benzile de lungime medie. Pe măsură ce progresezi, poţi înfăşura banda în mână, scurtând lungimea. Va deveni din ce în ce mai greu să controlezi mişcarea şi vei depune mai mult efort. O altă cale de a ţine sub control banda elastică este să îi legi un capăt de un obiect solid, greu de mişcat, în timp ce celălalt rămâne în mâna ta – aceasta este şi o modalitate de a lucra numai un braţ.
Sfat: Nu lăsa banda să revină la poziţia iniţială dintr-odată când ai terminat exerciţiul, ci lasă uşor elasticul, cu o mişcare controlată.
Minge de fitness/mingea suedeză
Mingile de fitness pot fi folosite pentru întărirea musculaturii abdominale şi întinderi, în timpul stretchingului. Deşi pare doar o jucărie, mingea de fitness, numită şi minge suedeză, este un instrument ajutător important în remodelarea corporală.
Totuşi, pentru a obţine un corp tonifiat, un abdomen tare şi o postură corectă, trebuie să alegi mingea potrivită pentru tine. Aici există un secret – alegerea mingii se face în funcţie de înălţimea ta.
Înălţime - Diametru minge
< 1.40 m 30 cm
1.55 m – 1.70m 55 cm
< 1.88 m 65 cm
> 1.88 m 75 cm
O saltea este o investiţie de durată pentru persoanele care nu fac deloc (sau foarte puţină) mişcare în afara casei. Salteaua îţi protejează coloana de impactul cu podeaua şi poate fi folosită când faci abdomene, exerciţii de stretching, Yoga sau Pilates.
Ganterele reprezintă unul dintre cele mai comune echipamente de fitness care dă rezultate garantate. Cu cât vei include mai multe exerciţii ce presupun greutăţi de acest tip, cu atât braţele tale vor fi mai tonifiate. În plus, rezultatele se vor vedea în cel mai scurt timp.
Pentru începători, sunt recomandate ganterele de 1-2 kg, iar pentru cei care au rezistenţă fizică, greutăţile de 5-6 kg.
Ceas pentru monitorizarea pulsului
Lipsa unui instructor care să te motiveze şi să-ţi înregistreze progresele este una din frustrările cu care o să ai de-a face. Dacă nu ai altă variantă, investeşte într-un instrument de monitorizare a pulsului; acesta îţi va indica efortul depus şi oboseala acumulată.
Încearcă un ceas de mână cu monitorizare – un astfel de gadget este practic, la îndemână şi destul de mic încât să nu te incomodeze.
Sfat: Ai grijă ca în timpul exerciţiilor să rămâ in în zona optimă a pulsului, adică la 80%-85% din pulsul maxim. Pulsul maxim poate fi calculat dacă scazi din 220 vârsta ta.
DVD-uri cu exerciţii
Dacă antrenamentul în casă devine plictisitor, schimbă melodiile din playlist şi exerciţiile. Sau apelează la un 2 în 1: caută DVD-uri cu antrenamente mai puţin obişnuite, cum ar fi Zumba şi Kickbox. Vei vedea cum antrenamentele se transformă din chin în plăcere!