TIMP LIBER  »  HOBBY  »  CUM ITI ALEGI BICICLETA

Tipuri de biciclete, preturi, sfaturi utile

Cursiera +3   FOTO
Cursiera

Articol de GSP - Publicat duminica, 27 februarie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 17 august 2011 11:21

Mersul pe bicicleta este distractiv si ajuta la mentinerea siluetei, iar in acelasi timp protejeaza mediul inconjurator. E o modalitate practica de a merge la serviciu  intr-un oras aglomerat sau de a descoperi trasee montane. Alegerea bicicletei potrivite poate fi, de cele mai multe ori, mai dificila decat abilitatea de a merge pe ea. Pentru cei care intra intr-un magazin de specialitate nepregatiti, exista mari sanse sa se simti coplesiti. Si cum informatia este putere, cunoasterea anumitor detalii este indispensabila pentru alegerea bicicletei perfecte. Cristian Mihai, patronul Bicishop, a oferit cateva sfaturi si recomandari pentru cititorii GSP.


Cursiere - biciclete de asfalt, a caror viteza te face sa zbori
Cei care au incercat o cursiera spun ca senzatia de libertate pe care ti-o ofera acest tip de bicicleta e de neuitat. Pentru cei fara experienta, poate fi destul de greu sa o pedaleze, fiind potrivita pentru o persoana mai flexibila. Cum o recunosti? In primul rand, “semnatura” unei cursiere consta in rotile uimitor de subtiri. Apoi, ghidonul lasat si cadrul rigid o fac cea mai potrivita pentru sprint. De departe cele mai performante biciclete ca viteza, sunt extrem de manevrabile, insa posibilitatea transportarii unui bagaj se apropie de zero. 
Accelerarile, sprinturile si ascensiunile rapide sunt o joaca pentru cursiere. Este o bicicleta de sosea, potrivita pentru antrenament, curse si viteza. Daca iti place senzatia de libertate si nu ti-e teama sa apesi pe aceleratie, cursiera este bicicleta perfecta pentru tine.


Mountain Bike – mitul bicicletei buna la toate
Un cadru solid, roti rezistente, cauciucuri cu crampoane si frane puternice – elemente fara de care un mountain bike nu ar putea atinge performantele uimitoare pe care le are pe terenul accidentat de munte. “Chiar daca sint gandite pentru off-road, sunt cele mai populare biciclete ale ultimului deceniu”, spune Cristian Mihai, patronul Bicishop. Desi pot fi pedalate si pe drumuri asfaltate, in aceasta situatie bicicletele mountain bike nu sunt eficiente pe distante mari. In plus, rotile se vor uza dupa o folosire indelungata pe asfalt. Ai doua optiuni: varianta hardtail, care are suspensii doar in partea in fata a bicicletei, sau varianta full suspension.

Mountain bike-urile iti ofera sansa de a iesi din jungla urbana si te ajuta sa cuceresti relativ usor drumurile forestiere si potecile de munte. Au cea mai mare durabilitate si pot fi pedalate cu usurinta, designul asigurand o pozitie destul de comfortabila. Un alt avantaj al acestor biciclete este gama larga de preturi.

Recomandarea specialistului: Pentru cei care isi doresc o bicicleta de calitate, dar mai ales cu un design atractiv, firma Cube este cea potrivita. In schimb, bicicletele Kellys sunt cunoscute pentru calitatea ireprosabila a componentelor, iar Merida este un alt brand cunoscut, ideal pentru cei care vor o bicicleta cu renume.


Bicicleta de cross – cum ajungi la serviciu rapid si fara efort
Pentru cei neexperimentati, poate trece drept cursiera, insa diferentele sunt destul de mari. Nu ating viteza care le-a facut celebre pe cursiere si sunt de asemenea mai incete la manevrat. Rapoartele de viteze sunt gandite special pentru a asigura o ascensiune confortabila, iar transportul bagajelor nu mai este o problema. La coborarea pantelor nu vei avea probleme, avand in vedere ca aceasta este o bicicleta foarte stabila. Foloseste pinioanele mari pentru a reduce efortul cind urci o panta.
Fie ca vrei sa faci un antrenament usor de fitness, ai chef de o plimbare sau vrei sa ajungi la serviciu fara a pierde ore bune in trafic, bicicleta de cross este exact ceea ce cauti.

Bicicleta de oras – confort maxim in timp ce pedalezi
Acest tip de bicicleta a fost in primul rand pentru asfalt, insa poate merge destul de bine si pe drumuri usor neasfaltate. Pozitia confortabila la pedalat isi atinge apogeul atunci cand o astfel de bicicleta este echipata si cu amortizoare pentru absorbtia socurilor. Caratul bagajelor sau montarea accesoriilor nu va fi o problema, intrucat aceasta bicicleta este perfecta pentru asa ceva.
Daca esti un om comod care nu planuieste sa se urce pe sa foarte des si nu pefera acest mijloc de transport pe distante lungi, atunci ar trebui sa iti achizitionezi o bicicleta de oras. Nu sunt la fel de abile precum cursierele sau bicicletele de cross, insa se descurca mai bine decat mountain bike pe asfalt.

BMX – senzatii tari pentru tinerii agili
BMX, sau Bike Moto X este o bicicleta pe cat de mica, pe atat de agila. „Poate fi utilizata atat pe asfalt, cat si in bike parkuri sau dirt parks (parcuri speciale pentru biciclete, cu teren accidentat)”, spune Cristian Mihai, patronul Bicishop, unul din magazinele specializate de biciclete din Bucuresti. Cadrul este de obicei din crom, iar toate piesele sunt confectionate din materiale mai rezistente decat a celorlalte tipuri de biciclete.
Cea mai manevrabila bicicleta, BMX-ul este potrivit in special pentru adolescentii pasionati de sporturi mai dure, care incearca tot felul de cascadorii cu acest tip de bicicleta, in parcurile special amenajate. Costurile sunt mai reduse, datorita simplitatii. 

Ce ar trebui sa stii despre cumpararea unei biciclete

1. Cumpara-ti bicicleta dintr-un magazin specializat! Experienta si calificarea in domeniu a personalului iti va fi de real folos daca esti in cautarea bicicletei potrivite pentru tine. Preturile sunt intr-adevar mai mari, insa calitatea bicicletelor si a pieselor merita.
2. Tine cont de criteriile in functie de care iti alegi bicicleta. Inaltimea va fi un factor determinant, insa nici lunginea bratelor si picioarelor nu trebuie neglijata daca vrei sa te simti bine in timp ce pedalezi. Trebuie sa-i specifici vanzatorului si in ce scop doresti sa folosesti bicicleta si cat de des.
3. O bicicleta frumoasa nu e neaparat si performanta. Chiar daca tentatia de a cumpara o bicicleta cu un design mai original sau vopsita in culoarea ta preferata este mare, tine minte ca aspectul nu are nicio legatura cu fiabilitatea, calitatea sau confortul bicicletelor. In magazinele de specialitate, calitatea pieselor este cea care dicteaza pretul, nu felul cum arata.
4. Echipamentul de protectie poate face diferenta intre viata si moarte. Un biciclist nu are nicio scuza pentru refuzul de a purta cel putin casca! In cazul in care te gandesti sa achizitionezi prima ta bicicleta, orice specialist din domeniu iti va spune ca este imperativ sa cumperi si o casca (cel putin aceasta piesa din echipamentul de protectie!) odata cu aceasta.
5. Inainte de a cumpara o bicicleta, asigura-te ca respecta normele internationale de siguranta si calitate. Legislatia europeana impune un set de masuri pentru a proteja cumparatorul de produsele de proasta calitate.
6. Nu cumpara o bicicleta la care nu ti se ofera garantie! Magazine care comercializeaza biciclete sunt multe, insa putine dintre acestea au si service-uri proprii, asa ca garantia este indispensabila.
7. Cumpara bicicleta potrivita nevoilor tale. E gresit sa crezi ca poti gasi o bicicleta buna la toate. In functie de scop, bicicletele sunt gandite si construite pentru o anume utilizare si desi un mountain bike poate fi folosit atat pe poteci de munte cat si pe sosea, ea va atinge potentialul maxim doar in prima situatie.

Beneficiile mersului pe bicicleta

Incepatorii ar trebui sa stie ca ciclismul nu ajuta doar la mentinerea siluetei, ci creste rezistenta la efort si imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular, respirator, digestiv si osos. Mersul pe bicicleta ajuta la tonifierea musculaturii si te ajuta sa te eliberezi de stres.
In plus, mai multe studii afirma ca previne cresterea in greutate la femeile aflate inainte de menopauza, intinereste femeile cu 16 ani, reduce riscul cancerului de san si de colon. Dupa o perioada de mers regulat cu bicicleta, reflexele se vor imbunatati, se va observa o coordonare mai buna si o intarire a articulatiilor.

Preturi – magazine de specialitate vs. hipermarket
In magazinele specializate, precum Bicishop, Veloteca si BikersTeam vei gasi modele de o calitate mai buna, insa de obicei si mai scumpe. Expertii spun ca merita cheltuiti ceva mai multi bani la inceput, decat sa fim nevoiti sa ne schimbam bicicleta o data pe an.
Pretul unei cursiere poate incepe de la nici 200 de lei in magazinele de specialitate, insa in functie de marca si performante, poate ajunge si la 1.000 de lei. In Decathlon vei gasi astfel de biciclete la sume curpinse intre 4.000 si 11.250 de lei.

Oricine poate cumpara o bicicleta Mountain Bike, pentru ca preturile sunt foarte variate. In Decathlon pretul incepe de la 550 de lei, dar ajunge si la 9.000 de lei, iar in magazinele specializate suma poate depasi 10.000 de lei.

Pretul minim al unei biciclete de cross se invarte in jurul cifrei de 1.000 de lei si urca vertiginos pana la 7.000 de lei, precum in cazul bicicletei cross Giant City Speed CS, un model unicat in Romania (poti cumpara singura bicicleta de acest fel de pe site-ul Bicishop). In Decathlon, pretul unei biciclete de cross nu depaseste 3.000 de lei.

Pretul unei biciclete de oras porneste de la 600 de lei in magazinele de specialitate si poate ajunge, in functie de accesorii, performante sau firma producatoare chiar si la 5.500 de lei. In Decathlon, pretul unei asemenea biciclete nu trece de1.050 de lei.

In cazul BMX-urilor, pretul incepe de la 700 de lei atat in hipermarket cat si in magazinele de specialitate si se opreste la 1.800, respectiv 2.600 de lei.

Bicicletele pliabile pot fi gasite in principal doar in magaiznele specializate, unde pretul lor incepe de la 1.200 de lei si poate ajunge chiar si la 6.400 de lei.

 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a pus în așteptare negocierile pentru transferul lui Cisotti: „Ce rost are?”
Superliga
Gigi Becali a pus în așteptare negocierile pentru transferul lui Cisotti: „Ce rost are?”
Ce a decis conducerea lui PAOK după suspendarea-record primită de Răzvan Lucescu
Stranieri
Ce a decis conducerea lui PAOK după suspendarea-record primită de Răzvan Lucescu
Istvan Kovacs, distrus în presa străină: „Un mare semn de întrebare”
Campionate
Istvan Kovacs, distrus în presa străină: „Un mare semn de întrebare”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (7)
spiculet
spiculet  •  25 Mai 2011, 00:02

cele mai bune biciclete de oras sunt cele olandeze...Batavus!Din pacate cea mai ieftina pleaca de la 4-500 de euro.

flocirica
flocirica  •  24 Mai 2011, 14:02

la preturile astea intreb si eu ca prostu' : EXISTA CUMVA SI LA BICICLETE UN PROGRAM "RABLA"?

unu_oarecare
unu_oarecare  •  24 Mai 2011, 13:52

voi n-aveti drumuri pentru masini, dar vorbiti de biciclete. fiecare folosire a bicicletei, mai ales prin bucuresti, e un pariu cu viata.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează