Articol de Cristi Preda (foto), Vlad Nedelea, Bogdan Sorocan (video) - Publicat miercuri, 15 septembrie 2021 13:11 / Actualizat miercuri, 15 septembrie 2021 13:33
Arbitrii din România au început pregătirea pentru pentru utilizarea tehnologiei arbitrajului video, dar implementarea VAR în Liga 1 întârzie.
Simulatoarele de pregătire a arbitrilor au fost instalate la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor, iar aceștia au început deja să se familiarizeze cu sistemul. Totuși, șansele ca în acest sezon să avem meciuri în care să se folosească arbitrajul video în Liga 1 sunt nule.
VIDEO Alexandru Deaconu, declarații despre implementarea sistemului VAR în România: „Avem nevoie de 10 luni”
Alexandru Deaconu, vicepreședintele Comisiei Centrale a Arbitrilor și cel care se ocupă de pregătirea arbitrilor, a vorbit azi despre implementarea VAR în liga 1 și spune că e nevoie de 10 luni pentru instruirea arbitrilor.
„Suntem în faza de pregătire offline a acestui proiect. Pregătirea teoretică am făcut-o în iulie. Săptămâna trecută am primit tot echipamentul necesar, datorită deținătorului de drepturi TV. Echipamentele au fost instalate, iar de luni am dat drumul la pregătirea practică. Noi așteptăm cel mai mult acest sistem. Asta îi va ajuta pe arbitri când vor apărea greșelile.
Procesul de implementare VAR a fost declanșat în octombrie 2019. A venit pandemia și nu s-a mai întâmplat nimic. Am reluat proiectul la începutul acestui an. Am reușit să aducem acest sistem în România.
Nu pot să spun când vom avea VAR în Liga 1. Așa cum am spus de multe ori, noi avem nevoie de 10 luni pentru pregătirea arbitrilor. Această pregătire e în serie, nu poate fi în paralel. Adică trebuie să încheiem primul pas pentru a trece la al doilea. FIFA monitorizează foarte atent acest proces, iar pentru a trece la următorul pas avem nevoie de o validare FIFA.
Programul de pregătire necesită foarte mult timp. Avem 50 de arbitri, iar potrivit FIFA, fiecare trebuie să stea cel puțin o oră pentru a se familiariza cu proiectul. Nu putem să o luăm pe scurtătură.
Nu pot spune când va fi implementat. Acum facem pregătire offline, după aceea se va ieși pe teren, unde se vor simula faza de joc și avem nevoie de jucători. Repet, avem nevoie de aproximativ 10 luni pentru a pregăti temeinic arbitrii.
După cum am spus, în acest proiect avem și LPF ca partener. În perioada următoare vom face analiza fiecărui stadion pentru a se verifica dacă el corespunde pentru arbitrajul video. Dacă nu, vom vedea ce măsuri trebuie luate. Echipele vor juca pe stadioanele autorizate”, a declarat Deaconu.
Etape pentru implementarea sistemului de video-arbitraj:
- „Aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple (se pune accent pe colaborarea cu operatorii video, folosirea diferitelor unghiuri de filmare).
- Analizarea unor situații complexe prin care se consolidează cunoștințele acumulate până atunci.
- Asistență video în modul offline la meciuri live, pas important în care oficialii de joc urmăresc în timp real partida și aplică principiile VAR fără însă a influența deciziile luate pe teren.
- Simularea incidentelor în jocuri de pregătire – diferite situații de joc sunt create special pentru intervenția sistemului de asistență video.
- Jocuri de durată redusă în care sunt regizate situații de joc pentru a testa cunoștințele arbitrilor și timpii acestora de reacție.
- Jocuri oficiale de juniori în care situațiile sunt analizare în timp real de VAR, iar sistemul poate interveni în luarea deciziilor pe teren”.
29 de orede pregătire practică îi sunt necesare fiecărui arbitru în parte pentru a obține certificarea VAR
Arbitrii se vor antrena pe 3 simulatoare
GSP.ro a anunțat luni că au sosit în România simulatoarele de care arbitrii români aveau nevoie pentru a începe sesiunile de antrenament și pentru a se familiariza cu folosirea lor.
Firma EAD, care deține drepturile TV din Liga 1, s-a angajat în primăvară, atunci când a fost semnat acordul de colaborare dintre FRF și LPF, pe tema arbitrajului video, că se va ocupa de achiziționarea acestor echipamente.
42 de țăriau în momentul de față implementat sistemul de arbitraj video, dintre care 24 sunt din Europa. Ultimul campionat care beneficiază de VAR e prima divizie din Ungaria
Din păcate, VAR-ul nu o să vină în România nici în 2025! Degeaba sărim noi pe bancă. Dacă ar fi arbitraj video, nu am mai avea de ce să sărim. Am aștepta să vedem ce zice VAR-ul
– Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj, după 0-1 cu FC Botoșani
VIDEO Implementarea VAR în România: a început pregătirea practică
Citește și:
CSA Steaua, război cu Emil Grădinescu! Sesizare la CNA după FCSB – Dinamo