Articol de Eduard Apostol - Publicat joi, 20 aprilie 2023 22:15 / Actualizat vineri, 21 aprilie 2023 10:05
Membrii Craiovei Maxima au rămas cu faima obținută în prima campanie glorioasă intercluburi din fotbalul românesc, dar și cu regretul că au ratat o finală continentală în cel mai bun moment al carierei, după ce au eliminat formații mai tari decât Benfica.
- A apărut o revistă excepțională: „Craiova Maxima, povestea unei iubiri alb-albastre” » 148 de pagini PREMIUM într-un album istoric - DETALII AICI
Astăzi, 20 aprilie 2023, se împlinesc 40 de ani de la meciul care a încheiat sezonul european excepțional reușit de Craiova Maxima în ediția 1982/1983 a Cupei UEFA.
Știința a fost la 45 de minute distanță de o finală continentală. După 0-0 la Lisabona, juveții au deschis scorul în fața Benficăi. Ilie Balaci a marcat din lovitură liberă, dar Filipovici a adus egalarea pentru portughezi. Și asta a fost!
În ultimul act a mers echipa lusitană, care avea să lovască și ea bara incredibil, a la Zoli Crișan pe vechiul "Central", iar Anderlecht avea să-și adjudece trofeul suprem după 2-1 la general.
Eusebio despre Cămătaru: „Un vârf de excepție”
Unul dintre cei mai importanți "9" din fotbalul românesc, Rodion Cămătaru i-a sedus, prin jocul său extraordinar, atât pe conaționali, cât și pe străini. Legendarul Eusebio l-a caracterizat după remiza albă de pe "Da Luz": "Cămătaru e un vârf de excepţie. Nimeni nu m-a impresionat vreodată cum a făcut-o acest băiat!".
Rememorând momentele glorioasei campanii din istoria oltenilor, mai ales că a fost unul dintre artizanii acelor ani alb-albaștri, Cămătaru și-a făcut un mare reproș.
6trofee a câștigat cu Știința, două campionate, 1980 și 1981, plus patru Cupe, 1977, 1978, 1981 și 1983
1983este anul în care prestigioasa revistă franceză Onze l-a situat pe Cami în primii 10 atacanți din Europa
Rodion Cămătaru: „Făceam 2-0 și ne calificam”
Chestionat vizavi de ce meci ar vrea să retrăiască din cariera sa impresionantă, Rodion a reacționat pentru Gazeta Sporturilor:
"Mai întrebi? Returul cu Benfica. Mai ales după ce acolo, la Lisabona, am scos un rezultat extraordinar. La 1-0, pe "Central", am ratat o situație imensă... Dacă dădeam gol cred că rezolvam "dubla".
198de goluri a marcat doar în Divizia A, în 15 sezoane, în tricoul Craiovei și al lui Dinamo
Am scăpat singur de la centru și am avut o fracțiune de secundă, m-am oprit, am crezut că sunt în ofsaid. N-am avut feeling-ul să continuu. Am scăpat cu Bento pe lângă mine, până la urmă m-a blocat un fundaș. Făceam 2-0 și ne calificam! A fost un moment...
La retur, am venit după un meci epuizant cu Italia, doar cu patru zile înainte. Din punct de vedere mental, n-am putut duce două partide mari una după alta. Poate dacă era la o săptămână, zece zile, după Italia, altul era rezultatul", a comentat fostul mare atacant.
47de meciuri a disputat în cupele europene, 7 goluri, pentru olteni și \"câini\"
Emisiunea "Radio Camataru"
Cami a jucat între 1990-1993 la Heerenveen, 23 de goluri în 63 de meciuri. A fost un idol acolo, este o legendă vie pentru batavi. Ocazional, merge în Olanda, este ovaționat de asistență, fiind chemat la diverse evenimente.
Este Cetățean de Onoare al orașului! Statul îi răsplătește pe toți jucătorii ce au evoluat acolo cu o pensie de peste 1.000 de euro/lunar, timp de zece ani. A înscris ultimul său gol în partidele oficiale la ultimul meci din carieră, în finala Cupei Olandei, pierdută, 2-6, cu Ajax.
"În Olanda, la Heerenveen, am jucat trei ani și sunt considerat cel mai mare atacant dn istoria clubului. Înaintea lui Van Nistelrooy, Huntelaar, Tomasson... Tocmai am fost acolo, am dat lovitura de începere, am fost aclamat.
Am o emisiune în fiecare miercuri în Olanda, "Radio Camataru", e la un post local de radio. Așa au considerat ei să aprecieze munca mea la Heerenveen. La Craiova s-a schimbat publicul, cei tineri nu ne știu, poate, cel mult, din povestiri. Care unele sunt mai departe de adevăr, sunt interpretări", a comentat Cami.