Articol de Costin Ștucan - Publicat miercuri, 24 februarie 2021 12:32 / Actualizat miercuri, 24 februarie 2021 13:52
Steaua contra Dinamo. Ministerul Apărării contra Ministerul de Interne și Securitate. Războiul instituțional s-a descărcat în sportul românesc de dinainte de 1989 printr-o rivalitate marcată de presiuni, șantaje și influențe oculte. În 2021, Ministerul Apărării controlează clubul Steaua, aflat în drumul spre Liga 1.
După Revoluție, jucătorii și antrenorii de la Steaua și Dinamo s-au acuzat reciproc pentru metodele prin care au obținut performanțe:
- jucătorii Stelei au acuzat manevrele Securității și jocurile de culise făcute de Mircea Lucescu
- jucătorii lui Dinamo și Mircea Lucescu au acuzat ajutorul imens al lui Valentin Ceaușescu, protectorul Stelei, și presiunea pusă pe adversari de prezența acestuia Mărturiile din ultimii 30 de ani arată că ambele cluburi foloseau metode interzise.
Prezent în această dimineață la GSP Live, Costel Lazăr - jucător cheie la Petrolul, echipă care termina sezonul 1989-1990 pe locul 4 în prima ligă, după Dinamo, Steaua și Universitatea Craiova - a povestit cum jocurile de culise au funcționat și în lunile de după căderea regimului Ceaușescu.
Lazăr a crescut la ASA Mizil, satelitul Stelei, unde a jucat până la 26 de ani când s-a transferat la Petrolul: „Am fost ofițer de armată. Eram locotenent făcut la apelul de seară pentru că Steaua ne ținea sub control, nu voia să ne piardă. Eu aveam niște oferte de la Sportul, de la UTA, de la Petrolul. Am acceptat să vin la Petrolul cu condiția să rămân ofițer și după 1989”.
39 de goluriîn 94 de meciuri, adică o medie de un gol la 2,41 meciuri, are Costel Lazăr, un mijlocaș, în prima ligă pentru Petrolul
Locotenentul Lazăr era principalul marcator al Petrolului în decembrie 1990, când echipa a întâlnit-o pe Steaua, liderul campionatului, în ultima etapă din tur. Steaua era încă echipa Ministerului Apărării. Actualul președinte de la Petrolul povestește:
„Într-adevăr existau presiuni, s-a încercat și asupra mea. Cu trei săptămâni înaintea meciului cu Steaua am fost chemați la Procuratura Militară Ploiești eu și vicepreședintele clubului, Mihai Cristache. Ne-am prezentat la colonelul Ciobanu (n.r. - procurorul militar-șef Nicolae Ciobanu), petrolist, domnul Cristache se îngălbenise pentru că nu știa despre ce e vorba.
Eu am abordat direct subiectul: „Ce s-a întâmplat? Urmează meciul cu Steaua?”. A zis: „Nu, nu, nu. Aveți o anonimă (n.r. - reclamație anonimă) că ați condus în stare de ebrietate, în mașină era și domnul Cristache. Ați fost la Urlați de unde ați luat bidoane de vin și ați venit în stare de ebrietate”. I-am zis: „Tovarășe colonel, tovarășul Cristache nu s-a urcat în viața lui în mașina mea. Eu iau vin de la Tohani și dacă beau un pahar cu vin conduce soția. Mai aveți ceva să-mi spuneți?”. M-am ridicat și am plecat. Nea Cristache face: „Bă, ești nebun?! Unde pleci?”. L-am luat: „Te-ai urcat vreodată în mașina mea?”. Nu! „Și atunci?!”. Era un șantaj înainte de meci”.
Costel Lazăr a dat golul victoriei
Partida Petrolul - Steaua s-a jucat pe 9 decembrie 1990. Liderul, avându-i în teren pe Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Iovan și Bumbescu, a deschis scorul în minutul 14, prin Ovidiu Lazăr, dar Petrolul a întors meciul: „Am bătut cu 2-1, am dat gol în minutul 86 și am ieșit afară. Am cerut schimbare. Am vrut să mă bucur în fața tribunei oficiale unde era domnul procuror șef”.
Costel Lazăr a marcat golul victoriei în minutul 64 și a cerut schimbare în minutul 80. A doua zi, în Gazeta Sporturilor, vicepreședintele Cristache declara: „Am dorit mult o victorie în fața Stelei”.
Peste câteva luni, Lazăr a ieșit din armată: „Am hotărât să renunț la grade și să trec la profesionism. Eram sunat la 4 dimineața acasă să mă prezint la alarmă și eu aveam antrenament la 10. Întreba generalul de mine. Zicea că mă dă dezertor. Mi-am zis să-mi văd de viața mea. Am ieșit din armată și am semnat un contract de profesionist cu Petrolul, pe 2.500 de mărci germane. Nu am apucat să iau banii pentru că am plecat să joc în Israel”.
Am avut multe de tras în armată. Am fost la un turneu în Polonia, dar comandantul Armatei a-1-a m-a chemat la întoarcere cu tot cu pistol, cu diagonală. M-au luat în primire. De ce am plecat, cum am plecat, de ce n-am anunțat, ce am văzut acolo. Era o fabrică de elicoptere pe unde am jucat noi. Ce naiba, eu stăteam să mă uit după elicoptere?! Am jucat fotbal
- Costel Lazăr, la GSP Live