Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 23 iunie 2022 18:46 / Actualizat joi, 23 iunie 2022 20:52
Thomas Neubert, preparatorul fizic de la FCSB, a fost impresionat de rezultatele de la testarea fizică realizată zilele trecute: un număr-record de jucători au reușit să atingă 24 de intervale, nivel pe care în trecut doar Bănel Nicoliță îl reușea.
FCSB prinde curaj pentru noul sezon, atât pentru lupta la titlu, cât și pentru ceea ce o așteaptă în Conference League, unde va intra din turul 2 preliminar.
Reunirea echipei, produsă săptămâna trecută, a adus un lucru care i-a surprins plăcut pe cei din staff-ul tehnic. 99% dintre jucători s-au prezentat cu aceeași greutate sau chiar mai mică decât cea pe care o aveau atunci când s-a terminat sezonul, în urmă cu 3 săptămâni. Un singur jucător nu s-a încadrat în greutate optimă, dar și în cazul lui surplusul a fost de numai 1,5 kilograme.
FCSB sparge limitele: a subordonat Testul Gacon!
În plus, Thomas Neubert a programat zilele trecute efectuarea Testului Gacon, care se realizează o dată sau de două ori pe an și care, pe lângă faptul că arată nivelul de pregătire al jucătorilor, are și rolul de a demonstra dacă un fotbalist e capabil să-și depășească limitele.
Apoi, acest test arată și care e baza pe care se pot antrena jucătorii, dar și cine are revenirile cele mai bune după efort, o calitate fizică esențială în fotbalul de astăzi.
Numărul 1 la acest ultim capitol era Mirel Rădoi, căruia pulsul îi scădea extrem de repede după un sprint prelungit. Respectivul test nu l-au efectuat și jucătorii pe care FCSB i-a avut sau îi are la echipele naționale: Târnovanu, Cristea, Tănase, Octavian Popescu, Olaru, Pantea.
Ce e Testul Gacon
- a fost elaborat la jumătatea anilor '90 de catre profesorul Gacon
- acesta a fost manager al alergătorilor de semifond din echipa Franței, dar și preparator fizic la diverse echipe, precum: PSG, Rennes, Marsilia, Nantes
- testul presupune parcurgerea unei distanțe, în 45 de secunde, distanță care crește după fiecare interval, pauza între intervale fiind de 15 secunde
- prima distanță care trebuie parcursă e de 125 metri, apoi se mărește progresiv : 131, 137, 143, etc
- după fiecare interval, plus pauza de 15 secunde, jucătorii trebuie să alerge în direcția opusă intervalului proaspăt finalizat
- jucătorii termină testul atunci când nu mai sunt capabili să acopere distanța în cele 45 de secunde
Sursa: site-ul pregatirefizica.ro
Rezultatele finale au fost considerate excepționale de Neubert și colaboratorii săi. Dacă în trecut exista un singur jucător care reușea să atingă 24 de intervale, iar acela se numea Bănel Nicoliță, recunoscut pentru capacitatea sa fizică ieșită din comun, plus încă unul cu 22-23 de intervale, Nicolae Dică, de această dată, nu mai puțin de 4 fotbaliști au atins borna de 24 de ture!
4 meciuri amicaleare programate FCSB în această vară: FC Sfântul Gheorghe (29 iunie), Zimbru Chișinău (2 iulie), CS Mioveni (6 iulie), Oțelul (9 iulie)
Plus alți doi-trei care s-au oprit după 23 de intervale. Cei 4 care au parcurs cele 24 de trasee complete sunt Cordea, Șut, Oaidă și Lixandru. Ultimul e nou-venit la FCSB, în sezonul trecut a evoluat, sub formă de împrumut, la Gaz Metan Mediaș și CS Mioveni. E cel mai tânăr dintre aceștia, doar 21 de ani, el fiind eligil și sezonul viitor pentru regula U21 din Liga 1.
Ce înseamnă 24 de intervale, nivelul atins de cei 4 jucători
- distanța care trebuie parcursă în ultimul interval de 45 de secunde e de peste 260 de metri
- viteza medie necesară pentru a acoperi această distanță în 45 de secunde e de 21,5 km/h
- distanța totală parcursă la finalul celor 24 de intervale e de 4,7 kilometri
Cât au jucat sezonul trecut
Nume, vârsta | Meciuri | Integralist |
Lixandru, 21 | 29 | 16 |
Cordea, 23 | 38 | 7 |
Oaidă, 24 | 29 | 6 |
Șut, 23 | 25 | 6 |
18 meciuriar putea disputa FCSB în primele două luni ale sezonului, cu condiția să se califice în grupele Conference League: în Liga 1 sunt 10 etape între 16 iulie și 16 septembrie, 3 "duble" în preliminariile cupelor europene și primele două etape din faza grupelor
Deac e numărul 1 la CFR Cluj
La principala rivală a FCSB-ului, CFR Cluj, de departe, fotbalistul care e numărul 1 la Testul Gacon e Ciprian Deac. La ultima testare, el a parcurs 24 de intervale, fiind singurul din lotul clujenilor cu această performanță.
Deac, care are 36 de ani și jumătate, a jucat sezonul trecut nu mai puțin de 55 de partide. A ratat un singur joc dintre toate cele disputate de CFR, în care a fost suspendat pentru cumul de avertismente.
Testul Gacon l-a blocat pe Essien în Gruia
În vara lui 2018, la scurt timp după ce câștigase primul titlu de campioană din această serie de 5, CFR Cluj a dorit să transfere un star al fotbalului mondial, pe Michael Essien. Acesta avea 35 de ani și jumătate și era dorit de patronul Nelu Varga.
Ghanezul chiar a ajuns la Cluj, dar cei din staff au realizat că el nu mai poate din punct de vedere fizic și, pentru a-i demonstra lui Varga că nu merită luat, l-au pus pe Essien să efectueze Testul Gacon. Acesta a reușit să facă doar 12 intervale, după care a cedat, un nivel pe care îl poate atinge chiar și cineva care nu e sportiv de performanță, dar face mișcare de 2-3 ori pe săptămână.
Lui Essien i s-a transmis că nu mai e dorit, iar ulterior a ajuns în Azerbaidjan, la Sabail, însă în două sezoane a bifat doar 14 meciuri, dintre care 6 ca titular.
Citește mai multe știri din Liga 1:
CSU Craiova a scos la vânzare abonamentele: iată prețurile
Dorit de două cluburi din Liga 1, Chipciu s-a eliberat de CFR Cluj și e aproape să semneze!