Articol de Remus Răureanu, Victor Vrînceanu - Publicat luni, 21 ianuarie 2019 09:00
Dan Alexa, 39 de ani, a condiționat semnarea contractului cu FCSB de înlăturarea managerului MM Stoica și a ratat din cauza asta transferul la roș-albaștri.
"Chirurgul" va lupta pentru salvarea de la retrogradare a Dunării Călărași, un obiectiv stresant în meseria pe care spune c-o iubește la nebunie. Alexa crede că e nedreaptă eticheta de antrenor defensiv care i-a fost lipită și explică de ce FCSB nu e lider, iar Dinamo „toacă” antrenori pe bandă rulantă.
- Dan, e mai bună Dunărea Călărași decât era în 2018?
- Am încercat să aducem jucători cu experiență, fotbaliști buni pentru prima ligă din România și străini care au evoluat la un nivel bun. Marea problemă e lipsa omogenității, fiindcă avem 13 nume noi în lot, chiar 14 acum, că a venit și Mapuku. Din păcate, timpul până la reluarea campionatului e scurt. Asta e, e un risc pe care mi l-am asumat.
- Asta lipsea anul trecut? Experiența?
- Da, lotul era format în majoritate din jucători de liga a doua. Când au apărut rezultate slabe, presiunea a devenit mare asupra lor și nu au suportat-o, au cedat. Sper să fi făcut alegeri corecte în iarna asta, vom vedea când se reia sezonul.
- Simți că e un moment important pentru cariera ta? Un scenariu riscant, din moment ce retrogradarea ți-ar afecta CV-ul?
- Normal, un eșec ar putea avea urmări asupra carierei mele și pe viitor. Până acum am reușit să îndeplinesc obiectivele cam la toate echipele pe care le-am antrenat, sper să fie la fel și de data asta.
- Ai calculat cine ar putea să pice ca să se salveze Dunărea?
- Cred că doar Dinamo n-ar avea probleme în play-out.
- Îți e clar că Dinamo va fi în play-out, n-o vezi să mai aibă șanse la un loc printre primele șase?
- Am zis demult asta și domnul David mi-a transmis că mi-ar trebui mai multă experiență în declarații. Nu, am spus ce gândeam și s-a adeverit. Eu am zis că mai degrabă o vedeam pe Steaua campioană decât pe Dinamo în play-off. Matematic, roș-albii ar trebui să câștige toate cele cinci meciuri pe care le mai au de jucat și nici așa nu se știe. În afara lui Dinamo, cred că toate echipele vor fi în pericol să retrogradeze. Se înjumătățesc punctele și o echipă care parcurge o formă mai slabă intră imediat în horă.
- Se va schimba și stilul echipei vreun pic sau se va baza tot pe apărare?
- Important e să joci așa cum poate echipa ta. Cred că Dunărea are acum mai mulți jucători tehnici, deci va putea să marcheze mai multe goluri. Am promovat ca antrenor de trei ori: cu Timișoara, cu Rapid și cu Călărași. E imposibil să promovezi apărându-te! La Dunărea am creat un stil potrivit pentru lotul existent. Câtă vreme apărarea a fost perfectă am făcut puncte, când ne-am pierdut avantajul ăsta am devenit naivi și n-am mai făcut puncte. Am promovat cu Poli cu 18 puncte avans, la fel și cu Călărași. E un argument cu care demonstrez că nu sunt un antrenor defensiv. Sunt doar realist.
- Simți că ai scăpat de o capcană pentru că n-ai ajuns la Dinamo după demiterea lui Bratu? Ai văzut și tu ce a pățit Claudiu Niculescu.
- Când se schimbă mulți antrenori înseamnă că nu tehnicianul e problema. Am lucrat puțin cu Rednic, dar am putut să văd că e unul dintre antrenorii cei mai buni. Când a revenit am zis că dacă nici el nu salvează echipa de play-out, nu văd cine ar mai putea. Nu a reușit, deci nu antrenorul e vinovat la Dinamo, sunt alte probleme. Nu știu cum era contractul lui Claudiu.
- Cu o clauză de reziliere de 20.000 de euro.
- A greșit, a mers pe încredere. Nu e un lucru normal ce i s-a întâmplat lui Niculescu, însă în același timp e greu să-l scapi pe Rednic când îl ai la îndemână. Mircea e genul de antrenor-locomotivă, e un manager care-și aduce jucătorii, ajută tot clubul. D-aia am înțeles decizia pe care au luat-o Negoiță și David, au fost atrași când au realizat că-l puteau angaja pe Rednic.
- În lupta pentru titlu vezi vreo favorită?
- Sunt trei: CFR, Steaua și Craiova. CFR e omogenă, o echipă puternică, mult mai experimentată decât e Steaua. Poate Clujul n-are jucătorii de talent ai Stelei, dar e o formație care joacă fotbalul cel mai concret. Te bate fără să joace spectaculos, profită la maximum de toate situațiile. Steaua are cei mai talentați fotbaliști din România. Echipa a suferit din cauza ghinionului și a greșelilor mari de management.
- Care greșeli?
- Mă refer la decizia de a sta în numai doi fundași centrali, care s-au accidentat și a trebuit să joace Filip cu Junior Morais stoperi, improvizații. A treia candidată, Craiova, e o echipă care a arătat seriozitate.
- Parcă nu e constantă Craiova, nu ți se pare?
- Pentru că nu are, în afara lui Mitriță, fotbaliștii valoroși pe care îi au CFR și Steaua. Mitriță e, într-adevăr, un jucător special. Craiova are un joc spectaculos și poate să bată pe oricine sau să piardă oricând, are momentele ei. Oltenii nu au nici experiența rivalelor.
- Crezi că mai poate Cristea?
- Andrei e un atacant care îți asigură cam 10 goluri pe sezon. Într-o formă proastă, tot dă 7 goluri. Și dacă nu mai e la nivelul din anii trecuți, tot e un jucător util, mai ales datorită experienței lui.
- Dinamoviștii nu te-au mai angajat din cauza apropierii de Anamaria Prodan?
- Nu, vă spun eu care a fost problema. Eu respect PCH, e o galerie dintre cele mai frumoase din România. Problema mea a fost cu liderii peluzei, Elias și Tararache, ei mi-au amenințat familia și niciodată n-o să pot trece peste așa ceva.
- Episod petrecut când erai jucător.
- Da, de atunci datează conflictul. Că sunt impresariat de Anamaria Prodan. Ea e printre agenții români cei mai buni, m-a ajutat foarte mult la transferuri. Am și jucători pe care-i reprezintă alți impresari: Giovanni, Apostu, Robert Bălăeț. Ana e foarte bună pentru că vorbește despre Ianis Stoica de parcă ar fi vorba despre Nicușor Stanciu, se bate pentru jucătorii ei.
- La Steaua a contat că te reprezintă Ana?
- Absolut deloc. Gigi Becali o respectă pe Ana. Factorul cel mai important pentru care n-am ajuns la Steaua e MM Stoica, el nu m-a vrut. A recunoscut și Gigi asta. Le doresc numai bine, cred că au făcut o alegere foarte bună cu Teja, un antrenor care lucrează bine și se pliază pe ceea ce vrea Becali, e un tehnician dedicat. O să vedeți că echipa va arăta foarte bine în partea a doua a sezonului.
- Nu te-a ocolit FCSB fiindcă mergeai acolo cu Anamaria?
- Nu, nu, una dintre condițiile mele a fost să lucrez direct cu Gigi Becali.
- Fără intermediari.
- Exact, fără MM intermediar.
- E un pic ciudat, fiindcă el a mers în China să te aducă la Steaua ca jucător, deci te-a considerat bun, măcar ca fotbalist.
- Da, și eu îl consider un conducător foarte bun, doar că nu-mi place mie MM Stoica.
- Vezi vreun Dan Alexa acum în campionat?
- E Pintilii, dar el recuperează mai mult de pe picioare, eu recuperam mai des din alunecări. Și eram mai agresiv, la limita regulamentului. Am fost un jucător de echipă, un lider. Am învățat să fiu lider pentru că mi s-a oferit ocazia să fiu căpitan mulți ani la Timișoara și în Cipru. Apropiat, ca stil, ar mai fi Mateiu, de la Craiova, doar că el nu e tocmai un închizător, e un jucător de ambele faze. Nu excelează ca tehnică, însă umple spațiile foarte bine, acoperă o zonă foarte mare din teren.
- Încep în martie preliminariile Euro. Ne calificăm?
- Eu zic că da. Contra a reușit o performanță remarcabilă, nu a pierdut niciun meci. Am observat că mai e criticat și nu cred că e justificată critica. A remizat de două ori cu Serbia, o formație cu jucători fantastici, mult peste ceea ce avem noi. Cosmin a reușit cu nebunia asta a lui, îi place să riște. Cred în capacitatea lui Contra, deci și în șansele României.
- Dintre jucătorii tineri din campionat, cine ți-a atras atenția?
- Îmi plac Ianis Hagi și Man. Pe Man îl cunosc de la UTA, pe lângă talentul pe care-l avea a căpătat experiență, forță, câștigă dueluri în campionat indiferent de adversarul direct. A început să aibă consistență jocul lui, dă și goluri. Ianis, spre deosebire de Man, joacă bine și în centru, nu doar în extremă, ca Man. E un fotbalist aproape complet: execuții cu ambele picioare, execuții foarte bune la fazele fixe. Și ar mai fi Drăguș interesant.
- Dar care e postul lui Drăguș? E vârf?
- Nu, eu nu l-aș vedea număr 9 pe Drăguș, cred că e extremă stânga.
- Un jucător pe care l-ai alege primul pentru Dunărea Călărași, dacă ai putea să iei de oriunde din România?
- Djokovici.
- Serios? Nu e foarte spectaculos.
- Da, îmi place foarte mult, e bun de tot: recuperează, pasează, are "motoru' mare", adică aleargă mult, ajută apărarea și apare și în careul advers, e peste tot. E cel mai important de la CFR în momentul de față.
- Sunt bani mai mulți la Călărași, așa cum ți s-a promis când ai refuzat să pleci la Astra?
- Acum, da. Oamenii din conducere s-au ținut de cuvânt, au mărit fondul salarial ca să putem aduce jucători mai buni. Era singura soluție pentru ca Dunărea să mai poată rămâne în prima ligă.
- Tu cum te documentezi pentru antrenorat? Cum înveți?
- Accesez online ce apare nou despre fotbal, urmăresc foarte multe meciuri, citesc declarațiile de după meciuri ale antrenorilor și caut să înțeleg printre rânduri ce vor să transmită. Îmi place fotbalul dintotdeauna, chiar mă simt un om bogat, fiindcă am ajuns să fac ceea ce iubesc.
- Plăcerea asta nu era amestecată cu frustrare când erai jucător, pentru că alții primeau laudele, cei care dădeau goluri?
- Nu, îmi plăcea ce aveam eu de făcut. Am fost mereu conștient de calitățile mele și de ceea ce nu puteam să fac. Știam și că eram un element important din echipă, important și pentru cei mai talentați din grup.
- Ce antrenori îți plac?
- Îl apreciez pe Guardiola fiindcă reușește să creeze un fotbal spectaculos cum n-a mai produs nimeni, el duce jocul la un alt nivel. Echipa lui domină indiferent de adversar și are multe ocazii. Mai e criticat, catalogat ca naiv pentru că apărarea nu funcționează la fel de bine ca atacul, însă atunci când ataci precum Guardiola e imposibil să fii la fel de tare și defensiv. Îmi place și Klopp, care a adus-o pe Liverpool în situația de a fi favorită la titlu, ceea ce era greu de imaginat în urmă cu câțiva ani.
- Mourinho nu?
- Lui Mourinho i s-a tot spus că e un antrenor defensiv și la Real Madrid a făcut peste 100 de puncte, recordul în istoria campionatului spaniol. Exact ceea ce spuneam, un antrenor se adaptează la situație, la lot și la moment. Și-mi mai place Ancelotti, se vede că știe fotbal mult de tot, a câștigat titluri în toate ligile mari și știu că e foarte iubit de jucători.
- Ce faci când nu ești ocupat cu fotbalul?
- Mă duc foarte rar la Timișoara, la fetele mele, și-mi e dor de ele. Meseria asta înseamnă mult stres, trebuie să iau decizii de la prima oră, de când mă trezesc. Înfrângerile au impact direct și puternic asupra mea. Mă mai relaxez cu prieteni, cu persoane care-mi sunt dragi.
- Ai aprins o țigară înaintea interviului. Fumai și când erai jucător?
- Niciodată! Până la 35 de ani n-am atins pachetul de țigări și eu m-am retras la 33. La Rapid am început să fumez.
- Din cauza stresului?
- Și d-aia, da. Bine, nu e o scuză, nu recomand nimănui să fumeze, e o mare tâmpenie!
"Când te vrea Dinamo înseamnă că ești un antrenor respectat, da? Atunci, respectul să fie ilustrat și în contract, fiindcă nu e posibil ca omul de pe bancă să poată fi demis cu două, trei salarii compensatorii!"
Dan Alexa, antrenor Dunărea Călărași
14jucători noi a achiziționat Dunărea în iarna asta: D. Benzar (FCSB), Calancea (CSU), A. Radu (CFR), Mukanya (Trakai), Luchin (Viitorul), Semedo (Leixoes), Nica, Sârghi, Henderson, Najib, Digbeu, A. Omrani, Djemia, Mapuku (liberi de contracte)
Vezi și:
FCSB - SHANGHAI SHENHUA 2-2 // Teixeira a vorbit în premieră despre plecarea lui Nicolae Dică