Articol de Eduard Apostol, Marius Mărgărit - Publicat miercuri, 15 mai 2019 17:47
Dan Petrescu, 51 de ani, a oferit interviul învingătorilor, afirmând că vede CFR-ul departe în cupele europene.
Super-Dan explică de ce ar trebui să se bucure de mai multă apreciere în țară: „Ca jucător mi-am dat viața, ca antrenor am muncit, nu mă mai ponegriți!”.
„Sunt fără voce, că am cântat două zile neîntrerupt. Așa e când e bine”, s-a auzit cu greu vocea lui Dan Petrescu pe un timbru vocal scăzut.
Bărbatul ferchezuit, senin, pus pe șotii, s-a așezat la aceeași masă din același restaurant pe care-l frecventează zi de zi când are timp liber. Și cum parcul este la câțiva pași, tehnicianul mai dă o raită pe la aer curat ca să-și oxigeneze creierul frământat de scheme.
Nu și-a schimbat tabieturile, mănâncă aceleași feluri, „de ce să schimbi ceva care funcționează?!”.
Așa e, astfel procedează și CFR Cluj, vechea și actuala campioană, care a prins ideea din zbor. La 51 de ani, ochii i se aprind atunci când spune că este nedreptățit în România. Super-Dan a oferit ieri un interviu Gazetei Sporturilor, vorbind pe repede înainte, contratimp, dar savuros și incitant.
- Mister, cum se simte un campion?
- Cred că e prima oară când am deja două zile de liniște sufletească, mentală. Uite, întrebați-l pe Cristi (n.red. chelnerul său preferat de la restaurant, foto jos). Povestește ce-ai zis, mă! („E prima oară în doi ani când sunteți relaxat. Că ne-ați stricat televizorul doar pe fotbal, fotbal”, spune clujeanul). O să mai țină vreo două zile fața asta a mea. M-am trezit relaxat, fără a fi corpul stresat, fără să mai studiez faze. Și culmea e că nu-mi lipsește adrenalina. Deloc. Sunt calm. („Sunteți disperat după fotbal”, se mai aude pe fundal vocea chelnerului). Zi-le și ălora care mă critică, mă fac prost pe la TV. O dată n-am auzit o laudă pentru mine, „Uite, mă, a făcut și Petrescu ceva remarcabil!”.
- Mai există foame de trofee pentru Dan Petrescu?
- Doamne-ferește! să dispară, păi altfel aș mai antrena? Sunt flămând. Să o iau de la început, zilnic, săptămânal. Nu e doar foamea, dar și chestia asta să mă trezesc dimineața, să mă duc la antrenament. Mă motivează.
„M-am gândit și că termin pe 3, presiunea a fost doar pe mine”
- Sunteți mai calm la antrenamente, chiar la meciuri. Cum de v-ați schimbat?
- Păi dacă știu bine ce fotbaliști am! Îi cunosc bine pe toți, ei mă știu pe mine. Eu le-am zis că presiunea mare e la mine, ei nu au avut niciuna. M-a tras ața înapoi la băieții ăștia, fiindcă au inimă de lei, sunt lei adevărați! Să merg în Europa. Vorbeam cu Gigi Becali ieri și-mi zicea că avem șanse mici acolo. „Cunoscându-mă pe mine, eu cred că avem șanse. Și mari”, i-am răspuns. Dacă nu pleacă niciun jucător important, eu am încredere în echipă. Iar dacă Țucudean e sută la sută, am mare încredere pentru Europa. Serios. Nu ne facem de râs, în tot cazul.
- Ați luat în calcul și varianta că ați putea să ratați campionatul?
- Da. M-am gândit că puteam termina pe 3.
- Și ați fi plecat?
- Depinde ce voia conducerea. Dar era greu să continuăm. Ia să vă întreb eu ceva: voi credeți că m-aduceau pe mine dacă nu erau probleme? Dacă erau siguri pe ei, mă mai aduceau? Toată lumea zice: „A venit Petrescu să ia laurii”. Nu vreau să vorbesc mai multe, dar nu e așa.
- Vă supără eticheta de antrenor defensiv?
- (se-ncruntă) Auzi, ia luați interviuri jucătorilor mei și întrebați-i: „Ce-ați pregătit săptămâna asta?”. Dacă zice cineva că am făcut un antrenament defensiv, unul!, de când am venit la CFR Cluj, eu plec! Clar. La Urziceni da, făceam. Lucram doar apărarea, nu și atacul. Dar fiind la CFR, trebuia să dau goluri, așa că pregăteam atacul, să fac presing, sus, toată săptămâna pregătesc să stau la adversar în teren. Nici cu Steaua nu pregătesc meciurile la „hai să-i așteptăm să vină”. Mă șochez când aud asta. Și-n play-off-ul ăsta i-am dominat pe toți.
„Să nu aud oferte, poate mă tentează vreo sumă mare”
- Pentru ce ofertă incredibilă ați pleca în această vară de la CFR Cluj?
- Iar să plec? De-abia am venit. M-au sunat niște impresari și le-am zis: „Vă rog eu frumos, nu vreau să aud cifre că, cine știe, mă tentează vreo sumă mare!”. Îmi doresc foarte mult să joc în cupele europene și să vedem ce voi putea reuși.
- Dacă n-ați fi plecat anul trecut...
- Tot cu „dacă”... Vreți să mă dau mare? Asta se face în România: „Dacă eram eu, să vezi că mutam munții din loc”. Toți spun: „Dacă mă puneți pe mine antrenor, să vedeți ce fac eu”. Antrenorii trebuie să fie ca mine.
- Cum?
- Acasă. Nu la televizor. Stați și antrenați, cei ce vorbiți pe la televizor. Eu nu-i înțeleg pe cei care stau la televizor, antrenori în activitate. OK, o dată pe an se întâmplă. Dar mereu? Când te mai gândești la muncă? Am trăit și eu în Anglia, în Italia, n-am văzut tehnicienii la TV. Nicăieri. Să stea acolo două ore. Antrenorii trebuie să se concentreze doar la fotbal. Stau zece ore la birou, mă sunați voi, de la presă, „lăsați-mă în pace că am treabă!”. Așa trebuie să fii. Eu fac fotbal, tu presă. Am luat campionatul, v-am promis interviu la final, mă țin de cuvânt. Dar gata, nu mă mai prindeți la vorbe prea curând.
„Niciodată nu voi fi respectat în România mea”
- Sunteți mândru de faima de antrenor învingător?
- Da! Normal. Vreau să câștig mereu. Și ce, nu sunt criticat mereu? Că, vezi Doamne, câștig cum câștig? Vreau să înving mereu.
- Când veți ajunge să fiți respectat în România?
- Niciodată! Niciodată! Eu sunt șocat cât de mult mă înjură lumea la meciurile din deplasare. Tremur tot. Mă duc la Giurgiu, e o baie de înjurături. Care e problema voastră cu mine? Ca jucător mi-am dat viața, ca antrenor am muncit, n-am făcut nenorociri. Poate mai scap o înjurătură la antrenamente, la ai mei, dar toți mă iubesc, eu îi iubesc. De ce mă ponegriți?
- Veniți la București cu gândul să bateți sau să faceți un egal cu FCSB? De orgoliu.
- Sută la sută nu venim în excursie. Suntem campioana României. Mi-a căzut bine că avem trofeul la noi, am scăpat de un stres. Am totuși și jucători în vârstă, au nevoie de mai multă vacanță. Vinicius, Culio, aici fac o paranteză, e cel mai bun fotbalist din istoria CFR Cluj, posibil și pe Camora să-l lăsăm să se odihnească, deși problema la el e dacă va vrea asta. Bordeianu, la fel, a avut un an foarte greu și are și-un eveniment. Și pe Arlauskis s-ar putea să-l menajăm. O să bag doar băieți care vor să joace.
Gigi nu se abține nici cu rivalii!
- V-a sunat prietenul Gigi Becali să vă felicite?
- Prieten? E patronul FCSB. M-a sunat să mă întrebe ce echipă bag la meci! Ce echipă bag eu.
- Serios?!
- Nu râdeți. Mi-a zis: „Felicitări. Anul ăsta ați meritat, anul trecut n-ați meritat”. I-am spus că dacă el crede așa, e părerea lui. Ce să-i mai zic?! Și apoi: „Ce echipă bagi, aaa?”. „Ce bag? O echipă de fotbal, în 11. N-am jucători de echipa a doua, noi nu avem așa ceva, avem un lot”. Mi-a zis că-i bagă el pe toți. Să-i bage! E prima oară când vorbesc cu el de nu mai țin minte când.
- Orgoliile vor fi mari?
- Corect, vor vrea să învingă. Și eu aș fi la fel, aș vrea să-i bat.Oricine vrea să-i bată pe campioni.
- V-a amuzat discuția cu Gigi Becali?
- Eu eram relaxat, el nu. El are un suflet extraordinar. Ce să-i mai zic? Eu nu sunt genul care să-l ia la mișto. I-am zis: „Merci mult, așa e la fotbal”. Tot zicea că n-avem șanse la Europa, eu zic că avem!
Vrea revoluție
- Când veți avea un tablou, un panou, ceva, la cluburile unde ați avut succes, la Steaua, la CFR Cluj? Că Urziceniul nu mai există.
- Nooo. Păi ce, Lăcătuș are la Steaua? Noi nu știm să apreciem, nu avem cultul valorii.
- E dureros că noi, românii, nu ne susținem unii pe ceilalți ca să ne ridicăm cu toții?
- Sută la sută. Nu învățăm și noi de pe afară. Și voi, ziariștii, aveți partea voastră de vină. Doar critici, nu laude. OK, criticați, dar fără bani, fără structură, nu ai cum ajunge sus. Sunt niște băieți la TV care doar acuză, pe mine, pe Hagi. Noi nu ne-am face de râs în Champions League, vă asigur. Iar ziariștii, în loc să spună: „Ce dreptate au Petrescu și Hagi, fiindcă vorbesc rezultatele pentru ei”, întreabă doar ce căutăm noi în Europa. Dacă fotbalul dispare, ce meserie veți mai face? Eu îmi găsesc afară, dar restul?
- Care ar fi soluția?
- Să ne batem, să facem revoluție. Cum am scăpat de sistemul comunist? Federația să se ridice, să se unească, să ieșim în stradă toți din estul Europei. Nu Champions League al Estului. Suntem o țară democrată, în Europa, campioana trebuie să fie în grupe! Și ăia mari să aibă două echipe. Ar veni bani în țară, ai cumpăra jucători de valoare. Intră 20 de milioane de euro datorită campioanei țării, dai un milion de euro la fiecare echipă din liga internă și ție îți rămân 10. Și investești doar în fotbal. Ar câștiga tot campionatul, cu regulament clar. Altfel, ne ducem naibii! O să ajungem în groapă, toți.
„Mi-e și rușine când mă duc la Chelsea, mă plimbă ăia pe acolo, m-arată la toată lumea, dar în România sunt hulit, înjurat. A trecut vremea mea, le zic. Ei îmi spun: „Nu, Mister, te respectăm pentru totdeauna”
„Pe fundașii mei i-a luat somnul pe finalul partidei cu Craiova, dar ce să-i mai cerți acum, cu trofeul în brațe?! Bine că n-am revăzut meciul”
„Dacă n-ai ajuns fotbalist, atunci n-ai fost fotbalist! Sunt generații de copii, și la Chelsea, care se antrenează acolo, dar nu devin fotbaliști. Dacă n-ai ajuns, atunci nu ai fost și gata! Am văzut colegi la juniori poate mai buni, care acum sunt taximetriști”
„Români, vorbiți, măi, frumos despre fotbalul nostru! Eu dacă joc în Europa vă asigur că nu mă fac de râs. Dacă mă fac de râs, eu plec acasă!”
„Îi mai las pe băieți să fie sub euforie până miercuri dimineață! Apoi, la treabă, că nu vrem să ne facem de pomină cu FCSB. Până atunci nu pregătim nimic, n-o să pregătesc nimic pe apărare. Ce să pierdem? Dacă ne bat, ne bat”
„Trofeul l-a luat „Pisică”, prietenul meu, era bătaie care să-l ia acasă. Bine că nu s-a pierdut. Sincer, mai mult mi-a plăcut trofeul de anul trecut, parcă a fost mai special. Doar voi aveți poză acum cu mine cu ambele trofee în același cadru!”
Dan Petrescu
3titluri de campion a cucerit Dan Petrescu ca antrenor în ultimii 10 ani, unul cu Unirea Urziceni (2009) și două cu CFR (2018 şi 2019)
5trofee are Dan Petrescu ca tehnician în palmares, 3 campionate ale Românei, Supercupa României (cu ASA Tg. Mureş în 2016) şi o Cupă a Chinei (cu Jianngsun Suning în 2015)
95de meciuri şi 12 goluri are Dan Petrescu la naţională, el făcând parte din Generaţia de Aur
Citește și:
7 scurte » CFR a pierdut testul caracterului + De ce e Șumudică lider în sondaje