Articol de Costin Ștucan - Publicat marti, 11 octombrie 2022 14:19 / Actualizat marti, 11 octombrie 2022 15:59
În direct la GSP Live, Adrian Bogoi (49 de ani), fost jucător de la FC Argeș, a povestit ce s-a întâmplat cu adevărat în vestiar înainte meciului cu Rapid din 2001, la finalul căruia colegii săi Neaga și Buturugă au fost prinși dopați. Gazeta adaugă astăzi o piesă lipsă într-un caz celebru, mușamalizat la vremea respectivă de LPF
9 iunie 2001. La Pitești se joacă meciul FC Argeș - Rapid în penultima etapă a sezonului de Liga 1. Cine câștiga mergea în Europa, iar FC Argeș - o echipă în formă la acel moment - avea un avantaj în clasament.
La finalul jocului câștigat de oaspeți cu 2-0, promițătorul atacant Adrian Neaga și portarul de rezervă Cristian Buturugă au fost desemnați să meargă la testul doping, iar rezultatele venite după câteva zile au fost șocante. În urina celor doi s-au găsit urme de metonolon, o substanță interzisă folosită în special de halterofili pentru mărirea masei musculare.
Ce spunea Rică Neaga în 2008 despre cazul său de dopaj
La scurt timp după decizie, Neaga a fost transferat la Steaua pentru 800.000 de dolari, iar cazul a ajuns la Comisia de Disciplină a Ligii Profesioniste de Fotbal care, invocând un paragraf învechit de regulament, a decis că fotbaliștii nu sunt vinovați pentru dopaj! Deși Comitetul Olimpic Român a protestat vehement, suspendând jucătorii din loturile olimpice, Liga nu a cedat presiunilor și a menținut decizia.
Neaga și Buturugă au scăpat fără suspendări, în timp ce stafful medical al clubului FC Argeș a fost pedepsit. Clubul a primit o amendă de 200 de milioane de lei, medicii Octavian Puiu și Dragoș Șerb au fost avertizați, iar asistentul medical Nicolae Piștalu a luat o suspendare de doi ani!
E adevărat, am fost puțin sentimentaliști. Dacă-l suspendam pe Neaga, acest băiat talentat de 20 de ani, atunci îl terminam, îl urcam pe garduri. Dar asta nu înseamnă că la următorul caz vom proceda la fel. Vom fi mult mai drastici”
- Alexandru Boc, președintele Comisiei de Disciplină, după decizia din 2001
Peste ani, George Becali declara: "Lumea trebuie să ştie că Neaga ar fi fost sigur suspendat în vara lui 2001, atunci când a fost prins dopat, dacă nu ar fi venit la Steaua. Dar nu spun mai multe”.
Perfuzii zi de zi la FC Argeș, timp de o săptămână!
Inițial, s-a vorbit despre medicamentația administrată pe cale orală fotbaliștilor de la FC Argeș. Clubul a pus la dispoziția Agenției Naționale Antidoping toate pastilele pe care doctorii le dăduseră, însă niciunul nu conținea metonolon sau urme de contaminare cu această substanță interzisă.
Azi, însă, la 21 de ani distanță, un titular de la FC Argeș în acel meci cu Rapid a explicat de fapt ce s-a întâmplat în culise. Adrian Bogoi are acum 49 de ani și e ieșit din fotbal. Lucrează la o firmă care se ocupă cu proiecte de mediu, printre care reciclarea deșeurilor toxice din rafinării.
În direct la GSP Live, Bogoi a declarat că toți fotbaliștii lui FC Argeș au făcut perfuzii înaintea acelei partide decisive. Inițial, fostul fotbalist a evitat să detalieze:
231 de meciuriși 6 goluri în Liga 1 are Adrian Bogoi pentru Rapid, Chindia Târgoviște, FC Argeș și Pandurii
“La Pitești am făcut perfuzii, dar se făceau și la Steaua, așa am înțeles. Dar am făcut pentru o perioadă scurtă. Țin minte că am avut un meci important, nu mai spun acum despre ce meci e vorba. Veneam după o serie de 15 jocuri în care bătusem tot și nu mai știu cine a venit cu propunerea să facem perfuzii. «Bă, hai să fie mai bine! Avem și meciul ăsta important, hai să ne faceți perfuzii!». Am pierdut meciul până la urmă. Am fost penibili. În loc să ne ajute, a fost exact reversul”
-Poți să ne spui meciul? A trecut atâta vreme…
- Da, cu Rapid. Eram la Pitești, noi eram pe locul 3 și Rapid pe 4. Sau invers. Cine câștiga mergea în Cupa UEFA. Ne-a bătut Rapid cu 2-0, Jean Barbu se transferase la Rapid. Chiar a venit la mine înainte de meci și mi-a zis: “Bă, cum ați ajuns voi pe locul ăsta cu echipa asta?” Nu aveam echipă, plecaseră mulți jucători.
- Și cum a fost?
-După săptămâna cu perfuzii făcute zi de zi a început meciul și am dormit pe teren. Nu ne-au ajutat deloc.
- Ce ziceau că era în perfuzii? Vitamine?
- Nu mai știu. Ceva de genul!
- Cine v-a făcut perfuziile? Doctorii sau asistentul medical?
- Nu mai știu.
Neaga și Bondrea nu-și aduc aminte de perfuzii
În acea după-amiază, după săptămâna de perfuzii, pentru FC Argeș au mai jucat, printre alții, Sorin Colceag (viitor antrenor la Dinamo), Nicolae Dică (actualul antrenor de la FCSB) și Bogdan Mara (în prezent, manager general al campioanei CFR Cluj). Neaga și Buturugă au fost desemnați să meargă la testul antidoping, în timp ce de la Rapid au fost trași la sorți Iulian Crivac și Cosmin Bar.
Contactat de Gazetă după dezvăluirea lui Bogoi de la GSP Live, Adrian Neaga a spus: „Nu-mi mai aduc aminte dacă am făcut perfuzii, dar pastile luam. Eram copii. Eu am scăpat atunci datorită lui Buturugă. El era al patrulea portar din lot, venise pe bancă la meciul ăsta printr-o întâmplare. Dacă aș fi fost doar eu prins cu substanța aia, sigur mă suspendau”.
În 2001, după decizia controversată a comisiei, Dumitru Dragomir îl acuzase pe antrenorul lui FC Argeș, Marian Bondrea, de complicitate:
„Vă spun cu toată răspunderea că FC Argeș e vinovată. Antrenorul avea doi doctori angajați și cu toate acestea a mai cerut să i se aducă un asistent de la secția antidoping (n.r. - Nicolae Piștalu. De ce a fost adus un om care se pricepe la astfel de medicamente? După plecarea lui Bondrea de la Argeș, în vestiarul lui Piștalu s-au găsit prafuri, susținătoare de efort care erau contaminate”.
Nicolae Piștalu, singurul oficial suspendat în acel caz, fusese detașat la FC Argeș de la Centrul de Medicină Sportivă ca urmare a solicitării lui Bondrea. Cei doi lucraseră împreună și la Dinamo în 1996. După mărturia în direct a lui Bogoi, Gazeta l-a contactat pe Bondrea.
“Nu-mi aduc aminte de perfuzii, nu știu ce să vă zic. Oricum, a fost ceva dubios în perioada aia. Cu o etapă înainte, la FC Național, șase sau șapte jucători mi-au cerut schimbare prin minutul 60. Au dat vina de pomană pe Piștalu. A picat și Neaga, deși el nu lua medicația prescrisă de doctori. Buturugă a venit la prima echipă doar în săptămâna de dinainte de meciul cu Rapid, se accidentase rezerva lui Colceag”.
Singurul pedepsit, Nicolae Piștalu, a plecat în Italia
Nicolae Piștalu lucrase ca asistent medical și la lotul național de volei masculin între 1979 și 1982. În acea perioadă, România a obținut cea mai importantă performanță din istorie: medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova, în 1980.
Gazeta l-a contactat pe unul dintre jucătorii din acea Generație de Aur a voleiului, Marius Căta-Chițiga.
„L-au scos pe Nicu Piștalu țap ispășitor în cazul de la fotbal. La noi, el îl ajuta pe doctorul Petre Bendiu. Făcea masaje, făcea fizioterapie, prepara uleiurile de masaj, ne dădea pastilele conform medicației primite de la doctorul Bendiu. Nu am făcut niciodată perfuzii. Singura chestie periculoasă pe care o luam în perioada aia era o polivitamină produsă în țară pe o linie restrânsă. Erau niște pastile care ajungeau la sportivi, dar mergeau pe sub mână și la demnitarii vremii”.
Căta-Chițiga spune că Piștalu a plecat de la lot în 1982 după ce, din motive de economie, nu a mai prins delegația în deplasările naționalei de volei. „Nu mai știu nimic de parcursul lui, deși am încercat să dau de el pentru a-l invita la întâlnirile veteranilor din volei”.
Marian Bondrea spune că Piștalu a plecat în Italia la un an după suspendarea primită în cazul Neaga-Buturugă. “Ultima dată am vorbit acum 8 ani cu el. Nu mai știu nimic de el”.