FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV // VIDEO Fostul fotbalist de la FCSB specializat în educație financiară: „Oamenii nici nu știu ce înseamnă inflația”

Așa arată în prezent Ducu Ninu
Așa arată în prezent Ducu Ninu

Articol de , - Publicat marti, 10 ianuarie 2023 11:35 / Actualizat marti, 10 ianuarie 2023 12:46

Emil Ducu Ninu, fostul fotbalist de Liga 1, ajuns la 36 de ani, a lăsat fotbalul mare în urmă cu mai mult de 4 ani, a intrat în domeniul financiar și se felicită pentru asta.

 Ninu face educație financiară, investește în acțiuni și crede că sportivii ar trebui să fie mai atenți la această latură. 

- Domnule Ninu, puteți fi considerat deja un om cu ceva experiență în domeniul financiar, vă felicitați pentru drumul ales?
- Nu neapărat că mă felicit pentru că am luat decizia să renunț la fotbal, pentru că fotbal încă joc, dar mă felicit că am venit la birou acum 4 ani și jumătate. Mă felicit că l-am ascultat pe prietenul meu, Răzvan Gheorghe, pentru că am avut un moment în care am vrut să renunț. Mi s-a părut greu și am zis că nu cred că este pentru mine. Că ar fi mai bine să încerc altceva. A tras 3 luni de mine, a încercat tot ce se putea pentru a mă învăța. 

- S-a mai schimbat percepția oamenilor vizavi de educația financiară? Poate și a fotbaliștilor?
- Cred că din 2021 a început să se miște. Abia în 2022 am început să facem un parteneriat cu Farul Constanța, ținem cursuri periodice cu juniorii și prima echipă. La fel cu antrenorii, lucru pentru care îi mulțumim domnului Hagi. Dânsul a văzut că există un potențial mare. Fostul meu coleg Răzvan Dâlbea a început și el această treabă. Lucrează în biroul din Brașov. Am și alți jucători și antrenori din Liga 1 care vin la cursuri. Unul dintre foștii mei antrenori, la care am ținut foarte mult, vine la curs. Chiar mâine trebuie să vină la birou să discutăm. Și prin intermediul AFAN-ului, prin Emilian Hulubei, am putut face un webinar cu jucătorii și căpitanii din Ligile 1 și 2. Țin minte că toată lumea îmi zicea același lucru. Viața de sportiv e scurtă. Sunt 15, maximum 20 de ani în care poți câștiga ca fotbalist un salariu peste media din România. Important e ce facem după. 

- Adică ce faci cu banii! 
- Exact! Avem încă tendința asta de a căuta partea imobiliară, în care noi vedem o salvare. Dar nu cred că toți putem deveni investitori imobiliari.

Ducu Ninu: „Larie e cel mai deschis și receptiv la cursuri”

- La Farul, unde faceți cursuri, sunt receptivi jucătorii?
- Dintre toți, cel mai receptiv este Ionuț Larie. E singurul care vine și își notează fiecare cuvânt. Vine cu caietul, deși noi le dăm înregistrările, își notează. Mi se pare deschis. În acest moment, acesta e primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a pregăti o schimbare.

- Apropo de criza financiară care se tot trâmbițează. Când e un moment ideal de investit? 
- Când ești pregătit. De ce spun asta? Pentru că înainte să faci o investiție în ceva, trebuie să te pregătești, să înveți exact ce vrei. Sunt oameni care vin la cursuri și nici nu știu ce înseamnă inflația. OK, le explici care este fenomenul, dar tot nu înțeleg cum îi afectează pe ei. Întrebarea mea pentru cei ce vor citi ce vorbim noi aici e dacă s-au gândit vreodată dacă salariile lor au crescut cu rata inflației? Pentru că la TV se vorbea de pensii, de salariile de la stat, că vor să le crească cu rata inflației. Dar sunt doar discuții. Nimeni în 2022, cu toate că avem rată-record la inflație, de 15-17%, nu a avut acest bonus la salariu. Dacă ești un om educat financiar, trebuie ca la final de an să fii peste rata inflației cu investițiile tale. Oportunități sunt peste tot, mai ales în criză.

Criza, Black Friday pentru investitorii la bursă

- Deci acum pare un moment bun!
- Noi spunem că este Black Friday al pieței financiare, pentru că toată lumea poate cumpăra la discount. Sunt reacții diferite ale investitorilor. Unii dintre cei care sunt la început, care pornesc pe acest drum, cumpără în neștire pe maxime. Apoi piața începe să facă o corecție. Pentru că orice piață, orice economie are nevoie de o corecție. Ei, acești oameni se panichează și încep să vândă. Atunci, investitorii care sunt de ani de zile în piață așteaptă, cumpără și își reduc prețul mediu al investițiilor, pentru a fi pe profit.

- Auziți des întrebarea: De câți bani e nevoie pentru a intra pe piață?
- Asta e percepția tuturor celor care vin la cursuri. În momentul în care îi spun unui om că poate să investească, gândul lui e să investească sume mari. Pentru că noi suntem obișnuiți să investim în imobiliare. Luăm credite, știm că trebuie să plătim 80.000-90.000 de euro pentru un apartament. Oameni buni, sunt acțiuni sau companii pe care voi le folosiți. Chiar și acum, Digi, Raiffeisen, Transilvania, Transelectrica, TransGaz sunt companii pe care le folosim zilnic. Putem să investim în astfel de companii. Prețurile au crescut, evident și acțiunile companiilor vor crește. Pentru că aceste companii produc, livrează produsul, piața e în cerere. O acțiune la Banca Transilvania costă 20 de lei. La o altă bancă, precum BRD, e câțiva lei. Întrebarea mea este sinceră pentru voi. Ce înseamnă de câți bani am nevoie?

- E o întrebare pe care mulți și-o pun. 
- Așa e! Tu trebuie să știi exact ce vrei să obții. Adică eu vreau într-o perioadă de 5 ani să obțin o sumă de 1.000 de euro. De ce? Acei 1.000 de euro îmi răspund nevoilor mele zilnice. Adică nu mai trebuie să muncesc pentru cheltuielile fixe. Ei bine, pot de la început să investesc o sumă mai mare, apoi să aștept. Sau o pot face treptat. Adică investind o dată la 2-3 luni. Să-mi fac un obicei ca la fiecare lună 20% din venituri să pun în portofoliu, să cumpăr o acțiune, ceva care în timp să-mi aducă profit. Poți investi gradat.

Ducu Ninu și pașii pentru o investiție sănătoasă

- Se tot vorbește despre prăbușirea cripto, ați avut vreodată încredere în monedele virtuale?
- Cred că ar fi greșit să zic că n-am încredere. Doar că nu sunt un investitor în piața cripto. De ce? Eu caut un cadru legal al piețelor. Piața cripto nefiind reglementată, îmi e greu să investesc. Nu am o certitudine că banii mei n-o să dispară peste noapte dintr-un astfel de portofel virtual. Au mai fost cazuri. De ce am ales bursa și de ce aleg piața financiară reglementată? Pentru că aici totul este supus unei legi. Nu mai este cum era în anii '90, când un broker putea să fure și să fugă cu banii din țară.

- Procentual, cât a crescut numărul clienților?
- Cred că anual aveam cam 300 de clienți care îmi treceau pragul. Mă refer la cursuri gratuite. Anul trecut, cred că au fost undeva peste 500 de oameni. În momentul acesta, suntem 70 de colaboratori la Profit Point, ceea ce înseamnă că este o cerere crescută în piața de educație financiară. Oamenii trebuie să știe că noi suntem reglementați și recunoscuți de Institutul Bancar Român, adică avem dreptul de a susține astfel de cursuri financiare. Pe YouTube sunt o grămadă de speakeri, de traineri, ați primit poate și voi telefoane să investiți în cripto. Se cam lucrează mult cu un vis care nu cred că poate fi atins. Totul trebuie învățat de la 0, ce înseamnă inflație, rată a dobânzii, rata de referință, ce înseamnă o balanță comercială a unei țări. Lucruri pe care dacă le înveți îți va fi mult mai ușor să vezi ciclurile economice. În momentul în care apare o criză, începi să investești, știi momentul în care nu mai e criză și tot așa.

- De ce există o reticiență față de zona financiară? 
- Pentru că educația e făcută uneori de oameni care nu știu să transmită un mesaj pentru oamenii de rând. De asta multora bursa li se pare ceva SF. N-ai avut materii la școală care nu ți-au plăcut din cauza profesorului? E exact același lucru. Mulți cred și acum că trebuie să se bată pe ringul de box pentru a licita pentru acțiuni. De asta și fotbaliștilor le e frică, pentru că nu știu în ce intră. Cumva îi înțeleg. De-asta apreciez deschiderea lui Hagi, pentru cât accent pune pe educație. Ce a făcut el prin acest parteneriat cu noi? A încercat să le dea "copiilor" săi mai mult acces la informație. Să știe ce fac cu banii lor.

106 meciuria strâns Ducu Ninu în Liga 1 pentru echipe ca U Cluj, FCSB, Progresul, Gloria Buzău și Gloria Bistrița

12 meciuriîn naționala U21 a strâns Emil Ducu Ninu

Cred că această criză, poate și pandemia, au schimbat percepția asupra educației financiare. Am oameni ce lucrează în toate domeniile care vin aici. Ei au învățat că nu trebuie să se bazeze pe o singură sursă de venit. Asta e problema românilor! Azi nu mai e nimic sigur.

- Ducu Ninu, fost fotbalist

Nu e nevoie de 3 joburi ca să ai bani. Pentru că atunci nu mai ai timp de familie, de nimic. Mi-ar fi plăcut și mie să știu că pot să investesc în acțiuni încă de când eram fotbalist, să știu că pot investi în randamentul unei țări.

- Ducu Ninu

Soluție pentru cluburi: listarea la bursă

Emil Ducu Ninu e convins că fotbalul românesc ar cunoaște un progres important dacă președinții de club din Liga 1 ar lista cluburile la bursă pentru ca fotbalul să devină o afacere sustenabilă

„Se pot face bani în fotbal. Din păcate, conducătorii trebuie să se gândească și la banii pe care îi au în companie. Au niște bugete. Trebuie să facă astfel încât să le crească. Se pot lista la bursă, de ce nu? Tot certăm fanii că nu vin la stadion. 

OK, poate nu vin, dar poate te susțin de la distanță cumpărând acțiuni. Să facă parte din businessul tău. Să fie mai multă deschidere a președinților. Cred că e o idee nemaipomenită".

VIDEO Ducu Ninu, profesor de educație financiară: „Avem parteneriat cu Farul pentru educație financiară”. Încă un fost jucător din Liga 1 i s-a alăturat în echipă

Citește și alte știri de actualitate:

CORESPONDENȚĂ GSP DIN TURCIA Pintilii e șeful, Filip și Stoica „secunzi” » Cum arată antrenamentele FCSB din Turcia + Echipa roș-albastră stă în hotel cu formația care i-a ofertat un titular

Andrei Miron dă cărțile pe față despre FCSB: „Eu și Iulian Cristea reușiserăm să formăm un cuplu bun în apărare. Dar s-a terminat”

EXCLUSIV De 4x campion cu Steaua, a fost la un pas de moarte: „Am derapat și-am intrat într-un TIR! Mi-am rupt trei coaste”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (6)
roost.eradevar.at
roost.eradevar.at  •  10 Ianuarie 2023, 18:48

Frumos titlu, “fostul jucator de la fecesebe”, l-ati pus doar ca sa nu treaca o zi fara sa faceti legatura cu turma lui ciobandante. De ce nu e fostul jucstor de la U Cluj, ca dintre toate echipele pe unde a trecut asta, la zecesebe a jucat cele mai putine meciuri

Moshu
Moshu  •  10 Ianuarie 2023, 18:17
Postat de dobrin pe 10 Ianuarie 2023, 16:54

„Sunt oameni care vin la cursuri și nici nu știu ce înseamnă inflația.” Daca in loc sa se duca la cursurile lui Ducu s-ar duce in piata sa faca cumparaturi, ar intelege mai repede :))))))

Lasa bre ca asta nu-i nimic,inflatia ca inflatia(ca nici Isarescu nu-i prea lamurit cum "ievoluieaza"),dar "cheltuielile fixe" frateee...astea-s tari de tooot ! Poate ne zice si care-s alea, ca in ultima vreme nici impozitele nu mai sunt "fixe" !!

Moshu
Moshu  •  10 Ianuarie 2023, 18:14
Postat de cr_portal pe 10 Ianuarie 2023, 17:54

Ce-mi plac ăștia care știu ei cum e cu investițiile și îi învață pe alții! Bă, băiatule, dacă știi, atunci investește tu și îmbogățește-te, lasă-i pe ceilalți!

Mai draga,tu n-ai inteles ca omul se imbogateste,cu risc minim,de pe urma "celorlalti"adica..."naivii",deh, care vin la cursurile lui,unde invataaa....nimic pe bani buni !

Vezi toate comentariile (6)
Comentează