Articol de Eduard Apostol - Publicat miercuri, 06 septembrie 2023 17:08 / Actualizat miercuri, 06 septembrie 2023 17:38
Dinamo a primit o veste uriașă din partea Tribunalului, a trecut planul de reorganizare modificat, acum trebuie să urmeze pași legali pentru a parcurge procesul de insolvență.
Luni, 4 septembrie, Dinamo a primit o veste extraordinară din partea Tribunalului București, care a validat noul plan de reorganizare modificat al clubului din Ștefan cel Mare. Decizia nu este definitivă, dar este executorie, cu aplicabilitate începând din prima zi.
Legal, Dinamo a scăpat de datorii uriașe, de peste 5 milioane de euro. Statul și salariații vor încasa restanțele, în jur de un milion de euro, sume pe care Andrei Nicolescu, administratorul special, a declarat public că vor fi achitate în întregime, cei afectați fiind cei încadrați la categoria "chirografari", printre care și fotbaliștii aduși în "epoca Cortacero", dar și unii oameni de afaceri, câțiva dintre ei renunțând de bună voie la sumele respective, fără intenție de a face apel.
De exemplu, Marin și Cătălin Iuhasz, care au "pompat" în Dinamo câteva sute de mii de euro în perioada 2020-2021 în special, când clubul era în colaps după falimentarul management spaniol.
800 de mii de euroeste cuantumul sumelor achitate de Dinamo în prima insolvență, mai 2014-septembrie 2015, când se adunaseră datorii de aproximativ 17,5 milioane de euro
Gazeta Sporturilor vă prezintă care sunt pașii firești pe care Dinamo trebuie să-i facă, să-i repete, practic, pentru a ieși a doua oară din insolvență. Au fost consultați oameni care au lucrat și la primul proces de insolvență al clubului, dar și cei care "curăță" Dinamo în prezent.
Pasul 1: Un mic hop de trecut pentru Dinamo: se așteaptă ca hotărârea să fie definitivă și irevocabilă
"În general, se ține cont de hotărârea judecătorului sindic, astfel că, în acest moment, 90 la sută din planul modificat este "trecut". Când decizia va fi definitivă și irevocabilă, poți spune că ai trecut cu totul", a mărturisit unul dintre avocații consultați de GSP.
Inclusiv în publicarea informării pe portal.just, în soluția pe scurt a Tribunalului București apare nota informativă: "Cu apel, în termen de 7 zile de la comunicarea hotărârii prin publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, ce va fi depus la Tribunalul Bucureşti Secţia a VII-a Civilă".
Pasul 2: Să nu se înregistreze datorii curente
Dinamo trebuie să fie foarte atentă, deși pare simplu, să nu înregistreze datorii curente. Să nu fie înregistrat niciun "default", incapacitate de plată, în perioada imediat următoare.
"Orice factură, cât de mică, trebuie plătită la timp. Nu mai merge cu nicio amânare. De exemplu, închei un contract cu o firmă ce prestează niște servicii pentru echipă sau pentru club sau pentru închirierea unei locații și, din diverse motive, nu-i dau banii conform contractului, te poate acționa în judecată. Iar Tribunalul nu va manifesta îngăduință, poate declara imediat falimentul! Contractele trebuie onorate, nu trebuie să ai nicio datorie!", au transmis sursele Gazetei.
Am vorbit și cu domnul Voicu și dumnealui mi-a spus că dacă modificarea de plan trece, au soluțiile pentru a rezolva situația financiară de la Dinamo. Nimeni nu își dorește ca procedura să mai dureze trei ani, sumele nu sunt mari și toată lumea se așteaptă să fie plătite cât mai repede
- Răzvan Zăvăleanu, administrator judiciar Dinamo
Pasul 3: Management de cash flow
Dinamo trebuie să treacă de la nivelul de "supraviețuire" la cel de "societate care este solvabilă". Pe lângă faptul că nu mai merge cu datorii și cu amânarea plăților, indiferent cu ce parteneri intră în contact, clubul trebuie să se susțină financiar.
"Cei de la Dinamo trebuie să fie atenți să fie un management de cash flow. Venitul un pic mai mare decât cheltuielile... Ajungi la acest nivel ori prin atragerea de bani noi de pe piață, ori făcând transferuri, ori presiune mai mare pe asociați să vină cu bani de acasă, la club", a declarat unul dintre apropiații grupării.
Țin să mulțumesc suporterilor care au înțeles să susțină echipa, clubul, lucrurile au funcționat. Sperăm că soarele va răsări mai evident pe strada lui Dinamo. Efortul acționarilor va fi mult mai mic. Nu ne dorim un Dinamo care se târăște, ci unul care să acceadă la marea performanță
- Răzvan Zăvăleanu, administrator judiciar Dinamo
Pasul 4: în cât timp se iese din insolvență după plata ultimei datorii
Reprezentanții lui Dinamo au setat anul 2025 ca termen limită de îndeplinire a îndatoririlor conform noului plan de reorganizare modificat. Totuși, Răzvan Zăvăleanu, reprezentantul administratorului judiciar, a declarat public că acționarii "câinilor" au transmis un mesaj ferm vizavi de ieșirea din insolvență până la finalul sezonului.
Plata ultimei datorii a clubului nu coincide cu ieșirea din insolvență! "În medie, poți să ieși din insolvență la 6 luni după ultima plată, după ce ai ajuns pe zero. Se poate și după două luni de la ultima plată, dar acesta e un termen hiperoptimist. Ieși din insolvență la fel cum ai intrat, printr-o decizie a judecătorului sindic. Pot apărea contestații la executarea planului, judecătorul verifică planul aprobat, verifică detaliile financiare.
Nici un credit la bancă nu-l închizi după o oră de la ultima plată, mai sunt niște pași de urmat.
Poți să ai ghinionul să nimerești vacanța judecătorească, se mai amână un timp. Dacă azi, cei de la Dinamo plătesc toate datoriile până la ultimul euro, ulterior judecătorul sindic trebuie să verifice dacă s-au îndeplinit toate cerințele planului. Simpla plată a datoriilor, sută la sută, nu te scoate automat din insolvență.
Dinamo intră acum pe un făgaș normal pentru reconstrucție. Avem predictibilitate pentru ceea ce trebuie să facem pentru Dinamo în viitor. De acum totul va intra în normalitate, ne vom respecta toate obligațiile către toți partenerii. Vom avea parteneri puternici alături de noi, veți vedea!
- Andrei Nicolescu, administrator special Dinamo
2021este anul în care Dinamo a intrat în insolvență, a doua oară în istorie, în luna iunie
VIDEO. Andrei Nicolescu, prima reacție după tragerea la sorți a grupelor: „Am stat un pic să calculez, nu mi-am dat seama din prima cu cine jucăm”
Citește mai multe știri despre Dinamo:
Andrei Nicolescu, anunț despre viitorul lui Dinamo: „Îmi cer scuze față de suporteri”
Dorin Șerdean, fost oficial la Dinamo, pus sub acuzare pentru fraudă de Parchetul European
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora