Articol de Ovidiu Minea - Publicat vineri, 06 septembrie 2024 14:44 / Actualizat vineri, 06 septembrie 2024 17:12
Sâmbătă, de la ora 17:00, tihna locului sfânt unde își doarme somnul de veci cel mai important voievod al Moldovei, Ștefan cel Mare, va fi „tulburată” de o partidă de fotbal. Putna își va inaugura noul stadion cu prilejul unui eveniment special, meciul de retragere al fostului internațional Mihai Roman (39 de ani).
Partida demonstrativă va aduce în comuna suceveană nume mari ale fotbalului românesc, care vor juca în două echipe, România și Prietenii lui Mihai.
Nume mari la meciul de retragere al lui Mihai Roman
Iată lista jucătorilor care au anunțat că vor fi prezenți la Putna.
România: Florin Prunea, Dani Coman; George Ogăraru, Liviu Ciobotariu, Dorin Goian, Dragoș Grigore, Tibor Selymes, Iulian Mihăilă, Mihai Pintilii, Cătălin Munteanu, Marius Onofraș, Romeo Surdu, Raul Rusescu, Daniel Niculae, Marian Ivan, Jean Vlădoiu.
Prietenii lui Mihai: Cristi Bălgrădean, Alberto Cobrea; Daniel Bălan, Andrei Patache, Adrian Iordache, Octavian Abrudan, Florin Acsinte, Vladimir Bozovic, Junior Morais, Emil Dică, Paul Bosancu, Laur Berezoschi, Ciprian Anton, Mihai Guriță.
Înaintea partidei de la Putna, Gazeta Sporturilor a dialogat cu Mihai Roman.
La 20 de ani a vrut să plece la muncă în construcții în Anglia
- Mihai, pe 20 mai 2023, la aproape 39 de ani, ai jucat ultimul tău meci oficial, în barajul pe care echipa ta, FC Botoșani, l-a câștigat în fața CS Mioveni. Sâmbătă, vei oficializa retragerea ta din fotbal în localitatea în care ți-ai început cariera.
- Au zburat anii! Parcă ieri zburdam pe terenul din Putna, în Liga a 5-a...
- Ai început foarte târziu fotbalul.
- Da, la 16 ani, la Bradul Putna. Bine, e un fel de a spune că am început fotbalul, pentru că la vârsta aia o luam ca pe o joacă. Nici în 2003, când am trecut la Bucovina Rădăuți, în Liga a 3-a, nu eram convins că voi deveni fotbalist profesionist. Era să trec la futsal, la 20 de ani am încercat să merg la muncă în Anglia, însă am fost prins de Poliția din Belgia sub un camion și trimis acasă. Abia când am ajuns la Suceava, unde am jucat în perioada 2005-2007, m-am gândit că s-ar putea ca hobby-ul meu să devină meseria mea, lucru care s-a oficializat, să zic așa, în 2007, când am trecut la FC Brașov.
Dorit insistent de Răzvan Lucescu
- O alegere surprinzătoare a ta. Brașovul era în Liga a 2-a, iar tu erai curtat insistent de FC Vaslui, o forță atunci, și Oțelul.
- Pe multă lume a mirat faptul că l-am refuzat pe domnul Porumboiu, care susținea financiar și echipa din Suceava și mă suna și de patru-cinci ori pe zi să vin la Vaslui. Auzisem însă că la Vaslui nu era o atmosferă grozavă la echipă, eram tentat să lucrez cu Răzvan Lucescu, care antrena Brașovul, așa că m-am dus la Liga a 2-a, amânându-mi debutul la prima ligă.
- Până la urmă, s-a dovedit o alegere inspirată.
- Cu siguranță! La Brașov am crescut ca fotbalist. Am promovat după primul an în prima ligă, unde am debutat, în 2008, iar tot de acolo, peste un an, am ajuns să fiu chemat la națională, când Răzvan, care mi-a marcat profund cariera, a devenit selecționer.
Stelistul ajuns în Giulești
- După trei ani la Brașov ai ajuns la Rapid, care a plătit peste 350.000 de euro pentru a te transfera. Cum de a acceptat un fan al Stelei să semneze cu giuleștenii?
- Președinte la Rapid era Dinu Gheorghe, cel care mă convinsese să vin la Brașov. Firesc, a știut pe ce butoane să apese...
- Ai lăsat urme și în Giulești.
- Am trăit momente incredibile, într-o atmosferă incredibilă, cu fani incredibili. Am peste 100 de partide oficiale la Rapid, am făcut și meciuri foarte bune, am lucrat cu Marius Șumudică, cu Răzvan, din nou, după ce s-a întors la Rapid, am jucat în cupele europene, am dat gol cu Slask Wroclaw, am eliminat Toulouse, am legat prietenii de o viață cu Bozovic, Dani Coman, Herea și alți băieți. Din păcate, totul s-a rupt când clubul a intrat în insolvență și nu am mai luat niciun salariu vreun an de zile.
Groaznicele accidentări din Franța, întâlnirea ratată cu Mutu
- Tot răul spre bine, ai putut pleca gratuit la Toulouse, în 2013.
- A fost șansa vieții mele de a juca în străinătate. Din păcate, acolo am avut și cele mai mari ghinioane. Îmi câștigasem locul de titular după ce dădusem cinci goluri în cele șase meciuri de pregătire dinaintea sezonului, fusesem anunțat de antrenor că voi fi titular în prima etapă, cu Ajaccio, unde juca Mutu. Cu câteva zile înainte de meci, la un sprint la antrenament, am simțit ceva groaznic. Mi s-a rupt tendonul lui Ahile! Opt luni am stat, am revenit pe finalul sezonului, când am prins cinci meciuri în ultimele șapte etape.
- Nu a fost singura accidentare teribilă pe care ai suferit-o în Franța.
- Nici bine nu a început sezonul următor, că la un meci amical cu Alaves am suferit o dublă fractură, de tibie și peroneu. Atunci am crezut că am terminat-o cu fotbalul!
- Ce te-a motivat să mergi mai departe?
- Eu sunt un tip foarte credincios. Dumnezeu m-a întărit și mi-a dat puterea să lupt. În plus, am avut șansa, să spun așa, de a mă accidenta în Franța. Toulouse s-a comportat impecabil cu mine, m-a ajutat enorm să mă recuperez. Cred că dacă mă accidentam în țară, mă lăsam...
Colacul de salvare aruncat de Cornel Șfaițer
- În 2016 ai revenit în țară, la FC Botoșani.
- După problemele de sănătate pe care le-am avut în Franța, puțină lume mai credea în mine. Am avut norocul că domnul Cornel Șfaițer s-a numărat printre ei. M-a chemat la Botoșani, unde mi-am relansat cariera. A fost ca un tată pentru mine, ținem în continuare legătura, s-a implicat mult și în organizarea evenimentului de la Putna. La Botoșani am cele mai multe meciuri din carieră, 158, am dat 25 de goluri și 25 de pase decisive, am jucat și în cupele europene, în premieră pentru oraș.
- În plus, evoluțiile de la Botoșani ți-au deschis calea spre transferul la FCSB.
- Într-adevăr, mi-am îndeplinit un vis din copilărie, să joc în roșu-albastru.
- A fost interesantă povestea transferului tău.
- (Râde) Superinteresantă!
Gigi Becali: „Îți fac biserică să vii la FCSB!”
- Detaliaz-o, te rog.
- Cu domnul Gigi Becali parcă am retrăit vremurile în care mă dorea domnul Porumboiu. M-a sunat de multe ori, nu știam ce motive să-i mai zic să refuz. Aveam 35 de ani, mă simțeam foarte bine la Botoșani, fetele începeau să crească, erau la școală, la grădiniță, nu voiam să plec.
- Cum te-a convins până la urmă?
- I-am zis că sunt un tip foarte credincios, că mă duc la biserică. Mi-a zis că face biserică la cantonamentul FCSB, să am unde să mă rog. Și a făcut! Apoi, i-am spus că nu mă interesează banii, perioada de contract, voia chiar să-mi ofere un angajament pe doi ani, ci să nu facă aprecieri punctuale la adresa mea în public. Nici de bine, nici de rău. Și a respectat acest lucru, fapt pentru care-i mulțumesc și acum! Apoi, a contat și faptul că duhovnicul meu, de la Putna, mi-a dat binecuvântarea de a merge acolo, dar și un alt aspect. Nu știu, poate a fost un semn...
- Despre ce e vorba?
- Pentru a-l refuza elegant pe domnul Becali, invocam tot felul de motive. Ultima dată i-am spus că vin dacă echipa se califică în play-off-ul Europa League. Juca împotriva lui Hajduk Split, a fost 0-0 în deplasare, iar croații au egalat acasă la noi, în minutul 83. În prelungiri, a dat însă gol Gnohere și ne-am calificat. Nici bine nu s-a terminat meciul și m-a sunat domnul Becali: „Tată, ai zis că semnezi dacă ne calificăm. Hai să facem actele!”. Nu l-am mai putut refuza. Mi-am făcut iar bagajele și am plecat de acasă. Nu-mi pare însă deloc rău, a fost un sezon bunișor pentru mine.
300 de copii la Academia „Mihai Roman”!
- Familia credea că vei sta mai mult pe acasă după ce te lași de fotbal. S-a înșelat...
- Da, mă împart acum în trei direcții. Sunt team-manager la FC Botoșani, am o academie unde stau, la Vicovu de Sus, și sunt implicat și în proiectul de la Putna.
- La FC Botoșani știm ce se întâmplă. Dă-ne, te rog, detalii despre celelalte două proiecte.
- La Vicov am construit un teren pentru 8 plus 1, am și un balon, iar domnul primar Vasile Iliuță a mai făcut încă un teren de fotbal de dimensiuni normale. Am început timid, dar acum ne-am extins, avem aproape 300 de copii! Vin și din zona Rădăuțiului la noi.
- Bănuiesc că îți dorești ca de aici să apară un nou Mihai Roman.
- Principalul scop este să încurajez copiii să facă sport, să crească într-un mediu sănătos, disciplinat. Dacă va apărea vreun fotbalist profesionist, va fi cu atât mai bine. E proiectul meu de suflet, nu-l fac pentru bani. Dacă vor apărea, îi voi lăsa pentru Academie, pentru a o dezvolta în continuare.
- Iar la Putna?
- Baza făcută la inițiativa domnului primar George Coroamă, pe care-l sprijin, este splendidă. Are și cantonament, și bază pentru refacere, are tribune cu 800 de locuri, se vor face 1.500. Dacă anul acesta favorită la promovarea în Liga a 3-a este noua echipă a Sucevei, unde e Goian, la anul vom încerca să atacăm promovarea în eșalonul trei.
Are patru fete!
- Ținând cont de multitudinea de proiecte în care ești implicat, ar trebui ca o zi să aibă peste 24 de ore pentru tine, să ai timp pentru toate...
- Am un mare noroc, am o soție deosebită, care se descurcă excelent, atât cu fetele mai mari, care au 13, respectiv 9 ani, cât și cu gemenele, de 4 ani.
- Le îndrepți către sport pe fete?
- Categoric! Nu neapărat pentru a fi profesioniste, deși cea mare, care face handbal la Suceava, are deja ofertă de la Rapid. Am refuzat-o acum, e prea mică, să mai crească, vedem apoi.
- Care ar fi mesajul tău la despărțirea oficială de cariera de fotbalist?
- Mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru toate minunile și miracolele din viața mea și pentru puterea de muncă, soției, care mi-a fost alături la toate echipele și mai ales în momentele grele din viață, părinților - pentru conduita în viață și tuturor antrenorilor cu care am colaborat!
CV Mihai Roman
- Născut pe 16 octombrie 1984, la Suceava, 1,74 metri.
- A jucat în special pe banda dreaptă, ca atacant.
- A fost legitimat la Bradul Putna, Bucovina Rădăuți, Cetatea Suceava, FC Brașov (58 de meciuri în Liga I, 6 goluri, 12 pase decisive), Rapid București (102 meciuri oficiale, 12 goluri, 13 pase decisive), Toulouse (5 meciuri la prima echipă, în prima ligă, 6 la echipa a doua, din Liga a 5-a), FC Botoșani (158 meciuri oficiale, 25 de goluri, 25 de pase decisive) și FCSB (28 de meciuri oficiale, 2 goluri, 4 pase decisive).
- Are 307 meciuri, 38 de goluri și 49 de pase decisive în Liga I, 17 prezențe în Europa League, în care a înscris 2 goluri și a dat 2 pase decisive.
- În Cupa României are 20 de meciuri, 5 goluri și 3 pase decisive.
- Are zece selecții la echipa națională, unde a debutat pe 6 iunie 2009, într-un meci în Lituania.