FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV Portretul-robot al Fiarei, făcut de o legendă a primei ligi: „Lăcătuș te scuipa de ziceai că ai făcut duș. Înjura, te lovea dacă îl deposedai” + Cine a fost mai bun: Hagi sau Dobrin?

Articol de - Publicat luni, 17 ianuarie 2022 15:10 / Actualizat luni, 17 ianuarie 2022 15:14

Florea Ispir (72 de ani) este fotbalistul cu cele mai multe meciuri jucate în prima ligă în tricoul aceleiași echipe. În direct la GSP Live, fostul căpitan de la ASA Târgu Mureș a fost provocat să-i descrie pe fotbaliștii importanți care i-au fost adversari pe teren.

Florea Ispir (72 de ani) este unul dintre fotbaliștii legendari din istoria primei ligi. În anii ’80, el și fostul căpitan al naționalei, Costică Ștefănescu, au dus o luptă pasionantă în doi pentru a depăși recordul de meciuri jucate în Divizia A, deținut atunci de Cornel Dinu. 

Fundaș central la ASA Târgu Mureș, o formație de top în anii ’70, Ispir s-a oprit la 485 de partide după ce echipa sa a retrogradat în 1986. Ștefănescu a ajuns la 490, iar de atunci doar Dănciulescu a reușit să-i depășească (515 meciuri). 

Săpunaru, slalom printre superstaruri » Ce spune despre duelurile cu Ronaldo, Benzema, Rooney sau Pogba
RAPID
Săpunaru, slalom printre superstaruri » Ce spune despre duelurile cu Ronaldo, Benzema, Rooney sau Pogba

Dintre cei trei, Ispir este însă singurul care a reușit să joace toate partidele pentru aceeași echipă. “Aș fi putut face 500 de meciuri, Cornel Dinu (n.r. - antrenorul lui ASA, unde Ispir era antrenor secund și jucător) mi-a propus să mă bage pe finaluri de meciuri. M-am gândit bine și nu am acceptat. Eram obișnuit să joc toate minutele, simțeam că păcălesc fotbalului”, a povestit Florea Ispir în direct la GSP Live. 

Portretul-robot al Fiarei, făcut de o legendă a primei ligi: „Lăcătuș te scuipa de ziceai că ai făcut duș. Înjura, te lovea dacă îl deposedai” + Cine a fost mai bun: Hagi sau Dobrin?
Florea Ispir a jucat între 1970 și 1987 doar în tricoul lui ASA Târgu Mureș

În cei 17 ani de carieră, căpitanul lui ASA Târgu Mureș s-a întâlnit pe gazon cu jucători care au marcat fotbalul românesc timp de cinci decenii. Provocat de Gazetă, el a acceptat să povestească impresii despre unii dintre adversarii faimoși întâlniți pe stadioanele Ligii 1, despre calitățile și defectele sale. 

Stabilit la Seuca, un sat de lângă Târnăveni, Ispir e elegant în exprimare și evită pe cât posibil controversele. Își laudă adversarii, chiar și când e vorba despre Marius Lăcătuș, omul care pare că l-a scos cel mai tare din sărite. Cei doi s-au întâlnit în anii ’80, când Lăcătuș era un puști venit la Steaua de la FCM Brașov. Ispir a dat din cap amuzat când i-a auzit numele.

Florea Ispir, despre Marius Lăcătuș: „Avea răbufniri pe care nu le înțelegeam”

„Marius Lăcătuș era un băiat extraordinar… în afara terenului. Dar pe gazon, câteodată îmi schimba culoarea tricoului pe anumite părți. Mă scuipa de ziceai că am făcut duș. Te înjura în toate felurile. Plus că dacă - Doamne, ferește! - reușeai să-l deposedezi, trebuia să dai drumul balonului imediat. Dacă nu pleca mingea de la piciorul tău în secunda următoare, să fiți siguri că primeai un cadou de la Lăcătuș. Ori pe tibie, ori pe pulpă, la călcâi.

Nu renunța niciodată. Din păcate, o făcea cum credea el, cu firea lui de luptător. Avea meteahna asta, nu suporta să piardă un duel. Avea calități fotbalistice extraordinare, dar avea și răbufnirile pe care câteodată nu le înțelegeam. Trebuia să fii atent la orice. Ceva făcea, ori un cot, ori o lovitură”.

Florea Ispir, despre Marcel Răducanu: „Mi-a căzut părul din cauza lui”

„Mi-a făcut cele mai grele clipe din viața de jucător. Eram speriat, dar îl admiram pentru ce putea să inventeze. Niciodată n-am reușit să-l citesc. Altora le-am găsit antidotul, le învățasem anumite mișcări, le anticipam. La Marcel n-am reușit niciodată. Cred că din cauza lui mi-au căzut și firele de păr din cap. Cine spune că Marcel Răducanu a fost un dribleur mai bun decât Dobrin are perfectă dreptate. Marcel avea și viteză. Nu-mi ardea de nicio poantă cu Marcel. Eram tot timpul al doilea, îi vedeam numai numărul de pe spate”.

Florea Ispir, despre Cornel Dinu: „Mai schimbam vorbe neortodoxe pe tunel”

„A fost un jucător cu o personalitate extraordinară. Era la fel de luptător ca Loți Boloni. Își aduna echipa în jurul lui, avea calități tehnice foarte bune. Nu ne-am întâlnit prea des, jucam în zone diferite, dar ne mai întâlneam pe holul de la Târgu Mureș la ieșirea pe teren. Mai schimbam niște vorbe neindicate în public, mai una, mai alta. După joc, ne strângeam mâna, se uita totul. Respectul era reciproc. Dar era adrenalina care astăzi pare că lipsește cu desăvârșire la unele jocuri.

Ca antrenor, a venit la ASA cu multe metode noi, cu multe exerciții noi. Era pasionat de ceea ce face. Scria mult, își lua notițe. De multe ori, mă duceam la el în cameră, luam carnetul lui de pe noptieră și îmi notam pe o hârtie din exercițiile lui. Le copiam, le puneam în caietul meu. M-am folosit de ele ca antrenor. Îmi era rușine să i le cer pur și simplu, dar cred că el a știut. Mă găsea uneori lângă noptiera lui, mă făceam că îmi leg șiretul”.

Lucescu nu a jucat chiar în zona mea, dar a fost un jucător cu calități foarte bune. Avea viteză, dădea niște centrări-covrig extraordinare. Nu știai unde vine mingea, era foarte greu să te poziționezi când Lucescu centra pentru atacanți. Lucescu e un om deosebit, un caracter extraordinar și un fotbalist de nota 10.

- Florea Ispir, fost căpitan ASA Târgu Mureș

Florea Ispir, despre Gicu Dobrin: „Dacă erai obraznic cu el, stârneai bestia”

„Era foarte greu cu el. Dacă îi făceai marcaj strâns, era cea mai mare greșeală. În momentul când reușea să preia… și prelua foarte elegant, aproape de picior… nu mai aveai nicio șansă. Se înșuruba extraordinar de ușor spre dreapta sau spre stânga. Pentru el nu conta piciorul. Nu-ți rămânea decât să te uiți după el, te mirai cum a reușit trecerea. 

Plus că imediat își simțea colegii. Tu te gândeai că el preia, dar el citea de dinainte unde ar trebui să joace și deseori pasa dintr-o simplă deviere la un coleg demarcat. Era foarte altruist și greu de anticipat. Gândirea lui era cu o fracțiune de secundă înainte tuturor. 

Dacă simțea că ești obraznic cu el, dacă îl loveai după ce dădea drumul la minge, dacă îl scoteai din monotonia lui, atunci apărea o dorință de răzbunare. După aceea urma pedeapsa. Căuta să-ți dea mingea printre picioare, te dribla de nu te vedeai. 

La un meci, am avut vreo două intrări din spate. L-am atins un pic. S-a întors și mi-a zis: „Te rog frumos, a treia să nu se repete că va fi vai și amar!”. Credeți-mă că nu l-am mai atins. M-am poziționat încât să nu-l deranjez prea tare. Stârneam bestia din sufletul lui”.

Și Ilie Balaci a fost extraordinar. Lui Ilie i-a plăcut mult la Târgu Mureș, era impresionat de oraș. I-am bătut după ce au condus cu 2-0 și ne-am văzut a doua zi dimineață la hotelul Continental. Oltenii erau la micul dejun, am stat cu Ilie de vorbă cinci minute. Ilie era un jucător de echipă, cu suflet mare, talentat. O valoare adevărată.

- Florea Ispir, fost căpitan ASA Târgu Mureș

Florea Ispir, despre Gică Hagi: „A fost cu un pas înaintea lui Dobrin”

„Am jucat împotriva lui Hagi chiar la începutul carierei lui, era la Farul. Înainte de meci, antrenorul Tiberiu Bone a venit și ne-a spus: Vedeți că au în față un copil. Aveți grijă când are mingea la picior. Gândiți-vă că e posibil să facă orice. Să dribleze doi-trei oameni, s[ paseze printre, să dea o diagonală. Vedeți cum puteți să strângeți culoarele în jurul lui”. 

Noi am zis: Eee, exagerează. Vrea să ne motiveze. În teren, ne-am dat seama că Gică va fi o vedetă a fotbalului. Pentru mine, Gică Hagi a fost mai constant decât Dobrin. Gicu a trăit din sclipiri, era destul de static, dispărea din joc, Hagi a fost mai mult implicat în joc. Era dispus la efort. Hagi ar fi cu un pas înaintea lui Dobrin”.

Florea Ispir, despre Florea Dumitrache: „Nu știai de unde apare în fața ta”

„Dumitrache era un atacant foarte greu de marcat. Oblemenco era mult mai puternic, dar îmi convenea mai mult să-l țin. Dumitrache era din categoria lui Marcel Răducanu. Avea sclipiri de nota 10. Pleca de lângă tine, schimba direcția. Cerea în stânga ta, apoi se schimba imediat. Pleca în dreapta. 

La centrările lui Lucescu nu știai de unde apare. Te uitai lângă tine și ziceai: Gata, e mingea mea. Când să o ataci, te pomeneai cu cârlionții blonzi în fața ta și te minunai de unde a apărut. Și cu mingea la picior era foarte rapid. Și rapid în execuții. Dacă reușea să pună un bocanc între tine și minge, următoarea mișcare era șutul spre poartă. Se mișca foarte mult în teren, se demarca foarte bine. Și mereu pe poartă, nu pleca mult în lateral”.

Cu Nae Manea am avut puține jocuri în care ne-am întâlnit. Mi-a plăcut, avea calități tehnice deosebite. Căuta și poarta, căuta golul. Îi ieșea de multe ori. Era un băiat destul de liniștit în teren. Nu era conflictual. Ieșea în evidență prin execuțiile tehnice.

- Florea Ispir, fost căpitan ASA Târgu Mureș

Florea Ispir, despre Mircea Sandu: „Căuta mereu contactul fizic, dar corect”

„Am avut lupte destul de grele și cu el. Era un atacant diferit de Dumitrache, de Lăcătuș. Era un atacant de bătaie, de luptă. Nu-i era frică de contact. Mie nu-mi conveneau contactele astea. Am considerat că intuiția și plasamentul îmi dau mereu un avantaj. Mircea se lipea el de tine, căuta contactul. Știa că din contact el iese în câștig. Își făcea spațiu să controleze mingea, să te răsucească. La jocul aerian, îl simțeai mereu în spate. Nu ducea însă agresivitatea dincolo de limită, era corect”.

Sorin Cârțu face parte din categoria jucătorilor foarte tehnici pe care i-a avut România. Inteligent. Știa tot ce se întâmplă în jurul lui. Avea o inteligență a jocului foarte bună. Juca și pentru ceilalți. Un pasator foarte bun, gândea jocul. Pasele lui erau câteodată decisive în jocul respectiv. Un tip cu personalitate, agreabil, prietenos. Avea o anumită răutate în teren, dar nu depășea limitele normale.

- Florea Ispir, fost căpitan ASA Târgu Mureș

Gogu Tonca de la Jiul era foarte dur. Am jucat la Târgu Mureș cu ei  într-o toamnă târzie. Era înghețată pista. Am vrut să-l driblez, am trecut de el și m-a aruncat de pe teren direct în gardul de sârmă. Am avut luxație de umăr. Tonca nu glumea.

- Florea Ispir, fost căpitan ASA Târgu Mureș

Citește și: 

Se închide poarta întoarcerii în Serie A pentru Dennis Man! Ce s-a întâmplat

Oficialii lui CFR Cluj au o temere înaintea derby-ului cu FCSB + Informații noi despre Alibec

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo a reușit victoria istorică! S-a consemnat rezultatul la care nimeni nu s-ar fi așteptat
Campionate
Kosovo a reușit victoria istorică! S-a consemnat rezultatul la care nimeni nu s-ar fi așteptat
Prim-ministrul din Kosovo, întâlnire de gradul ZERO cu jucătorii, la două zile de la meciul cu România: „S-a umplut paharul!”
Nationala
Prim-ministrul din Kosovo, întâlnire de gradul ZERO cu jucătorii, la două zile de la meciul cu România: „S-a umplut paharul!”
„Neobișnuit!” » Ziariștii maghiari și comentatorii români, surprinși neplăcut de ce au găsit în Sala Polivalentă, la Rapid - Gyor
Handbal
„Neobișnuit!” » Ziariștii maghiari și comentatorii români, surprinși neplăcut de ce au găsit în Sala Polivalentă, la Rapid - Gyor

Scene REVOLTĂTOARE! Haosul a continuat și la conferință » Kosovarii au sărit la bătaie, cu Mircea Lucescu la 3 metri distanță: „Să vă fie rușine!”

Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”


Comentarii (43)
1123709714321169
Marta Laviniu  •  18 Ianuarie 2022, 09:42
Postat de polistul68 pe 17 Ianuarie 2022, 22:17

Ce prostii poti sa spui..testul Cooper, folosit inital pt armata americana, este de fapt interpretarea distantei pe care o poti alerga in 12 min...si sunt baremuri...depinde de specialitate, iar la fotbal depinde de post...daca tu crezi ca un fundas central alearga cat un inchizator sau un jucator de banda..te inseli...sunt diferentiate baremurile. La fel si regimul de alergare...degeaba , ca atacant de ex, alergi 12 km pe meci, dar in regim de 2/4.... asa alearga mijlocasii...tu ca varf alergi 10 km, dar majoritatea in 3/4, sau chiar 4/4...daca vrei iti expic si ce insemna 2/4. 3/4, 4/4...oricum, NU se spune niciunde ca testul Cooper insemna 3200 m.

N-ai dreptate! 3200 de metri era distanta minimă care trebuia parcursâ de către sportivi, iar 3000 de către arbitri! Fără test Cooper nu primeai viza medicală!!! Dar ai dreptate, nu e o distanțá standard de parcurs, dar exista o lumitá impusă de federație pt obținerea vizei medicale!

polistul68
polistul68  •  17 Ianuarie 2022, 22:21
Postat de robotzel pe 17 Ianuarie 2022, 16:36

lacatus a fost tipul de jucator care tragea echipa dupa el si era un luptator. acum toti fotbalistii romani sunt firavi si dezinteresati.

lacatus a fost un *** fara creier..mai lasati-ma cu "trasul echipei dupa el"...a plecat la Fiorentina, a fost dat afara..a mers in Spania, a iesit pe usa din dos...doar in Romania a fost "cineva", ca i se permitea sa rupa picioare. Un incostient care a fost tinut in brate de clubul Steaua. Un nenorocit care s-a impus prin carcterul ***, profitand de arbitrajele partinitoare. P.S. De la Fiorentina a fost dat afara deoarece a intrat *** la un coleg care i daduse mingea printre picioare...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

polistul68
polistul68  •  17 Ianuarie 2022, 22:17
Postat de Adi Munteanu pe 17 Ianuarie 2022, 16:47

Tu îți dai seama ce tâmpenii vorbești? Testul Cooper are 3200 de metri, alergați sub 12 minute. Pai la 45 de minute însemna 15 minute pe kn, în condițiile care la mers normal faci cam 7-8 minute pe km.

Ce prostii poti sa spui..testul Cooper, folosit inital pt armata americana, este de fapt interpretarea distantei pe care o poti alerga in 12 min...si sunt baremuri...depinde de specialitate, iar la fotbal depinde de post...daca tu crezi ca un fundas central alearga cat un inchizator sau un jucator de banda..te inseli...sunt diferentiate baremurile. La fel si regimul de alergare...degeaba , ca atacant de ex, alergi 12 km pe meci, dar in regim de 2/4.... asa alearga mijlocasii...tu ca varf alergi 10 km, dar majoritatea in 3/4, sau chiar 4/4...daca vrei iti expic si ce insemna 2/4. 3/4, 4/4...oricum, NU se spune niciunde ca testul Cooper insemna 3200 m.

Vezi toate comentariile (43)
Comentează