Articol de Remus Răureanu, Raed Krishan (foto), Victor Vrînceanu - Publicat miercuri, 23 ianuarie 2019 09:00
Mircea Rednic (56 de ani) e la fel de tăios și în partea a doua a superinterviului acordat Gazetei Sporturilor. Antrenorul lui Dinamo e convins că nu e greu de câștigat campionatul românesc, dar admite că accesul în grupele europene devine o problemă dificilă pentru români.
- În prima parte a interviului acordat în EXCLUSIVITATE Gazetei Sporturilor, Rednic a vorbit despre mitul fals construit în jurul lui Mircea Lucescu, despre implicarea Luanei Rednic în transferurile clubului și despre obiectivele pentru următorul sezon. Articolul integral e AICI.
- Cu Copos ați avut o relație stranie. Pe când erați la Craiova i-ați cântat într-o conferință "Ce bine-mi pare că ai luat țeapă", apoi v-a demis de la Rapid de ziua de naștere. Ați mai vorbit cu el și recent?
- Să știți că noi eram prieteni. Cum ne prindeam, cum ne lucram, ne țepuiam. Când eu pe el, când el pe mine. Ha, ha, ha! Asta e... Am rămas în relații foarte bune.
- Credeți că se va întoarce ca investitor în fotbal?
- Nu revine. Și nici Borcea nu cred că se întoarce în fotbal.
- De ce? Din cauza perioadei petrecute în pușcărie?
- Nu e ușor, ei sunt schimbați. Chiar dacă mai auzim că au avut condiții mai bune sau mai rele în pușcărie, e greu acolo! Nu-i doresc nimănui așa ceva. Să nu credeți că e simplu să stai închis, departe de familie, de prieteni.
"Gigi îmi ține contabilitatea"
- Ați fi capabil să finanțați clubul Dinamo singur? Ca acționar unic?
- Mă mai gândesc.
- Cereți un extras de cont?
- Ha, ha, ha! Da, exact! Am auzit că Gigi deja mi-a făcut calculele, sutele de mii de euro pe care le aveam deja le-am dat la club, alți bani nu mai am. Și cum salariu de la Dinamo nu iau, nu știu din ce-oi trăi mai departe. Trăiesc din milă, altă cale nu văd!
- Salariile la care spuneți că ați renunțat deocamdată nu le veți recupera la un moment dat? Trăiți din banii ăia.
- Nu le mai iau, am renunțat definitiv la bani.
- Angajatul perfect! Negoiță ar trebui să fie fericit că v-a găsit!
- Dacă am zis că vin să ajut... Asta înseamnă ajutor! Sigur, când Dinamo va merge bine, o să câștig și eu niște bani. Până atunci, a fost nevoie de sacrificii și dacă tot m-am implicat, am zis să dau eu tonul. Cine se dă dinamovist și mai comentează prin presă să se gândească de două ori înainte să comenteze, de acum înainte! Că nu e ușor!
"Dinamoviști cu contracte pe termen lung?"
- E normal ca nu toți să accepte să lucreze gratis pentru club. Nu vi se pare?
- Păi, așa toți vor să vină la Dinamo, dar cu salarii și cu joburi pe termen lung!
- Ca Prunea, care cerea contract de muncă pe perioadă nedeterminată, greu de reziliat?
- Tocmai! Nu, fraților, puneți clubul pe roate și câștigați când începe Dinamo să producă bani! Să vândă fotbaliști, să ajungă în cupele europene, să vină bani de la televiziuni. Să existe încasări din meritul vostru! Nu așa...
"Vreau să ajut, dar dă-mi salariu!". Cine se dă dinamovist să nu mai pună banii înainte!
- De câți bani ați avea nevoie ca să vă considerați favorit la câștigarea campionatului?
- Dacă fac comparație cu ce e la CFR și la Steaua, mi-ar trebui vreo șapte, opt milioane de euro. Cu banii ăștia aș fi campion în România. Totuși, nu știu dacă echipa ar face față și în Europa. Vedeți și voi că trecem din ce în ce mai greu de preliminarii.
- Da, sunt tot mai multe filtre în calea românilor către grupe.
- Corect, da, sunt tot mai multe filtre. Asta pentru că bogații, greii își văd interesele lor. În grupele Champions League noi mai putem ajunge doar cu noroc, să prindem la un moment dat o formație bolnavă și să profităm. În Europa League e mai ușor, sunt mai multe posibilități, participă mai multe cluburi și nivelul e mai scăzut.
- Domnule Rednic, vă mai gândiți la unele partide controversate? Returul cu Anderlecht-Rapid, returul Dinamo-Lazio?
- În sufletul meu, tot le analizez, tot mă mai gândesc. Nu vreau să detaliez, că iar s-ar începe cu "Rednic acuză!". Ce a fost a fost.
- Dinamo din 2007 ar fi meritat prezența în grupele Champions League?
- Așa cred, dovada e că jucătorii pe care-i aveam au jucat pe urmă în străinătate. Și au jucat! Nu ca ăștia de azi, care doar semnează, prind patru, cinci meciuri și pe urmă nici nu-i mai vezi. Aveam o trupă foarte bună. A fost și ghinion, știți foarte bine că depindeam de rezultatele din semifinalele Champions League, trebuia să ajungă Manchester sau Chelsea în finală, parcă, și s-au dus Milan cu Liverpool. Doar finalistele astea făceau ca România să nu aibă o echipă direct în grupe. Atunci am zis eu că m-au supărat Ferguson și Mourinho și m-a taxat Banciu, a spus că nici la nivelul gumei de mestecat a lui Ferguson nu sunt. Ha, ha, ha!
"Am mâncat o gogoașă, nu joc!"
- Ținem minte conferința în care i-ați criticat pe Ferguson și pe Mourinho.
- Eram nervos că nu mergeam în Champions League, normal că nu mă comparam eu cu ei doi. Să știți că nu ne-am fi făcut de râs în grupe, aveam echipă bună. S-a văzut asta și în disputa cu Lazio, doar că am făcut greșeli mari individuale.
- Sunteți superstițios?
- Ca jucător eram, ca antrenor nu sunt. Pentru un jucător e bine să aibă niște chestii clar stabilite, cum pregătește un antrenament, un meci. Ca antrenor, mereu apare ceva neprevăzut, se poate întâmpla și în ultimul minut. Vine unul și-ți spune că-l doare stomacul fiindcă a mâncat o gogoașă. Și nu e un caz de excepție, pe care-l inventez eu acum, e ceva ce mi s-a întâmplat! Un fotbalist era titular și a venit să-mi spună că el nu poate juca, fiindcă a mâncat o gogoașă. În sezonul ăsta s-a petrecut! D-aia spun că nu-ți mai permiți să fii superstițios, când te trezești cu evenimente noi zi de zi.
- Ați întâlnit și antrenori care se ghidau după diverse semne?
- Spre exemplu, nea Mircea are superstiții, știu pentru că am avut ocazia să-l observ. Felul de a pregăti echipa, antrenamentele, nu face schimbări de la un meci la altul ca să aibă noroc.
"Sper să mai fie Teja și de la vară încolo!"
- Ați creat acum un lot nou la Dinamo, după ce i-ați criticat foarte hotărât pe jucătorii la care ați renunțat în iarna asta. Îi veți mai analiza la fel de exigent și pe fotbaliștii noi, pe care dumneavoastră i-ați adus?
- Și mai exigent, tocmai pentru că i-am adus eu! Jucătorii știu lucrul ăsta, le-am și explicat situația. Eu am făcut și sacrificii financiare ca să reușesc achizițiile astea, am renunțat la salariul meu, deci am tot dreptul să-i analizez cu exigență pe nou-veniți.
- Cum vă veți simți la un duel cu Mihai Teja, care v-a fost secund și un fel de discipol?
- Mie îmi pare rău că... Adică eu mi-aș dori să fie un duel direct, să ajungem și noi în play-off, să putem avea meciuri cu FCSB.
- Dacă nu acum, în sezonul viitor.
- În sezonul viitor, sigur! Bine, sper să rămână și Mihai până atunci. Mie mi-a plăcut să lucrez cu Teja pentru că era mereu foarte preocupat de meserie, serios, disciplinat. Îmi punea mereu întrebări și la un moment dat chiar i-am lăsat mai multă libertate, propunea antrenamente. Eu stabileam obiectivul și el venea cu propuneri de exerciții. Pasul pe care l-a făcut acum e ceva normal, pentru că are aptitudini să devină un antrenor foarte bun.
- Nu e o problemă că n-a jucat fotbal ca profesionist? Probabil, mai ușor se impune un vestiar un fost internațional.
- Depinde de felul cum discută Mihai cu jucătorii, cum și-i apropie, să-i facă să priceapă că nu contează dacă a jucat antrenorul fotbal sau nu.
- La Dinamo n-a reușit.
- Nici nu a fost ajutat să reușească, din câte știu eu.
- Simțiți acum, la Dinamo, sprijinul total al conducerii, pe care nu l-a avut Teja?
- Eu zic că da, chiar nu am ce să le reproșez conducătorilor. Suferim împreună, m-am oferit să împrumut clubul când am auzit că era nevoie de bani. D-aia mă deranjează când îi aud pe unii foști fotbaliști că analizează cu răutate. Unii dintre ei au bani. Haideți să discutăm dacă vrem să ajutăm Dinamo! Eu sunt deschis, îi aștept pe dinamoviștii vechi ca scouteri, să-mi prezinte jucători. Sau să împrumute și ei clubul. Haideți, venim, fiecare, cu câte 200.000 de euro și strângem 1.200.000 de euro!
- Poate se tem să-și riște banii în fotbal.
- Eu le garantez că nu-și pierd banii! Așa cum alții dinainte au obținut performanțe și și-au recuperat și banii, ba chiar au câștigat.
- Vechii acționari? Ei pretind că au pierdut.
- Nu e adevărat! Niciunul nu a pierdut bani la Dinamo! Au recuperat toate sumele cu care împrumutaseră clubul. Toți!
- Nici Borcea nu e pe minus?
- Borcea, Badea, toți și-au luat banii! Nu uitați că ei au încasat unele sume și pe acțiuni când le-au vândut, dar clubul produsese bani și până atunci. S-au vândut jucători, au venit bani de la televiziuni, de la UEFA pentru cupele europene. Vă spun eu că n-au pierdut! Și mai puneți și relațiile, afacerile pe care și le-au făcut. Nu că erau ei nu știu ce mari oameni de afaceri!
- Data trecută când ați plecat de la Dinamo ați vorbit despre "Masa tăcerii de la Rin", unde avea un loc și David, președintele de acum al clubului. De ce acum colaborați, iar atunci nu v-ați înțeles?
- Pentru că nu ne-am cunoscut. El avea niște informații, eu aveam altele. Toată lumea vorbea: "Rednic decide el pe banii voștri!". Acum ne-am cunoscut și amândoi vrem s-o facem pe Dinamo să performeze.
- Mai sunteți interesat să cumpărați acțiunile?
- Despre asta nu aș vrea să ofer detalii acum. Am fost interesat și sunt în continuare. Atunci când lucrurile vor fi clare, voi fi acolo. Să fie totul clar și eu nu mă voi da la o parte!
- Din punct de vedere juridic să fie clar?
- Exact, și juridic. Din toate punctele de vedere.
- Mai e de actualitate propunerea pe care ați făcut-o când ați revenit, de a aduce un străin ca patron în locul lui Negoiță?
- E de actualitate, am avut multe discuții, am fost întrebat despre Dinamo. O persoană cu care mă cunosc foarte bine tocmai a cumpărat un club din Belgia. E o formație din liga a doua, o echipă cu nume. Persoana asta a plătit 3 sau 4 milioane de euro ca să preia clubul, deci nu a ajuns la sumele de care ar fi nevoie la Dinamo, asta e adevărat. Dar e interesată să investească și într-un club din România.
- Care e opinia străinilor despre o investiție la Dinamo? Cum gândesc?
- Nu e ușor, când vin aici pun întrebări: "Ce infrastructură ai? Ce stadion ai?". Eu sper să se construiască stadionul nou, mă doare când văd că la alte arene au început lucrările, la noi am auzit că vor începe în primăvară. Până nu văd, stau cu inima strânsă. E important stadionul pentru atmosferă, pentru fani.
- Ar veni mai mulți spectatori pe o arenă nouă? Sau, mai degrabă, rezultatele îi atrag pe oameni în tribune?
- Eu știu ce înseamnă să fii suporter al lui Dinamo, dacă le oferi condiții bune fanii ar veni să susțină echipa indiferent de locul din clasament. Sunt convins că văd sacrificiile financiare care se fac, sper ca în timp să mai soluționăm din dorințele lor.
- A existat recent o anchetă în Belgia, au fost arestări, acuzații. E un campionat viciat?
- Știi cât mă bucur? Mulți vorbeau despre Mouscron și ancheta asta a arătat că a fost o echipă curată, s-a salvat de la retrogradare pe merit. Foarte curată! Și nu eram în relații bune cu acest agent care a fost acuzat în Belgia. Așa cum n-am fost în relații bune nici cu frații Becali.
- Deși cei mai mulți dintre fotbaliștii din anii '90 erau legați de Giovanni și de Victor.
- Da, eu eram printre puținii fără legături cu ei.
- N-a fost ăsta un dezavantaj?
- Am mai avut de suferit, însă nu regret. De ce aș regreta? Că eu știu foarte bine ce înseamnă legăturile astea, când ai intrat într-un circuit, ai intrat! E adevărat că Giovanni și Victor aveau relații, dar am reușit să ajung la Standard, mi-am făcut un nume acolo și n-am mai simțit lipsa unui agent. Când m-am întors în România, spre sfârșitul carierei, deja nu mai eram interesant eu pentru impresari.
- Nici ca antrenor nu v-a afectat separarea de agenții Becali?
- Mi-am făcut singur un nume și ca antrenor. Am avut și un pic de noroc, Boloni m-a luat secund la națională și apoi Copos m-a pus "principal" la Rapid, unde eu n-am avut condițiile pe care le-a avut Mircea Lucescu. Când a antrenat el în Giulești erau bani mult mai mulți.
- Nu mai investea Copos după ce plecase Lucescu?
- Da, s-a redus tot când am preluat eu echipa: bugetul de salarii, bugetul pentru transferuri. La Dinamo, nu, am câștigat campionatul în 2007 în condiții excelente, cu salarii mari. Erau și salarii de 300.000, de 500.000 de euro...
- Cine câștiga atât? Claudiu Niculescu? Dănciulescu?
- Nu numai ei, câștigau mult și Tamaș, Zicu. Cu asemenea venituri, jucătorii nici nu țineau să plece în străinătate, preferau să joace la Dinamo. Salariile erau foarte mari! Chiar nu am avut de ce să mă plâng.
"Denis Ciobotariu are calități și ar trebui să-și propună să devină mai bun decât taică-su, Liviu! Așa cum și Ianis vrea să fie măcar ca Gică Hagi. Bine, asta e greu, dar mie-mi place Ianis"
"Am fost criticat că-i îndepărtez pe tineri, dar Moldoveanu și Neicuțescu au plecat la echipe din liga a doua care luptă pentru promovare. Trebuie să joace, că avem nevoie de ei pentru sezonul viitor, când ne vor trebui doi jucători sub 21 de ani titulari"
"Nu am acceptat fotbaliști sub formă de împrumut, pentru că noi pregătim și sezonul viitor. La vară va fi mai simplu să găsim jucători cu care să completăm lotul, vor fi mai mulți liberi pe piață"
Mircea Rednic, antrenor Dinamo
10.000.000 €consumă FCSB în acest sezon, cu două milioane de euro peste bugetul pe care-l cere Rednic ca să garanteze titlul
4tururi preliminare dispută campioana României până la grupele Champions League: 1, 2, 3 și play-off. Asta înseamnă că echipa cea mai bună din Liga 1 trebuie să joace opt meciuri ca să se califice în UCL
Vezi și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”