Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat joi, 16 decembrie 2021 19:08 / Actualizat joi, 16 decembrie 2021 19:26
Scandalurile produse de arbitrajele catastrofale din Liga 1 au determinat conducerea Comisiei Centrale a Arbitrilor să reacționeze la nivel de comunicare.
După ce timp de luni bune nu au avut nicio prezență în spațiul public, șefii CCA au fost extrem de activi în această săptămână. Kyros Vassaras a organizat o conferință de presă maraton zilele trecute, iar în cursul zilei de ieri, la sediul FRF a avut loc o întâlnire între conducătorii arbitrajului și cei ai cluburilor din prima ligă, tema fiind implementarea sistemului de arbitraj video în campionat.
"Conducătorii cluburilor din Liga 1 au intrat în camera VAR din sediul CCA și au asistat în timp real la analizarea mai multor situații de joc de către arbitrii aflați în pregătire, s-au familiarizat cu procedura de intervenție și au primit răspuns la toate curiozitățile. Întâlnirea s-a mutat apoi în sala «Nicolae Dobrin», unde liderul proiectului VAR, Alexandru Deaconu, le-a explicat în detaliu participanților situațiile în care poate interveni VAR, le-a arătat exemple și dialoguri între arbitri VAR și «central» din diferite competiții și a oferit cele mai noi informații despre viitoarele etape din pregătirea arbitrilor români" a fost informarea oficială pe care a făcut-o Federația Română de Fotbal.
Surpriza neplăcută a fost faptul că nu tuturor celor 16 cluburi li s-a părut importantă ședința. Trei echipe au considerat că nu trebuie să dea curs invitației și n-au trimis niciun reprezentant. Una dintre acestea e chiar o candidată în lupta pentru titlu și cea care a participat în ultimii ani în cupele europene. E vorba despre CSU Craiova, singura dintre formațiile clasate acum pe locurile de play-off care a sfidat inițiativa FRF și a CCA. Celelalte două cluburi absente au fost Sepsi Sf. Gheorghe și FC Argeș.
Nu e prima dată când clubul patronat de Mihai Rotaru are o poziție surprinzătoare cu privire la implementarea arbitrajului video în Liga 1. În urmă cu 2 ani și jumătate, în aprilie 2019, Gazeta Sporturilor a realizat un sondaj în rândul tuturor celor 14 cluburi care erau la vremea respectivă pe prima scenă. Au fost atunci două întrebări:
1. Vreți VAR în Liga 1?
2. Vreți să plătiți pentru VAR?
La prima întrebare, au existat doar două cluburi care n-au răspuns cu DA, ci s-au abținut, iar unul dintre ele a fost chiar CSU Craiova. Celălalt s-a numit Dinamo. La a doua întrebare, 6 cluburi au răspuns cu DA (CFR, FCSB, Sepsi, Poli Iași, Botoșani și Chiajna), alte 6 au răspuns cu NU (Viitorul, Astra, Dinamo, Voluntari, Hermannstadt și Dunărea Călărași), în vreme ce două grupări s-au abținut, printre care s-a aflat iarăși CSU Craiova, alături de Gaz Metan Mediaș.
În actualul sezon, după 20 de etape, practic 50% din întreg sezonul, fiind luate în calcul și meciurile din play-off, CSU Craiova e pe plus în raportul erorilor arbitrilor. A beneficiat de 9 greșeli importante, iar împotrivă a avut 8 decizii greșite.
Din partea cluburilor care au participat astăzi la ședința de la Casa Fotbalului au fost prezenți oameni importanți . Exemple: Valeriu Argăseală (FCSB), Marius Bilașco (CFR), Marcel Pușcaș (FCU Craiova), Cristi Bivolaru (Farul), Bogdan Bălănescu (Voluntari), Marcel Gherghu (Chindia).
"Suntem în grafic să terminăm pregătirea arbitrilor la mijlocul lunii iunie, așa cum era planificat, astfel că, începând din iulie, odată cu startul noului sezon, vom putea organiza meciuri cu sistem VAR", a declarat Alexandru Deaconu, vicepreședintele CCA și cel care ocupă funcția de manager de proiect privind implementarea sistemului VAR în Liga 1.
A fost prezent și șeful CCA. "Am apreciat faptul că toate părțile implicate au fost de acord cu propunerea noastră de a avea un număr de 8 camere care să furnizeze imaginile necesare în camera VAR. Vom prezenta protocolul VAR și toate informațiile necesare tuturor cluburilor din timp, pentru a fi pregătiți la startul noului sezon", a declarat Vassaras pentru site-ul Federației Române de Fotbal.