Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 11 noiembrie 2020 22:25 / Actualizat miercuri, 11 noiembrie 2020 23:17
Pablo Cortacero și anturajul lui caută o societate sau o persoană căreia să-i paseze clubul. O astfel de mutare e mai greu de realizat decât era înainte să apară ibericii la Dinamo, fiindcă ei au crescut cu mult cheltuielile și ar fi nevoie de cineva dispus să piardă 5 milioane de euro doar pentru completarea bugetului din anul acesta.
„Afacerea spaniolă" se transformă în cea mai mare păcăleală din fotbalul românesc! Dinamo e presată de Federație să achite din datorii și e amenințată cu depunctarea, fotbaliștii nu sunt plătiți. Pablo Cortacero a insistat într-o vreme că era gata să injecteze câteva milioane de euro în club, apoi a susținut că avea să prezinte, în locul cash-ului, o garanție bancară în valoare de 19 milioane de euro.
Cel mai recent, Cortacero a anunțat că a luat coronavirus și din cauza aceasta nu ar mai fi capabil, deocamdată, să respecte promisiunile pe care le pronunțase.
Ei doar au creat datorii
În realitate, Pablo și oamenii lui trag de timp și speră să-i paseze clubul altcuiva. Încearcă să găsească o persoană sau o societate care să-și asume, în locul lor, finanțarea echipei.
Ei au preluat conducerea lui Dinamo în vara acestui an. Au promis reformarea din temelii a clubului, cu investiții uriașe, cu dezvoltarea unui centru de tineret performant, după modelul utilizat în fotbalul spaniol.
Activitatea lor s-a redus, de fapt, la recrutarea unor fotbaliști noi, aproape un lot întreg, cu salariile cele mai mari din tot campionatul. Există jucători care câștigă și peste 30.000 de euro lunar! FCSB și Craiova nici nu se apropie de cheltuielile acestea, nici măcar campioana CFR nu plătește atât de mult.
Bugetul de salarii a ajuns la o jumătate de milion de euro lunar, ceea ce înseamnă un necesar de peste 6 milioane de euro pentru un sezon întreg, cu tot cu alte cheltuieli. Drepturile TV valorează 900.000 de euro pentru stagiunea aceasta, deci e nevoie de un acționar dispus să consume mai mult de 5 milioane de euro din propriul buzunar, doar pentru asigurarea activității curente. Mai sunt datorii din urmă, în jurul a 5 milioane de euro.
Le bat creditorii la ușă
Investiția pe care au realizat-o spaniolii constituie, pentru Dinamo, tot o datorie. Ei au creditat clubul cu 600.000 de euro, o sumă pe care o au de recuperat acum. Și sunt presați, la rândul lor, de creditori. Surse din club povestesc că Pablo și ceilalți au împrumutat cei 600.000 de euro, iar creditorii au apărut și cer să le fie restituiți banii acum!
Din veniturile pe care le generează clubul n-ar avea cum să achite suma aceasta, nu pot să plătească nici salariile la zi, nici debite mărunte din trecut. Dănciulescu are de recuperat 20.000 de lei. Dinamo nici măcar suma aceasta nu o are, nu l-a putut plăti pe fostul team-manager, pe care Cortacero și anturajul său l-au demis imediat cum au apărut în România.
Singura ieșire posibilă ar constitui-o găsirea unui investitor real care să preia toate problemele pe care le-au creat Negoiță și Cortacero și să-și asume rezolvarea lor. Ibericii asta încearcă să facă.
VIDEO Cosmin Contra: „Deocamdată, spaniolii n-au băgat banii! N-am luat niciun ban și sper să nu fie un proiect doar din vorbe"
Am impresia că spaniolii ne iau pe toți drept tâmpiți! Ei au tot zis că mai descoperă datorii din urmă, ceea ce e imposibil. Înainte să fie tranzacționată o societate e realizat un audit care reflectă datoriile existente. Cumpărătorul și le asumă pe acelea, dacă apare ceva neștiut din urmă, debitul pică în sarcina vechiului proprietar
- Narcis Răducan, ex-manager FCSB
„Cortacero a fost doar o săgeată"
Ioan Becali avea o părere bună despre spanioli atunci când aceștia preluaseră conducerea lui Dinamo. Agentul și-a schimbat părerea între timp, după ce a observat acțiunile ibericilor.
„Eu n-am spus că totul va fi bine la Dinamo, am zis doar că singura persoană pe care o știam, Juan Melero, e una serioasă. Pe ceilalți nu-i cunoșteam. După părerea mea, acesta e cel mai mare bluf din ultimii 80 de ani! Melero n-a fost niciodată implicat direct, el coordona afacerea din spate.
L-a lansat pe Cortacero la înaintare și, când a văzut că «racheta» nu îndeplinea ordinele, s-a retras", a comentat Giovanni la TV DigiSport. Contra a spus și el că nu-i știa pe Cortacero, pe directorul sportiv Collado și pe ceilalți nou-apăruți la Dinamo: „Îl cunoșteam doar pe Melero, el m-a convins să accept oferta". Doar că Melero, fost director economic la Getafe, nu ar fi fost nici el un finanțator. Cei care-l cunosc exclud posibilitatea ca el să aibă atât de mulți bani încât să fi putut suporta finanțarea unui club profesionist de fotbal.
Pierd puncte câte nu au câștigat
Federația a somat-o pe Dinamo să achite urgent datoriile pe care le-a acumulat până la 30 iunie 2020. Departamentul de monitorizare financiară din FRF a sesizat că roș-albii au încălcat regulamentul de fair-play financiar în două puncte: datorii către alte cluburi de fotbal și datorii către angajații proprii. Dacă nu va stinge debitele până la sfârșitul acestei luni, Dinamo va pierde 6 puncte în clasament. Mai multe decât a reușit să câștige echipa pe teren! Contra și jucătorii lui au strâns 5 puncte în 9 etape.
Până la sfârșitul lunii noiembrie ar mai avea timp să acumuleze puncte, încât să nu figureze cu punctaj negativ în clasament. Dinamo e penultima acum, cu un punct peste Astra. Sezonul trecut l-a terminat pe loc retrogradabil, însă FRF a hotărât să mărească prima ligă de la 14 cluburi la 16 și astfel au rămas "câinii" în eșalonul de elită. Adresa Federației indică și faptul că director general a rămas Bogdan Bălănescu, chiar dacă spaniolii anunțaseră că îl înlocuiseră și au și prezentat în public un nou director general, pe spaniolul Alex Couto Lago.
Revine Badea cu Dinamo al lui?
Nicolae Badea a atenționat recent Liga Profesionistă de Fotbal să nu mai folosească denumirea FC Dinamo București cu referire la echipa din prima divizie, întrucât drepturile asupra acestei mărci îi aparțin clubului său, aflat în Liga 4.
„Cu respect vă atragem atenția că, în cazul în care în documentele și în comunicările dumneavoastră oficiale mai apare FC Dinamo București, ne vedem nevoiți să ne adresăm justiției, deoarece se face confuzie între cele două entități fotbalistice. Numele entității din prima ligă este SC Dinamo 1948 SA!", a precizat scrisoarea pe care a semnat-o Marius Bacria, administratorul societății Fotbal Club Dinamo București, pe care o controlează Badea. Ioan Becali a sugerat de curând că o soluție pentru salvarea lui Dinamo ar constitui-o fuziunea dintre societatea din Liga 1 și aceea a lui Badea, din L4.
Numai că fuziunea ar însemna și preluarea datoriilor, deci n-ar fi convenabilă pentru Badea. Un scenariu mai plauzibil: cum Dinamo al lui Cortacero se îndreaptă spre faliment, tradiția „câinilor" să fie continuată cu clubul aflat acum în „D". După Rapid și Steaua, Dinamo ar fi încă o mare echipă repornită din al patrulea eșalon. Giuleștenii au urcat deja până în „B", „militarii" se află în „C”.