Articol de Eduard Apostol - Publicat joi, 06 iulie 2023 13:57 / Actualizat joi, 06 iulie 2023 15:19
Ovidiu Burcă are din nou o misiune teribilă, cu Dinamo, la fel ca la startul primului sezon de Liga 2 pentru „câini”, dar și pentru el. Acum, a urcat un nivel, la Liga 1, dar problemele sunt pe măsura eșalonului.
Ovidiu Burcă, 43 de ani, a zâmbit după 1-4 cu Dinamo Kiev și Mircea Lucescu, dorind să prezinte optimism pentru startul campionatului ce stă să înceapă. Dar după ce s-a încheiat discuția oficială despre meciul cu ucrainenii și a tras concluziile cantonamentului, antrenorul și-a schimbat mimica.
Explică, repetă, explică din nou și iar repetă
A arătat ca un actor, care, pe scenă, trebuie să arate prestanță, dar, în realitate, este îngrijorat de situația echipei. Înfrângerea cu Dinamo Kiev, cu mulți tineri, cu un soi de formație secundă a alb-albaștrilor, l-a pus serios pe gânduri.
A pierdut și cu ungurii de la Zalaegerszeg (0-1), câștigătoarea Cupei Ungariei, dar cu maghiarii Dinamo a avut în multe momente controlul duelului, atitudine și joc bărbătesc, chiar dacă a înclinat steagul. La finalul partidei cu Il Luce,
Burcă a scos în evidență un detaliu în dialogul cu Gazeta Sporturilor: „Trebuie să învățăm să fim mai obraznici, băieții buni nu ajung nicăieri!".
De fapt, la ședințele de pregătire, tehnicianul le ține prelegeri jucătorilor, oprește sesiunile ca să-i așeze cu mâna, având mult de muncă în special la faza de apărare. Fostul fundaș le vorbește și în grup fotbaliștilor, apoi pe câțiva îi ia deoparte și le explică, mai ales când simte că respectivul nu e conectat la ceea ce solicită el. Concepe diverse momente posibile, faze pentru ultimul minut, când echipa conduce sau e condusă.
Romengleză
Iată câteva din reacțiile lui Ovidiu la adresa elevilor săi în timpul ședințelor tactice, unele spuse pe un ton puternic, în română sau în engleză, încât răgușește la capătul unor antrenamente:
- „Vreau atitudine! Suntem Dinamo și nu putem să uităm asta niciun moment"
- „Fiți mai calmi când avem mingea! Atunci vreau sălbăticie, când o pierdem"
- „Strigă în apărare, curățăm careul și apoi plecăm pe atac"
- „Ce trebuia să facă «roșu»? Portaru", în fața lui! Uităm asta, nu lăsăm să degajeze să ne prindă pe contră"
- „Crează te lasă să dai când și cum vrei?! E bătaie la cornere, corp la corp"
- „Asta e altceva, bravo! Nu merge doar cu zâmbete și vorbe frumoase".
Rezultatele „câinilor" din cantonament
- Dinamo - Slaven Belupo 1-0 (R. Grigore)
- Dinamo - Zalaegerszeg 0-1
- Dinamo - Dinamo Kiev 1-4 (Bani)
3 puncte forte ale lui Dinamo
- Tridentul ofensiv format din Bani - Ghezali - Abdallah, un mix de inventivitate, rafinament, viteză și forță. Atunci când cei trei se vor omogeniza și vor interpreta aceeași partitură, ar putea produce multe goluri și victorii pentru roș-albi.
- Portarii Golubovic și Dujmovic. Amândoi au atributele lor, sunt concurenți direcți, fiecare arată multă implicare știind că sunt apropiați ca valoare. S-au remarcat cu câteva parade de excepție în amicale, semn că Alesandro Caparco, reprezentant al școlii italiene de portari, nu lucrează degeaba, rămâne ca Burcă să fie inspirat la titularizare.
- Jocul „câinilor" nu este bufa-bufa, echipa încearcă să construiască și să-și impună un stil, antrenorul dorind ca fotbaliștii să arate personalitate și inteligență. De la modul cum se poziționează la cornere lângă adversar, chestie de câțiva centimetri până la urmă, la cum să gândească anumite momente ale meciului, în funcție de scor și de fază.
3 puncte slabe ale lui Dinamo
- Apărarea e predispusă la erori copilărești și lentă în mișcări, jucătorii au fost ușor de depășit la un-doi-uri sau la un joc rapid al adversarei.
- Anumiți jucători, inclusiv Iglesias, Moura sau Bena, trăiesc încă euforia promovării și par liniștiți că nu au avut contracandidați pe post. Dar riscă să devină rezerve dacă vor continua în acest ritm.
- Bani, Giafer și Amzăr au crescut mult în ultimul an, Alexandru Irimia este o surpriză plăcută, dar ar mai trebui ca și ceilalți tineri, care vin preponderent de pe bancă, precum Borcea, foarte tehnic, să-și asume mai multe responsabilități. Aici a fost o altă problemă, cei care au intrat ca rezerve în meci n-au produs plus-valoare.
70 de miide euro a costat cantonamentul „câinilor" de la Zrece (Slovacia)
5 adversarefoarte dificile vor avea roș-albii în startul sezonului: CSU Craiova (a), FCSB (d), Sepsi (a), U Cluj (d) și FC Botoșani (a)
5 idei esențiale ale lui Ovidiu Burcă după stagiul extern
- „Mai avem discuții cu doi jucători, sper ca și ei să vină, apoi toți să fie înregistrați. Vom avea nevoie de timp pentru omogenizare, nu se poate face acest lucru bătând din palme"
- „Nu suntem la capacitate maximă. Integrăm și jucătorii nou-veniți și va trebui ca, până la primul meci, să reușim acest lucru, să-i facem să înțeleagă ce vrem de la ei, să-i pregătim din toate punctele de vedere foarte bine. Să vedem la cine vom apela în primul meci, cu Craiova"
- „Așteptăm mult de la cei veniți în cantonament, sunt jucători valoroși. Atunci când vor fi la capacitate maximă, vor fi niște soluții foarte bune pentru echipă"
- „Trebuie să învățăm să fim mai obraznici, băieții buni nu ajung nicăieri!"
- „Am câștigat o mentalitate care se pierduse în ultimii ani. Avem un ambient extraordinar de bun, avem o etică a muncii foarte bună, avem mentalitate. Am spus mereu, poate n-o să câștigăm toate meciurile, dar urâm să pierdem"
VIDEO Ovidiu Burcă, înaintea primului său sezon în Superligă: „Nu simt presiune, este fix ca atunci când am debutat ca antrenor la juniorii Rapidului”
Citește și:
Dinamo vrea să-și răscumpere „casa” de la Ionuț Negoiță » De la ce sumă se pleacă
Decizie VITALĂ la Dinamo! Vestea venită astăzi: ce se întâmplă cu transferurile