FOTBAL  »  Superliga  »  SUPERLIGA

ANALIZĂ GSP a făcut o analiză a luptei la titlu în Superliga » Plusurile și minusurile celor 5 candidate: Care e antrenorul de 5 stele + cine are suporteri de 3

Farul e campioana en titre a României
Farul e campioana en titre a României

Articol de , , - Publicat miercuri, 12 iulie 2023 08:09 / Actualizat miercuri, 12 iulie 2023 09:53

Așa cum s-a întâmplat înaintea ultimelor ediții de campionat, GSP face un preview luptei pentru titlu. Cu argumente pro și contra pentru echipele care, teoretic, intră în această dispută. 

Și având în vedere modul în care s-au mișcat echipele în mercato, dar ținând cont și de alți factori, se anunță o bătălie în care vor intra 5 echipe. Exact primele 5 clasate în play-off-ul trecut: Farul, FCSB, CFR, Craiova și Rapid. Iar GSP le-a analizat pe fiecare în parte în raport cu 4 capitole esențiale:

  • Lot
  • Antrenori
  • Bani
  • Suporteri
Ilie Năstase salută revenirea lui FCSB în Ghencea: „S-a intrat în normalitate. Care e motivul acestui scandal?”
FCSB ÎN GHENCEA
Ilie Năstase salută revenirea lui FCSB în Ghencea: „S-a intrat în normalitate. Care e motivul acestui scandal?”

FCSB - medie 4,125

Lot - 4,5 stele

E pentru prima dată când pare că lotul a fost construit în mod logic. Au fost aduși jucători exact acolo unde echipa avea nevoie. Există, cu excepția postului de fundaș central, dubluri pe toate posturile, cu alternative aproape la aceeași valoare cu titularii. Două argumente că FCSB deține cel mai bun lot dintre toate candidatele la titlu:

  1. E echipa cu cea mai mare cotă de piață. Conform transfermarkt.com, FCSB e singurul club care trece de bariera de 30 de milioane de euro, peste CFR (27,5) și Farul (21,6)
  2. Jumătate din Top 10 jucători cei mai valoroși din Liga 1 cuprinde fotbaliști de la FCSB, Olaru (5,3 milioane) și Octavian Popescu (3,8 milioane euro) fiind pe primele două locuri

Antrenor - 3 stele: 

GSP a văzut aproape toate antrenamentele cantonamentului din Olanda. Echipa e pe mâini bune, ședințele de pregătire au fost de cel mai înalt nivel, contează enorm în randamentul unei echipe modul în care jucătorii sunt antrenați, însă valoarea cuplului Pintilii - Charalambous va fi serios diminuată de două lucruri care se vor petrece în campionat:

  1. Pintilii nu va putea să aibă aceeași atitudine ca la antrenamente, pe care le-a condus în marea lor majoritate, iar la amicale s-a comportat ca un A1. Va figura tot ca delegat și nu va avea voie nici măcar să se ridice de pe bancă, pentru a oferi indicații
  2. Tot ce construiesc cei doi la antrenamente e anulat practic de imixtiunea lui Becali, care va continua, mai ales în privința schimbărilor din timpul jocurilor.

Bani - 4,5 stele: 

E clubul cel mai stabil. A redus mult din diferența de salarii față de CFR. De fapt, cel mai bine plătit fotbalist din Liga 1 e acum Florinel Coman, 30.000 de euro net lunar.

Suporteri - 4,5 stele: 

A fost echipa cu cea mai mare medie de spectatori în sezonul precedent. Și-a recâștigat și o masă importantă a ultrașilor, Peluza Nord, care a creat o atmosferă senzațională la multe dintre meciurile de pe Arena Națională.

Echipa-tip a FCSB: Târnovanu - Pantea, Dawa, Ngezana, Radunovic - Djokovic, Șut, Olaru - Oct. Popescu, Compagno, Fl. Coman.

Top 5 rezerve: A. Vlad, Al. Băluță, Miculescu, Cordea, V. Gheorghe. 

CSU Craiova - 4,125

Lot - 4: 

Arată mai bine ca niciodată. S-a reușit un transfer de forță pentru Liga 1, Mitriță, au fost recuperați după accidentări doi fotbaliști foarte buni: Bancu și Baiaram. Screciu e într-un progres deosebit, Neagoe pare să aibă la îndemână multe soluții de calitate, din moment ce pe banca de rezerve ar sta jucători precum: Raul Silva, Mateiu, Ișfan, Markovic.

Antrenor: 3,5

Neagoe are experiență, a obținut rezultate bune cam pe la toate echipele pe la care a activat, însă n-a fost niciodată, până la Craiova, în situația de a se bate pentru un titlu de campion. Echipa a jucat bine în multe meciuri din play-off, dar rezultatele au fost mai degrabă slabe.

Bani - 4,5: 

Clubul are stabilitate. Bugetul de salarii pe 2022 a fost la nivelul FCSB-ului. Nu au existat jucători care să meargă la comisii pentru neplata contractelor, iar 90% din datoria totală a clubului, chiar dacă e spre 20 de milioane de euro, e către propriul patron, nu există un risc ca echipa să intre într-un sevraj financiar.

Suporteri - 4,5: 

E la același nivel cu FCSB. Dacă se va afla în lupta pentru titlu, Craiova ar putea să depășească o medie de 20.000 de spectatori pe meci, lucru care i-ar crea un avantaj imens, măcar la jocurile de pe teren propriu.

Echipa-tip: I. Popescu - Vlădoiu, Zajkov, Badelj, Bancu - Al. Crețu, Screciu - A. Ivan, Baiaram, Mitriță - Koljic

Top 5 rezerve: R. Silva, Mateiu, Ișfan, Câmpanu, Markovic

Rapid - medie 4

Lot - 3,5: 

E sub tripleta FCSB-CFR-Craiova. Au fost aduși jucători, dar rezerve chiar la rivale în sezonul trecut: Braun, Oaidă, plus Iulian Cristea, un fotbalist pe care FCSB l-a dat afară. Cârjan a fost achiziționat pentru regula U21, însă e un fotbalist care n-a jucat până acum la seniori.

Antrenor - 4: 

Bergodi are o experiență imensă, a și câștigat trofee în România, cunoaște bine fotbalul românesc, la fel de bine și clubul Rapid, unde a mai fost de două ori. Va avea și două dezavantaje însă: lipsa de încredere a suporterilor, care îl văd ca pe un personaj care i-a furat șansa lui Șumudică de a fi „principal”, dar și povara mandatelor eșuate rapid la cluburile mari: FCSB, CFR, Craiova, Rapid.

Bani - 4: 

Clubul stă bine, plătește la timp, însă nu e la nivelul celorlalte 3. Nici salariile nu ating 20.000-30.000 de euro pe lună. Un exemplu: a fost dorit estonul Tamm, care a cerut 20.000 euro lunar, venea și liber de contract, însă Rapid a considerat prea mari pretențiile acestuia. N-au existat nici jucători cumpărați pe sume importante, așa cum s-a întâmplat în cazul celor de la FCSB și Craiova.

Suporteri - 4,5: 

E capitolul la care Rapid arată foarte bine. Atmosfera din Giulești a câștigat multe meciuri, presiunea fantastică pusă de fani pe adversari i-a ajutat pe Săpunaru și compania să se impună și atunci când n-au făcut meciuri strălucite, gen derby-ul cu FCSB, scor 1-0, din play-off.

Echipa-tip: H. Moldovan - Onea, I. Cristea, Săpunaru, J. Morais - Kait, A. Albu - Ioniță, Cârjan, Borja Valle - Dugandzic.

Top 5 rezerve: Braun, Dr. Grigore, Pănoiu, Funsho, Emmers

CFR Cluj - medie 3,625 

Lot - 4: 

Echipa a slăbit mult față de sezonul trecut. A plecat Boateng, poate cel mai bun mijlocaș, va pleca și Scuffet, unul dintre cei mai valoroși jucători cât timp a fost la CFR. Au venit jucători fără CV, iar cea mai mare problemă a clujenilor va fi acoperirea regulii U21. Singurele soluții viabile sunt în poartă, Hindrich și Sava.

Antrenor - 3,5: 

Mandorlini a fost bun, dar a fost bun acum mulți ani. A făcut-o pe CFR campioană, dar când era mai tânăr cu mai bine de un deceniu, apoi a antrenat și în Serie A, dar tot acum 7-8 ani. Ultima lui perioadă a însemnat o prăbușire a nivelului, a fost în Serie B, după care în Serie C începând din 2020.

Bani - 4: 

CFR continuă să taie din cheltuieli și să fie mai preocupată cum să-și diminueze bugetul decât să facă investiții. În plus, clujenii au fost lideri la litigii cu foști jucători, care au dat clubul în judecată pentru neplată. Echipa e inclusiv monitorizată atent de UEFA, tot din cauza neregulilor financiare.

Suporteri - 3: 

Nu contează în disputa cu trioul FCSB - Rapid - Craiova. Nici măcar n-ar prinde play-off-ul dacă s-ar face accesul exclusiv pe baza mediei fanilor. CFR e o echipă părăsită, fără fani.

Echipa-tip: Hindrich - Cr. Manea, Yuri, Burcă, Camora - Deac, Muhar, Cvek - Yeboah, Bârligea, Krasniqi

Top 5 rezerve: Ajeti, Janga, Mogoș, Petrila, Otele. 

Farul - medie 3,625

Lot - 3,5: 

Nu s-au făcut achiziții importante, însă nici n-a pierdut pe nimeni, în afara lui Louis Munteanu, dintre cei cu care Hagi a câștigat titlul. Aioani, Larie, Borza, Artean, Băluță, Mazilu și mai ales Alibec vor continua să fie piese de rezistență. Spre deosebire de celelalte echipe, Farul nu-și pune problema că nu va avea soluții bune pentru regula U21.

Antrenor - 5: 

Hagi bifează punctaj maxim fiindcă a demonstrat în toți acești ani că poate realiza lucruri mari cu un club mic. Faptul că a reușit să ia titlul cu Farul, într-un campionat în care s-au aflat CFR, FCSB, Rapid, Craiova și Sepsi, cluburi cu bugete mult mai mari, arată că antrenorul e principalul as din mâneca Farului și în sezonul următor.

Bani - 3: 

Clubul e corect cu jucătorii, achită la zi tot ce promite, însă salariile sunt departe de cele ale rivalelor. Cel mai mare contract e de 8.000 de euro, un sfert din cât câștigă Florinel Coman și mai puțin de jumătate din cât are Deac. În plus, clubul încă nu poate plăti pentru a cumpăra jucători, n-are această forță.

Suporteri - 3: 

Clubul a atras suporterii Farului, însă capacitatea stadionului e prea mică pentru a putea spune că această echipă e o forță din perspectiva fanilor.

Echipa tip: Aioani - Kiki, Larie, M. Popescu, Borza - Artean, T. Băluță, Grameni - Mazilu, Alibec, Sali

Top 5 rezerve: Boli, Sârbu, Nedelcu, Mateus, Benchaib

Cine domină fiecare capitol în parte

CapitolEchipa care e nr. 1
LOTFCSB
ANTRENORFarul
BANIFCSB și CSU Craiova
SUPORTERIFCSB, Rapid și Craiova

La pariuri, CFR și FCSB sunt aproape la egalitate

EchipaCotă la titlu
CFR3,25
FCSB3,5
Farul6
CSU Craiova6,5
Rapid9

Citește și: 

Gigi Becali, declarație fără ocolișuri, după ce Florinel Coman a spus că vrea să se transfere: „Pot să-l țin așa?”

„Nu erau carafe, s-ar fi încălzit vinul” » Daniel Niculae i-a răspuns lui Marius Șumudică

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Scenografie cu Lăcătuș la derby-ul din Bulgaria » Cum a fost posibil: ultrașii Stelei, deplasare masivă
Campionate
Scenografie cu Lăcătuș la derby-ul din Bulgaria » Cum a fost posibil: ultrașii Stelei, deplasare masivă
Rezultate ȘOCANTE la exit-poll-ul pentru PREȘEDINTE: cine intră în turul 2 în acest moment? » Candidatul apărut de nicăieri: NIMENI n-a anticipat asta
Stiri extrasport
Rezultate ȘOCANTE la exit-poll-ul pentru PREȘEDINTE: cine intră în turul 2 în acest moment? » Candidatul apărut de nicăieri: NIMENI n-a anticipat asta
„Nea Gigi, sunt live pe TikTok!” » În ziua alegerilor, înainte de FCSB - Slobozia, Simion l-a sunat pe Becali! Mii de oameni au auzit derapajul la adresa lui Lasconi
Stiri extrasport
„Nea Gigi, sunt live pe TikTok!” » În ziua alegerilor, înainte de FCSB - Slobozia, Simion l-a sunat pe Becali! Mii de oameni au auzit derapajul la adresa lui Lasconi

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (62)
AdrianUCV1948
AdrianUCV1948  •  20 Iulie 2023, 16:30
Postat de lefter_popescu pe 14 Iulie 2023, 14:03

Amice, nu fi nervos. Stadionul Rapid are 14.000 locuri . Dacă scazi cele 10% pt siguranță spectatorilor , rămân 12. 600 .Apoi pune sectorul oaspeților 650 + cel considerat tampon 500 locuri inseamna încă 1150 locuri . 12.600- 1150 = 11.450 locuri. Atât ii este permis sa vândă bilete .11.400 . Aceasta este media Rapidului. Nu pot vinde mai mult. La fiecare meci ,rămân afara câteva sute de oameni care doresc sa-si cumpere un bilet. La casele de bilete se pun în vânzare doar 250 . Restul sunt vândute online sau prin abonamente. Sezonul trecut Rapid a avut 6552 de abonamente vândute. PS- dacă ești un susținător al uneia dintre echipele din Craiova și a fost pe giulesti ,ai fi văzut ceea ce ti-am prezentat. Craiovenii au fost singuri care au umplut sectorul rezervat oaspeților. În aceste condiții, tot pt siguranță, nu se vând bilete în capătul T2 ( 100-150) ,cel apropiat de sectorul oaspeților. Stadionul este prost construit. Cel vechi avea cu puțin peste 19.000. Nu știu de ce nu au apelat la o firma din Elveția sau Austria care pe acest spațiu ar fi construit un stadion de cel puțin 18.000 locuri.

Stadionul are 14.000 de locuri, 5% din locuri sunt oferite oaspetilor, adica 700, nu sunt mai mult de 500 de locuri in zonele tampon, adica rapidistilor le revin exact 12.800 de locuri, media de sezonul trecut combate mitul "stadionului plin meci de meci", mai sunt si imaginile alea de la televizor din meciuri neinteresante in care nu a fost stadionul plin, nu stiu de ce ne place sa ii ridicam pe unii in slavi, daca am avea noi un stadion de 14.ooo de locuri cum am juca meciurile? Nu ar fi mereu sold-out?

lefter_popescu
lefter_popescu  •  14 Iulie 2023, 14:04

Amice, nu fi nervos. Stadionul Rapid are 14.000 locuri . Dacă scazi cele 10% pt siguranță spectatorilor , rămân 12. 600 .Apoi pune sectorul oaspeților 650 + cel considerat tampon 500 locuri inseamna încă 1150 locuri . 12.600- 1150 = 11.450 locuri. Atât ii este permis sa vândă bilete .11.400 . Aceasta este media Rapidului. Nu pot vinde mai mult. La fiecare meci ,rămân afara câteva sute de oameni care doresc sa-si cumpere un bilet. La casele de bilete se pun în vânzare doar 250 . Restul sunt vândute online sau prin abonamente. Sezonul trecut Rapid a avut 6552 de abonamente vândute. PS- dacă ești un susținător al uneia dintre echipele din Craiova și a fost pe giulesti ,ai fi văzut ceea ce ti-am prezentat. Craiovenii au fost singuri care au umplut sectorul rezervat oaspeților. În aceste condiții, tot pt siguranță, nu se vând bilete în capătul T2 ( 100-150) ,cel apropiat de sectorul oaspeților. Stadionul este prost construit. Cel vechi avea cu puțin peste 19.000. Nu știu de ce nu au apelat la o firma din Elveția sau Austria care pe acest spațiu ar fi construit un stadion de cel puțin 18.000 locuri.

lefter_popescu
lefter_popescu  •  14 Iulie 2023, 14:03
Postat de AdrianUCV1948 pe 14 Iulie 2023, 00:01

Mai terminati ma cu "stadion arhiplin" la rapid ca nu e asa, daca era asa ar fi avut media de spectatori de peste 12.700 ceea ce nu a fost cazul, uiti de meciurile cu Chindia sau Mioveni cand zonele periferice ale T2 si peluzelor erau goale? Las-o pe asta cu "stadionul arhiplin" ca vedem si noi meciurile si nu e asa, te contrazic si cifrele oficiale si imaginile din timpul meciurilor, ramane aceeasi parere, un stadion mic, exact pe marimea echipei, daca avea 20.000 de locuri media era mai mare, dar nu mai era nici vorba de mitul "stadionului arhiplin".

Amice, nu fi nervos. Stadionul Rapid are 14.000 locuri . Dacă scazi cele 10% pt siguranță spectatorilor , rămân 12. 600 .Apoi pune sectorul oaspeților 650 + cel considerat tampon 500 locuri inseamna încă 1150 locuri . 12.600- 1150 = 11.450 locuri. Atât ii este permis sa vândă bilete .11.400 . Aceasta este media Rapidului. Nu pot vinde mai mult. La fiecare meci ,rămân afara câteva sute de oameni care doresc sa-si cumpere un bilet. La casele de bilete se pun în vânzare doar 250 . Restul sunt vândute online sau prin abonamente. Sezonul trecut Rapid a avut 6552 de abonamente vândute. PS- dacă ești un susținător al uneia dintre echipele din Craiova și a fost pe giulesti ,ai fi văzut ceea ce ti-am prezentat. Craiovenii au fost singuri care au umplut sectorul rezervat oaspeților. În aceste condiții, tot pt siguranță, nu se vând bilete în capătul T2 ( 100-150) ,cel apropiat de sectorul oaspeților. Stadionul este prost construit. Cel vechi avea cu puțin peste 19.000. Nu știu de ce nu au apelat la o firma din Elveția sau Austria care pe acest spațiu ar fi construit un stadion de cel puțin 18.000 locuri.

Vezi toate comentariile (62)
Comentează