Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Costin Ștucan - Publicat luni, 28 martie 2022 22:06 / Actualizat marti, 29 martie 2022 10:16
După ani în care s-a lăudat că era singurul patron de club care nu pierdea bani și nici nu apelase la insolvență, Gigi Becali a reînceput să „injecteze” la FCSB sume pentru ca echipa să-și desfășoare activitatea.
Veniturile realizate din drepturi TV și din vânzarea unor fotbaliști nu au ținut în echilibru contabilitatea FCSB-ului, este din nou nevoie ca Becali să apeleze la banii proprii pentru a echilibra economia clubului.
El a împrumutat recent echipa cu 1.500.000 de lei (aprox. 300.000 euro). Un milion de lei au fost transferați în contul clubului din contul Theodorei Becali-Mincu, fiica lui. Gigi a mai alimentat și în nume personal cu încă 500.000 de lei.
Sumele nu au fost oferite pentru achiziții de jucători sau pentru investiții speciale, ci au fost date numai pentru acoperirea cheltuielilor curente. Nevoia FCSB-ului de a mai fi alimentat din nou de către patron indică un regres după ani în care Becali povestea cu încântare că el era singurul proprietar de club care nu pierduse bani în fotbal și care nici nu apelase la insolvență pentru salvarea societății.
Becali taie și cumpărăturile, și salariile la FCSB
Alarmat de regresul economic al trupei roș-albastre, Gigi a schimbat în ultima vreme politica de transferuri, nu a mai îndrăznit să consume bani mulți pentru achiziții, așa cum proceda în anii trecuți. Cea mai mare sumă pe care a plătit-o în iarna aceasta a fost de 330.000 de euro, prețul negociat pentru cumpărarea lui Malcom Edjouma de la FC Botoșani.
Tot din motive economice a renunțat la Budescu la începutul acestui an și a încercat să-l dea afară și pe Keșeru. Claudiu n-a acceptat rezilierea contractului în ianuarie și e pedepsit acum prin excluderea din lot.
Becali e supărat că trebuie să-i plătească în continuare 25.000 de euro lunar lui Keșeru și de aceea nu-l mai folosește pe internaționalul român nici măcar în meciuri în care ar avea nevoie de aportul lui. Preferă să-l testeze în continuare pe Ivan Mamut, vârful croat adus de la Craiova.
Mamut nu a înscris niciun gol, dar el câștigă 10.000 de euro lunar, mai puțin de jumătate din venitul pe care-l are Keșeru, ceea ce, în ochii lui Becali, constituie un avantaj în competiția pentru titularizare.
Toți au bani de recuperat
Becali insista că el nu pierdea bani tocmai pentru că e o tradiție împământenită în fotbalul românesc ca echipele să fie datoare către proprietari. Ei le finanțează prin creditare, nu prin majorarea capitalului social, așa devin patroni-creditori.
În august 2020, Gazeta a calculat că doar Becali, Ioan Varga, Mihai Rotaru și Ioan Niculae aveau de recuperat din cluburile lor 50 de milioane de euro! Niculae nu are cum să mai scoată bani din clubul lui, unul aflat mai aproape de faliment decât de performanțe semnificative.
Astra a retrogradat din prima ligă și e în insolvență. Rotaru a explicat în declarațiile publice că-și asumă pierderea pe care a înregistrat-o până în prezent, dar că are pretenția ca Universitatea Craiova să se autofinanțeze în continuare, să nu fie nevoie ca pierderea lui să devină și mai mare.
Becali recuperase 20 de milioane de euro
În primii ani după ce a devenit proprietar al FCSB-ului, Becali a investit încontinuu. Steaua, așa cum era numită echipa când a preluat-o el, avea probleme economice mari la începutul anilor 2000 și a fost nevoie de mulți bani ai lui Gigi pentru ca roș-albaștrii să redevină candidați la titlu capabili să lupte cu Dinamo, cu Rapid, cu Poli Timișoara, cu CFR, forțe din anii aceia.
În 2009, Becali creditase deja clubul cu 21 de milioane de euro! Rezultatele bune și veniturile foarte mari i-au permis ca până în 2014 să-și recupereze toți banii investiți. De atunci a jonglat cu cheltuielile și cu veniturile astfel încât nu a mai ajuns niciodată aproape de o pierdere atât de mare cum era aceea pe care o înregistra în 2009.
Fără antrenor, FCSB pierde bani
Becali ajunsese pe zero în 2014, după doi ani excelenți cu Reghecampf pe banca tehnică. FCSB câștigase două campionate la rând, participase în grupele Champions League și în "optimile" Europa League. Premiile UEFA și transferurile au constituit venituri care i-au permis lui Gigi să-și ia banii înapoi. FCSB a mai câștigat un titlu în 2015. În grupele Ligii Campionilor nu a mai participat niciodată.
Din 2015, nici de titlu nu s-au mai atins roș-albaștrii. Ce s-a schimbat de atunci: Becali a renunțat să mai angajeze vreun antrenor experimentat și cu cotă bună, a ales întotdeauna foști secunzi, tehnicieni lipsiți de experiență și de anvergură, pentru ca el să poată controla alcătuirea lotului, alegerea titularilor, schimbările din timpul partidelor. Pentru distracția aceasta au plătit el și fiica lui 1.500.000 de lei în luna februarie.
VIDEO Lotul României, afectat de COVID // Edward Iordănescu: „Aveam emoții de fiecare dată când îmi vibra telefonul!”
Citește și:
MM Stoica l-a întrerupt în direct pe Dică: „Nu-i da idei lui Gigi!”
Arena Națională se închide! FCSB ar trebui să joace în deplasare un eventual meci cu titlul pe masă
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”