Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 18 mai 2021 10:08 / Actualizat marti, 18 mai 2021 11:08
FCSB e pe punctul de a lega 6 ani la rând fără să fie campioană, exact cât a durat și cea mai neagră perioadă internă din istoria clubului lui Becali, cea dintre 2006 și 2012, însă atunci performanțele pe plan extern au fost mult mai importante.
Încă un sezon fără titlul de campioană? Este varianta de care FCSB se apropie tot mai tare și poate rata oficial locul 1 încă de astăzi, dacă CFR va câștiga deplasarea de la Botoșani.
Ar însemna al 6-lea an consecutiv fără titlu, ceea ce ar egala cea mai secetoasă perioadă din istoria FCSB-ului. Cea cuprinsă între 2006, când s-a câștigat campionatul sub conducerea lui Cosmin Olăroiu, și finalul sezonului 2011-2012. Și atunci au fost tot 6 campioante consecutive ratate.
Totuși, există o foarte mare diferență între cele două intervale de timp, din perspectiva crizei pe care clubul o traversează. Deși nici atunci și nici acum nu s-a reușit cucerirea titlului, pe plan extern, dar și din punctul de vedere al atașamentului suporterilor și al anvergurii antrenorilor care au pregătit echipa, balanța înclină în mod clar în favoarea perioadei din a doua jumătate a anilor 2000.
1. CUPELE EUROPENE
Atunci, 100% în grupe: 50% Ligă, 50% Europa League
Între 2006 și 2012, FCSB n-a bifat niciun triumf intern, dar a avut o comportare excelentă pe plan extern. Nu doar că n-a ratatat niciodată accesul în grupe, chiar dacă de fiecare dată a fost nevoită să susțină tururi preliminare, dar de 3 ori a ajuns chiar în grupele Champions League.
Printre echipele eliminate înainte de a se ajunge în grupe s-au aflat St. Liege, BATE Borisov, Galatasaray, Grasshoppers, ȚSKA Sofia.
În prima apariție în Ligă, în toamna lui 2006, a reușit chiar să termine pe locul 3 într-o grupă infernală, alături de Real Madrid, Lyon și Dinamo Kiev, și să acceadă în primăvara Cupei UEFA.
Acum, doar 33% în grupe: zero absolut în Ligă
În schimb, ultimii 3 ani sunt aproape dezastruoși. S-a reușit să se atingă faza grupelor doar de două ori, dar Champions League nu a mai existat pentru FCSB deloc. Printre echipele care au scos-o pe FCSB din cursă s-au numit Partizan Belgrad, Rosenborg, Rapid Viena, Guimaraes, Slovan Liberec.
2. ANTRENORI
Atunci: Olăroiu, Hagi, Pițurcă...
FCSB a ratat titlul și în a doua jumătate a anilor 2000, dar atunci nu și-a permis să nu aibă antrenori cu nume important. În acea perioadă în care s-a pierdut campionatul pe bandă rulantă, Gigi Becali a apelat la tehnicieni de mare calibru, în frunte cu Olăroiu, Hagi, Pițurcă, Lăcătuș, Ilie Dumitrescu, Dorinel Munteanu, Bergodi. În tot acel interval de timp singurul care practic nu însemnase nimic ca "principal" a fost Massimo Pedrazzini, dar el a avut mai mult un rol de interimar.
Acum: Andronache, Vintilă, Petrea...
Cu totul altfel au stat lucrurile în ultimii ani. Dacă între 2015 și 2018 echipa a fost condusă de oameni care aveau un impact important, fie ca antrenori, fie ca foști jucători, e vorba despre Rădoi, Reghecampf și Dică, ulterior, Gigi Becali a coborât ștacheta tot mai mult și a ajuns ca în ultimele 20 de luni să-i numească pe Bogdan Andone, Andronache, Bogdan Vintilă și Toni Petrea.
În afara ultimului, care e încă în funcție și care nu fusese niciodată până la FCSB antrenor principal, ceilalți 3 nu au o poziție importantă: Andone a fost demis de la Voluntari după ce a dus echipa pe loc de baraj de retrogradare, Andronache e secund la CFR, iar Vintilă e în Liga 3, la echipa secundă a FCSB-ului, unde a fost eliminat de Afumați în semifinala play-off-ului de promovare în Liga 2.
3. SPECTATORI
Prezența pe stadion mai mică acum cu aproape 25%!
Există diferență mare și privitor la modul în care suporterii au fost alături de echipă pe parcursul sezoanelor în care FCSB nu a reușit să termine pe primul loc în campionat.
Între 2006 și 2012, chiar dacă a existat un conflict violent între Gigi Becali și fanii din Peluza Sud, care acum o susțin pe CSA Steaua, echipa a stat bine la prezența spectatorilor la jocurile considerate pe teren propriu. Media celor 6 sezoane a fost de aproape 13.400.
În schimb, în precedenții 5 ani, în afara celui în curs, în care nu a fost permis accesul publicului, FCSB a avut o medie de numai 10.200. Ceea ce înseamnă o scădere semnificativă, de aproape 25%!
Între 2006 și 2012, singurul sezon în care FCSB a beneficiat de Arena Națională a fost doar pe parcursului lui 2011-2012, dar nici atunci nu s-au disputat toate jocurile pe stadionul care fusese proaspăt inaugurat.
Cel mai bun "11" cu jucători din perioada 2006-2012
- Zapata - Golanski, Ghionea, Goian, P. Marin - Nicoliță, Rădoi, Bourceanu, Cr. Tănase - Thereau (Kapetanos), N. Dică
Cel mai bun "11" cu jucători din perioada 2015-2021
- Niță - Varela, Planici, Toșca, J. Morais - Pintilii - Man, N. Stanciu (Budescu), Fl. Coman (Teixeira) - Gnohere, Fl. Tănase
Alte diferențele majore între cele două perioade
- Atunci, echipa se numea Steaua, nu exista absolut deloc conflict cu MApN. Acum, e FCSB fiindcă s-a pierdut în instanță marca la finalul anului 2014
- Echipa evolua exclusiv în Ghencea, unde folosea și baza din Complex, nu doar stadionul principal. În ultimii ani, roș-albaștrii au fost nevoiți să se tot mute pe alte stadioane, din alte localități: Giurgiu, Pitești, Voluntari
- Influența lui Gigi Becali era mult mai mică în atribuțiile staff-ului tehnic. Și atunci exista imixtiunea lui, dar au fost cazuri celebre în care a fost refuzat dur de antrenori, în frunte cu Hagi, Pițurcă și Ilie Dumitrescu. Acum, mai ales în ultimii ani, principala condiție pe care tehnicienii care au fost numiți au fost nevoiți să o accepte e să suporte absolut orice subordonare față de patron
- În perioada de acum 10-15 ani, FCSB a avut adversari importanți în Liga 1, exemple: Dinamo, Rapid, CFR, Vaslui, Poli Timișoara, formații cu bugete impresionante, cu antrenori de calibru și cu jucători foarte importanți. În utimii ani rivalele s-au numit CFR, U Craiova, Viitorul, Astra.
A redus investițiile cu 50%, a mărit vânzările cu 20%
În perioada 2006-2012, Gigi Becali a fost efectiv dezlănțuit pe piața transferurilor în materie de fotbaliști cumpărați. A cheltuit aproape 50 de milioane de euro, cu un record de aproape 13 milioane pe achiziții în sezonul 2007-2008, când pe bancă se afla Hagi la debutul campionatului. În schimb, în ultimii 5 ani, investiția în jucători a scăzut la jumătate, dar au crescut sumele încasate pe cei vânduți.
Dezbaterea Zilei pe gsp.ro: Ce contează mai mult: trofeele sau profitul?
Noul format video propus de gsp.ro a lansat o nouă temă de discuție, plecând chiar de la afirmațiile extrem de recente făcute de Gigi Becali, în care susținea că titlul îl interesează doar fiindcă i-ar putea aduce mai mulți bani și că altfel n-ar fi preocupat deloc de triumfurile pe linie sportivă în competiția internă. În cadrul dezbaterii, moderată de Cătălin Țepelin, redactorul-șef al ziarului, Dan Udrea și Remus Răureanu au adus argumente în favoarea celor două variante: pentru un club contează doar profitul sau pentru un club trebuie ca pe primul plan să fie trofeele.
Dan Udrea pro trofee și performanță sportivă
- "Nu cred că poate exista stabilitate financiară fără trofee și performanță. În anii trecuți, în care FCSB nu a luat titlul și a ratat grupele europene, pierderile au fost mari. În 2017, unde apare o performanță, calificarea în grupele Europa League, profitul a fost de 500.000 euro. Între 2011 și 2013, FCSB a făcut un profit cumulat de aproape 20 de milioane de euro. Ce s-a întâmplat în acea perioadă? Două titluri, calificări succesive în grupele Europa League cu două primăveri europene și o prezență în grupele Champions League. Nu cred că putem delimita performanțele sportive și trofeele de bunăstarea unui club"
- "Din cauza acestui mod primitiv de a conduce clubul și de a pune pe primul loc doar banii, Gigi Becali e principalul vinovat pentru degradarea relației cu suporterii și a celei cu gloriile roș-albastre. FCSB a fost prejudiciată de modul în care Becali a relaționat cu anumiți oameni și instituții. Dacă nu s-ar fi certat cu cei din MApN, azi FCSB ar fi jucat pe noul stadion din Ghencea și n-ar mai fi fost nevoită să fie mereu pe drumuri pentru jocurile de acasă"
- "Modul ăsta de a gândi, exclusiv financiar, cred că a tras clubul încet-încet în jos și l-a adus într-o stare deplorabilă la nivel de imagine și de performanțe sportive"
Remus Răureanu pro profit și stabilitate financiare
- "Mi se pare că nu poți ajunge să câștigi trofee dacă nu te gândești la bani în primul rând. O echipă care are contabilitatea șvaițer se îndreaptă mai repede spre insolvență decât spre titlu. Cazul lui Dinamo e cel mai elocvent"
- "În România, mi se pare sănătos principiul lui Becali, fiindcă au fost cluburi care au jucat ca la cazinou, cu o strategie de gambleri. Au pompat bani care nu existau, cu gândul că vor ajunge în Champions League și că vor recupera în felul acesta pierderile. Nu au ajuns în grupe, fiindcă nu există nicio garanție în fotbal, oricât ai investi. Au intrat în faliment, au păcălit jucători, au păcălit statul"
- "CFR Cluj, cel mai de succes club din România în ultimii 4 ani, nu e un model de succes și din punct de vedere economic. Pentru că CFR are o datorie către Varga, patronul societății, de 20 de milioane de euro"
- "E adevărat că sunt și dezavantaje. Fiindcă suporterii nu se uită în bilanț, se uită în clasament. Dar îți poți asuma să îi superi pe suporteri, doar ca să menții clubul în viață. Sau poți să joci ca Borcea și ca Badea, ca la cazinou, suporterii să te aclame și să te poreclească Leonidas, dar societatea să se ducă spre groapă, spre faliment direct".
Concluziile lui Cătălin Țepelin
- "Nu știu foarte mulți oameni bucuroși de prosperitatea altcuiva, de asta nu cred că Gigi Becali nu poate fi aplaudat de vreun suporter pentru că are el bani mulți în cont și doarme liniștit"
- "Discursul lui Gigi Becali îi va înstrăina pe suporteri și mai mult față de echipa asta. Niciun fan nu ține cu echipa de dragul lui Gigi Becali și al banilor lui. Unii țin pentru că o consideră echipa istorică, alții pentru că tot așteaptă niște performanțe pe care clubul le tot promite"
- "N-am văzut pe nimeni aplaudând un lingou de aur, n-am văzut suporteri ovaționând un autocar care se plimbă prin centrul orașului cu un extras de cont, cu un cec pe care scrie «10 milioane de euro în contul lui Gigi Becali»"
- "Cred că fără trofee echipa lui Gigi Becali va însemna din ce în ce mai puțin. Nu în procente absolute ca popularitate, dar ca atașament efectiv al oamenilor simpli, care vor bucurii la fel de simple. Adică trofee"
SONDAJ WWW.GSP.RO
Ce contează mai mult pentru un club: trofeele sau profitul?
Ce contează mai mult pentru un club: trofeele sau profitul?
DEZBATEREA ZILEI, 17 mai » Ce contează mai mult pentru un club: trofeele sau profitul?
Citește și alte articole din Liga 1:
Cosmin Olăroiu, contactat de un club din Liga 1: „Curaj am, pot să merg”
Gigi Becali reacționează după revolta fanilor: „Să închidă gura! Le-am distrus pe Dinamo și Rapid”