Articol de Daniel Scorpie - Publicat marti, 26 noiembrie 2024 23:34 / Actualizat marti, 26 noiembrie 2024 23:38
FIFA a anunțat azi că va suspenda toate litigiile legate de regulile de transfer, în urma hotărârii judecătorești dictate în cazul Lassana Diarra (39 de ani, retras în 2019 de la PSG) de către înaltul tribunal din Luxemburg.
Chiar începând din ianuarie, oricine vrea să plece de la echipa de care e legat contractual nu ar mai suporta nicio consecință, aceeași situație fiind valabilă pentru clubul la care se duce!
Le Parisien a anunțat că organismul de conducere al fotbalului mondial a suspendat toate cazurile ajunse în fața Comisiei de Disciplină, referitoare la articolele 6 și 17 din Regulamentul privind statutul și transferul jucătorilor.
Ambele sunt considerate de justiția belgiană „contrare dreptului Uniunii Europene” și „de natură să împiedice libera circulație” a fotbaliștilor profesioniști.
FIFA nu va mai putea aplica sancțiuni! Exod în ianuarie?
Până la noi ordine, FIFA va renunța astfel la toate „măsurile disciplinare împotriva jucătorilor și a antrenorilor” care nu au respectat cele două reguli privind „aplicarea drepturilor financiare” și „răspunderea solidară” a cluburilor.
Prin urmare, decizia istorică de azi va deschide o nouă „cale de evadare”, începând cu mercato din iarna viitoare, pentru fotbaliștii care nu mai vor să continue cu echipa care-i plătește să se antreneze și să presteze în teren!
„Regulamentul privind statutul și transferurile jucătorilor, care ar fi trebuit să mențină sistemul fotbalistic de mutare a jucătorilor contra cost, pare să nu se mai aplice.
Astfel, fotbaliștii nemulțumiți din cine știe ce motiv își pot părăsi cluburile, fără să fie supuși unor sancțiuni sportive ori să plătească despăgubiri. În baza hotărârii Curții Europene de Justiție, revoluția este în plină desfășurare”, a explicat cotidianul Le Parisien.
FIFA a avertizat că decizia nu e definitivă și nici nu înseamnă admiterea ilegalității măsurii
FIFA a precizat însă că această suspendare a tuturor dosarelor ajunse la Comisia de Disciplină nu exclude „o revenire ulterioară” și nu constituie o „admitere a ilegalității unor astfel de măsuri”.
Gazzetta dello Sport vine cu o completare: „Suspendarea procedurilor disciplinare nu exclude sancțiuni viitoare. Între timp, cele mai expuse la risc sunt cluburile mici, întrucât cele mari ar putea atrage mai ușor tinere talente fără a plăti ceva.
Cu toate acestea, este mai dificil ca echipele cele mai bogate să intre în conflict unele cu altele, având în vedere că o mare parte din valoarea bugetelor este formată din sumele încasate din vânzări”.
Pe 14 octombrie, organismul a decis să „deschidă dialogul” considerând că decizia privind dosarul „Diarra” a reprezentat „o oportunitate de a continua modernizarea cadrului său de reglementare, care este unul dintre obiectivele stabilite de președintele FIFA încă din 2016.
Dar de unde a plecat toată această nebunie și cum Lassana Diarra ar putea deveni un Marc Bosman al secolului XXI?
Lassana Diarra a fugit de la Moscova și a voia să joace în Belgia!
La cererea justiției belgiene, înalta instanță din Luxemburg a examinat cazul fostului internațional francez Lassana Diarra, care în urmă cu zece ani a contestat condițiile plecării sale de la Lokomotiv Moscova.
Despărțirea a fost însoțită și de sancțiuni financiare, ceea ce a determinat-o pe Charleroi să renunțe la intenția de a-l recruta.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a conchis că anumite legi ale FIFA care reglementează transferurile între cluburi sunt „contrare” dreptului UE și „de natură să împiedice libera circulație” a fotbaliștilor profesioniști!
Decizia Curții Europene de Justiție va provoca o liberalizare a ferestrei de transfer. Aceasta va fi accelerată de suspendarea sancțiunilor FIFA în privința nerespectării în special a articolelor 6 și 17, ce reglementează statutul și transferul jucătorului. Regula FIFA în privința achitării unor despăgubiri este judecată ca ilegală de CJUE
Le Parisien, cotidian francez
Lassana Diarra se revolta după ce i s-a tăiat drastic din salariu!
Fostul mijlocaș central al lui Chelsea, Arsenal, Real Madrid, Marseille și PSG a încercat să-și rezilieze contractul cu clubul moscovit, din cauza unei reduceri drastice a salariului său.
Lokomotiv a considerat ilegală ruperea înțelegerii și a cerut daune de 20 de milioane de euro, sumă redusă ulterior la 10,5 milioane, pentru prejudiciul suferit.
În consecință, clubul belgian Charleroi, care era interesat să-l aducă pe Diarra, a decis în cele din urmă să nu semneze cu francezul, de teama de a nu fi nevoit să achite o parte din aceste penalități, așa cum cere FIFA.