Articol de Remus Dinu - Publicat luni, 13 mai 2024 17:27 / Actualizat luni, 13 mai 2024 18:17
Retrogradarea în liga secundă înseamnă și o puternică lovitură financiară încasată de FCU Craiova. În primul rând, clubul lui Adrian Mititelu își va lua adio de la „injecțiile” consistente provenite din drepturile TV, principala sursă de venit a oltenilor. Apoi, și alte privilegii de care se bucură prim-divizionarele vor deveni inaccesibile pentru juveți.
În mijlocul celui mai complicat moment traversat de la reînființare, FCU Craiova și-a luat rămas bun de la Superligă la capătul a trei sezoane consecutive petrecute pe prima scenă.
O perioadă marcată de lumini, mult mai multe umbre, instabilitate și obiective ratate la mustață, cum s-a întâmplat cu „decisivele” cu Sepsi și CFR Cluj din 2023. În decurs de câteva luni, clubul a irosit atunci șansa de a accesa play-off-ul campionatului, respectiv de a se califica în preliminariile Conference.
Dependentă de banii din drepturile TV, FCU privește cu spaimă spre Liga 2
Nu e un secret că majoritatea cluburilor din prima ligă au fost ținute în viață de banii oferiți din drepturi TV.
Jurnaliștii Gazetei Sporturilor au analizat recent ponderea veniturilor fiecărui club, iar concluziile din dreptul lui FCU Craiova nu lăsau loc de interpretări.
Trupa lui Adrian Mititelu a avut în 2023, de exemplu, venituri de 13.880.035 lei (aproximativ 2,83 milioane de euro). Iar din această sumă, 8.387.271 lei au venit din drepturi TV. Ceea ce înseamnă 60,4%.
Un lux de la care FCU își poate lua adio începând de la anul, sumele încasate din drepturile de televizare în liga secundă fiind derizorii! Conform surselor site-ului, un club precum FCU Craiova nu ar mai primi în „B” mai mult de 20.000 de euro pe sezon din drepturi TV.
Adio, Superligă = Adio, bani!
Lucrurile se complică și în privința altor venituri. Dacă în 2022 reușeau să-l vândă pe Andrea Compagno la FCSB pentru 1,5 milioane de euro, oltenii își pot lua gândul de la astfel de lovituri financiare.
Niciun club din ligile inferioare nu a vândut vreodată fotbaliști pe sume asemănătoare. Oricum, majoritatea jucătorilor își încheie contractele, vor părăsi clubul încă din această vară. A doua zi după retrogradare, șase fotbaliști, printre care și vedeta Bahassa, și-au încheiat deja socotelile cu FCU 1948.
Interes tot mai mic pentru FCU Craiova
E greu de crezut, totodată, că FCU Craiova mai poate genera un interes consistent în materie de bilete vândute, merchandising.
Oricum, asistențele fuseseră deziluzionante pe durata sezonului actual: doar 2.300 de fani au asistat la meciul cu Hermannstadt din ultima etapă. Adunate, rezultă suficiente motive de îngrijorare pentru suporterii care au mai rămas alături de clubul lui Mititelu.
Principalul finanțator al Craiovei a anunțat, imediat după meciul care a consfințit retrogradarea, că va lua curând o decizie în privința echipei. „Retrogradarea e o lovitură care poate fi fatală. Săptămâna viitoare anunțăm totul”, a declarat Adrian Mititelu, într-o seară demnă de uitat pentru adepții pe care FCU încă îi mai are.
Anatomia unui dezastru: când s-a rupt totul la FCU?
Strict raportat la rezultate, FCU Craiova a început s-o ia pe tobogan la finalul sezonului trecut, după ce clubul a pierdut barajul pentru Conference League cu CFR Cluj. A urmat o fereastră de mercato modestă, cu multe decizii neinspirate ce au dus, în cele din urmă, la deznodământul din prezent.
Dacă în primii ani ai șederii în Liga 1 au reușit să înregimenteze fotbaliști străini de mare calitate, lucrurile s-au degradat treptat.
Iar banii încasați de la Gigi Becali în schimbul lui Andrea Compagno, 1,5 milioane de euro în vara lui 2022, n-au fost reinvestiți aproape deloc în înlocuitori de calibrul italianului! FCU s-a „cârpit”, în schimb, cu atacanți al căror randament a lăsat mult de dorit, cum ar fi Jibril Ibrahim sau Vladislav Blănuță.
Au rămas fără Duarte, au continuat cu „baschetbalistul de 60 de ani”
La fel s-a întâmplat și cu defensiva Craiovei, unde lucrurile au luat-o serios la vale odată cu plecarea portughezului André Duarte, cel care a lăsat un gol imens în zona centrală a apărării. Nici aici nu s-a optat pentru o investiție zdravănă, care să suplinească pierderea singurului fotbalist integralist în sezonul 2022-2023, cu 4.066 minute jucate
Pe deasupra, oltenii l-au pierdut și pe Lorenzo Paramatti, alt om care a ținut defensiva pe linia de plutire. Nici plecarea olandezului Danny Henriques nu-i de neglijat.
FCU a ajuns să încheie acest sezon cu un cuplu de fundași centrali alcătuit din Leo Lacroix și Compagnucci, primul dintre ei făcut praf de Mititelu jr. la finalul partidei cu Hermannstadt.
„Lacroix ne-a distrus în acest meci. Nu vreau să dau vina pe cineva, dar el a distrus această echipă. Nu l-aș lua nici pe sintetic. Pare un baschetbalist de 60 de ani. Ne-a distrus meciul în 3 minute! El pleacă liniștit, ia câteva sute de mii de euro, iar noi avem gaură în buget”, a spus despre elvețian juniorul familiei Mititelu.
În categoria deciziilor de neînțeles se încadrează și despărțirea inopinată de Samuel Asamoah, de care clubul s-a despărțit în februarie, în plin sezon. Togolezul era unul dintre cei mai vechi fotbaliști din echipă, dar Mititelu a decis ca acesta să evolueze tot mai puțin pe durata actualei ediții.
La FCU, regula U21 a început să fie luată în derâdere
Dacă Dragoș Albu s-a dovedit a fi un câștig real pentru echipă în precedentele sezoane, mijlocașul din Plenița fiind un produs șlefuit de club încă din ligile inferioare, ajuns în cele din urmă om de bază și căpitan, FCU a început să ignore sectorul juvenil, optând doar pentru variante low-cost în ceea ce privește jucătorii tineri.
Două exemple: au fost aduși jucători precum Gabriel Buta sau Marius Ciobanu, cel din urmă părăsindu-i pe juveți înainte de a fi apucat măcar să debuteze! Iar în decurs de trei ani, FCU n-a promovat niciun jucător notabil din academia lăudată cu surle și tobe.