Articol de Mitică Docan, Liviu Manolache - Publicat marti, 19 septembrie 2017 00:03
Multe întrebări despre Cosmin Contra după numirea acestuia pe banca naționalei României. Dar sunt câteva lucruri care îl arată drept cea mai bună alegere:
1. Fără experiență. Și ce?
"Am multe alte lucruri pe care, poate, un antrenor cu experiență nu le mai are". Contra, 41 de ani, are dreptate. E tânăr, pentru o meserie care necesită atenție continuă, știe care sunt ticurile unor jucători care au plonjat în epoca Instagram, înțelege derapajele, dar are vigoarea necesară să le pună capăt. Contra e un fel de Victor Pițurcă fără bățoșenie, un Răzvan Lucescu mai abordabil, un Daum fără ranchiună. E bun pentru vestiar pentru că pare aproape de jucători, având în același timp rezerve de autoritate.
2. Maldini și Rui Costa. Care Alibec?
Deportivo Alaves, AC Milan, Atletico, Getafe, West Brom. Contra a trecut prin cele mai importante campionate din lume ca jucător, a atins o finală de cupă europeană, a împărțit vestiarul cu lideri precum Paolo Maldini, Rui Costa sau Pirlo. A fost un pilon al naționalei, într-o perioadă de Ev Mediu, singurul cu o carieră rezonabilă în tot primul deceniu din acest nou mileniu și ajuns antrenor la nivel înalt. Are habar ce înseamnă performanța recentă, într-o epocă în care personalitățile puternice se fac simțite în lotul reprezentativ. Contra știe cum să înfrunte jucători precum Budescu sau Alibec, fără să răstoarne taraba cum a făcut Daum.
73 de selecțiiare Contra în tricoul naționalei, locul 16 all time
3. De ce îl poate ajuta faptul că e omul cupelor
Contra a evoluat la echipe care nu aveau ca obiective majore decât competițiile eliminatorii, iar rezultatele au fost excelente: a făcut o finală de Cupa UEFA și două de Cupa Regelui, cu Alaves, respectiv Getafe. Mentalitatea meciurilor pe muchie de cuțit s-a transmis și în antrenorat. Nu accidental, Contra și-a motivat perfect echipa conduse de pe bancă pentru victorii în Cupa României și Cupa Ligii. Iar play-off-ul de anul trecut, în care a reactivat un Dinamo mai demoralizat ca naționala lui Daum, a dovedit aceeași capacitate de abordare a partidelor cruciale. Cum naționala nu are niciodată timp și fiecare meci trebuie abordat ca o încleștare fundamentală, background-ul lui Contra se poate dovedi, iarăși, decisiv.
4. Libertate față de impresari și clanul Becali
Contra are un alt avantaj sesizabil. E independent. Fără rude apropiate pe post de impresar, cum ar fi fost cazul cu Rednic sau Reghecampf, fostul antrenor dinamovist nu are de ce să facă jocurile nimănui. În același timp, fără să facă parte nici din cercul lui Giovanni Becali, cum au fost alte nume mari ale naționalei, precum Hagi sau Chivu, Contra se poate orienta în liniște, nederanjat de consecințele selecției.
5. Un alt fel de dinamovist
Contra știe să își vadă interesul. A fost antrenorul "câinilor" care a bătut FCSB de cele mai multe ori în perioada recentă, dar niciodată nu a pus degetul pe rană. Reținut în conferințele de presă, l-a lăsat pe Steliano Filip să cuprindă toate fluierăturile prin agresivitatea și maimuțărelile de pe teren. Cum naționala înseamnă FCSB + alții, Contra poate profita acum de capitalul de indiferență din partea roș-albastră.
6. Defensivă? Sau atac?
Spre deosebire de Daum, care a plonjat direct în meciurile oficiale, Cosmin Contra va avea timp la dispoziție, precum și câteva meciuri ca să strângă șuruburile. Bun cunoscător al fotbalului nostru, Contra s-a obișnuit să construiască echipe robuste în defensivă, dacă ne gândim la epoca Petrolul Ploiești, însă o cifră este destul de impresionantă: 1,6 goluri/meci este media reușitelor echipelor antrenate în L1, cea mai bună dintre toate cele înregistrate de antrenorii activi în ediția curentă.
7 jucătoridin L1 au fost pe teren cu Chile, cel mai bun meci din era Daum. Comparativ, cu Muntenegru s-a aflat doar un jucător în primul 11