Articol de Alexandru Barbu - Publicat miercuri, 01 martie 2023 12:45 / Actualizat miercuri, 01 martie 2023 13:51
Cristian Jura, expert în dreptul sportului pe plan național și internațional, cu mai bine de 10 ani experiență în domeniu, a vorbit în cadrul unui interviu acordat Gazetei despre cazul Sepsi - FCU Craiova ♦ Jura e pentru disputarea meciului pe teren și nu e de acord ca echipele să plătească din cauza comportamentului unor grupuri de spectatori.
CONTEXT:
- Pe 29 ianuarie, Sepsi - FCU Craiova a fost oprit definitiv în minutul 25, la 0-0, din cauza scandărilor xenofobe ale suporterilor echipei oaspete;
- Pe 15 februarie, Comisia de Disciplină a decis ca Sepsi să câștige la „masa verde”, scor 3-0;
- Tot Comisia de Disciplină a amendat cu 25.000 de lei clubul Sepsi, cu 22.500 pe FCU Craiova și a dispus ca oltenii să nu aibă galerie la următoarele 6 deplasări;
- FCU Craiova a atacat hotărârea la Comisia de Recurs, care va judeca speța joi, 2 martie. Mititelu ar mai avea o singură cale de atac, TAS.
Expertul Cristian Jura, despre cazul Sepsi - FCU Craiova: „Rezultatul trebuie stabilit pe teren”
- Domnule Jura, ce părere aveți despre ce s-a întâmplat cu meciul dintre Sepsi și FCU Craiova?
- Eu cred că ar trebui să se aplice principiul proporționalității. Nu-mi permit să le dau sfaturi membrilor Comisiei, spun doar că trebuie să existe un echilibru între sancțiunile acordate celor două echipe.
- Concret, ce se va judeca joi?
- Meciul s-a întrerupt din cauza scandărilor. Cred că ar trebui evaluat dacă aceasta a fost singura soluție posibilă sau putea exista și alt deznodământ.
- Facem un exercițiu de imaginație. Dacă dumneavoastră ați fi membru în Comisia de Recurs, ce decizie ați lua?
- Principiul de la care e plec e că rezultatul trebuie stabilit pe teren, indiferent de sport. Aici apare și o problemă sensibilă.
- Vă rog.
- În ce măsură este o echipă responsabilă de comportamentul spectatorilor. Dacă vin niște persoane la stadion care doresc să facă rău, un club poate fi vinovat din punct de vedere juridic?
- Regulamentele sportive prevăd sancțiuni în astfel de situații.
- Inclusiv echipa națională a avut de suferit, a avut terenul suspendat din cauza comportamentului unor persoane aflate pe stadion. Pentru că fani nu pot fi numiți. E o linie subțire între suporteri de bună credință și persoane care vin doar să facă rău.
Nu ne putem imagina sportul fără suporteri. Sportul e făcut pentru suporteri. Dar nu e normal să sufere 5.000 de spectatori din cauza unui grup de câțiva oameni.
- Cristian Jura, expert în dreptul sportului
- Ați amintit de echipa națională. Și UEFA, și FIFA dispun același tip de acțiuni, suspendă, amendează cluburi pentru acțiunilor câtorva spectatori.
- În alte state există fan-cluburi aflate sub umbrela echipelor, au organizare juridică, sunt sprijinite de cluburi, de autoritățile locale. La noi, suporterii se organizează în grupuri pe Facebook, n-au nicio formă de organizare, nu răspunde nimeni de nimic, n-au nicio legătură juridică cu cluburile.
- Revenind la meciul Sepsi - FCU Craiova. Spuneți că partida ar trebui să se rejoace, în opinia dumneavoastră?
- În orice sport, rezultatul trebuie stabilit pe teren.
- Credeți că e posibil să avem o decizie schimbată la Comisia de Recurs?
- Nu știu ce o să dispună cei de la Comisia de Recurs, trebuie să vedem această decizie - care poate fi surprinzătoare - și apoi putem comenta.
- La TAS (n.r. - Cristian Jura este și arbitru TAS), FCU Craiova ar putea avea câștig de cauză?
- Mi-e greu să vă spun, trebuie mai întâi să vină rezultatul de la Comisia de Recurs. La TAS, dacă ne uităm pe istoria cazurilor, au existat decizii care au schimbat clasamente, componența campionatelor.
- Dacă dosarul va ajunge la Lausanne, cât de repede ar putea fi judecat?
- Există și cazuri de arbitraj accelerat, judecate în regim de urgență, unde soluționarea vine și în decurs de două luni.