Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 08 septembrie 2020 11:56 / Actualizat marti, 08 septembrie 2020 14:06
FCSB nu a câștigat campionatul în ani în care consuma cei mai mulți bani, acum vrea să recupereze titlul deși a fost depășită, ca buget, și de Dinamo care-și-a creat recent imaginea de zgârcită.
Minune: Dinamo și-a încălcat reputația de club sărac, acum oferă salarii mai mari decât sunt la FCSB! Săptămânile recente au adus transformarea surprinzătoare în Ștefan cel Mare. Spaniolii apăruți în club l-au angajat pe Contra, al doilea cel mai bine plătit antrenor din campionat, după Dan Petrescu, și au umplut vestiarul cu nou-veniți care câștigă minimum 15.000 de euro de fiecare!
Gol îi bate pe toți
Salariul maxim pe care l-a oferit conducerea dinamovistă îi aparține lui Janusz Gol. Mijlocașul defensiv polonez are 34 de ani și e plătit la București cu 20.000 de euro lunar. La FCSB, cel mai bine câștigă Florin Tănase. Căpitanul are 17.000 de euro lunar. Deocamdată, roș-albaștrii au salariile înjumătățite, ceea ce înseamnă că Tănase va lua doar 8.500 de euro și pentru septembrie. Înjumătățirea a funcționat în perioada 1 martie-30 septembrie.
Salariile de la FCSB vor rămâne mai mici față de acelea de la Dinamo și după întregirea sumelor, de la 1 octombrie. Man, Coman, tineri pe care Becali îi evaluează ca pe niște comori, buni de vândut pe zeci de milioane de euro, au câte 15.000 de euro lunar.
Nici Buș nu-i egalează pe „câini"
Atât primește la Dinamo Adam Nemec, atacantul slovac ajuns la 35 de ani. Fabbrini, un mijlocaș ofensiv care a dezamăgit cu prestațiile din finalul sezonului trecut și din începutul stagiunii curente, are 18.000 de euro pe lună!
La FCSB există titulari de bază plătiți mai slab. Valentin Crețu, pe care roș-albaștrii îl propuneau și pentru echipa națională, are 12.000 de euro, salariul întreg, după ce va expira înjumătățirea. Miron ia 10.000 de euro, la fel e plătit Cristea, colegul lui din centrul apărării. Mai mult primește recenta achiziție Sergiu Buș. Atacantul a semnat din postura de jucător liber, deci aducerea lui nu a necesitat achitarea vreunei sume de transfer, și încasează 12.500 de euro lunar, mai puțin cu 2.500 de euro decât ia Nemec.
16.000 de euroconstituie salariul lui Adrian Petre la FCSB, un jucător pe care Becali nu-l mai vrea în lot, încearcă să-l determine să plece. Gigi speră să obțină 300.000 de euro în schimbul atacantului pe care l-a achiziționat de la Esbjeg, la începutul anului, cu 500.000 de euro
20.000 de euroreprezintă salariul maxim de la CFR Cluj
14.000 de euroe venitul maxim al unui fotbalist e de la U Craiova
20.000 de euroe salariul lui Alibec, cel mai bine plătit de la Astra
Petrescu și Contra sunt uriași
Diferențele de salarii dintre jucători nu sunt atât de mari cum sunt acelea dintre tehnicieni. Petrescu, cu 40.000 de euro lunar, și Contra, cu 30.000 de euro, le sunt superiori tuturor din campionat. Se află la distanță mare față de ceilalți antrenori. Bergodi ia 10.000 de euro pe lună la Craiova, Bogdan Andone are 9.000 de euro la Astra. Anton Petrea, "principalul" de la FCSB, e plătit cu 5.000 de euro, de șase ori mai puțini bani decât încasează Contra la Dinamo.
Diferențe foarte mari sunt doar la Dinamo
La FCSB, nivelul salarial e destul de omogen, adică nu e o prăpastie între cel mai bine plătit și cel mai sărac. Tănase are 17.000 de euro pe lună, iar cel mai prost plătit titular câștigă 10.000 de euro. La Dinamo, Janusz Gol primește 20.000 de euro, iar tineri ca Moldoveanu și Ricardo Grigore iau câte 2.500 de euro, de aproape 10 ori mai puțin!
De unde vor veni banii?
Dinamo semnează contracte deocamdată și oferă salarii cu mult peste media obișnuită în campionatul românesc. Ca să susțină costurile, Pablo Cortacero ar trebui să alimenteze contul clubului cu câteva milioane de euro de-a lungul acestui sezon, fiindcă alte venituri noi nu au apărut. Dinamo va primi din drepturi TV mai puțin de două milioane de euro și mai completează bugetul cu câteva sute de mii de euro din publicitate.
Încasările acestea nu reușeau să acopere nici măcar cheltuielile mici pe care le aveau roș-albii în sezonul trecut. Ei au funcționat de la începutul acestui an „pe datorie", au amânat încontinuu plăți. La un moment dat s-au blocat și a fost nevoie de o chetă a suporterilor din asociația DDB, care au adunat o jumătate de milion de euro pentru achitarea salariilor.