Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 25 mai 2020 21:44
CCA va selecta 70 de arbitri și asistenți, care vor fi testați pe cheltuiala FRF cu 48 de ore înainte de meciuri și nu vor avea voie să călătorească mai mult de doi în aceeași mașină.
Fotbalul se va relua în Liga 1, însă fotbal fără arbitri nu se poate. Și cum cei care vor oficia la partide trebuie să diminueze și ei până la zero riscul de infectare, Hațegan și compania se vor supune, prin intermediul Comisiei Centrale a Arbitrilor, unui protocol extrem de strict, pe care vor trebui să existe semnăturile Ministerului Sănătății și Ministerului Tineretului și Sportului.
CCA va mai "promova" de la al doilea eșalon încă 13 nume
În mare parte, normele și regulile care trebuie respectate au fost creionate. În primul rând, conducerea CCA va selecta un număr de 70 de arbitri, centrali și asistenți, care să fie luați în calcul pentru tot ce mai este de jucat în acest final de sezon: Liga 1, Liga 2, Cupa României, baraj. Cum lotul de Liga 1 conține 22 de arbitri de centru și 35 de tușieri, CCA va mai "promova" de la al doilea eșalon încă 13 nume, dintre cele care s-au remarcat pe parcursul actualului sezon.
CCA a procedat așa și pentru că măcar în primele două săptămâni din iulie se vor suprapune meciurile din play-off-ul Ligii 1 cu cele din play-out, dar și cu cele din play-off-ul din Liga 2, chiar și cu returul semifinalelor din Cupa României. În plus, va exista o procedură care se dorește a fi introdusă și anume: cei 4 dintr-o brigadă care urmează să arbitreze la un joc să fie testați cu 48-72 de ore înainte de meci, iar în cazul în care cineva va fi pozitiv să existe timp, dar și alte variante la dispoziție, pentru a fi înlocuit! Spre exemplu, în decurs de 4-5 zile, intervalul 4/5 iulie - 8/9 iulie, se vor disputa două etape de Liga 1 și una de eșalon secund, un total de 17 meciuri, care înseamnă 68 de arbitri diferiți.
Apoi, un alt punct pe care arbitrii vor fi nevoiți să-l respecte și care va schimba tradiția dinaintea pandemiei se referă la modul în care se va face deplasarea la jocuri. Acum, nu vor putea să meargă împreună, în mașină, mai mult de doi dintre componenții unei brigăzi. De regulă, în trecut, se strângeau câte 3, chiar toți 4, mai ales dacă erau din aceeași zonă, și călătoreau împreună pentru a face economie în privința costurilor. Acum, acest lucru va fi interzis.
3 reguli pentru arbitrii din Liga 1
De asemenea, testările pentru COVID-19 se vor efectua în baza unui plan întocmit de FRF, iar costurile vor fi suportate tot de cei de la Casa Fotbalului. În același timp, apar reguli noi sau se păstrează unele vechi, în ciuda restricțiilor actuale:
1. Cursurile arbitrilor, cele de dinaintea startului unui campionat sau al returului, nu vor mai avea loc într-un loc anume, ci se vor face online, cu ajutorul aplicațiilor care permit videoconferințele;
2. Nu se va renunța la testarea fizică și arbitrii trebuie să treacă aceleași probe pentru a putea oficia! Cine cade testul fizic nu va primi delegare. Testarea nu se va mai ține însă în același oraș pentru toți arbitrii. Se vor alege 7-8 locații din țară, unde să aibă loc probele, astfel încât centralii și asistenții să nu fie nevoiți să se deplasaze pe distanțe mari. Spre exemplu, la Brașov să participe și cei din Sibiu, Covasna și Prahova, iar la Neamț să vină și cei din Suceava, Iași, Bacău și Harghita;
3. Va exista în continuare obligativitatea ca un arbitru să fie cu viza medicală activă, în caz contrar nu va fi delegat. Cum precedenta vizită medicală a fost efectuată în ianuarie și are o valabilitate de 6 luni, iar campionatul se va juca și dincolo de jumătatea lui iulie, toți vor fi nevoiți să susțină și testele medicale.
1.000 de euroe baremul pe care un arbitru de centru îl primește pentru un meci de Liga 1, sumă din care își suportă transportul, cazarea și masa în orașul în care are loc partida
92de meciuri se vor disputa între jumătatea lui iunie și începutul lui august: 72 în Liga 1, 15 în Liga a II-a, 5 în Cupa României, cărora li se adaugă unul sau două jocuri la barajul de promovare - retrogradare
Avram, 16 săptămâni de pauză!
Liga 1 s-a întrerupt pe 9 martie, când s-a disputat ultimul meci, Voluntari - Hermannstadt 1-1, însă în cazul unor arbitri, perioada de pauză a început chiar de mai devreme. Spre exemplu, Marius Avram a oficiat ultima dată pe 23 februarie. Din acel moment și până în weekend-ul în care va fi reluat campionatul vor trece nu mai puțin de 16 săptămâni! Un arbitru lua o astfel de pauză doar atunci când comitea erori extrem de grave și primea o sancțiune foarte dură la nivelul primului eșalon.
5 schimbări, nu și "galben" pentru scuipat
Deși a circulat în spațiul public, la nivel european și mondial, informația că se dorește introducerea unui punct de regulament care să sancționeze jucătorii care scuipă pe teren în timpul unui meci, în cele din urmă s-a renunțat la această idee. Comisia Centrală a Arbitrilor nu a primit nicio astfel de solicitare oficială, astfel că nici arbitrii români nu au fost înștiințați că ar trebui să le arate cartonaș galben fotbaliștilor pentru un asemenea gest. În schimb, vor fi permise 5 schimbări pentru fiecare echipă, care să fie efectuate în cel mult 4 momente ale partidei: pauza dintre reprize plus alte maximum 3 opriri ale timpului de joc. În schimb, arbitrilor li s-a transmis că nu trebuie să mărească automat timpul cu care prelungesc meciul fiindcă se vor efectua 4 schimbări în plus!
10.500 de bucureșteni vor fi testați pentru a stabili gradul de imunizare a locuitorilor
Liga 1, un infern pentru antrenori! FCSB și Astra prin top 50 în lume la antrenori schimbați