Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 28 martie 2019 10:21
Când Gigi Becali l-a demis pe Dică și l-a înlocuit cu actualul antrenor principal, FCSB a fost foarte aproape de a da cu adevărat o mare lovitură din perspectiva staff-ului tehnic. Mihai Teja l-ar fi dorit ca preparator fizic pe Riccardo Proietti, pe care reușise să-l convingă în vara trecută să vină să facă echipă la Mediaș.
Proietti are un CV fantastic și sosirea lui în Liga 1 la acel moment chiar a surprins. Lucrase inclusiv cu Ottmar Hitzfeld la marele Bayern Munchen, dar fusese preparator și în Italia, în Serie A. Cât timp Proietti a stat la Mediaș, Gaz a avut rezultate foarte bune, după care plecarea lui a destabilizat echipa.
El a dat curs unei oferte pe care a avut-o din partea federației de fotbal din Israel, pentru a pregăti fizic jucătorii de la națională. Acolo antrenor e fostul fotbalist austriac Andreas Herzog, iar Proietti a fost ratat de Teja tocmai fiindcă propunerea reprezentativei israeliene a fost excelentă din punct de vedere financiar, iar FCSB n-ar fi putut concura sub nicio formă.
Ar mai fi existat varianta, pe care inițial o acceptase și Gaz Metan, ca Proietti să fie lăsat să plece în Israel la fiecare acțiune a naționalei de acolo, mai ales că fiind date FIFA și Liga 1 s-ar fi întrerupt pe aceleași date.
Numai că o problemă majoră s-ar fi iscat în iunie, când naționalele au meciuri oficiale, Proietti ar fi fost plecat, iar FCSB ar fi început antrenamentele, moment în care prezența unui preparator lângă echipă e determinantă.
Proietti n-a ajuns la FCSB, iar vicecampioana are ce regreta. Israel a debutat foarte bine în preliminariile CE 2020. A avut două meciuri pe teren propriu, împotriva unor rivale în lupta pentru locul 2, care asigură accesul la turneul final. A scos 4 puncte. 1-1 în primul joc cu Slovenia, după care a urmat o revenire uluitoare în fața Austriei. De la 0-1 s-a terminat 4-2 și Israel e acum favorită la calificare, alături de liderul Polonia. Începând din 1996, de când a fost admisă în preliminariile Euro, Israel nu s-a calificat niciodată la un turneu final continental. Are 6 turnee finale consecutive ratate.
Pregătește două vedete: Zahavi și Dabbur
Proietti are câțiva jucători de mare calitate la reprezentativa Israelului, dar dintre toți se disting doi superfotbaliști. Primul este Eran Zahavi, 31 de ani, care evoluează în campionatul din China, la Guangzhou R&F, unde are un salariu uluitor, 15 milioane de dolari. Zahavi are în acest sezon, din vară până acum, în toate competițiile, nu mai puțin de 20 de goluri marcate.
A reușit inclusiv un hattrick în victoria Israelului cu Austria, scor 4-2. Al doilea superfotbalist e Munas Dabbur, 26 de ani, atacant la Salzburg. El a avut câteva sezoane foarte bune, motiv pentru care a și fost cumpărat de Sevilla, unde va evolua începând din vară. Cei doi sunt cotați în momentul de față la 25 de milioane de euro.
Proietti despre Liga 1 și România
Înainte de a pleca de la Mediaș, preparatorul fizic italian a oferit un interviu pentru Telekom Sport în care a vorbit despre ce a găsit aici. Fotbalistic, dar și ca viață de zi cu zi. Iată cele mai interesante pasaje din ceea ce a spus Proietti:
- "Înainte să ajung în România nu știam foarte multe despre fotbalul de aici, recunosc, iar impactul m-a cam șocat. Când am intrat în sala de forță a clubului am găsit un dezastru. Nimic nu era funcțional, așa că le-am zis să strângă tot ce era acolo"
- "La început, la Mediaș, uitându-mă la tot ce e în jurul meu, fotbalistic vorbind, mă simțeam ca și cum trebuie să traversez oceanul într-un kaiac"
- "Diferența dintre nivelul ridicat din campionatele tari și cel din România e că aici jucătorii încep să facă exercițiile corect din punct de vedere fizic și tactic abia de la 18-19 ani, ceea ce e foarte târziu. Singurul loc în care am văzut că se lucrează că afară e la Academia lui Hagi. A fost singura echipă care m-a impresionat fiindcă am văzut că jucătorii de 18-19 ani sunt deja compleți. Acolo este o abordare sistematică încă din perioada junioratului. În schimb, când am văzut antrenamente de la copii și juniori la alte cluburi am realizat că e doar o pierdere de timp. De ce? Fiindcă nu există competență".
"Viața în România? Probabil că într-un oraș mare este OK, dar la Mediaș nu prea ai ce să faci în afară de antrenamente. Te simți ca și cum ești la o mănăstire în Nepal" Ricardo Proietti
Succese mari cu Neubert
Ultima perioadă în care FCSB a dominat autoritar întrecerea internă și a realizat și pe plan european rezultate bune a fost între 2012 și 2014. Atunci, marea schimbare realizată a fost aducerea unui preparator fizic neamț, pe Thomas Neubert, colaboratorul numărul 1 al lui Reghecampf.
Acesta a implementat în premieră pentru fotbalul românesc câteva metode inovatoare, cum ar fi antrenamentul cu benzile TRX. În acel interval de timp, FCSB a câștigat de două ori titlul, a jucat în grupele Champions League și a bifat o primăvară de Europa League, unde a ajuns până în optimile de finală.
0-1a fost scorul de la care Israel a trebuit să recupereze în ambele meciuri din debutul preliminariilor, s-a terminat până la urmă 1-1 cu Slovenia și 4-2 cu Austria
CITEȘTE ȘI: