Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Ionuţ Iordache - Publicat joi, 29 iunie 2023 17:02 / Actualizat joi, 29 iunie 2023 19:36
Dan Vasilică, preparatorul fizic de la FCU Craiova, povestește că folosea în ligile inferioare metode ale germanului încă dinainte ca Thomas Neubert să ajungă în România
VIDEO. Dan Vasilică: „Când antrenam ca Thomas Neubert eram considerat nebun!”
- Neubert vi se pare că e atât de bun sau e un mit care s-a creat în jurul lui?
- Mi-a plăcut când a venit. M-am bucurat să văd că cineva implică forța în antrenamente. Dar acest tip de antrenament nu e o invenție a lui Neubert. Toți preparatorii mi-au spus că la Școala de Antrenori, la Cursul Național de perfecționare sau chiar și în Anglia, la diverse module, programa conține metode de-ale lui Tudor Bompa . Dar așa suntem noi, să nu băgăm în seamă oamenii valoroși pe care îi avem chiar aici lângă noi. Nu eu am inventat metode de pregătire, nu Neubert a făcut asta, dar când el a venit la FCSB am simțit o satisfacție mare, știți de ce? Pentru că eram antrenor atunci, aveam și o grupă de juniori și lumea zicea de mine că sunt nebun fiindcă eu fac antrenamente cu haltera și cu gantera la fotbal. "Ești nebun? Ce, ăștia sunt la culturism?. Cam așa gândeau despre mine, după care au văzut toți că la fel făcea și Neubert, plus TRX, sănii și toate celelalte. Neubert a avut și un mediu perfect, condiții excelente, antrenor care l-a înțeles, plus jucători valoroși. Dar chiar și așa, era criticat și atunci de câtre unele persoane.
Dan Vasilică: „Îl și vedeam pe Thomas Neubert în halat alb în laborator”
- Care critici?
- L-au acuzat unii de dopaj! Că de ce le dădea punguțe la marginea terenului. Dumnezeule, credeți că dacă cineva vrea să dopeze așa procedează? În văzul tuturor? Ce prostie! FCSB era cea mai monitorizată și controlată echipă din România.
- Au apărut suspiciuni fiindcă jucătorii de atunci păreau să alerge prea mult!
- Au fost chiar preparatori fizici care susțineau chestia asta. Mi-e rușine mie de ce puteau să susțină. Alții ziceau altă tâmpenie, că Neubert e bun bio-chimist. Doamneee, parcă îl și văd pe neamț într-un halat alb, combinând în pahare diverse substanțe. Am rămas mască! Am realizat că, indiferent de rezultate, se va găsi mereu cineva, chiar din breasla ta, care să te atace.
- Excludeți total că ar putea exista dopaj în fotbal?
- Așa aș vrea să cred. FCU e una dintre echipele cel mai des testată. Mi-aduc aminte, în anul în care am promovat, veneau și luau la controale câte 3, câte 6, apoi jumătate de echipă a dat teste inclusiv de sânge, nu doar de urină. Nu iau în calcul cazul de la Astra, cu cei trei jucători, acolo a fost mai mult necunoaștere, ignoranță.
Dan Vasilică: „E adevărat că WADA adaugă des substanțe care devin interzise”
- N-ați văzut niciodată un meci în care vi se pară că jucătorii aleargă prea mult?
- Să vă dau două exemple: FCSB - Dinamo și imediat CSU Craiova - Dinamo. În primul cred că a fost 6-0, în al doilea 5-0 parcă. Uitați-vă la cifrele Instat. Vedeți cât a alergat Dinamo, vedeți cât a alergat FCSB, CSU. Sunt meciuri în care efectiv se sparg orice parametrii. E ca în curtea școlii, când meciul se deschide și se ajung la scoruri din-astea, toată lumea aleargă în toate zonele și distanțele sunt foarte, foarte mari. Sunt meciuri și meciuri, am jucători care spun că s-au simțit greoi, că li s-a părut că n-au alergat cît trebuie, dar când le arăt cifrele, rămân și ei uluiți când văd că, de fapt, au alergat mai mult decât de obicei și parcă li se schimbă imediat starea de spirit, fiindcă totul pleacă de la cap, totul e psihic. Refuz să cred că există în România cineva care să urmeze linia dopajului.
- Dar dacă cineva care apelează la anumite substanțe care astăzi sunt permise, dar peste șase ani vor fi interzise nu e tot un fel de doping?
- WADA mereu introduce pe listă anumite substanțe, pe care le ține o perioadă la nivel de teste, ca să vadă dacă poate fi considerat doping. De exemplu, acum 3-4 ani, chiar și cafeina a apărut pe această listă, într-un program de monitorizare. Mai departe, că cineva ar risca ceva, refuz să cred, trebuie să fi nebun. Așa, am citit că în prima perioadă a lui Neubert la FCSB s-ar fi apelat și la terapie cu ozon, un fel de clismă cu ozon, ceva de genul ăsta, povesteau anumiți jucători de acolo. Niște nebunii.
- Jucătorii cum vi se adresează?
- Le-am lăsat libertatea de a alege. Unii îmi zic Sensei, alții Profe, nea Dan sau chiar direct Dan, n-am o problemă indiferent cum alege cineva să mi se adreseze.
Am luat o decizie cu câțiva ani în urmă, atunci când lucram în liga a treia. A fost ceva ce a ținut de o chestiune personală, o problemă pe care am avut-o. Mă simt cu mult mai echilibrat dacă lucrez ca preparator fizic, nu ca antrenor.
- Dan Vasilică, preparator fizic FCU Craiova
Tudor Bomba, o somitate
Vasilică se referă la cărțile despre pregătirea fizică ale lui Tudor Bompa, un român născut în Năsăud și ajuns profesor emerit la Universitatea din Toronto, Canada.
Bomba e faimos la nivel mondial în domeniul pregătirii fizice, s-a născut în 1932 și a fost, printre altele, inclusiv antrenorul celebrului sprinter canadian canadian Ben Jonhson.
E afectat și preparatorul de înfrângeri, dar e clar că fișa postului unui antrenor e cu mult mai complexă. Nu mă interesează, măcar momentan, această meserie de antrenor principal!
- Dan Vasilică, preparator fizic FCU Craiova
CV Dan Vasilică
- Vârstă: 45 de ani
- E născut în Târgu Jiu și a condus ca "principal" câteva echipe din ligile mici: Inter Bălești, FC Bistrița, Șirineasa
- Ca preparator fizic a lucrat la: Pandurii, Csikszereda, FC Argeș, FCU Craiova
Citește și:
Programul primelor două etape din SuperLigă » Data și ora derby-ului FCSB - Dinamo