Articol de Victor Vrînceanu, Costin Ștucan - Publicat sambata, 31 martie 2018 09:45
Adrian Thiess vrea să ia Dinamo și să urmeze un proiect inspirat de patronul lui Dinamo Kiev, Igor Surkis. Sursele Gazetei Sporturilor susțin că acesta ar fi unul dintre misterioșii investitori din spatele masonului Adrian Ragnar Thiess.
Adrian Thiess a ținut o conferință de presă în care a dezvăluit că vrea să cumpere Dinamo alături de mai mulți investitori: "E un mix perfect. Unii sunt elvețieni și sunt implicați în managementul mai multor cluburi. Sunt de mai multe naționalități. Se va adopta modelul lui Igor Surkis, tiparul Dinamo Kiev. Ne vom baza pe jucători români, dar vom aduce și 2-3 jucători străini, jucătorii pe care, acum, clubul nu își permite să îi aducă. Acest grup de investitori deține și fotbaliști, care vor veni la echipă".
Sursele Gazetei susțin că Igor Surkis, patronul lui Dinamo Kiev, este unul dintre investitorii misterioși aflați în spatele lui Thiess, deci modelul ales de mason nu este întâmplător. Gazeta l-a contactat pe Thiess pentru a detalia implicarea lui Surkis, dar acesta a evitat să dea detalii: "Tot ce am avut de zis am spus în întâlnirea cu presa. Când vor apărea date noi, o să le comunic la fel de transparent ca și până acum".
3.500.000.000 €este averea lui Igor Surkis
Cine este Surkis
Pentru a înțelege modelul invocat de Thiess, Gazeta vă prezintă în detaliu cine sunt frații Surkis și modul în care au preluat și controlează Dinamo Kiev:
- În 1993, în climatul economic tulbure de după prăbușirea URSS, clubul Dinamo Kiev s-a privatizat, devenind societate pe acțiuni, cu Grigori Surkis președinte. Autoritățile locale din Kiev au decis să ofere clubului două terenuri de antrenament și stadionul Dinamo.
- La fel ca în cazul lui Dinamo București, Dinamo Kiev a rămas o perioadă sub influența Ministerului de Interne ucrainean. Directorii ministerului, ai serviciilor secrete, ai trupelor de grăniceri și ai procuraturii s-au alăturat unui consiliu de administrație mixt.
- Finanțatorii clubului, frații Grigori și Igor Surkis, sunt doi oameni de afaceri de origine evreiască, implicați în privatizările controversate de după 1990.
- În primii ani sub conducerea lui Grigori Surkis, Dinamo Kiev a fost protagonista unui scandal uriaș, în urma căruia clubul a fost suspendat din cupele europene. Oficialii clubului oferiseră două haine de blană și 30.000 de dolari arbitrilor spanioli ai unui meci cu Panathinaikos.
- În timp ce conducea Dinamo Kiev, Grigori Surkis a devenit președintele Ligii ucrainene de fotbal, perioadă care a coincis cu întărirea dominației clubului asupra fotbalului ucrainean. Din 1998, Surkis a intrat în Parlament, iar între 2000 și 2012 a fost președintele Federației Ucrainene de Fotbal.
- Partener de afaceri cu unul dintre sponsorii lui Vladimir Putin, ucraineanul Surkis l-a consiliat pe președintele rus chiar și după ruperea Crimeii de Ucraina și alipirea la Rusia.
- Pe aceeași relație, în 2007, Surkis și președintele Federației Ruse, Vitali Mutko, ajutați de Mircea Sandu și cipriotul Marios Lefkaritis, au înclinat balanța votului în favoarea lui Michel Platini, care a fost ales președintele UEFA. Drept răsplată, Surkis a intrat în Comitetul Executiv și a fost numit vicepreședinte UEFA.
- După intrarea lui Grigori în structurile politice, clubul Dinamo Kiev a rămas în grija fratelui mai mic, Igor.
- În administrarea clubului este implicată o companie offshore de consultanță din Insulele Virgine Britanice, Newport Management. Transferul lui Florin Cernat de la Dinamo București la Dinamo Kiev, incriminat de procurorii români în Dosarul Transferurilor, a fost efectuat prin firma Newport Management!
- Fiscul ucrainean a descoperit că Dinamo Kiev plătea jucătorilor salarii de 6 ori mai mari decât cele declarate în acte, într-un caz de evaziune de zeci de milioane de euro. Cazul a rămas nefinalizat
"90% din conducere va fi formată din români, există și un potențial președinte. E tânăr și n-a condus niciun club. Dar are expertiză și multă școală. Are legătură cu Dinamo. Spre finalul lunii mai ar trebui să se semneze actele" Adrian Thiess
sada
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”