Articol de Alexandru Barbu - Publicat duminica, 24 iulie 2022 23:42 / Actualizat luni, 25 iulie 2022 00:08
FCSB a pierdut derby-ul cu Rapid, scor 0-2, și confirmă astfel startul de sezon îngrozitor. Roș-albaștrii se regăsesc într-o situație similară cu cea din urmă cu un an.
În august 2021, FCSB era învinsă de Rapid, tot în deplasare, scor 0-1. Contextul actual din jurul vicecampioanei seamănă izbitor de mult cu ce se întâmpla la debutul ediției trecute de Liga 1. În continuare, 5 asemănări care o plasează pe FCSB în același punct critic.
1. „Secundul” de pe bancă, înlocuit iar?
La fel ca în august 2021, când Rapid o învingea pe FCSB în primul meci direct după 6 ani, Becali se mulțumește cu un antrenor responsabil, în principiu, doar cu ședințele de pregătire. Deciziile majore - alcătuirea lotului, stabilirea primului „11”, schimbările - se iau de la Palat, fix cum se petrecea și în același moment al sezonului trecut, când FCSB era antrenată de Todoran.
După eșecul cu Rapid din vara precedentă, Becali schimba antrenorul și alegea să-l numească pe Edi Iordănescu. Actualul selecționer a rezistat 10 etape (7 victorii, 2 egaluri, 1 înfrângere), apoi a fost forțat să demisioneze. Becali avea să-l contacteze atunci pe Toni Petrea, tehnicianul FCSB și în stagiunea 2020/21.
2. Schimbări haotice la pauză. Gigi a scos iar un stoper!
Becali s-a jucat Football Manager la FCSB și la ultimul derby din deplasare pierdut în fața Rapidului. Atunci, între reprize a ordonat înlocuirea a 3 jucători, inclusiv a unuia dintre fundașii centrali, Alexandru Crețu, aflat la ultimul joc în roș-albastru.
Duminică seara, FCSB a început actul secund cu nu mai puțin de 4 fotbaliști noi pe teren. Și de această data a fost sacrificat un fundaș central, Bouhenna, o raritate în fotbalul profesionist.
3. Improvizații-kamikaze
Derby-ul de anul trecut i-a fost fatal lui Alexandru Crețu, întrucât el a greșit la autogolul lui Vinicius. Crețu, ajuns între timp la CS Universitatea Craiova, este la bază mijlocaș defensiv, însă la FCSB a fost forțat să evolueze în centrul defensivei.
În etapa #2 din Superligă, apărarea FCSB-ului a conținut o altă improvizație: Ovidiu Popescu, și el mijlocaș de facto, fiind utilizat fundaș dreapta. Primul gol al Rapidului, reușit de Dugandzic, a fost zămislit în flancul drept al oaspeților, de unde a centrat perfect Alex Ioniță II.
4. Becali vrea posesia, nu să câștige meciuri
Posesia - unul dintre principalii factori pe care Becali i l-a reproșat lui Edi Iordănescu, singurul antrenor cu puteri depline instalat la FCSB în ultima vreme.
Fiul „Generalului” câștigase marea majoritate a partidelor fără să-l preocupe cât timp echipa lui controla mingea, în timp ce finanțatorul punea mai mare preț pe statistică decât pe puncte. Din acest punct de vedere, patronul de la FCSB și-a îndeplinit obiectivul.
- Posesia FCSB-ului cu Rapid (0-1) în meciul jucat pe 15 august 2021: 65%
- Posesia FCSB-ului în derby-ul de pe Giulești disputat pe 24 iulie 2022: 56%
5. Încă o umilință în Europa
La momentul confruntării cu Rapid din stagiunea trecută, FCSB, cu Todoran pe bancă, era deja eliminată din Conference League, suferind o eliminare rușinoasă contra kazahilor de la Șahtior Karagandy.
Acum, derby-ul cu Rapid a găsit-o pe FCSB între manșele cu Saburtalo. În tur, georgienii s-au impus cu 1-0! Manșa decisivă e programată joi, de la 20:30, pe Arena Națională.