FOTBAL  »  Superliga  »  JUSTIȚIE

FCSB ar putea folosi numele Steaua în Liga Campionilor chiar de la meciul cu Virtus: „Am zis să nu întindem coarda...”

Cei de la FCSB se laudă că ar putea folosi numele Steaua
Cei de la FCSB se laudă că ar putea folosi numele Steaua

Articol de - Publicat vineri, 21 iunie 2024 14:22 / Actualizat vineri, 21 iunie 2024 16:17

Adrian Căvescu, avocatul celor de la FCSB, a afirmat că formația patronată de Gigi Becali ar putea să folosească numele Steaua București în cupele europene începând chiar de la dubla manșă din turul I preliminar al Champions League, contra celor de Virtus (campioana din San Marino). Manșa tur este programată pe 9/10 iulie, iar returul pe 16/17 iulie.

Căvescu a explicat că FCSB nu va proceda în acest mod până la un verdict oferit de EUPIO (European Union Intellectual Property Office), deoarece nu vrea „să întindă coarda”.

Reprezentantul legal al campioanei României și-a exprimat speranța ca procesul de la EUPIO, despre care crede că se va pronunța în luna august, să permită înregistrarea unei noi mărci, denumite „FCSB Steaua”, care să poată fi utilizată în cupele europene.

Continuă să spere că FCSB va putea folosi numele Steaua

„Se va judeca undeva în august și cred că se va pronunța. Eu sper că se va constata că mărcile lor anterioare nu au fost folosite cum trebuie și să ne înregistreze noua marcă FCSB Steaua. Apoi să vin și eu cu acea decizie în țară și să o flutur pe la instanțe, așa cum a făcut și domnul Talpan cu decizia ICCJ din 2014.

Asta înseamnă că marca FCSB Steaua va putea fi folosită în cupele europene. Deja poate să facă asta în baza dreptului provizoriu, dar am zis să nu fim… să nu întindem coarda.

Dacă mă întrebați pe mine, oricând în afara României am putut să folosim Steaua simplu. Se poate și la meciul cu Virtus. Putem veni cu tricouri cu Steaua, pentru că marca Armatei este doar una românească”, a declarat Căvescu, conform fanatik.ro.

FCSB a făcut ultima mutare în procesul pentru palmares cu CSA Steaua: „Mai durează un an!”

FCSB își continuă războiul juridic identitar cu CSA Steaua București. Campioana României a solicitat, în ultima clipă, recurs la Înalte Curte de Casație și Justiție în procesul cu formația „militară” pentru palmares, în urma deciziei Curții de Apel.

Curtea de Apel a stabilit că palmaresul Stelei dintre anii 1947 și 1998 aparține Clubului Sportiv al Armatei. Perioada dintre anii 1998-2003 nu este atribuită niciunei entități, în timp ce palmaresul din anii 2003-2017 nu le poate fi atribuit celor de la FCSB, deoarece, în perioada respectivă, au utilizat ilegal identitatea Stelei, potrivit Curții de Apel.

ÎCCJ a stabilit deja că FCSB nu are niciun drept asupra palmaresului dintre anii 1947-2003, astfel că la Curtea de Apel s-a judecat doar palmaresul pentru perioada 2003-2017. După un nou verdict nefavorabil, campioana României va încerca din nou, conform avocatului său, Adrian Căvescu, să își adjudece istoria dintre anii 2003-2017.

Verdictul final cu privire la anii 2003-2017 este crucial pentru formația lui Gigi Becali, în procesul în care Florin Talpan îi solicită despăgubiri în valoare de 37 de milioane de euro pentru utilizarea ilegală a identității Stelei timp de 14 ani. Adrian Căvescu susține că va mai dura cel puțin un an până ca instanța supremă din România să ia o hotărâre definitivă.

FCSB a depus recurs la ÎCCJ în procesul pentru palmares

„Am avut 30 de zile la dispoziție de pe 21 mai. Astăzi expiră termenul. Am trimis prin poștă pe data de 20 și am depus și online.

Dacă intrați pe site la Curtea de Apel apare recursul depus pe 21 iunie. Oricum și azi este în termen. Noi juridic practic câștigasem apelul pentru că a fost admis. Trebuie să se lămurească un pic mai bine.

Urmează ca Înalta Curte să rejudece recursul. Mai devreme de un an nu cred că se va întâmpla asta. Cel puțin un an. Dacă ni se admite recursul, va fi dat din nou înapoi procesul pentru a doua oară. Vom vedea!”, a declarat Adrian Căvescu, avocatul celor de la FCSB, potrivit sursei citate.

CSA Steaua, victorioasă în decizia luată de Curtea de Apel

Curtea de Apel București a transmis sâmbătă, pe 18 mai, motivarea deciziei din octombrie 2023, care preciza că CSA Steaua rămâne cu palmaresul din perioada 1947-1998.

În octombrie anul trecut, Curtea de Apel a luat hotărârea în cazul procesului dintre CSA Steaua și FCSB privind palmaresul, favorabilă formației „militare” din Liga a 2-a.

În urma deciziei de la Curtea de Apel, CSA Steaua a rămas cu palmaresul din perioada 1947-1998. Intervalul 1998-2003, cel pe care „militarii” doreau să îl obțină, a rămas incert, neaparținând nici celor de la CSA, nici celor de la FCSB.

De asemenea, FCSB nu are nici măcar dreptul de a folosi palmaresul din perioada 2003-2017, potrivit hotărârii Curții de Apel.

„Admite apelul formulat de apelanta-pârâtă SC Fotbal Club FCSB (fostă Fotbal Club Steaua București). Anulează în parte sentința apelată și rejudecând: Admite excepția lipsei calității procesuale a reclamantului CSA în privința cererii (n.r. - a CSA-ului) având ca obiect dreptul la palmares pentru perioada 1998-2003 și respinge cererea în consecință.

Respinge cererea conexă (n.r. - a FCSB-ului) privind constatarea dreptului de a utiliza, în perioada 2003-2017, palmaresul fostei echipe de fotbal profesionist „Steaua București” ca neîntemeiată. Menține dispozițiile sentinței referitoare la soluția în privința constatării că palmaresul echipei de fotbal Club Sportiv al Armatei „Steaua București” din 1947 și până în 1998 aparține reclamantului CSA și referitoare la soluția dată cererii conexe vizând perioada 1947-2003.

Respinge cererea conexă privind constatarea dreptului de a utiliza, în perioada 2003-2017, palmaresul fostei echipe de fotbal profesionist „Steaua București” (n.r. - de către FCSB), ca neîntemeiată.

Cele două părți pot depune recurs în 30 de zile de la comunicarea deciziei, care se va depune la Curtea de Apel București - Secția a III-a Civilă și pentru cauze cu minori și familie.”, se arată în decizia Curții de Apel București.

VIDEO Marius Lăcătuș, declarații de la lansarea cărții sale, chiar în ziua în care Steaua împlinește 77 de ani: „Nu am fost de acord cu asta la început, dar sunt convins că va fi ceva frumos pentru copii”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (174)
Catalynn_21
Catalynn_21  •  09 Iulie 2024, 20:25
Postat de mistergpt pe 09 Iulie 2024, 17:03

Este important să înțelegi că legislația privind sportul diferă de la o țară la alta și că fiecare țară are propriile reguli privind formele juridice ale cluburilor sportive, dar toate respecta directivele primite de la Comisia Europeana. Conform legii sporturilor din Ungaria, cluburile sportive profesioniste trebuie să fie organizate fie ca societăți cu răspundere limitată (SRL), fie ca societăți pe acțiuni (SA) care nu sunt tranzacționate public. Aceasta înseamnă că un club de fotbal organizat ca o asociație fără scop patrimonial nu ar putea juca în prima ligă din Ungaria, dar poate in liga 1 din Romania. Astfel, structura organizatorică trebuie să fie conformă cu specificațiile legii sporturilor pentru a putea participa la competițiile de top. Ungaria a implementat în 2011 o schemă de finanțare de stat aprobată de Comisia Europeană, care permite cluburilor să primească fonduri în baza unor strategii anuale de dezvoltare a infrastructurii sportive și a promovării sportului la nivel de începători. În concluzie, diferențele de reglementare și forma de organizare a cluburilor sportive între țări sunt influențate de legislația locală și de regulamentele internaționale, toate având scopul de a menține integritatea și corectitudinea competițiilor sportive.

Nu sunt deloc la curent cu respectiva directiva UE la care faci referire, asa ca as dori un link ceva unde sa ma pot informa dintr-un sursa oficială. Nu spun ca nu exista, însă, deși în general ma consider un om informat, eu unul nu am găsit-o. Însă doar de dragul discuției, plecăm de la premiza ca există. Păi ce a facut FRF cu aceste clonări, in care ascunde un club public în spatele unor paravane la fel de publice în timp ce sursa de finanțare rămâne aceeași iar mulți primari se cred un fel de ne-a jjijji ai orașului lor, este o “românească” de cea mai joasă factură! Tu așa îți imaginezi ca fotbalul romanesc poate progresa!? Și deși pare retorica, întrebarea o pun la modul cel mai serios!

mistergpt
mistergpt  •  09 Iulie 2024, 17:03
Postat de Catalynn_21 pe 09 Iulie 2024, 16:42

Nicio problemă! Însă hai să îți mai dau un exemplu: știi ca ăștia de la Corvinul joacă cu niște unguri (Paks parcă se numește echipa) în primul tur. Corvinul nu a primit licența de L1 pt ca era de drept public. Ce nu știi însă e ca dacă echipa din Ungaria ar fi fost afiliată FRF nu ar fi fi primit nici ea licența pt L1 deși nu e de drept public! :-))) Cum așa!? Păi pt ca nu este SA sau asociație non profit ci …. SRL !!! :-))) Asta nu face decât să mai arate încă odată cât e de aberant acel articol din legea 69/2000! Eu unul am fost foarte clar: daca se decide sa nu se mai folosească banii publici in sportul profesionist eu sunt de acord! Însă să nu mai existe discriminări în legătură cu “forma de organizare”!

Este important să înțelegi că legislația privind sportul diferă de la o țară la alta și că fiecare țară are propriile reguli privind formele juridice ale cluburilor sportive, dar toate respecta directivele primite de la Comisia Europeana. Conform legii sporturilor din Ungaria, cluburile sportive profesioniste trebuie să fie organizate fie ca societăți cu răspundere limitată (SRL), fie ca societăți pe acțiuni (SA) care nu sunt tranzacționate public. Aceasta înseamnă că un club de fotbal organizat ca o asociație fără scop patrimonial nu ar putea juca în prima ligă din Ungaria, dar poate in liga 1 din Romania. Astfel, structura organizatorică trebuie să fie conformă cu specificațiile legii sporturilor pentru a putea participa la competițiile de top. Ungaria a implementat în 2011 o schemă de finanțare de stat aprobată de Comisia Europeană, care permite cluburilor să primească fonduri în baza unor strategii anuale de dezvoltare a infrastructurii sportive și a promovării sportului la nivel de începători. În concluzie, diferențele de reglementare și forma de organizare a cluburilor sportive între țări sunt influențate de legislația locală și de regulamentele internaționale, toate având scopul de a menține integritatea și corectitudinea competițiilor sportive.

Catalynn_21
Catalynn_21  •  09 Iulie 2024, 16:42
Postat de mistergpt pe 09 Iulie 2024, 13:34

Îți mulțumesc pentru răspuns și pentru oportunitatea de a detalia mai bine subiectul. În anii '90, UEFA a început să recomande ca cluburile de fotbal profesioniste să se transforme în entități comerciale (societăți pe acțiuni) pentru a îmbunătăți transparența și sustenabilitatea financiară. Acestea au fost recomandări, nu obligații, menite să modernizeze structura cluburilor și să le facă mai responsabile din punct de vedere financiar. Scopul a fost de a separa mai clar activitățile sportive de cele comerciale, pentru a atrage investiții și a asigura o gestionare mai eficientă. Dar abia cand am ales sa aderam la UE, s-a transformat in obligatie. Uniunea Europeană impune respectarea anumitor legi și directive care afectează și cluburile de fotbal, cum ar fi reglementările privind ajutorul de stat și concurența. Conform legislației UE, este ilegal ca guvernele să acorde subvenții directe cluburilor de fotbal profesioniste, deoarece acest lucru ar crea concurență neloială și ar încălca principiile pieței libere. Cluburile trebuie să opereze într-un mediu competitiv și să fie gestionate în mod responsabil din punct de vedere financiar. Mulțumesc pentru discuție și sper că aceste clarificări sunt utile.

Nicio problemă! Însă hai să îți mai dau un exemplu: știi ca ăștia de la Corvinul joacă cu niște unguri (Paks parcă se numește echipa) în primul tur. Corvinul nu a primit licența de L1 pt ca era de drept public. Ce nu știi însă e ca dacă echipa din Ungaria ar fi fost afiliată FRF nu ar fi fi primit nici ea licența pt L1 deși nu e de drept public! :-))) Cum așa!? Păi pt ca nu este SA sau asociație non profit ci …. SRL !!! :-))) Asta nu face decât să mai arate încă odată cât e de aberant acel articol din legea 69/2000! Eu unul am fost foarte clar: daca se decide sa nu se mai folosească banii publici in sportul profesionist eu sunt de acord! Însă să nu mai existe discriminări în legătură cu “forma de organizare”!

Vezi toate comentariile (174)
Comentează