FOTBAL  »  Superliga  »  CSU CRAIOVA

EXCLUSIV CSU Craiova, primul club din România la Bursă! Avantajele și dezavantajele unui proiect extrem de îndrăzneț în Liga 1

Articol de , , - Publicat vineri, 22 februarie 2019 09:08

CSU Craiova are gânduri mari pentru următoarea perioadă: dorește să fie listat la Bursa de Valori, ar fi o premieră pentru fotbalul românesc.

Craiova se pregătește de un meci mare. Derby-ul cu FCSB, programat duminică seara, pe Arena Națională, însă proiectul clubului patronat de Mihai Rotaru și Adrian Andrici prevede o strategie cu planuri extrem de îndrăznețe pentru viitorul pe termen mediu și lung. Cei care conduc echipa au demarat acțiunea care are ca finalitate listarea clubului la bursă!

Ar fi primul club de fotbal din România în această situație, iar Rotaru și Andrici au pornit pe această pistă împinși de la spate și de emulația fantastică din Bănie, care s-a creat în jurul echipei mai ales după ce s-a construit stadionul din Craiova.

Cum există niște reguli și cerințe care trebuie respectate de o societate pentru a ajunge pe Bursă, primul pas pe care oltenii au fost obligați să-l facă pentru a nu pierde timp este să declare în mod public și extrem de transparent datele financiare pentru un an contabil.

În vara trecută, Craiova a postat pe site toate intrările și ieșirile de care a avut parte și la final a anunțat că va face acest lucru și în perioada următoare. Este, practic, una dintre condițiile ce trebuie atinse și care sună, mai exact, așa: "Societatea ce solicită listarea trebuie să fi funcționat în ultimii trei ani anterior solicitării la tranzacționare și să fi intocmit situații financiare pentru această perioadă, în conformitate cu prevederile legale".

Este doar o mică parte din traseul ce trebuie urmat. Wall-street.ro descrie și ceilalți pași. Câțiva dintre ei sună așa:

  • Emitentul ce solicită admiterea la tranzacționare trebuie să fie o societate comercială ce a încheiat o ofertă publică de vânzare acțiuni în baza unui prospect de ofertă aprobat de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare sau ce are aprobat de CNVM un prospect întocmit în vederea admiterii la tranzacționare.
  • Emitentul trebuie să depună la Bursa de Valori, prin intermediul unei Societăți de Servicii de Investiții Financiare numită și Societate inițiatoare, toate documentele cerute (cerere de admitere la tranzacționare, prospectul de ofertă publică sau prospectul de admitere la tranzacționare în limba română și tradus în limba engleză în forma legalizată, situații financiare)
  • Plata comisioanelor corespunzătoare către Bursa de Valori
  • Emitentul trebuie să desemneze două persoane care vor menține legătura permanentă cu Bursa de Valori.

Condiții pentru listarea la Bursă

În ceea ce privește listarea companiilor la bursă, ca regulă, trebuie îndeplinite anumite condiții. Site-ul avocat.net a scris în noiembrie 2018 despre aceste lucruri:

  1. Entitatea respectivă să fie societate pe acțiuni. O societate cu răspundere limitată nu va putea fi listată la Bursă;
  2. Să existe capitalizare anticipată;
  3. Să aibă capitaluri proprii de cel puțin 1.000.000 de euro;
  4. Cel puțin 25% din acțiuni trebuie să poată fi libere spre tranzacționare;
  5. Trebuie să existe un istoric al situațiilor financiare pentru cel puțin ultimii 3 ani.

Avantajele listării la Bursă

  1. Posibilitatea atragerii finanțării gratuite;
  2. Prețul de listare al unei acțiuni e, de cele mai multe ori, mai mare decât valoarea contabilă propriu-zisă a ei. Motivul? Antreprenorul ia în calcul dezvoltarea în viitor a companiei și utilizarea sumelor atrase pentru a realiza acest scop;
  3. Se pot atrage investitori extrem de potenți. Exemple: fonduri de investiții. Acestea vor căuta mai mereu să investească în companiile listate la Bursă, tocmai pentru că ele au fost evaluate, sunt monitorizate și au și un istoric transparent de tranzacționare;
  4. www.investclub.ro a scris că o companie listată la Bursă are avantajul unei promovări gratuite. De ce? "Fiindcă e urmărită periodic de analiști și de toate publicațiile de specialitate. Mai ales imediat după listare, respectiva societate beneficiază de un prilej fantastic de promovare în toate publicațiile economice, care asigură faptul că articolele și detaliile listării ajung la factorii de decizie din fonduri de investiții, la brokeri, la investitorii actuali și cei potențiali";
  5. O companie listată la Bursă are automat o imagine extrem de bună în mediul de afaceri. De aici, se atrage imediat și încrederea eventualilor parteneri din străinătate. 

balanta

FCSB stă mult mai bine în ultimii 5 ani

Comparativ cu adversara de duminică seara, Craiova e la distanță mare. FCSB a beneficiat de expunerea europeană, dar și de vânzările masive, iar în același interval de timp cu cel luat în calcul pentru clubul din Bănie, societatea lui Becali a bifat profit în 4 ani și doar în 2014 a raportat pierdere, adică veniturile au fost mai mici decât cheltuielile. 

an profit fcsb

Are spectatori cât FCSB, Dinamo și CFRCraiova își dorește să exploateze bazinul foarte mare de suporteri pe care îl are în prezent. Ciferele audiențelor pe stadion în actualul campionat sunt edificatoare. Media pe "Ion Oblemenco" e de aproape 14.500 de fani pe meci. Atât cât au împreună FCSB, CFR, Dinamo și Astra.

Are cea mai mare datorie

Ultimele date financiare publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor sunt cele de la finalul anului 2017 pentru acel an. La momentul respectiv, Craiova era clubul din Liga 1 care avea cea mai mare datorie. Peste 13 milioane de euro! 

Top 5 cele mai mari datorii în Liga 1

Craiova 13.300.000 euro
CFR 12.600.000 euro
Astra 12.500.000 euro
Viitorul 4.300.000 euro
Poli Timișoara 3.200.000 euro
* la 31 decembrie 2017

Clasări modeste în Liga 1

Craiova a promovat pe prima scenă în vara lui 2014, dar de atunci nu a reușit să atingă nici titlul de campioană, nici măcar postura de vicecampioană.

clasari

Vânzări fantastice în ultimii 2 ani!

Începând din ianuarie 2017, Craiova a debutat în forță în ceea ce privește jucătorii vânduți în străinătate. A cedat fotbaliști pe sume impresionante. Recordul l-a atins chiar în această iarnă: Mitriță la New York City pentru 8 milioane de euro. În total, încasările Craiovei au fost de 18,1 milioane de euro. Adică o medie de 9 milioane pe sezon!

Iancu promitea și el listarea pe bursăÎn fotbalul românesc au existat în anii trecuți multe promisiuni, din partea unor patroni, că vor lista propriul club la bursă. Așa s-a întâmplat cu Poli Timișoara, despre care Marian Iancu spunea în 2011 că îl va lista.

Ce s-a întâmplat, de fapt, cu gruparea de pe Bega? A fost retrogradată pentru neîndeplinirea criteriului financiar, iar Iancu a fost condamnat la închisoare cu executare, pedeapsă pe care o ispășește și în momentul de față. 

Tottenham, primul listat!

În urmă cu mai bine de 35 de ani a avut loc prima listare la bursă a unui club de fotbal din Marea Britanie. E vorba despre Tottenham. Ulterior, în următoarele două decenii, mai bine de 20 de cluburi britanice au fost și ele listate, însă astăzi mai există doar 3 pe bursă: Manchester United, Arsenal și Celtic.

Fostul proprietar al lui Tottenham, Alan Sugar, a încercat o explicație pentru faptul că fotbalul și bursa nu pot produce nici colaborare, nici bani: "Industria fotbalului este un fel de economie a prunelor stoarse".

United, 4,2 miliarde de euro în 2018!!!

united

Ziarul Financiar a publicat în august anul trecut un articol intitulat "Marile echipe de fotbal listate pe bursă au crescut în ultimii ani mai repede decât piața".

Se prezenta situația celor mai importante cluburi care sunt listate, iar dintre acestea lider detașat e Manchester United. Gruparea din Albion, listată la bursa din New York în 2012, a avut anul trecut o creștere de 27%, mult chiar peste media companiilor americane. În vara trecută, United avea o valoare de piață de peste 4,2 miliarde de euro. De peste 3 ori mai mult decât Juventus și de 7 ori cât Borussia Dortmund.

cluburi

 Citește și:

Dacă banii vorbesc: FCSB - Craiova 5-0! Detaliul la care balanța e într-o proporție covârșitoare de partea roș-albaștrilor

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Stranieri
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția
Campionate
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (34)
suporterucv
suporterucv  •  24 Februarie 2019, 00:40
Postat de ticbis pe 22 Februarie 2019, 17:12

CSU Craiova este un club infiintat politic in urma cu 5 ani (la Bucuresti) de catre PSD, din ratiuni pur electorale. Prin urmare, este dependent de mediul politic actual din absolut toate punctele de vedere: influenta politica, bani publici, etc. Un astfel de club, listat pe bursa libera, este condamnat practic, mai devreme sau mai tarziu, la faliment.

Iar spui tampenii ***: presedintele Clubului Sportiv ”Universitatea” Craiova (club de drept public la fel ca CSA), adica cel care da numele echipei din liga 1, este P.Badea, fost LIDER LOCAL AL PNL SI ACTUAL MEMBRU PNL. Clubul condus de el se afla intr-o asociere cu firma privata al lui Rotaru si Primaria Craiova. PNL-istul P.Badea a fost cel care a facut nenumarate presiuni la Olguta Vasilescu inca din 2012 (atunci cand FCU era dezafiliata) pentru acest nou proiect de la Craiova. Olguta insa s-a opus in prima faza, crezand in continuare in proiectele lui Mititelu. Ulterior a acceptat sa se implice alaturi de P.Badea. Deci lasati-o mai moale cu PSD-ul asta !!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

suporterucv
suporterucv  •  24 Februarie 2019, 00:30
Postat de ticbis pe 22 Februarie 2019, 16:27

Chestia asta cu bursa e cu dus si intors; orice mic zvon prin presa, in mediul bursier sau in spatiul public privind anomalii finaciare si de etica economica, iti prabusesc actiuninile de te trezesti in faliment in doar 10 zile. Cazurile VolksWagen sau Siemens sunt notorii in Germania; actiunile acestora s-au prabusit brusc pe bursa din motivele amintite mai sus, insa astia sunt mamuti economici si industriali, cu resurse de a rezista unor astfel de cutremure pe piata bursiera si de a se reinventa intr-o perioada de timp critica. De aceea, ma indoiesc ca un club de genul CSU Craiova, cu bugetul alimentat in proportie de 70% din banii publici ai comunitatii locale si garantati strict de o anume formatiune/partid politic, ar avea o viata prea lunga pe bursa libera. Spre exemplu, e evident ca, daca, peste un an, alegerile locale din Craiova vor fi castigate de opozitie, sau esichierul politic al Romaniei va fi cu totul altul dupa alegerile parlamentare, actiunile pe bursa libera ale lui CSU Craiova se vor prabusi catastrofal si vor valora exact cat o ceapa degerata. Ori, asta inseamna faliment in secunda doi! Cele mai vulnerabile actiuni tranzactionate pe bursele nationale si internationale sunt ale societatilor ce functioneaza preponderent la butoniera unui partid politic; risca falimentul in fiecare moment. In categoria asta se inscrie, fara nicio indoiala, si clubul CSU Craiova!

Baiatule documenteaza-te inainte sa emiti prostii....clubul Univ Craiova este 100% finantat in mod PRIVAT. Patronul cu majoritatea actiunilor este M. Rotaru (oltean de origine), care locuieste la Bucursti si are afaceri in toata tara. Ceilalti actionari (tot din Buc) au afaceri in special pe piata de capital. Clubul plateste 1o % din incasari pe bilete Primariei Craiova si 5% Clubului Sportiv de drept public (cel care ofera numele/marca echipei de fotbal). E vorba de o asociere intre trei entitati...dar in fine, poate e prea greu pentru mintea ta sa pricepi ! Mai citeste oricum si dupa sa vorbesti...

antalmihai
antalmihai  •  22 Februarie 2019, 17:19
Postat de observator_federal pe 22 Februarie 2019, 14:30

Păi Craiova are susținători și este singura care, la ora actuală, ar putea să se listeze la bursă... Spre deosebire de alții... Uite, Fcsb a eliminat - de frică probabil- posibilitatea achiziționării online a biletelor pentru meciul de duminică... Acum biletele se cumpără doar de la casele de bilete de la Arena Națională!! Să vedem ce interdecții vor mai introduce pentru ca oltenii veniți în ziua meciului să nu poată intra la meci, ori să plătească cât mai mult... Băi Fcsb, voi ar trebui să jucați mai mult fotbal (dacă puteți...) și să o lăsați mai moale cu șmecheriile (cică șmecheria este inteligența prostului...)! Tipic Fcsb... De asta nu aveți suporteri ci doar patron de echipă și de presă se pare. Ferice de voi...

FORZA STIINTA, RESPECT!

Vezi toate comentariile (34)
Comentează