Articol de GSP - Publicat miercuri, 18 august 2021 10:51 / Actualizat miercuri, 18 august 2021 11:26
Cristian Balaj, preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, a dezvăluit câteva dintre modificările pregătite pentru a preveni dopajul, în urma scandalului de la Astra.
ANAD-ul pregăteşte schimbări importante în lege, pentru a preveni apariţia unui alt caz similar cu cel de la Astra. Chiar preşedintele Agenţiei a dezvăluit câteva detalii din modificarea legislativă pregătită şi a explicat cu ce se ocupă de fapt angajaţii ANAD în mod normal.
La direcţia de testare şi educaţie avem 13 persoane. Aceste persoane sunt implicate în tot ce înseamnă a trimite informaţii relevante pentru cluburi si federaţii. Într-un termen scurt am avut peste 300 de sportivi cărora li s-a făcut prelevarea pentru testele de doping, cei ce mergeau la Jocurile Olimpice.
Ne-am asigurat că noua modificare legislativă... am introdus obligaţia ca fiecare federaţie să aibă un contract de colaborare cu un medic care să fie certificiat de către ANAD, la începutul fiecărui an, când apare fiecare listă substanţe noi interzise, la 1 ianuarie, în fiecare an.
Acel medic va fi persoana de legătură între federaţie şi noi şi va avea obligaţia de a face cursuri de informare şi a testa jucătorii. Când avem o temă greoaie sau noutăţi, trimitem materiale pentru a informa cluburile”, a declarat Cristi Balaj, pentru Telekom Sport.
Pedepse cu închisoarea pentru producătorii și traficanţii de steroizi
A fost schimbată legea privind comerțul ilicit de steroizi, care la noi în țară nu era încadrat ca infracțiune, lege propusă de Cristi Balaj.
„Camera Deputaţilor a adoptat cu unanimitate de voturi, 308, una dintre cele mai importante legi din domeniul anti-dopingului: pedepse cu închisoarea pentru producătorii, traficanţii şi pentru cei care îndeamnă la administrarea de steroizi şi hormoni de creştere.
Prin adoptarea acestei legi ne aliniem standardelor impuse de Uniunea Europeană şi, în special, asigurăm copiilor noştri şansa de a creşte sănătoşi într-un mediu şi un sport curat.
Mulţumesc Guvernului României, Ministerului Tineretului şi Sportului şi Parlamentului României pentru susţinerea acestui proiect legislativ atât de important pentru practicanţii sportului recreativ şi pentru tânăra generaţie de iubitori ai sportului", a declarat preşedintele ANAD, Cristi Balaj.
Legea are un efect imediat și major nu doar asupra unor sportivi extrem de tentați să le folosească, din discipline ca haltere, culturism, atletism sau rugby. O aplicabilitate sporită are în rândul celor ce merg des la sălile de sport și care, pentru a-și spori rapid masa musculară sau capacitatea fizică, apelează la aceste „scurtături” numite steroizi.
Citește alte știri din fotbalul românesc:
Edi Iordănescu, la baza FCSB din Berceni! Negocierile cu Gigi Becali s-au încheiat cu bine