Articol de Remus Răureanu, Ionuţ Iordache - Publicat luni, 14 martie 2022 14:42 / Actualizat luni, 14 martie 2022 15:03
FC Botoșani va juca în play-out după două sezoane în care a participat în turneul pentru titlu. Președintele Valeriu Iftime se gândește să-l schimbe pe Marius Croitoru cu Mirel Rădoi (40 de ani), însă îi va fi greu să-l atragă pe fostul selecționer într-un club în care condițiile sunt dintre cele mai proaste din România.
Obișnuiți să participe în play-off, botoșănenii sunt dezamăgiți acum fiindcă au ajuns în play-out și președintele Valeriu Iftime ia în calcul o schimbare a antrenorului.
El a ținut să specifice că nu-l va demite pe Marius Croitoru, dar a completat că-l va elibera fără probleme dacă tehnicianul va dori să meargă într-un alt club.
Iftime spusese recent că el și Croitoru ajunseseră la o discuție despre o clauză de reziliere a contractului atât de mare încât ea ar fi constituit garanția că Marius avea să continue în Moldova pentru multă vreme. Eșecul din ultima etapă a sezonului regulat, 1-2 acasă cu FC Argeș, a coborât echipa în turneul pentru evitarea retrogradării și a mai modificat planurile lui Iftime.
Rădoi nu a câștigat, dar e dorit în continuare
El a anunțat de curând la ProX că e gata să-i ofere lui Mirel Rădoi postul de antrenor: „I-aș promite că-l voi lăsa cinci ani să facă orice va dori el!”.
Rădoi nu a mai antrenat pe nimeni de când a plecat de la echipa națională, după ratarea calificării în barajul pentru Campionatul Mondial din Qatar. Anterior, el ratase și calificarea la Euro, nu câștigase nici grupa din Liga Națiunilor.
Parcursul pe care l-a avut naționala de tineret cu Mirel la conducere și preocuparea lui să reformeze metodele obișnuite din fotbalul românesc îi conservă o imagine bună, în ciuda rezultatelor dezamăgitoare pe care le-a înregistrat în ultima vreme.
Care sunt șansele ca Iftime să-l atragă pe Rădoi la Botoșani? E o surpriză că moldovenii nu au mai prins un loc în play-off? Succesele pe care le-au obținut ei pe teren în anii aceștia au ascuns defectele unui club dintre cele mai slabe din campionat.
E un mare noroc ca FC Botoșani să se antreneze afară!
La fel ca majoritatea cluburilor din prima ligă, FC Botoșani nu are vreun teren de antrenament cu încălzire, ceea ce înseamnă că dacă vremea e rea câmpul devine unul de nefolosit.
Croitoru și-a antrenat echipa în prima parte a sezonului, după revenirea dintr-un cantonament desfășurat în Antalya, pe un teren sintetic izolat cu un balon. Terenul e unul mic, de folosit de către amatori, nu e pentru o formație profesionistă.
Înaintea jocului cu FC Argeș, moldovenii au putut să utilizeze terenul obișnuit de antrenament, unul rudimentar, aflat la marginea orașului. Acelea au fost condițiile cele mai bune în care se poate antrena echipa aceasta.
Pe sintetic, fotbaliștii lucrau pe rând diferite exerciții, în condițiile în care terenul era bun doar pentru un joc de fotbal „șase la șase”, nu pentru pregătirea profesioniștilor.
Vremea este oricum mai rece în Botoșani decât este în alte localități cu echipe aflate în prima ligă, așa că oamenii lui Croitoru simt mai clar condițiile proaste.
Nici salarii, nici bani pentru transferuri la Botoșani
Rădoi ar trebui să creeze la FC Botoșani o echipă fără să aibă la dispoziție resursele obișnuite din fotbal. Clubul nu plătește sume pentru achiziții și nici nu achită salarii mari. Un fotbalist al Botoșanilor primește maximum 5.000 de euro lunar.
Străinii acceptă contracte pentru maximum doi ani. Ei speră să atragă atenția altor echipe mai bune și să fie transferați sau să ducă la capăt înțelegerile existente și să plece liberi pe urmă.
Niciunul nu e încântat să petreacă multe sezoane într-un oraș izolat, din care faci două ore dacă vrei să mergi în Iași.
Porumboiu adunase la FC Vaslui fotbaliști foarte buni pe care-i plătea cu sume imense, până la o jumătate de milion de euro anual, și ei puteau ajunge ușor în Iași pentru distracții, pentru petrecerea timpului liber. La Botoșani ești departe de Iași și nici bani mulți nu câștigi.
Exemplul Ulrich Meleke
Moldovenii l-au adus pe Meleke din liga a doua finlandeză. Fundașul central a jucat la Botoșani în primul sezon, apoi a apărut în vară în tricou și în șlapi când echipa pleca în cantonament. „Plec la CFR sau mă las de fotbal! Ei îmi dau 12.000 de euro pe lună!”.
Oamenii de la Botoșani au încercat să-i schimbe planul: „Ai contract cu noi, te-am adus de la o mie de euro lunar, te-am ajutat!”. „Nu mă interesează! Plec la CFR sau mă las!”.
Moldovenii au căpătat, până la urmă, 200.000 de euro în schimbul unui fotbalist pe care-l aduseseră gratuit.
Cazul lui Meleke e definitoriu pentru mediul în care ar lucra Rădoi la Botoșani. El ar trebui să preia rolul lui Croitoru, dar să obțină rezultate mai bune: să aducă jucători gratuit, liberi de contracte, și să-i plătească prost, dar să-i vândă pentru sume suficiente pentru asigurarea bugetului anual.
Stadion nou nu e nicăieri în Moldova
Botoșănenii folosesc același stadion pe care l-au avut și în liga a doua. Arena e una cu defecte, dărăpănată, dar e singura la care are acces echipa. Iftime a insistat că ar trebui să fie construit un stadion nou și în Moldova, dar o arenă nouă nu există nici măcar în Iași. Stadionul, la fel ca terenul de antrenament, e în proprietatea primăriei.
„În alte orașe, primăria investește două milioane de euro pe sezon pentru fotbal!”, a remarcat Croitoru, forțat să își pregătească echipa zi de zi în balon sau pe un teren de dimensiuni normale, dar foarte prost.
Au făcut o treime din lungimea Ecuatorului în autocar!
Dacă va accepta oferta, Rădoi va petrece mult timp în autocarul echipei, unul care nu este grozav, de ultimă generație. FC Botoșani a parcurs în sezonul acesta 14.540 de kilometri ca să ajungă la meciuri. Adică mai mult de o treime din lungimea Ecuatorului, care este de 40.075 kilometri!
Adversarii din meciul decisiv pentru calificarea în play-off, FC Argeș, au parcurs 6.440 de kilometri de la startul stagiunii. Piteștenii au învins în Moldova cu 2-1. Chiar dacă Iftime și restul șefilor ar hotărî ca echipa să călătorească mai ușor cu avioane, tot nu ar fi simplu de rezolvat planul, din moment ce orașul e izolat de primul aeroport, durează două ore cu mașina ca să ajungi.
Citește mai multe știri din Liga 1:
Becali, ia lecții! Capitolul la care CFR Cluj și Farul o surclasează pe FCSB