FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

ANALIZĂ GSP Fotbalul sfidează „Legea Novak” » Cum fentează FRF ordinul Ministerului + Regula banului dictează în celelalte sporturi

Articol de - Publicat marti, 27 septembrie 2022 13:10 / Actualizat marti, 27 septembrie 2022 13:40

FRF pur și simplu ignoră Ordinul de ministru, care obligă cluburile să aibă minimum 40% jucători români pe tot parcursul meciului, adică 5 fotbaliști. La celelalte sporturi, echipele bogate preferă să plătească amenzile decât să renunțe la jucătoarele bune. Doar cei săraci se supun.

„Legea Novak" a intrat în vigoare de trei luni, dar nu toate sporturile de echipă țin cont de ea. 

Controversatul Ordin al ministrului sportului, care prevede obligativitatea unei ponderi de cel puțin 40% a jucătorilor români permanent pe teren la toate competițiile naționale, este ignorat total de fotbal, iar dintre federațiile importante doar cea de handbal și-a adaptat până acum regulamentele la cerințele ministerului.

 Cu tot cu penalități. Gazeta Sporturilor s-a interesat care este situația reală pe teren la două luni și jumătate de la publicarea normelor în Monitorul Oficial.

Bosnia, umărul de plâns al României
editorial
Bosnia, umărul de plâns al României

Fotbal

Record: FCU Craiova a avut 9 străini pe teren

În primele 8 etape, patru cluburi din SuperLiga de fotbal au depășit de câteva ori regula neclară de „5+6", fără a fi trase la răspundere în vreun fel.

 E vorba despre campioana CFR Cluj, de UTA, de FC Argeș și de FCU Craiova, care nu s-au stresat că au avut de câteva ori pe teren, în același timp, mai mult de șase jucători străini.

Recordul este deținut de formația din Bănie, care a terminat partida cu Farul (1-2), din prima etapă, cu doar cu doi români, după ce Chițu și Achim au fost schimbați cu străini.

De alte două ori, FCU a început cu doar trei români în primul „11", derby-urile cu FCSB (1-1) și cu CSU Craiova (1-2), nivel pe care l-a mai atins și în repriza secundă a confruntării cu UTA (1-2). Următoarea este gruparea din Trivale, cu opt titulari externi și doar 3 români în două jocuri la rând: 1-0 cu Mioveni și 2-1 cu Chindia.

FRF nu a introdus regula în ROAF

Federația Română de Fotbal explică de ce nu ia în calcul Ordinul emis de ministrul sportului, Eduard Novak, la 23 iunie 2022. 

„Până în prezent FRF, prin organismele jurisdicționale, nu a aplicat sancțiuni cluburilor participante în competițiile organizate de FRF/LPF deoarece situația de fapt, unanim recunoscută inclusiv de domnul ministru al sportului, așa cum s-a menționat și la momentul apariției Ordinului în discuție, este că pentru sezonul actual cluburile își definitivaseră loturile, iar o modificare intempestivă a cadrului normativ reprezintă o încălcare a principiului predictibilității. 

Cluburile nu pot înceta în mod unilateral contractele cu jucătorii și nu pot să fie obligate să achite remunerații către fotbaliștii ce nu pot fi folosiți din cauze independente de părțile contractante", a transmis forul prezidat de Răzvan Burleanu, într-un răspuns pentru Gazeta Sporturilor.

Negocieri cu cluburile

Șefii de la Casa Fotbalului stau în expectativă și caută soluții. „FRF nu a contestat în fața instanțelor de judecată Ordinul MTS și nici nu intenționează să efectueze un astfel de demers atâta vreme cât membrii FRF nu sunt prejudiciați. 

În prezent, FRF se află într-un proces de consultare cu cluburile afiliate, LPF și AFAN astfel încât să se identifice cele mai bune soluții pentru aplicarea Ordinului de ministru fără însă a dezavantaja cluburile participante în competiții și fără a încălca principiile de mai sus. Nu în ultimul rând, FRF are nevoie de asigurări că noul regulament nu încalcă dreptul comunitar, motiv pentru care se află într-un dialog constant cu stakeholderii și participă la consultări cu aceștia", se mai arată în comunicat.

Totodată, FRF consideră că o modificare de regulament în timpul sezonului ar încălca și principiul competițional, afectând meritul sportiv în cadrul competițiilor, ajungându-se în situația când diferite cluburi ar întâlni același adversar, dar sub alte reguli. 

Din informațiile GSP, oficialii FRF caută soluții pentru aplicarea regulii cu 5 jucători români pe teren din sezonul viitor, în ideea că ar ajuta echipele naționale.

Am putea discuta dacă, de exemplu, în cazul fotbalului e oportun să amânăm o lună-două aplicarea, până se pun la punct. Pentru ei e cam din scurt, e adevărat 

-Eduard Novak, ministrul sportului, în iunie

EchipăJucători străini în lot
CFR Cluj15
FCU Craiova12
FC Argeș11
UTA10
Rapid9
Sepsi9
FC Voluntari9
Petrolul8
Chindia6
CSU Craiova6
FCSB6
U Cluj6
Farul4
Hermannstadt4
CS Mioveni3
Total118

Opt moldoveni cu cetățenie română 

În SuperLiga activează și opt fotbaliști din Republica Moldova. Aceștia reprezintă un caz aparte, deoarece dețin și cetățenie română. 

„Așa cum sună Ordinul, intră la români. Nu-i poți discrimina. Ordinul se referă la români, nu la jucători eligibili pentru naționala României", susțin surse din FRF. 

Cei opt fotbaliști din Republica Moldova sunt: Vadim Rață, Igor Armaș, Vitalie Damașcan (toți la Voluntari), Eugen Cebotaru (Petrolul), Alexandru Boiciuc (U Cluj), Virgiliu Postolachi (UTA), Denis Rusu (CSU Craiova), Vladislav Blănuță (FCU Craiova). Cei mai mulți jucători străini din Superliga provin din Brazilia și Croația, câte 10.

Regula banului dictează în celelalte sporturi

La handbal și la baschet, mai multe echipe preferă să joace cu străini și să plătească amenzile, care sunt unele modice pentru cluburile bogate. Ministrul vrea să majoreze penalizările de la 3.000 de lei la 30.000 de lei.

Handbal 

Cluburile feminine preferă amenda

Legea lui Novak este sfidată și în handbal, în special de echipele feminine, chiar dacă FRH și-a adaptat regulamentele la Ordinul ministrului. Potrivit normelor FRH, formațiile, în efectiv complet (7 jucători), au obligația de a avea pe teren în timpul jocului minimum 3 jucătoare române. Când rămân 6, 5 sau 4 jucători, trebuie să fie în joc cel puțin două.

Fotbalul sfidează „Legea Novak” » Cum fentează FRF ordinul Ministerului + Regula banului dictează în celelalte sporturi

Cluburile cu multe jucătoare străine preferă însă să încalce regula și să plătească amenda aferentă decât să-și țină pe tușă „bijuteriile" plătite cu bani mulți. 

Încă din prima etapă, cinci formații au fost sancționate pecuniar cu 3.000 de lei: CSM București, Rapid, Gloria Bistrița, SCM Râmnicu Vâlcea și Dunărea Brăila. Potrivit normelor, la fiecare recidivă sancțiunile cresc cu câte 100 de lei

„Regulamentele FRH sunt adaptate la «regula Novak». Cine poate o respectă, cine nu poate este sancționat", a comentat Cristina Vărzaru, team-managerul echipei feminine CSM București.

Băieții respectă regula

La masculin, situația este diferită. Cluburilor le-a fost mai ușor să se adapteze noilor cerințe, deoarece de trei sezoane erau obligate să aibă permanent doi români pe teren. Spre exemplu, pentru a se încadra în „regula Novak", Dinamo a naturalizat doi dintre străinii de bază din lot, Saeid Heidarirad (31 de ani) și Ante Kuduz (27). 

În timp ce FRH impune cluburilor feminine să transfere jucătoare doar din primele 10 națiuni clasate la ultimele turnee majore, CE, CM, JO, echipele masculine pot accesa și jucători de nivel mai slab. Explicația, handalul masculin românesc este mult sub cel feminin.

22.000 de euroeste suma maximă pe care ar trebui să o plătească o echipă de handbal care încalcă "regula Novak" în toate cele 26 de etape din campionat

3,5 milioane de euroeste bugetul secției de handbal feminin a CSM București în acest sezon

2,3 milioane de euroeste bugetul echipei de handbal feminin a Rapidului în acest sezon

Baschet. Carmen Tocală: „Nu sunt pentru regula banului"

În baschet, unde echipele sunt alcătuite din 5 jucători, ponderea de 40% înseamnă doi români pe teren permanent.

„Noi începem mai târziu campionatele. Am stabilit că în LNBM și LNBF, sezonul 2022-2023, se mențin Regulamentele Specifice, cu amendamentul că atunci când vor fi comunicate normele de aplicare pentru Ordinul ministrului pentru fiecare sport acestea să fie inserate cu celeritate în regulamente și să fie aplicate obligatoriu în campionatele menționate. 

Am discutat la MTS, sperăm să primim răspuns în 3 zile. Sunt două variante. Noi am fost pentru amânare. O parte din echipe preferă să joace cu străini și să plătească penalități, altele nu. Nu toate cluburile își permit să suporte amenzile. Părerea mea, ar trebui să jucăm toți după aceleași reguli, iar rezultatul din teren să nu fie stabilit după regula banului", a explicat președintele FRB, Carmen Tocală, pentru GSP.

Fotbalul sfidează „Legea Novak” » Cum fentează FRF ordinul Ministerului + Regula banului dictează în celelalte sporturi

Probleme la fete

„Problema e că din acest sezon am mărit numărul echipelor în Liga Națională masculină la 18, iar masa de jucători s-a împărțit de la 16 la 18 echipe. Pentru Cupa României suntem acoperiți, echipele sunt obligate de doi ani să aibă doi români permanent pe teren", a mai spus șefa baschetului. 

Tocală susține că regula va fi greu de implementat la echipele feminine: „Masa de jucătoare este foarte mică. Fetele se retrag foarte repede din cauza salariilor mici. Aici trebuie să avem grijă". În Campionatele Naționale de baschet 3x3 se joacă numai cu jucători români.

Volei. Respectă regula

FR de Volei nu are probleme cu „legea Novak". Încă din sezonul trecut, echipele din prima ligă au fost obligate să aibă cel puțin doi jucători autohtoni în sextetul aflat pe teren. Decizia a fost însă suspendată deoarece campioana CSM Volei Alba Blaj, echipă multinațională, a contestat-o la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Fotbalul sfidează „Legea Novak” » Cum fentează FRF ordinul Ministerului + Regula banului dictează în celelalte sporturi

„Strategia noastră este să avem cât mai mulți sportivi români în campionatul intern. Regula cu doi români pe teren a fost implementată de anul trecut, dar fiind contestată la «Discriminare» nu am putut să o aplicăm. S-a judecat în instanță, am câștigat, iar Adunarea Generală a votat și acum se aplică. 

Din acest an este oficial. Ne supunem Ordinului ministrului. Cluburile respectă regula. Cei care nu o respectă pierd meciul la «masa verde», cu 0-3. Urmează să se discute în Consiliul Director dacă se vor aplica și amenzi. Încă nu au fost implementate în regulamentele FRV penalitățile începând de la 3.000 de lei, prevăzute de Ordin", a declarat pentru GSP secretarul general al FR Volei, Costel Ispas. Din 2016, FRV a permis cluburilor să legitimeze un număr nelimitat de voleibaliști de peste hotare.

Rugby. Nu sunt afectați

Sportul cu balonul oval nu este perturbat, deocamdată, de „regula Novak". Regulamentul FRR prevede ca echipele de rugby în XV să aibă pe teren cel mult 7 străini. 

„Regula MTS trebuie inclusă în regulamentul Federației. Noi suntem în ponderea impusă de Ordinul ministrului, 40% români, n-avem o problemă. Nu suntem afectați atât de tare, momentan. Nu există obligativitatea jucătorilor români, dar există un maximum al jucătorilor străini. Au fost 8, iar acum sunt 7. Avem target să ajungem la 6", spune Bogdan Munteanu, antrenor federal.

Fotbalul sfidează „Legea Novak” » Cum fentează FRF ordinul Ministerului + Regula banului dictează în celelalte sporturi

Oficialul FRR avertizează că „regula Novak" poate provoca anumite complicații privind jucătorii străini U23. Aceștia sunt în acest moment asimilați jucătorilor români, dacă încheie contracte pe 5 ani, ca să devină eligibili și pentru naționala de seniori a „Stejarilor". 

„Sperăm ca noua lege să nu intre în contradicție cu reglementările noastre. Am introdus această regulă pentru a stimula cluburile să atragă jucători cât mai tineri din diverse proiecte de afară, pentru a putea fi eligibili pentru națională la o vârstă optimă", a punctat antrenorul federal Bogdan Munteanu.

De asemenea, sunt asimilați ca jucători români rugbyștii străini selecționati la reprezentativele României, îndeplinind condițiile de eligibilizare statuate de World Rugby, precum și jucătorii străini care au devenit cetățeni români.

În raportul de arbitraj, echipele pot să înscrie 23 jucători, din care, obligatoriu, 13 de naţionalitate română. Cluburile care folosesc jucători neînscrişi în raportul de arbitraj vor fi sancţionate prin pierderea jocului cu scorul de 5-0 şi scăderea unui punct în clasament.

Polo. Sunt în grafic

Cluburile românești de polo se încadrează în „regula Novak". Potrivit FRP, echipele au voie să legitimeze maximum 5 sportivi străini, dar numai 3 pot fi înscriși pe foaia de joc și pot intra în bazin printre cei 7 titulari. Astfel că, ponderea românilor este peste 40%, cât prevede Ordinul ministrului. 

„Regulamentul nostru se încadrează în recomandările Ordinului 500. Federația Română de Polo, în viitorul apropiat, cu aprobarea Adunării Generale, își propune reducerea graduală a numărului de sportivi străini, în fiecare sezon ce urmează. Scopul este de a avantaja sportivii români în relațiile cu cluburile, pentru a stimula prezența în număr crescut a sportivilor la echipele naționale", a declarat secretarul general al FRP, Florin Ardelean, pentru GSP.

Cum se monitorizează „regula Novak"

  • MINISTERUL SPORTULUI - „Suntem în continuă verificare, avem înfiinţată şi o comisie în minister care să verifice dacă e respectată. Avem toate datele şi de la handbal, şi de la fotbal şi celelalte sporturi", a precizat ministrul Novak.
  • HANDBAL - Responsabili sunt observatorii delegați la meciuri. Ei supraveghează toate intrările și ieșirile din teren. „Cei care verifică schimbările verifică și câți sportivi români sunt pe teren. Știu naționalitățile jucătorilor. Au experiență mult prea mare ca să nu-și dea seama dacă sunt mai mulți străni pe teren decât e voie. Încălcarea regulii se penalizează după joc, cu amendă, de către Comisia de Competiții. Este o greșeală asumată de antrenori", a precizat Alexandru Jelescu, referent Departament Competiții din cadrul FRH.
  • VOLEI - Evidența jucătorilor din teren este ținută de arbitrul secund, prin sistemul electronic. „Comisia de Competiții verifică dacă s-a respectat regula, când omologhează rezultatele", a menționat secretarul general al FR Volei, Costel Ispas. Noul sezon voleibalistic începe cu turneul masculin Final Four al Supercupei României (26-28 septembrie). Campionatele debutează în octombrie.
  • RUGBY - „Avem un sistem electronic în care cluburile anunță echipele de start și rezervele cu 24 de ore înainte. Acestea apar pe site-ul federației. Sistemul, monitorizat de Departamentul de Competiții, nu permite să fie introduși mai mult de 7 străini. În timpul meciului, nu se poate schimba un jucător străin cu unul român. E imposibil", a explicat antrenorul federal Bogdan Munteanu.

Novak amenință:„Creştem amenzile!"

Ministrul Eduard Novak (46 de ani) joacă tare. A amenințat cluburile care sfidează Ordinul că intenționează să mărească sancțiunile de la 3.000 de lei la 30.000 de lei.

 „Ordinul este în vigoare. Dar văd că e necesar să modificăm legea şi să avem amenzi mai serioase, pentru că oamenii nu iau în serios lucrurile importante. O să modificăm legea şi o să creştem sancţiunile de la 3.000 la 30.000 de lei şi atunci atitudinea va fi un pic altfel. 

Acest lucru se va implementa în mai mult timp, pentru că oamenii trebuie să priceapă şi noi trebuie să fim mai clari. Dar deocamdată, pârghia noastră e 3.000 de lei, ce să zici?", a mai precizat Novak.

Citește și:

Pițurcă a comentat retrogradarea României în Liga C: „Poate așa mai batem și noi pe cineva”

Mihai Stoica, revoltat de imaginile din finalul victoriei cu Bosnia: „E înfiorător ce am văzut, Pușcaș nu poate păcăli pe nimeni!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Stranieri
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția
Campionate
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (2)
tivireli
tivireli  •  27 Septembrie 2022, 23:26

Nu exista „legea Novak”, deoarece ministrul respectiv nu poate sa legifereze asa ceva. Nu are minte.

vasileroaita
vasileroaita  •  27 Septembrie 2022, 19:01

Anulați (și) regula aceasta idioată! Si pe ministrul habarnist!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează