FOTBAL  »  Superliga  »  INEDIT

Un film inspirat de celebra replică a lui Gică Hagi, „Tu, ăla cu mustaţă”, nominalizat la Premiile Gopo » Ce spune regizorul peliculei

Articol de - Publicat duminica, 01 mai 2022 09:30 / Actualizat duminica, 01 mai 2022 12:39

„Din galeria de aur a fotbalului românesc, am extras câteva câștigătoare de cupă şi-am început un dribling vorbit, până în careul amintirilor de peluză”. Aşa descriu autorii scurtmetrajul „Tu, ăla cu mustaţă”, nominalizat la premiile Gopo 2022. Regizorul Răzvan Oprescu ne-a oferit detalii despre călătoria nostalgică pe care o face cu acest documentar.

„Tu, ăla cu mustaţă", un film făcut de trei prieteni din copilărie, este o poveste despre ce a însemnat fotbalul pentru fiecare băiat crescut în anii '90, spusă de vocile unor oameni care au gravitat în jurul unor echipe de tradiţie din România. Din multe dintre aceste echipe au mai rămas doar nişte stadioane abandonate.

Filmul a avut premiera la TIFF 2021 şi este nominalizat la categoria „Cel mai bun scurtmetraj documentar" la Premiile Gopo 2022, care se vor decerna pe 3 mai.

Poveste savuroasă despre un duel cu Gică Hagi: „Plecam ca boul după fentă, era să-mi rupă coloana! Nunweiller mi-a zis să-l țin. De ce? De tricou, de chiloți?”
GSP Live
Poveste savuroasă despre un duel cu Gică Hagi: „Plecam ca boul după fentă, era să-mi rupă coloana! Nunweiller mi-a zis să-l țin. De ce? De tricou, de chiloți?”

Un film inspirat de celebra replică a lui Gică Hagi, „Tu, ăla cu mustaţă”, nominalizat la Premiile Gopo

Scurtmetrajul este regizat de Răzvan Oprescu, narat de Vlad Ghinea, montat de amândoi şi produs de Alin Boeru. Cei trei sunt prieteni de peste 20 de ani şi, în 2018, au format împreună Baia Băieţilor, un grup independent de producție de film. 

Au mai ajuns la Gopo şi în 2020, când au fost nominalizaţi pentru scurtmetrajul „Trofeul tinereţii" (2018). Primul lor documentar, acesta vorbea cu nostalgie despre lumea vacanțelor de odinioară, cu bunicii, în principalele stațiuni balneoclimaterice din România.  „Trofeul tinereţii" a câştigat Premiul Publicului la Festivalul Anonimul 2019. 

Tot o viziune nostalgică propune şi „Tu, ăla cu mustaţă", care, în puţin peste 20 de minute, îi poartă pe iubitorii fotbalului prin etapa romantică a acestui sport în România, apoi prin stadioanele părăsite ale echipelor din provincie, dar şi la o bere cu suporterii visători ai FCM Bacău. 

Un film inspirat de celebra replică a lui Gică Hagi, „Tu, ăla cu mustaţă”, nominalizat la Premiile Gopo » Ce spune regizorul peliculei

Ce a însemnat fotbalul pentru puştii anilor ‘90

- Cum a pornit proiectul „Tu, ăla cu mustaţă", ce l-a inspirat? Cum aţi ales echipele la care vă referiţi în film?  
Răzvan Oprescu: În mijloc  de cod roșu de ninsori, blocați în Râmnicu Vâlcea, în timp ce priveam spre un convoi militar  care intra în oraș, vorbeam de echipe de fotbal părăsite, cândva campioane sau one-hit wonders.  Echipe uitate de noi și, în general, de fotbal.  Pornind de la acea discuţie, am decis ca următorul nostru documentar să fie despre fotbal.

Când am început proiectul, lista (cu echipe, n.r.) era lungă și părea că, dacă vom pleca, nu ne vom mai întoarce (râde). Aveam de la Chinezu Timișoara până la Victoria București. Părea greu să găsim elementul comun ca să dăm un rost excursiei, însă, de la un punct încolo, a fost simplu să alegem traseul și  echipele: am mers acolo unde ne-au răspuns oamenii că vor să vorbească cu noi.

Până la urmă,  importantă era povestea fotbalului, pe care noi voiam să o auzim din cât mai multe guri ale celor  care au scris bucățele din ea. Am pornit din Bacău, prin Fălticeni, Bistrița, Turda, Reșița, Petroșani, Pitești și ne-am întors în București într-o după-amiază de mai. 

- De ce aţi luat decizia de a prezenta abia la final numele celor care apar în documentar?
 - Nu am dorit să apară nume sau detalii ale oamenilor care vorbesc, pentru că am vrut să creăm un  moment în care spectatorul să se scalde, atemporal, să-l plimbăm prin copilăriile noastre și prin poveștile care sunt atât de comune pentru trecutul celor de vârsta noastră. Să ne simțim  confortabil în aceeași bulă pentru 20 minute.

Nu voiam să fie povestea lui X sau lui Y, ci bucăți  din noi, care să răspundă la ce-a însemnat fotbalul pentru un puști crescut în anii ‘90, lăsat să se  piardă între cancanurile unei Românii bulversate.

Acest Tu, ăla cu mustață este acela care nu joacă neapărat fotbal, căruia îi place berea pe seară şi îl doare fundul de la scaunul de terasă. Ne reprezintă pe fiecare dintre noi și, totuși, pe nici unul în mod specific. Este cel care vrea să stea cu verii din galerie, dar pe  care nu-l lasă mama, ca să nu învețe prostii. E lumea unchilor haioși, cu aer de cazino, care au și  zâmbet, dar și momente serioase, a bunicului cu ochii calzi care pare că a rămas acolo, în trecut, cu povești din lumi greu de înțeles astăzi. 

- E un ton nu doar nostalgic, ci chiar resemnat şi trist mai ales spre finalul scurtmetrajului. Sunteţi cu adevărat aşa pesimişti legat de fotbalul zilelor noastre?  
- Ideea scurtmetrajului pornește de la acest interviu celebru al lui Hagi, din ‘98, în care ne  avertiza că ei, cei din generația de aur, merită statui. 

La un moment dat, îl ceartă pe unul dintre  reporterii din sală: „nu strâmba, da, cu mustață, nu strâmba!". Când nu ne fac să zâmbim, vorbele lui ne ajung,  pentru că îți dai seama că acest „Tu, ală cu mustață" suntem, de fapt, noi, cei din spatele camerei, comentatori înrăiți care au asistat pasivi la dispariția unui fenomen ce ţinuse în viață o generație de tranziție.

Un film inspirat de celebra replică a lui Gică Hagi, „Tu, ăla cu mustaţă”, nominalizat la Premiile Gopo » Ce spune regizorul peliculei

Nu credeam că ieşitul în stradă se va opri după anii 2000. Pe-atunci, pasa cu călcâiul părea atât de normală, lobul - un fin artificiu de duzină. Parcă se fugea  mai repede pe teren, iar mingea sărea mai greu în România acelor ani. 

Sentimentul este că toţi parcă s-au aruncat într-un plonjon mortal spre un zid de statui ale unui fotbal care a făcut burtă printre noi, îl strâng pantalonii.  Ușor, ușor am realizat că fotbalul nu mai este pentru oameni. Oamenii sunt pentru fotbal, și atunci, poate că, nostalgia se  transformă în resemnare. 

Nişte haiduci moderni care se zbat să ţină în viaţă o echipa din liga a 5-a

- Sunt planuri pentru a transforma proiectul într-un lungmetraj? Cred că subiectul s-ar preta lejer la a fi dezvoltat.  
- Cu siguranță ar merge și probabil ar fi ofertant pentru un observațional de durată, dar, din păcate, noi nu prea suntem (încă) băieți de cursă lungă. 

Oamenii aceștia sunt niște povești. Băieții din galeria lui FCM Bacău par niște haiduci moderni. Încercările lor de a reînvia o echipă care aduna un oraș întreg și lupta cu autoritățile, din exterior, par o confruntări cu morile de vânt. Strâng bani de la oricine ca să țină în viață o echipă din liga a 5-a. 

E sfâşietor să simți atâta tristețe în niște bărbați care nu-și doresc decât să cânte pentru o echipă, oricum ar fi ea, să-i vezi cum merg noaptea  singuri pe stadionul părăsit din Bacău și cântă plângând în bezna tribunelor - e sfâșietor. 

Și apoi ajungem la Turda, unde este ultimul supraviețuitor al unei echipe care câștiga Cupa României în 1961, care își aduce aminte fiecare pasă din teren, colegi cu nume și prenume, detalii de-acum 60 de ani, când știi că ție ți-e greu să reții foștii colegi de muncă de acum 3 ani. 

Iată un om la 85 ani, care fuge după autobuz, care încă mai merge la meciuri, dar doar când e cald afară, iar în rest își spune poveștile unui dormitor gol. Iată, pe canapea, doi foști jucători de la FC Argeș, acum antrenori de juniori, care par că încă împart dormitorul de  cantonament, după cum își continuă unul altuia frazele și râd la glumele celuilalt. 

Un film inspirat de celebra replică a lui Gică Hagi, „Tu, ăla cu mustaţă”, nominalizat la Premiile Gopo » Ce spune regizorul peliculei

„Tata schimba tricourile ude la pauză, odată cu jucătorii"

- Dincolo de ce putem vedea în film, ce a însemnat fotbalul pentru tine?  
- Când eram mici, eu şi sora mea nu prea aveam voie să ieșim din casă, dar aveam  o pianină în apartamentul de la etajul 6, din Ploiești. Avea forma perfectă unei porți de fotbal.

Într-o zi am  coborât în fața blocului și am cumpărat cea mai ieftină minge pe care o aveau. Era o bombă de plastic, ovalizată şi cu un miros crunt de aracet. O oră mai târziu, rupsesem un abajur de lustră, distrusesem telefonul fix, spărsesem o buză și dezacordasem un pian.

A fost ultima oară când am văzut o minge de plastic. Mi-e dor de mirosul acela. De atunci, pentru mine fotbalul a devenit foarte intim. A fost un alt timp, o vârstă a tricoului ud şi a pantalonilor rupţi, a pantofilor dezlipiţi după o miuţă de pauză şi a gardurilor sărite în miez de zi.

E clar, astăzi privirea lungă pe ecran a luat locul ţipetelor şi a genuflexiunilor de pe canapea,  când tata schimba tricourile ude la pauză, odată cu jucătorii. Mă uit din nou la golurile şi pasele de atunci, la noroiul din faţa porţii şi mă întreb dacă pe vremea aceea oamenii nu îşi închideau balcoanele, doar ca să poată ieşi mai repede să zbiere când se marca.

- Ce înseamnă nominalizarea la Gopo pentru voi? Credeţi că va ajuta filmul sau că vă va ajuta pe voi la finanţarea proiectelor viitoare, de exemplu?
- Dacă mă întrebai după prima nominalizare la Gopo, în 2020, cu "Trofeul tinereții", ți-aș fi răspuns  că da, că vom avea mai multă vizibilitate și vom face slalom prin industrie. Însă am înțeles rapid  că nu e despre asta.

Filmul independent e un Sisif asumat. Trebuie să pui mâna și să tragi oamenii  de mânecă, pentru că statul în banca ta nu face decât să-ți încălzească scaunul.

VIDEO Momentul în care Gică Hagi a rostit „Nu strâmba, cu mustață, nu strâmba”

Citește și:

Basarab Panduru nu-i iartă pe jucătorii Craiovei după meciul cu Voluntari: „Nu au jucat deloc!”

Următoarea adversară a FCSB-ului, „provocată” în direct: „Aveți așteptări sau mergeți acolo și vă speriați?” » Cum au răspuns oficialii

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu, acuzație aberantă » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu, acuzație aberantă » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (17)
nicelove
nicelove  •  01 Mai 2022, 20:34

*** sau nu... In teren nu iti trebuie multa carte.... E absurd sa te iei de Hagi "jucătorul"..... Cand juca "generația de aur" mai aveai speranțe ca vom câștiga în meciuri cu Anglia, Germania, Argentina...... Acum mai avem speranțe doar în meciuri cu Grecia, Islanda, Muntenegru....

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

brazisio
brazisio  •  01 Mai 2022, 19:58
Postat de vraca56 pe 01 Mai 2022, 14:17

problema la " ala cu mustata" a fost asa. la o conferinta de presa nea regele asta fara carte fara rusine si tupeu la maximum tinut in spte de familia ceausescu si de altii s-a legat de un jurnalist spunindu-i " dece te rizi ba! ce e banii vostri? e banii nostri." la care jurnalistul calm i-a replicat ca nu este cu el "ba" si ar face bine sa nu se mai mire ca liniile de tremvai sint inca paralele." in rest sa ma ierte Dumnezeu dar om ca asta sa bata cimpii eu nu am vazut. generatia unor participanti si atita tot. pai ce spunem atunci de germania de olanda de italia si altii? foarte bine foarte frumos a fost si s-a dus. dar nu au facut mare lucru. singurii au fost steaua si asta pentru ca au avut culoar usor de la cere cam toate s-au schimbat si ajungi greu in finale daca nu esti bun, plus suportul lui valentin ceausescu. mircea sandu , dinu, lucescu , tiriaci si altii sint membrii secu si se stie asta. priviti citi bani a cheltuit tiriac sa salveze epava boris becker si echipei dinamo niciun cent. sau banii facuti de badea cu toti in timp si depozitati pe nu stiu unde a luat pina si sigla unei echipe vai de ea. asta este romanica si minriti-va cu ea... tara a dat-o Dumenzeu cui nu trebuie restul e facuta praf... datorii mari si restul este carnaval de prost gust.

Pai cu oameni care gandesc ca time nu vom mai iesi din noroiul asta. Aia au fost fotbalisti tata. Acum suntem 0 si voi va luati de cei de atunci. Suntem penibili ca natie.

tipsy
tipsy  •  01 Mai 2022, 16:36

Dumnezeule, cat vorbeste baiatul ala. Zeci de randuri la fiecare intrebare, ca sa transmita ce se putea spune in 7-8 cuvinte. Incerci sa pari inteligent, dar dovedesti contrariul.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează