Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu, Liviu Manolache - Publicat sambata, 03 aprilie 2021 08:55 / Actualizat sambata, 03 aprilie 2021 09:15
Meciul FCSB - Craiova propune disputa echipelor care folosesc cei mai puțini fotbaliști străini, etapă de etapă, dintre toate cluburile din Liga 1.
- FCSB - Craiova se dispută duminică, 4 aprilie, de la ora 20:30. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV pe Look Sport+, DigiSport 1 și Telekom Sport 1
Derby de România ar trebui acordat duelului dintre FCSB și Craiova, nu eternei dispute dintre FCSB și Dinamo. Titulatura de „România" i se potrivește mult mai bine confruntării dintre cluburile patronate de Gigi Becali și Mihai Rotaru, iar motivul e legat de volumul fotbaliștilor români din cele două formații.
Deși sunt două echipe potente financiar și și-ar putea permite să achiziționeze fotbaliști străini, cărora să le achite eventual și salarii consistente, FCSB și Craiova și-au schimbat mult strategia în actualul sezon, iar în 2021 au ajuns să aibă pe teren cel puțin 90% jucători autohtoni.
Aproape etapă de etapă, mai ales în primul „11", ambele grupări au propus în ultima vreme un singur jucător străin. La FCSB a fost muntenegreanul Radunovici, iar la Craiova, italianul Pigliacelli. Craiova și-a mai pierdut din procentajul străinilor care își făceau loc în formația de start după ce Koljici s-a accidentat grav în toamna trecută, iar înlocuitorul său a pierdut și el postura de titular după prestațiile foarte slabe pe care le-a avut.
Practic, cele două cluburi sunt cele care ocupă primele două locuri în topul actualei Ligi 1 în privința mediei de jucători străini folosiți pe meci. FCSB e, practic, 99% formată din români, are o medie de sub un străin, în vreme ce Craiova are un nivel de 2,7.
Comparativ cu cea de-a treia candidată la câștigarea titlului de campioană, FCSB și Craiova sunt foarte departe. CFR a trecut pragul de 7 fotbaliști de afară folosiți în medie pentru fiecare dintre cele 28 de etape!
Un singur club mai are o medie de sub 3 jucători străini, e vorba despre UTA, care a promovat în vara trecută pe prima scenă! În rest, marea majoritate a echipelor sunt mai degrabă axate pe străini. Botoșani, Gaz Metan și Hermannstadt ating, la fiecare 90 de minute, sau chiar trec de nu mai puțin de 8 fotbaliști din afara granițelor României.
Media de străini pe meci:
Cum ar arăta un prim „11" al României cu jucători doar de la FCSB și Craiova: A. Vlad - Ov. Popescu, Haruț, M. Constantin, Bancu - Nistor, Olaru - Moruțan, Cicâldău, Fl. Coman - Fl. Tănase
7 străiniare Craiova în lot în acest moment: Pigliacelli (Italia), Acka (Coasta de Fildeș), Fedele (Elveția), Camara (Spania), Ofosu (Germania), Koljici (Bosnia), Mamut (Croația)
3 străini conține actualul lot al FCSB-ului: Soiledis (Grecia), Radunovici (Muntenegru), Vukusici (Croația)
Cine are de pierdut după acțiunile naționalei?
Cele două echipe au fost bine reprezentate la cele două echipe naționale, care au disputat 6 meciuri la turneul final al Campionatului European de tineret și în preliminariile Mondialului.
FCSB a avut la cele două loturi nu mai puțin de 9 fotbaliști, în vreme ce de la Craiova au fost selecționați 4. Dintre ei, cu mai multe minute bifate sunt cei de la FCSB, însă ultimul meci dinaintea derby-ului de duminică a fost confruntarea Armenia - România 3-2, în care Bancu și Cicâldău au fost, practic, amândoi integraliști, în vreme ce în formula de start nu s-a regăsit niciun jucător al roș-albaștrilor.
Din rândul selecționabililor, ambele au câte o pierdere importantă pentru meciul de pe Arena Națională. Florinel Coman s-a accidentat grav și va lipsi, probabil, tot play-off-ul, în vreme ce Bancu va fi suspendat din cauza cumulului de cartonașe galbene