Articol de Remus Răureanu - Publicat sambata, 03 decembrie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 03 decembrie 2011 11:14
”Norocul proverbial al roş-albaştrilor”, cum s-a exprimat Cornel Dinu, e adus des în discuţie mai ales de către dinamovişti. Gazeta îţi prezintă episoadele care au transformat trupa din Ghencea într-una invidiată de toţi pentru "bulanul" ei.
Steaua a mers în Germania calculînd că trebuie să obţină minimum un punct ca să mai spere la calificare, dar pierzînd s-a trezit că accesul în primăvara Europa League pare şi mai probabil ca înaintea serii de joi.
Cum a fost posibil? Maccabi Haifa a pierdut surprinzător la Larnaca şi a rămas doar un punct între stelişti şi israelieni. Iar programul din ultima rundă îi face pe roş-albaştri optimişti: trebuie s-o bată pe AEK, cea mai slabă din grupă, ca să capete şanse mari pentru accesul în "16"-imile competiţiei. Doar o victorie a lui Maccabi cu Schalke le-ar mai putea strica planul ăsta.
Dinamovişti şi rapidişti s-au arătat şocaţi în comentariile de pe www.gsp.ro: "Doar Steaua putea să aibă un asemenea noroc!". Iar Cornel Dinu le-a atras atenţia alor lui: "Luni, la derby, cel mai mare pericol pentru Dinamo e norocul proverbial al Stelei". Cum au ajuns roş-albaştrii să fie invidiaţi de toţi pentru şansa lor? Gazeta îţi prezintă episoadele în care Steaua a avut norocul de partea ei de-a lungul timpului, dar şi secvenţele în care Steaua s-a lovit de ghinioane incredibile, pe care adversarii omit să le pomenească.
Episoade norocoase din istoria Stelei:
1. Duckadam a salvat patru lovituri de pedeapsă în finala CCE din 1986 şi a cîştigat trofeul. Înainte să-i învingă pe catalani, roş-albaştrii beneficiaseră de o tragere la sorţi excelentă pentru "sferturile" competiţiei, o fază în care au dat peste finlandezii de la Kuusysi Lahti, de care au trecut după 0-0 la Bucureşti şi 1-0 în deplasare. Mai mult, steliştii au avut şansa ca formaţiile din Anglia să lipsească din competiţie în acea ediţie, fiind suspendate după incidentele de pe Heysel.
2. Steaua a mai ajuns o dată în finală, pierdută în 1989, cu 0-4, în faţa Milanului la care jucau Gullit şi Van Basten. Norocul de care a beneficiat echipa atunci? La tragerea la sorţi a semifinalelor a picat cu Galatasaray, de care a trecut cu scorul general de 5-1. Pentru cealaltă semifinală au rămas Milan şi Real Madrid!
3. În 2005, Steaua a picat cu Rosenborg în play-off-ul Champions League, norvegienii find cel mai slab cap de serie pe care îl putea întîlni. Dar trupa antrenată de Protasov a ratat calificarea.
4. În anul următor, roş-albaştrii au ajuns pînă în semifinalele Cupei UEFA, nimerind iar cu cel mai slab adversar posibil, de data asta în "sferturile" competiţiei. Rapid a fost adversarul repartizat Stelei, cel mai slab posibil oponent din totalul de şapte care mai existau în urnă. A trecut de giuleşteni cu două remize, 1-1 în Grant şi 0-0 pe Stadionul "Lia Manoliu".
Ghinioanele care au lovit-o pe Steaua:
1. Finala din 1986, pe care rivalii Stelei o consideră plină de noroc, putea fi, de fapt, mai simplă dacă Steaua n-ar fi avut ghinion. Fiindcă ea a nimerit în ultimul act cu Barcelona, iar jocul s-a disputat în Spania, la Sevilla, deşi avusese la un moment dat şansa să scape de iberici. Trupa blau-grana a trecut în semifinale de IFK Goteborg, o formaţie mai slabă, abia după executarea loviturilor de departajare.
2. În 2006, Steaua a fost la cîteva minute de finala Cupei UEFA, unde o aştepta FC Sevilla. Cîştigase acasă prima manşă a semifinalei cu Middlesbrough, 1-0, şi a condus în Anglia cu 2-1, dar britanicii au întors formidabil, au cîştigat cu 4-2 şi au mers ei în finală. Maccarone a dat golul decisiv exact în ultimul minut!
3. Ultima prezenţă a Stelei în grupele Champions League datează din stagiunea 2008-2009. Atunci a mers în grupe, deşi în play-off a dat peste Galatasaray, cea mai bună echipă din urna celor care nu erau capi de serie. Antrenor era Lăcătuş.
"În finala din '86, Steaua n-a jucat cu nimeni din fotbalul mare în afară de Barcelona, peste care a dat în finală. În rest, unguri, finlandezi. Dar aşa e viaţa, dacă n-ai noroc, nu faci nimic!" (Mircea Lucescu, antrenor)
Dinu ar putea rata derby-ul
Cornel Dinu trebuie să dea lovitura de începere luni, la Derby de România, însă starea de sănătate a soţiei sale l-ar putea împiedica să-şi ducă la capăt promisiunea. Mister trece prin clipe grele în aceste zile, după ce Silvia a fost internată în comă la spital. "Şi-a revenit, dar are momente cînd îşi pierde luciditatea. Dacă soţia lui Cornel nu se va simţi bine, e posibil ca el să nu vină la meci. Cui i-ar arde de fotbal în asemenea situaţie?", au explicat şefii.
Săvulescu vs fani
Dragoş Săvulescu a vorbit ieri, la GSP TV, despre relaţia tensionată dintre galerie şi conducere. "La Mioveni aveam 1-0 şi fanii ne înjurau. Cred că pe ei îi interesează alte lucruri, e posibil să fie cineva în spatele lor. Galeria nu susţine echipa, am avut mari probleme din cauza suporterilor, nu ne-au ajutat deloc în acest sezon. Ei trebuie să înţeleagă că trebuie să susţină echipa, nu pe mine sau pe altcineva din conducere", a zis Săvulescu.
Mai sînt 800 de bilete
Derby de România, de luni, de la ora 20:30, se va disputa cu casa închisă. Aseară, mai rămăseseră doar 800 de tichete: 100 la peluza I, 400 în peluza "Cătălin Hîldan" şi 300 la tribuna 0. Casele de bilete vor fi deschise zilnic, între orele 10:00 - 18:00.
Şampania Dănciulescu de Crăciun
Suporterii dinamovişti îşi pot face un cadou înaintea Sărbătorilor de iarnă. Conducerea "cîinilor" a dat comandă la Casa Panciu pentru a scoate o şampanie dedicată lui Ionel Dănciulescu cu ocazia trecerii pragului de 200 de goluri în Liga 1. Sticlele vor fi scoase la vînzare înainte de Crăciun.
Rusescu e apt
Ilie Stan a tremurat cînd Raul Rusescu a solicitat să fie schimbat contra lui Schalke, dar golgeterul e sănătos şi poate juca împotriva lui Dinamo. El a cedat şi a fost înlocuit în minutul 70 cu Nikolici, fiindcă i se blocase spatele, dar şi-a revenit între timp. Prepeliţă, folosit doar 22 de minute cu Schalke, e şi el disponibil pentru derby şi poate juca 90 de minute fără probleme.
Gigi era invidios pe Bebe! :)
Becali a fost audiat ieri în cazul schimburilor de terenuri cu Ministerul Apărării, petrecute între 1996 şi 1999. Gigi le-a zis magistraţilor că nu a avut nici un interes financiar şi n-a obţinut profit din afacerea cu statul, "fiindcă terenul meu era de 30 de ori mai scump şi pot demonstra asta cu acte". De ce a făcut totuşi afacerea? I-a zis judecătorului: "Mă ofticam cînd vedeam acel teren al Armatei, plantat cu lucernă, pe care eu n-aveam voie să pasc oile, dar un cioban, Bebe, putea, că el făcea blaturi! Îl invidiam pe Bebe". :)
INBOX
- Steaua s-a întors ieri din Germania şi jucătorii au fost liberi doar aseară. De azi vor sta închişi în cantonament, unde dorm şi sîmbătă noapte, şi duminică noapte. Stan urmăreşte şi să-i ţină departe de ieşirile în oraş, dar şi să se asigure că fiecare dintre ei respectă programul de refacere după meciul cu Schalke.
- CCA a anunţat delegările pentru meciurile programate sîmbătă în Liga 1 şi printre numele deja "consumate" nu se află cel al lui Cristi Balaj. Băimăreanul e ales să conducă derby-ul dintre Dinamo şi Steaua, de luni.
- Partida Stelei cu Schalke a fost programul cel mai urmărit la TV de 1 decembrie. Meciul a strîns 10,3 puncte de rating, deci peste un milion de telespectatori. Pe locul 3 în topul audienţelor de ziua naţională a României a fost alt joc din grupele Europa League, transmis tot de ProTV, cel dintre FC Vaslui şi Lazio. Meciul moldovenilor a făcut rating 8,4.
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor