Articol de Andrei Petrescu, Iosif Popescu (video) - Publicat miercuri, 28 decembrie 2022 08:21 / Actualizat miercuri, 28 decembrie 2022 10:07
Fostul antrenor de la FC Argeș, 37 de ani, vorbește despre perioada petrecută în Trivale și crede că Școala de Antrenori ar trebui să schimbe regulile pentru tehnicienii proveniți din foști jucători.
VIDEO. Ce planuri are Andrei Prepeliță: „Nu am primit oferte, au fost doar discuții”
- Domnule Prepeliță, intrați în anul nou liber de contract. Ce planuri aveți pentru 2023?
- Îți dai seama că îmi doresc să mă apuc din nou de treabă, să-mi găsesc o nouă echipă. Vom vedea ce va apărea în această perioadă. Deocamdată, au fost doar discuții, tatonări cu diverși agenți, nimic concret.
113 puncteau strâns în total alb-violeții cu „Prepe" pe bancă, o medie de 1,26 puncte/meci
- Țineți neapărat să reveniți în antrenorat încă din iarna aceasta?
- În funcție de ce solicitări vor fi, vom vedea. Analizez bine acest al doilea pas, pentru că eu cred că e bine să consolidez ce am făcut bine în primul meu mandat ca antrenor.
Andrei Prepeliță: „Sunt capabil să antrenez o echipă de top"
- Până acum ați antrenat doar FC Arges, echipă fără mari pretenții. Considerați că ați putea prelua o echipă de top?
- Da. Am fost obișnuit în cariera mea de fotbalist cu presiunea, cu trofeele. Iar ca antrenor, cred că m-am comportat bine la Pitești, am avut rezultate bune și îmi doresc să cresc.
7 trofeea câștigat Prepeliță în cariera de jucător: 3 titluri, o Supercupă, o Cupă și o Cupă a Ligii cu FCSB, plus un titlu cu Ludogoreț
- Unde se face diferența dintre antrenorii de echipe mici și cei mari? Unde se plafonează unii și cum reușesc alții să se impună?
- Păi, totul ține de tine ca persoană. Eu am fost un luptător peste tot pe unde am jucat. Am și fost căpitan, un lider. Cred că te naști cu aceste calități. Iar apoi, ca antrenor, la fel, trebuie să îți dorești foarte mult. Doar așa poți să obții rezultate. Anul trecut, eu împreună cu staff-ul meu am reușit o clasare la sfârșitul sezonului regulat pe locul 4, ceea ce este o performanță dacă privim lotul și condițiile.
- Unii ar putea spune că a fost noroc...
- Noroc poți să ai într-un meci. În 30 de meciuri nu putem vorbi de noroc. Și în primul sezon, când am preluat echipa de la retrogradare, de pe ultimul loc, am fost la un pas să prindem play-off-ul. Am terminat la 1-2 puncte de Top 6.
Andrei Prepeliță: „Nu știu dacă aș putea lucra cu Gigi Becali"
- După plecarea de la FC Argeș, ați fost pe lista celor de la FCSB, după demisia lui Dică. Vă pare rău că nu ați ajuns acolo?
- Nu știu dacă am fost pe listă. Am văzut doar declarația domnului Becali. Eu nu am vorbit cu nimeni. Dacă nu am discutat nimic oficial, nu pot comenta despre o eventuală colaborare cu FCSB.
VIDEO. Prepeliță a comentat posibilitatea unei colaborări cu FCSB: „Nu am vorbit cu nimeni”
- Dar ați putea lucra cu Gigi Becali ținând cont de practicile sale sau ați considera că vă compromiteți ca antrenor?
- Nu știu ce să spun. Domnul Becali nu cred că s-a schimbat acum, în ultimii 3 ani. Cred că știm cu toții că ia unele decizii peste capul antrenorilor. Se văd și rezultatele, ca să spun așa... Am participat la ultima „triplă", când am câștigat toate cele 3 trofee cu Costel Gâlcă pe bancă, iar de atunci FCSB n-a mai luat campionatul. Cam mare pauza, nu? Revenind, e o întrebare dificilă, nu pot să zic până nu aș avea o discuție cu domnul Becali. În momentul în care vezi ce ți se cere, decizi dacă accepți sau nu.
Andrei Prepeliță: „Școala de Antrenori e utilă, dar ar trebui să fie mai flexibilă"
- Cum mai stați cu licența? Când veți putea fi antrenor principal și în acte?
- Cu licența nu e ușor deloc. Eu mi-am terminat cariera de jucător și am făcut tot ce se poate ca să am studiile la zi. Am făcut facultatea și masterul și de acolo am început. Am luat Licența B, apoi m-a obligat să am o pauză, iar acum termin Licența A. După aceea va urma și Licența Pro.
VIDEO. Andrei Prepeliță, despre suspendări: „Îmi asum totul”
- Ați fost suspendat recent de Comisia de Disciplină pentru 4 etape fiindcă ați dat indicații în timpul mandatului de la FC Argeș.
- Așa este, nu sunt singurul în această situație. Și anul trecut am fost suspendat două etape. Îmi asum, cred că și domnii de acolo își fac treaba, îi respect pentru asta. Eu am încercat să-mi ajut echipa.
- Credeți că Școala de Antrenori din România este inutilă atât timp cât apar din ce în ce mai mulți antrenori fără licență?
- Nu, nu cred asta. Mă iau pe mine ca exemplu, învăț foarte multe lucruri la Școala de Antrenori. Lucrăm foarte bine, domnul Burchel (n.r. - directorul școlii) e un profesionist. Eu pot veni în plus față de latura teoretică cu cariera mea, experiența acumulată cu diverși antrenori. Sunt niște lucruri care sunt ale mele.
- Ce ați schimba la Școala de antrenori? Poate timpul în care se obțin licențele?
- I-aș prioritiza pe cei care au jucat. Adică noi, cei care am jucat fotbal, ar trebui să beneficiem de niște avantaje. În trecut, s-au făcut niște licențe cumulate B și A, de care au beneficiat anumiți foști jucători. Cred că mai suntem unii care am jucat prin Liga Campionilor, la echipa națională, am câștigat câteva campionate, avem niște sute de meciuri în spate și ar trebui să fim prioritizați.
Andrei Prepeliță: „Cristian Gentea se implică la echipă dinainte să fie primar”
- Mai aveți acasă acel banner, cu „Harry Potter din Pitești, fotbalul cât îl mai păcălești?”, pe care vi-l dedicase galeria?
- Da, îl mai am. Este o amintire, chiar dacă mai puțin frumoasă. Face parte din viață, doar că eu nu am păcălit niciodată fotbalul, nici ca jucător, nici ca antrenor!
- Dezvoltați puțin, vă rog.
- Când am venit la FC Argeș, echipa era în Liga 2, cu șanse mici de a promova. Am reușit din postura de căpitan împreună cu antrenorul de la acea vreme, Ionuț Badea, să promovăm. Iar apoi, ca antrenor, știe toată lumea performanțele pe care le-am făcut într-un timp foarte scurt. Nu am păcălit niciodată fotbalul, dar probabil ei au fost influențați din alte părți.
VIDEO. Cât de mult i-au afectat problemele de vedere cariera lui Andrei Prepeliță: „N-am simțit niciodată nevoia să port lentile de contact”
- Cum ați lucrat cu primarul Cristian Gentea?
- Nu vreau să vorbesc foarte mult. Au fost și momente mai puțin fericite între noi, dar e normal. La fotbal mai sunt și momente de genul ăsta.
- E primarul un fel de Gigi Becali la echipă, „taie și spânzură”?
- Da, dânsul se implică în viața echipei și nu de acum, de când e primar, ci de dinainte. Să nu uităm că dânsul mi-a dat șansa de a intra în antrenorat foarte repede. Dar și pentru că, probabil, nu mai erau soluții. Cred că am fost în acel tur de campionat al 6-lea antrenor, iar echipa era pe ultimul loc.
- Credeați că puteți salva echipa de la retrogradare?
- Eu am crezut din prima că ne putem salva, chiar dacă mulți spuneau că nu mai sunt șanse. Am crezut în potențialul echipei și în potențialul meu. Am avut o colaborare normală, nu ar fi fair-play să vorbesc acum anumite lucruri pentru că sunt bărbat, iar ce am avut de spus i-am spus în față.
14 selecțiiare Prepeliță pentru naționala României
- S-a implicat vreodată în politica de transferuri sau v-a impus un jucător anume cu care să jucați?
- Nu. Am avut discuții despre echipă, despre jucătorii care urmau să vină. Tot timpul am adus argumente, i-am justificat deciziile mele, a fost în mare parte o colaborare normală.
- La un moment dat, ați fost dumneavoastră și Jean Vlădoiu împotriva primarului Gentea spre sfârșitul mandatului...
- Cu Jean vorbeam aceeași limbă. Avem împreună peste 1.000 de meciuri jucate. Știi cum e, după ce te lași de fotbal ai timp să te uiți în urmă. M-am oprit pe la 600 de meciuri, Jean, la fel și el. Îți dai seama că noi amândoi vorbeam aceeași limbă, dar mai erau oameni pe lângă echipă cărora trebuia să le explici și înțelegeau sau nu. Dar deciziile pe care le-am luat au fost cele câștigătoare. Între timp, a plecat și Jean din club.
Andrei Prepeliță: „În timp vom vedea dacă ce am făcut eu la Pitești a fost bine sau nu"
- V-ați așteptat la mai multă încredere din partea primarului după performanțele obținute?
- La fotbal, recunoștința e floare rară și ce a fost a fost, rezultatele din prezent te țin pe bancă! Am conștientizat asta în momentul în care m-am apucat de antrenorat, dar nici în momentul în care am plecat rezultatele nu erau dezastruoase. Era o perioadă mai grea pentru că s-au adus foarte mulți jucători noi în vară.
- De ce spuneți asta?
- Nu e ușor să creezi o legătură între fotbaliști, ai nevoie de timp și poate unele meciuri nu au fost așa cum ne doream eu, domnul primar sau suporterii, dar în vară ne-am asumat asta cu toții când am făcut strategia. Însă știți cum e, cel care plătește e mereu antrenorul, deși, repet, situația nu era dezastruoasă, eram la 3 puncte de play-off. Nici anul trecut, pe tot parcursul campionatului, nu am fost în primele 6, dar la final, cu dăruire și ambiție, am reușit!
- Ce mesaj le-ați transmite fanilor, în ciuda conflictului cu ei?
- Nu am avut niciun conflict eu cu fanii, ei au strigat ce au strigat la fiecare meci. Au afișat ce au afișat, sunt liberi să o facă. Eu i-am respectat, nu le-am răspuns niciodată, mi-am văzut de treaba mea și cred că în timp vom vedea dacă ce am făcut eu a fost bine sau nu.
89 de meciuri în toate competițiileare Prepeliță ca antrenor la FC Argeș
Citește și:
Olaru, operat a doua oară! MM Stoica: „A fost măcelărit, maltratat de doctor! Foarte grav”
Mihai Rotaru, replică pentru Pițurcă: „N-are nicio treabă! E condamnat pentru mărturie mincinoasă”
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”