Articol de Marius Mărgărit, Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video) - Publicat joi, 20 octombrie 2022 15:53 / Actualizat joi, 20 octombrie 2022 16:43
Într-un amplu interviu acordat în ediția de joi a Gazetei Sporturilor, Iosif Rotariu, 60 de ani, a explicat cauzele declinului fotbalului românesc.
„Nu avem infrastructură, nu sunt destule academii adevărate, dar nici nu creștem bine copiii. Nu au cultura pregătirii fizice și le lipsește ritmul la antrenamente. De aceea nu reușesc când ies în străinătate”, e concluzia amară a fostului fotbalist.
Iosif Rotariu explică de ce fotbalul românesc s-a prăbușit: „De asta tot eșuăm!”
Iosif Rotariu crede că fotbalul românesc nu are șanse să revină prea curând în prim-plan:
„Acum e greu, la Euro poate ajungem peste vreo 4 ani, la Mondiale e și mai greu. Da, nu facem față fizic când plecăm afară. Pentru că greșim, nu avem infrastructură, nu avem destule academii. Avem pe hârtie, dar de fapt, cele mai multe sunt școli de fotbal. Academie e la Hagi și văd că au început acum să facă și cei de la Csikszereda și Sepsi. Nu avem condiții, dar nici antrenori buni la copii și juniori".
Iosif Rotariu: „Dorin mi-a zis că nu rezista la antrenamente la Bruges”
A continuat în aceeași notă: „În străinătate, se face sală, fitness, de la 13-14 ani. La noi, nu, că oprește creșterea!! Nu e adevărat, dacă se lucrează bine, cu greutatea corpului, nu cu greutăți. Le recomad copiilor să facă asta. De aici începe pregătirea fizică, fără de care nu ai cum să faci față în fotbalul mare.
Îmi povestea nepotul meu, Dorin, care a plecat de la Dinamo ca golgheter și ca un jucător de mare perspectivă. A început bine la Bruges, dar îmi zicea că nu putea să reziste la ritmul de la antrenamente. I-a luat vreo trei luni să se obișnuiască.
Apoi, mai e o problemă și cu educația jucătorilor, cu felul lor de a fi. La Hagi se lucrează profesionist, dar contează și calitatea jucătorilor. În fotbalul mare, antrenamentul de dinainte de joc e la aceeași intensitate cu meciul. La noi, nu, că se plâng jucătorii de oboseală, că sunt prea încărcați, vor să facă mai ușor! Se plâng și că joacă din trei în trei zile”, a spus Iosif Rotariu, în interviul acordat Gazetei.
Eu, la Poli, mă antrenam cu seniorii și apoi făceam încă un antrenament, cu tineretul. Noi, când ne-am format, ne pregăteam 5-6 ore pe zi pe teren. Acum se face o oră jumate și gata, liber! Nu ne pregătim în ritm de joc, se fac pauze lungi și la antrenamente. De aia nu rezistăm când ajungem afară!
- Iosif Rotariu
Iosif Rotariu „Poate peste 15 ani să revină fotbalul românesc acolo, sus”
Concluzia lui Iosif Rotariu e destul de sumbră: „Poate peste 15 ani să revină fotbalul românesc acolo, sus! Dar numai dacă ne apucăm serios de treabă. Așa cum lucrăm acum și la ce scăzută e valoarea campionatului, normal că e afectată și naționala.
Cum să faci față dacă nu esti bine pregătit, dacă nu reziști ritmului? Când obosești, pierzi mentalul, încrederea. Și joci ce mai poți, nu ce trebuie. Fără pregătire fizică, cultivată de la copii și juniori, nu putem să reușim".
FOTO / Cristiano de pe Bega » Iosif Rotariu arată incredibil la 60 de ani
Carte de vizită Iosif Rotariu (60 de ani)
- Data nașterii: 27.09.1962
- Debut în primul eșalon: U Craiova - Poli Timișoara 4-1, 19.04.1981
- Ultimul meci în primul eșalon: Gloria Bistrița - Extensiv Craiova 1-0, 4.12.1999
- Meciuri/goluri în primul eșalon: 265/65
- Echipe la care a activat: Nera Prigor, Poli Timișoara, Delta Tulcea, Steaua, Galatasaray, Bakirkoyspor, CFR Timișoara, OFK Kikinda, Extensiv Craiova, FC Bihor, ASU Timișoara
- Meciuri/goluri la națională: 25/1
- Debut la națională: Olanda-România 2-0, 1.06.1988
- Ultimul meci la națională: România - Irlanda 1-0, 30.04.1997
- Meciuri/goluri în cupele europene: 31/2
- Trofee: 5 titluri de campion (toate cu Steaua), 3 Cupe ale României (toate cu Steaua), Cupa Turciei și Supercupa Turciei (cu Galatasaray)