Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat vineri, 25 februarie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 25 februarie 2011 23:28
Stadioanele din Liga au cîte două, trei sau chiar patru salvări la meciurile din Liga I, dar durata drumului pînă la o unitate sanitară poate ajunge şi pînă la 15 minute
O dată cu reluarea campionatului, vor reveni în prin-plan duelurile care pot duce la accidentări destul de grave. Sînt stadioane în România la 10 kilometri de un spital, dar sînt şi excepţii.
Stadioanele din Liga au cîte două, trei sau chiar patru salvări la meciurile din Liga I, dar durata drumului pînă la o unitate sanitară poate ajunge şi pînă la 15 minute
O dată cu reluarea campionatului, vor reveni în prin-plan duelurile care pot duce la accidentări destul de grave. Sînt stadioane în România la 10 kilometri de un spital, dar sînt şi excepţii.
De la arenele celor de la Dinamo, Timişoara şi Urziceni se poate ajunge în mai puţin de două minute cu jucătorii sau spectatorii la spital. În schimb, din Giuleşti, Regie şi Ghencea drumul pînă la o unitate sanitară se face în peste 10 minute.
Numărul salvărilor la meciurile de pe teren propriu al echipelor din prima Ligă, alături de numărul kilometrilor şi al minutelor parcurse pînă la o unitate sanitară
Rapid / Spitalul Floreasca »15 minute
La fiecare meci al Rapidului stadionul Giuleşti sînt cel puţin două, dacă nu chiar trei, ambulanţe de la o firmă privată. "Au fost meciuri cînd am fost nevoiţi să plecăm de urgenţă cu jucătorii la spital. Mereu trebuie să fim pregătiţi pentru a interveni cît mai rapid.Avem un doctor şi un asistent pe fiecare salvare. La meciurile cu grad ridicat de risc, trimitem şi cîte 3 echipaje în Giuleşti", a spus reprezentanţii firmei.
Astra Ploieşti / Spitalul Judeţean Ploieşti » 10 minute
Pe vremuri, la stadionul din Ploieşti rafinăria din oraş trimitea o salvare pentru a asista la meciurile de fotbal. Drumul spre Spitalul Judeţean din Ploieşti durează minimum 6 minute. Oficialii Astrei mai pot apela şi la varianta mai apropiată, adică la serviciile Spitalului CFR, unde se poate ajunge în doar 2 minute. "Totul este în reconstrucţie la Astra, dar viaţa jucătorilor este extrem de importantă pentru toată lumea. Avem echipajele de prim ajutor mereu la stadion", au precizat ploieştenii.
Sportul Studenţesc / Spitalul de Urgenţă Municipal »10 minute
Chiar dacă se află pe ultimul loc în clasamentul Ligii I importanţa unui prim ajutor nu este deloc neglijată în Regie. "La fiecare meci trimitem două ambulanţe cu toate dotările necesare în cazul unui accident. De cînd a început campionatul am avut unele mici accidente şi am fost mereu la stadion", a spus Sandu Octavian, reprezentatul firmei NEI Medica.
Steaua / Spitalul Militar » 10 minute
Steaua şi-a luat mereu măsuri de singuranţă atunci cînd a fost vorba de meciurile extrem de importante şi cu un deosebit grad de risc în rîndul suporterilor. De cele mai multe ori, la meciurile jucate pe teren propriu, se găsesc trei salvări. Două dintre ele la vestiare şi una la tribuna oficială a stadionului din Ghencea. Există cazuri cînd la meciurile roş-albaştrilor au fost şi patru salvări.
Gloria Bistriţa / Spitalul Judeţean Bistriţa » 7 minute
Bistriţenii apelează la serviciile personalului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa. "La fiecare meci avem cîte două salvări dotate pentru orice fel de incident. S-a renunţat la maşinile învechite care existau în urmă cu cîţiva ani, iar acum sînt maşini moderne pentru a interveni imediat în cazul unui accident", au precizat oficialii bistriţenilor.
Universitatea Craiova / Spitalul Nr. 1 Craiova » 7 minute
Oltenii fac haz de necaz de situaţia actuală de la Universitatea, chiar şi atunci cînd vine vorba de salvările care vin la meciurile Ştiinţei. "Avem la fiecare partidă cîte două salvări de la Spitalul numărul 1, singurele două ale spitalului. Dacă se întîmplă ceva în oraş în timpul partidei noastre, nu mai există nici o salvare la spital, că ambele sînt la meci", au spus oltenii.
Oţelul Galaţi / Spitalul Judeţean Galaţi » 5 minute
Gălăţenii, liderii Ligii I Bergenbier apelează la o firmă privată. "Apelăm la serviciile firmei VitalMed, care ne asigură la fiecare partidă două maşini complet utilate pentru a interveni în cazul unui accident", a precizat preşedintele gălăţenilor, Marius Stan.
FC Braşov / SpitalulJudeţean Braşov » 5 minute
Oficialii braşoveni au renunţat de mult la ambulanţele de la Spitalul Judeţean. "Conducerea clubului apelează la meciurile de acasă doar la firme private mult mai bine dotate decît cele ale statului. Au fost probleme, cu maşini vechi, care abia plecau cînd se întîmpla ceva. Avem două maşini dotate ca la carte de la clinicile private din Braşov", ne-a precizat unul dintre cei mai buni doctori ai echipei, Laurian Taus.
FCM Tg. Mureş / Spitalul Judeţean Tîrgu Mureş » 5 minute
Chiar dacă în unele zile oraşul este extrem de aglomerat, drumul pînă la spital poate dura pînă la 5 minute. La fiecare partidă a mureşenilor sînt prezente două echipaje ale salvării, de la Spitalul Judeţean sau de la SMURD.
FC Vaslui / Spitalul Judeţean Vaslui » 5 minute
Vasluienii sînt dotaţi corespunzător cînd vine vorba de prim-ajutor. "De fiecare dată la fiecare meci de acasă avem cîte două salvări, dar şi trei. Personalul medical aparţine spitalului judeţean din Vaslui şi pînă acum nu cred că au fost probleme", ne-a spus Viorel Hizo, antrenorul principal al echipei.
Universitatea Cluj / Spitalul Judeţean Alba » 5 minute
Chiar dacă joacă la Alba Iulia, fotbaliştii Universităţii Cluj au la fiecare meci cîte două echipaje de prim ajutor. "Viaţa jucătorilor are prioritate, sîntem obligaţi să trimitem echipaje la fiecare meci pentru a nu exista probleme", au precizat oficialii spitalului din Alba Iulia.
CFR Cluj / Spitalul Judeţean Cluj » 4 minute
Clujenii sînt dotaţi din punct de vedere medical la toate meciurile importante. "Am apelat la una dintre cele mai bune instituţii sanitare din ţară. Medicii sînt mereu prezenţi la meciurile noastre cu două-trei echipaje pentru intervenţie. Nu am avut nici un fel de problemă şi sperăm să nju avem în viitoarele partide", au spus oficialii campioanei.
Gaz Metan / Spitalul Muncipal Mediaş » 3 minute
Medieşenii nu au probleme atunci cînd vine vorba de personal medical la meciurile echipei. "Avem trei salvări la fiecare meci pe care-l avem acasă. Cred eu că trebuie să fim puşi la punct mereu cu ceea ce înseamnă siguranţa jucătorilor", a precizat preşedintele medieşenilor, Ioan Horoba.
Victoria Brăneşti / Spitalul Judeţean Buzău » 2 minute
"Domne, noi avem salvări cîte vrem, dar e bine că nu le folosim. La fiecare meci pe care-l jucăm avem două salvări, una rămîne pe loc, cealaltă fuge cu mortu' la spital", glumeşte Alin Buzărin, managerul sportiv al celor din Brăneşti. Chiar dacă joacă mereu în deplasare, şi niciodată la Brăneşti, cel puţin în actualul sezon, jucătorii Victoriei au la dispoziţie serviciul de ambulanţă din Buzău.
Pandurii Tg. Jiu / Spitalul Judeţean Dr. Turnu Severin » 2 minute
Nu se pune problema să nu existe salvări şi la meciurile Pandurilor. Chiar dacă joacă departe de casă, la Severin şi nu la Tg. Jiu, gorjenii au cel puţin două maşini de prim ajutor la fiecare meci. "Sîntem obligaţi să avem două salvări la fiecare partidă şi mi se pare normal să fim puşi la punct cu acest lucru. În cazul unor evenimente grave, jucătorii sînt transportaţi la Spitalul Judeţean", a declarat Eugen Pîrvulescu, directorul executiv al gorjenilor.
Unirea Urziceni / Spitalul Municipal Urziceni » 2 minute
Situaţia tensionată legată de viitorul echipei nu implică, în nici un caz, neglijarea jucătorilor. Iniţial evoluau la Chiajna, acum se întorc la Urziceni, dar la orice meci de pe teren propriu ialomiţenii au parte de două salvări. "La fiecare partidă sîntem obligaţi să avem cîte două ambulanţe la stadion. În cazul unor accidentări grave, apelăm la Serviciul Municipal din Urziceni sau, în cazul unor probleme mult mai grave, mergem la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti", au precizat ialomiţenii.
Poli Timişoara / Spitalul Judeţean Timişoara » 1 minut
Timişorenii au apelat la serviciile medicale ale celor de la SMURD Timişoara, pentru personalul specializat, dar mai ales pentru dotarea salvărilor. Medicul iranian al timişorenilor, Ahmadi Teymoor, explică: "Consider în acest moment că cei de la SMURD stau cel mai bine la toate capitolele şi ne putem baza pe serviciile lor în cazul unor accidentări grave". La fiecare meci al bănăţilor SMURD-ul trimite cel puţin două salvări.
Dinamo / Spitalul Floreasca » 1 minut
Deşi stadionul se află în aproprierea a două unităţi sanitare, dinamoviştii au avut meciuri la care au avut şi patru salvări. "Cel puţin două salvări la fiecare meci, dar în cazul în care există partide cu grad mare de risc, avem şi cîte patru ambulanţe la stadion. Trebuie să fim mereu pregătiţi, atît pentru jucători, cît şi pentru suporteri", au precizat oficialii "cîinilor". Mereu la stadionul din Ştefan cel Mare sînt ambulanţe de la Euroclinic sau de la Spitalul Floreasca. Mai nou dinamoviştii şi-au achiziţionat o ambulanţă special pentru echipă.