Articol de Dan Udrea - Publicat joi, 19 august 2010 00:00
Începutul dezastruos al arbitrilor în Liga 1 îşi are o explicaţie în componenţa Comisiei Centrale a Arbitrilor.
Nici o etapă fără greşeli grave de arbitraj. În fiecare rundă, măcar un meci bulversat complet de arbitraj. Acestea au fost coordonatele debutului de sezon. Care e motivul acestui început catastrofal?
Dumitru Dragomir a încercat o explicaţie, "cred că unii au probleme la cap, trebuie duşi la psiholog". Totuşi, poate argumentul care stă cel mai bine în picioare şi poate motiva sarabanda de gafe a "fluieraşilor" e faptul că actuala CCA are în componenţă multe nume ce n-au însemnat nimic în arbitrajul românesc, dar care acum sînt mentori pentru Balaj, Tudor şi compania.
22 de greşeli grave de arbitraj s-au comis în primele 36 de meciuri disputate din Liga 1
De la cine au ajuns arbitrii să înveţe
1. Constantin Zotta
Doar episoade negre ca arbitru
Promovat în Liga 1 în anul în care Crăciunescu şi Porumboiu terminau activitatea, Zotta a fost unul dintre cei mai controversaţi arbitri de la finalul anilor '90. A fost protagonistul unor episoade dintre cele mai negre pentru arbitrajul românesc.
1. Mai 1999, la FC Naţional - Rapid 1-3, maniera sa pro-oaspeţi l-a determinat pe Gino Iorgulescu să-l alerge pe teren zeci de metri.
2. Aprilie 2000, la Rocar - Steaua 1-2, în prima repriză a inventat un penalty pentru gazde şi a arbitrat într-o singură direcţie, motiv pentru care Piţurcă a vrut să scoată echipa de pe teren. Speriat, Zotta a întors "armele" după pauză şi Steaua a cîştigat.
3. Episod petrecut chiar la ultimul său meci, în 2001, FCM Bacău - Petrolul 1-2. După ce toată partida i-a ajutat pe băcăuani, Petrolul a egalat în minutul 90. Bacăul s-a prăvălit în atac şi Zotta a continuat să acorde prelungiri la infinit, însă pe contraatac ploieştenii au marcat de la jumătatea terenului! Acea prestaţia i-a fost fatală, atunci încheindu-şi cariera. A fost cooptat de Copos la Rapid ca director executiv şi ulterior ca preşedinte, iar din această vară a ajuns la CCA.
"Zotta îşi dă nişte aere pe la cursuri de-ai crede că e cel puţin Collina! Cum însă poate el să vină el să ne dea lecţii despre arbitraj cînd ştim ce a făcut şi de ce a ieşit cum a ieşit din arbitraj?!"
Un arbitru din Liga a 2-a
2. Anton Heleşteanu
A ieşit pe uşa din dos, a intrat prin faţă la CCA
Arbitru mediocru şi extrem de contestat cît timp a activat în Liga 1, Heleşteanu a fost dat afară din arbitraj din cauza deselor gafe prin care a viciat multe meciuri. S-a renunţat la serviciile lui în mai 2007, după care a trecut pe la FC Vaslui, ca oficial, iar acum a devenit membru în CCA.
3. Marian Dorobanţu
De la Panciu la arbitraj
Are doar 45 de meciuri în Liga 1, el fiind nevoit să renunţe la activitatea de arbitru din cauza unor probleme medicale la spate. A fost un "central" mediocru, neavînd în palmares nici măcar o întîlnire importantă. În ultimii ani a fost director sportiv la Rapid Panciu (Liga a 3-a) şi vicepreşedinte la Gloria Buzău (Liga a 2-a).
4. Marian Salomir
Exclus de Naşu', readus tot cu acordul lui
În 2007, Mircea Sandu tăia în carne vie şi îl excludea din arbitraj pe Marian Salomir. Se întîmpla după un meci Oţelul - Unirea Urziceni 3-2, în urma căruia pe filiera Bucşaru-Kassai-Naşu' nemulţumirea primului s-a transformat în decapitarea lui Salomir. Îndepărtat atunci din arbitraj pe motive de moralitate, "centralul" clujean a fost readus acum ca membru în actuala CCA şi e cel care le ţine lecţii arbitrilor la cursurile de instruire. Interesant e că tot Sandu a aprobat revenirea lui Salomir jr în lumea arbitrajului!
5. Stan Prodan
Nimeni ca arbitru, important ca AJF-ist
Unul dintre oamenii cu mare putere în actuala CCA, tocmai pentru că e susţinut puternic de Avram, e Stan Prodan. Ca fost arbitru, CV-ul său e foarte subţire, el fiind un asistent submediocru de Liga 1. Marele lui atu însă e că are mare influenţă în rîndul AJF-iştilor, iar la alegerile de la FRF a avut un rol determinant. E autorul unei declaraţii antologice, făcute în urmă cu 3 luni: "Nu mai putem spune că sînt arbitri de Liga I care nu sînt bine pregătiţi. În plus, acum ei au şi un aspect fizic plăcut. Deocamdată, nu avem acea scînteie care să ne promoveze la un nivel mai înalt în arbitrajul internaţional".
Doar 3 foşti "mari" în CCA
În actuala structură a comisiei şi-au făcut loc doar 3 nume grele ale arbitrajului românesc. Primul e Dan Petrescu "Fibră", cu aproape 200 de meciuri în Liga 1, cu alte cîteva zeci internaţionale şi cu peste 10 sezoane pe prima scenă. Apoi, Nicolae Grigorescu, poate cel mai bun asistent pe care l-a avut vreodată arbitrajul românesc, cu o participare la CE 2000. În fine, Constantin Gheorghe "Suceavă", care are în CV nu mai puţin de 15 ani de arbitraj în campionatul intern.
Şi colaboratorii sînt de duzină
Primii oameni de încredere ai CCA, dar care nu fac parte din structura comisiei, sînt observatorii de arbitri. Şi aici, lista cuprinde nume care fie n-au însemnat nimic pentru arbitrajul românesc, fie au creat scandaluri de proporţii, exemple fiind Valeriu Ioniţă, Ion Mureşan (Timişoara), Alexandru Crişan, Florin Chivulete, Cornel Fecioru. Primii 3 vor observa la etapa din weekend, ceilalţi 6 fiind Heleşteanu, Marodin, Salomir, Zotta, Stan Prodan, Constantin Ştefan.
"Unii observatori nici n-au curaj să deschidă gura"
Aron Huzu face o radiografie dură situaţiei actuale şi spune răspicat: "Calitatea arbitrajelor e dependentă de calitatea supervizorilor"
- Domnule Huzu, ce părere aveţi de actuala CCA?
- Mi-e dificil să vorbesc despre nişte foşti elevi ca Heleşteanu, Zotta, Salomir. Problema mare ştiţi care este? Cum percep oare arbitrii toate aceste nume din comisie? Oare îi percep ca pe nişte oameni adevăraţi sau îşi pun semne de întrebare? Responsabilitatea totală pentru cei aduşi în CCA îi aparţine celui care i-a luat.
- Cum comentaţi faptul că Stan Prodan, Dorobanţu, Heleşteanu sînt observatorii lui Tudor, Balaj şi Deaconu?
- Calitatea arbitrajelor e dependentă total de calitatea celor care formează corpul observatorilor. Nu pot exista ca două entităţi diferite. Mai bine folosesc 10 observatori cu nume grele, oameni şi arbitri adevăraţi, decît să fac un corp de 20-25 de nume ca şi cei de acum. Păi, vă spun că unii dintre ei nici n-au curaj să deschidă gura în faţa arbitrilor de top. Să mă ierte Stan Prodan, dar cum i-ar putea fi el observator lui Tudor? E ca şi cum învăţătorul îi dă sfaturi profesorului.
- Vasile Avram a spus că vrea să aducă observatori străini. E o soluţie?
- E chiar hazliu. Îi dau eu 3 nume de observatori de talie mondială, pe care îi avem aici: Crăciunescu, Abrudan, Lăzărescu.
"Toţi repetenţii din arbitrajul românesc au ajuns acum să conducă arbitrajul românesc. Atunci, de ce ne mai mirăm că am ajuns unde am ajuns?!"
Ion Crăciunescu
"Decenţa minimă cere ca arbitrii care au ieşit din arbitraj altfel decît pe limită de vîrstă sau probleme medicale să nu aibă ce căuta în CCA să le dea sfaturi celor actuali"
Dan Lăzărescu
Delegări halucinante
Haosul din arbitraj continuă după ce ieri şefii CCA au anunţat arbitrii etapei a 5-a. Vasile Avram şi compania i-au judecat preferenţial pe cei care au comis erori mari în ultimele etape, trei dintre gafeurii returului avînd susţinerea totală a şefilor lor şi au primit meci în weekend.
Arbitru Meciul Erorile Decizia CCA
S. Colţescu Steaua - Brăneşti 2-1 Două penalty-uri inventate, unul clar neacordat Nedelegat
Aug. Constantin Craiova - Timişoara 1-1 Cîte un penalty refuzat ambelor echipe Delegat la Braşov - Urziceni
T. Crăciunescu CFR - Astra 2-2 Nu i-a dat un roşu lui Rohat, n-a acordat penalty pentru CFR Nedelegat
R. Petrescu Astra - Mediaş 0-2 Nu l-a eliminat pe Hoban, a inventat penalty-ul de 0-1 Delegat la Sportul - CFR
M. Drăgănescu CFR - Brăneşti 2-0 N-a cordat un penalty oaspeţilor, nu l-a eliminat pe Mureşan Delegat la U Cluj - Oţelul
"Mesajul actualei comisii e foarte clar: cine execută comenzile sînt apreciaţi. Cine nu le execută sînt exterminaţi"
Ion Crăciunescu