Articol de Justin Gafiuc, Cristi Preda (foto), Liviu Manolache - Publicat sambata, 02 noiembrie 2024 17:38 / Actualizat sambata, 02 noiembrie 2024 17:58
Vineri seara, la Buzău, Mario Camora a bifat prezența cu numărul 400 în Liga 1, fiind al 28-lea jucător all-time intrat în cercul restrâns al celor care au mai ajuns în trecut la această bornă. În episodul doi al interviului-maraton oferit pentru GSP, lusitanul de 38 de ani vorbește despre cum s-a schimbat fotbalul românesc de când joacă în L1, planuri pentru viitor și experiența de la echipa națională.
Mario Camora a povestit în prima parte a interviului pentru GSP despre momentele importante trăite în 14 sezoane în România, colegii și antrenorii care i-au marcat parcursul, planurile pentru finalul carierei. Iar dialogul continuă cu alte gânduri spectaculoase ale seniorului care venise la CFR Cluj în 2011 pentru a uita vremurile când muncea din greu la termopane în Portugalia, ajungând însă să scrie recorduri după recorduri în fotbalul carpatin.
„Ce calitate era în fotbalul românesc în urmă cu 12-13 ani!”
- Mario, cum s-a schimbat fotbalul românesc de când ai început aventura la CFR?
- Au dispărut investițiile. Puțini oameni mai vin cu bani spre fotbal. Ce calitate și ce formații erau la început, 2011, 2012, 2013! Lucrurile însă au tot scăzut. Parcă anul acesta sunt semne că mai crește un pic. Dar dacă mă uit în urmă, e wow! Steaua – ce echipă! Dinamo – Dănciulescu și Niculae în atac. Rapid era cu Pancu și Dani Coman în poartă. Vaslui – Wesley și Adailton. Timișoara, alt grup formidabil! Mă uit azi când domnul Hagi se plânge că nu vine nimeni lângă el să ducă mai sus proiectul de la Constanța. Și are dreptate! E o plăcere să mergi să joci contra Farului, unde vezi în spate și o Academie care crește copii. Omul acesta face mari sacrificii, merită laude și ar trebui să fie ajutat mai departe.
- Ai adunat și 13 goluri în Liga 1, rezonabil pentru un fundaș stânga!
- Cred că sezonul cel mai bun a fost cel trecut, când am dat chiar trei consecutive: unul în Cupa României și două în campionat, cu Craiova lui Mititelu și Sepsi. Marchez puțin, dar dau goluri importante! Țin minte un meci cu Farul, când am întors de la 0-1 la 3-1 într-un sezon în care am luat titlul. Am mai marcat și la un 1-0 cu Craiova, acasă, tot în play-off. Tot timpul au fost partide grele.
Îmi pare rău că nu am venit mai devreme în România. Am început aici abia la 24 de ani. Dacă mai aveam în spate încă cinci sezoane, vorbeam acum de 500 de meciuri în Liga 1 în dreptul meu
Mario Camora, fundaș CFR Cluj
„M-a durut! Zici că jucasem singur cu Islanda!”
- Știu că e un subiect sensibil, dar te-aș ruga să discutăm puțin despre echipa națională. Ai debutat nefericit în barajul acela cu Islanda pentru Euro 2021, ai continuat o perioadă, apoi ai dispărut brusc și poate că undeva în sufletul tău e un regret că n-ai prins Euro 2024, de exemplu. Corect?
- A fost ușor atunci ca toată lumea să dea vina pe mine, pentru că eram unicul străin din echipă. Zici că jucasem singur pe teren! Și atacant, și mijlocaș, și fundaș, și portar! Normal că ne-a durut, pe mine și familia, dar nu regret nimic. A fost greu, însă a trecut. Am jucat de zece ori pentru România, dar, dacă n-am prins niciun turneu final, e, în primul rând, culpa mea.
- De ce?
- Pentru că, la un moment dat, parcă eram blestemat cu accidentările! Au fost trei acțiuni consecutive cu Edi Iordănescu în care apărusem în lot, dar m-am lovit exact la meciurile de campionat dinaintea venirii la națională. Cu Dinamo, Rapid și Hermannstadt, toate în 2023. Asta în condițiile în care n-avusesem aproape deloc accidentări în carieră! Dar, cât am fost acolo, cred că am ajutat și eu cu experiența mea și cu mentalitatea de învingător. Și, dacă vă uitați, puțini jucători de la națională aveau pe CV mai multe trofee decât mine.
- A fost însă o calificare foarte complicată la Euro 2024, cu destule momente tulburi!
- M-am bucurat pentru băieți și mă durea când vedeam înainte cu câtă răutate vorbește lumea, eu știind ce se întâmplă acolo, la lot. Ce dorință și câtă muncă sunt în spate! Apăreau însă comentarii din care reieșea că nu era absolut nimic bine la națională, venite din partea unor foști jucători, care-i făceau praf pe cei de acum. Dar ei s-au lăsat la 29-30 de ani, au fost acolo și să vorbești așa urât de alții? România nu mai e în vremea lui Petrescu, Ilie Dumitrescu, Hagi, Dorinel, Popescu. Câți au mai evoluat în ultimii ani în Top 5 campionate din Europa? OK, Răzvan Marin, am văzut și Stanciu foarte bine, dar înainte aveai Anglia, Barcelona, peste tot, la cluburi mari. Nu mai sunt!
În timpul liber, mai mergem la Oradea, la therme, stăm liniștiți în familie, copiii se distrează. E mai aproape de Cluj și ne simțim bine acolo
Mario Camora, fundaș CFR Cluj
„De la Petrescu am «furat» un lucru: vreau să câștig nonstop”
- Ce faci după ce pui ghetele în cui?
- Vreau să devin antrenor. O să încep cursurile. Nu mă văd stând pe la birouri. Trebuie să fiu pe teren, să simt mirosul ierbii! Să lucrez cu mingea. Sper să am măcar același succes pe care l-am avut ca jucător până acum.
- O să dai și cu pumnul în masă?
- Uneori trebuie să dai cu pumnul în masă, alteori să fii apropiat de jucători. Încep deja să înțeleg și să văd partea de antrenorat, care e foarte grea. Ca jucător, e o viață mai bună. Antrenament, acasă, liber, meciul, faci ce-ți place, câștigi bani. Ăsta e adevărul! E însă mai dificil pentru un tehnician, să ai pe mână 25-26 de caractere. Fiecare are o mentalitate diferită, trebuie să știi cum să-i tratezi. Mai cu calm, mai tare.
- Petrescu e un model?
- Fotbalul e viața lui. Stă conectat la fenomen 24 de ore din 24. Fără să exagerez! Cine-l cunoaște și în afara meseriei știe că e o persoană de nota 10. Dar când vine vorba despre antrenamente, meciuri, se transformă. Și eu înțeleg de ce: își dorește să învingă nonstop! Asta am și ”furat” de la el: vreau să câștig mereu!
„Rapidul are nevoie de un titlu în următorii ani”
- Spune-ne, te rog, un stadion din România, altul decât al lui CFR, care te-a energizat întotdeauna în mod special?
- Rapidul! Suporteri minunați! Și mai răi, dar e normal la fotbal! Fac totul pentru ca echipa lor să câștige. Mă uitam cum cântau chiar și când Rapidul pierdea cu 2-0, 3-0, stăteau lângă jucători. E mai rar așa ceva, oriunde în lume! E o echipă care are nevoie de un titlu în următorii ani. Dacă Rapidul va câștiga un trofeu, Cupa, campionatul, se oprește țara-n loc, vă spun eu!
- Așa simți?
- Da! Iar domnul Șucu, fără să-l cunosc personal, mi se pare foarte serios. Asta știu sigur, din interior. Am vorbit cu finul meu, Cristi Manea, care mi-a spus numai lucruri bune despre dânsul. Și nu avea nevoie de fotbal pentru nimic, la câte firme are și ce profit adună! Dacă-și va construi în jurul dânsului un staff care să ajute, să simtă pasiunea aceasta pentru fotbal, să se priceapă, atunci Rapidul poate fi unul dintre cele mai mari cluburi din România în următorii ani buni. Nu știu dacă peste CFR, dar va fi acolo, să se bată la vârf!
„Cine stă cu mine-n cameră pleacă la mai bine! Să vă spună Sougou, Păun, Petrila!”
- Cei mai dați naibii adversari?
- Îmi cer scuze față de alții, dar ce-mi amintesc acum sunt Adailton la Vaslui și Adi Popa la Steaua. Mă refer la cei de pe partea mea. Adailton juca formidabil în dreapta, pe picior stâng, iar Popa avea o viteză incredibilă. Mă pregăteam însă de fiecare dată, cum procedez și azi. Colectam informații, că unul o cere mai în profunzime, altul vine cu mingea la picior sau se duce mai spre centru să intre în combinații. Adunam date și dincolo de ceea ce vedeam la vizionări.
Toate trofeele îmi sunt dragi, fiindcă în spate stau multe sacrificii. Dar o încărcătură aparte a avut Cupa României din 2016, în insolvență, când am bătut-o pe Dinamo la penalty-uri, după ce am revenit de la 0-2. Atmosfera în jurul finalei a fost însă tristă, fiindcă murise Ekeng cu o săptămână înainte
Mario Camora, fundaș CFR Cluj
- Care a fost cel mai simpatic coleg de cameră?
- Cam tuturor le-am purtat noroc și spun mereu în glumă: ”Cine stă cu mine pleacă la mai bine!”. Sougou a ajuns la Marseille. Păun a prins naționala. La fel și Bordeianu! Petrila a crescut frumos, un băiat senzațional. Acum e la rând Alin Fica, un copil inteligent, cuminte, serios, care va putea aduce bani mulți pentru CFR.
Cifrele lui Mario Camora la CFR Cluj
- 400 meciuri în Liga 1
- 522 partide în toate competițiile
- 9 trofee (6 titluri – 2012, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 / 1 Cupa României – 2016 / 2 Supercupa României – 2018, 2020)
- 13 goluri marcate
- 26 pase decisive (assist)
- 75 cartonașe galbene
- 5 eliminări
- 270 meciuri căpitan în Liga 1
- 14 sezoane consecutive la același club
- debut L1: 24.07.2011 (CFR – Astra 2-0)
- primul gol în L1: 28.04.2012 (Ceahlăul – CFR 0-2)
- 82 meciuri în cupele europene (cele mai multe partide în Europa pentru o echipă românească)
Top prezențe all-time în Liga 1
1. Ionel Dănciulescu 515
2. Costică Ștefănescu 490
3. Florea Ispir 485
4. Laszlo Boloni 484
5. Costel Câmpeanu 470
6. Petre Marin 468
7. Paul Cazan 465
8. Dan Nistor 456
9. Cornel Dinu 454
10. Constantin Stancu 447
....................................................
20. Marcel Coraș 413
....................................................
28. Mario Camora 400
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor