FOTBAL  »  Superliga  »  REMEMBER

SPECIAL GSP 14 ani fără Dobrin » Amintirile unui fost coleg: „Dezarma orice apărare, de departe cel mai mare fotbalist român!” + Cum a ratat transferul la Craiova

Nicolae Dobrin / Sursă foto: Arhivă GSP
Nicolae Dobrin / Sursă foto: Arhivă GSP

Articol de - Publicat marti, 26 octombrie 2021 17:00 / Actualizat marti, 26 octombrie 2021 17:26

Astăzi, 26 octombrie, s-au împlinit 14 ani de la moartea lui Nicolae Dobrin, unul dintre geniile fotbalului românesc.

Pe 26 octombrie 2007, la două luni după ce împlinise 60 de ani, Nicolae Dobrin, „Prințul din Trivale”, a murit, răpus de o boală necruțătoare. „Gâscanul” a fost condus atunci pe ultimul drum de aproximativ 5.000 de fani, la Pitești, într-o zi în care a plouat torențial.

La 14 ani de la dispariția lui Dobrin, Aurel Ancuța (63 de ani), fost atacant la FC Argeș și unul dintre preferații „Gâscanului”, și-a adus aminte de momentele petrecute cu fostul mare fotbalist, căruia îi face un portret cuprinzător într-un dialog purtat cu Gazeta Sporturilor. 

Aurel Ancuța, amintiri cu Dobrin: „Ținea foarte mult la mine și la Ilie Bărbulescu”

„Era un om deosebit, de calitate, ca fotbalist nici nu se mai pune problema să o spun. Eram mult mai mic decât el și ținea foarte mult la mine și la Ilie Bărbulescu. Mai ieșeam după meciuri la Cornul Vânătorului, mai stăteam de vorbă, mai stăteam și la o sticlă de «Ștefănești», de ce să nu recunoaștem?! 

408 meciuri și 111 goluria strâns Nicolae Dobrin în Divizia A pentru FC Argeş şi CS Târgovişte (13 partide/5 goluri în 1981/82)

Mai ieșeam la câte o «parolă», la câte o cafea. Ultima perioadă, după ce s-a lăsat, a fost nemaipomenită. Iubea și alte sporturi, juca extraordiar de bine biliard, tenis de masă, nu mai spun de tenis cu piciorul. Se adapta la orice sport foarte bine și avea rolul nemaipomenit de a-ți insufla tot timpul optimism. Tot timpul ne încuraja”, își aduce aminte Aurel Ancuța. 

Cum a ratat Dobrin transferul la Craiova

Aurel Ancuța, coleg cu Nicolae Dobrin în anul în care FC Argeș a obținut al doilea și ultimul titlu din istorie, în 1979, spune fără să ezite că „Prințul din Trivale” a fost cel mai valoros fotbalist al tuturor timpurilor și rememorează apoi povestea transferului eșuat la Universitatea Craiova

„Să ne aducem aminte de jocul lui, dezarma orice apărare și orice adversar. De departe cel mai mare fotbalist român din istorie! A avut neșansa de a nu juca la o echipă mare din campionatele tari ale Europei. Cred că făcea față cu brio. A fost discuția să plece la Real Madrid, dar nu i-au dat voie”.

„A fost un moment în care putea să plece la Craiova, dar și-au dat seama diriguitorii orașului Pitești că era o gafă monumentală să-i dea drumul. Spuneau: «Nu se poate, a scăzut producția, nu se mai duce lumea la muncă cu patos și cu motivare». 

Plecase la Craiova, se antrena acolo, făcuse deja echipă cu Nelu Oblemenco, dar s-a întors până la urmă. La primul meci, stadionul a fost arhiplin după ce a revenit la Pitești”, a rememorat Aurel Ancuța, într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor. 

14 ani fără Dobrin » Amintirile unui fost coleg: „Dezarma orice apărare, de departe cel mai mare fotbalist român!” + Cum a ratat transferul la Craiova
Aurel Ancuța

Noi, cei mai bătrâni, sperăm să mai apară un Dobrin, dar șansele sunt reduse să se mai nască unul cu tehnicitatea lui. Era spontan, inventa câte ceva tot timpul. 

- Aurel Ancuța, fost jucător FC Argeș

6 goluriare Dobrin pentru prima reprezentativă, în 47 de apariții sub tricolor

RETRO GSP. 41 de ani de când
RETRO GSP
RETRO GSP. 41 de ani de când "Diavolul" Dobrin i-a pus pe "câini" cu botul pe labe. Dragnea: "Da, Gicu a fost genial, însă pe noi ne-a bătut altcineva!"

Nicolae Dobrin

  • A jucat la: Dinamo Piteşti (1962-1967), FC Argeş (1967-1980 şi 1982-1983), CS Tîrgovişte (1981-1982)
  • Meciuri/goluri în Divizia A: 408-111
  • Meciuri/goluri în cupele europene: 25-8
  • Meciuri/goluri în echipa naţională: 47-6
  • Palmares- Campion al României cu FC Argeş (1972 şi 1979)
  • Declarat de trei ori cel mai bun fotbalist român (1966, 1967, 1971)

CV Nicolae Dobrin 

Primul pas în Divizia A l-a făcut pe 1 iulie 1962, la doar 14 ani, 10 luni şi 5 zile în partida Ştiinţa Cluj-Dinamo Piteşti 5-1. El este şi astăzi cel mai tânăr debutant din istoria campionatului României. 

A evoluat aproape întreaga carieră pentru piteşteni, alături de care a cunoscut cele mai mari performanţe. A cîştigat de două ori titlul, în 1972 şi 1979. Memorabil rămâne meciul din ultima etapă a sezonului 1978/79, dintre Dinamo şi FC Argeş. Susţinute de 18.000 de spectatori, dar şi de sistem, gazdele aveau nevoie de victorie, dar geniul lui Dobrin a făcut imposibil succesul „câinilor”. 

„Poţi prelungi cât vrei meciul. Dăm un gol mai mult ca ei!” au fost cuvintele rostite calm de „decarul” piteştenilor, chiar în momentul în care arbitrul Anderco se pregătea să reia jocul, asta după ce Dudu Georgescu egalase la 3. Aşa a şi fost, deoarece „Gâscanul” a ţinut să-şi respecte promisiunea şi a marcat printr-un şut de la marginea careului. Peste jumătate de oră, federalii şi-au terminat şi munca neprogramată, prin care au trecut pe trofeu numele ce i-a luat prin surprindere, FC Argeş.

14 ani fără Dobrin » Amintirile unui fost coleg: „Dezarma orice apărare, de departe cel mai mare fotbalist român!” + Cum a ratat transferul la Craiova
infografie FC Arges anii '70

Citește și:

EXCLUSIV Detaliul mai puțin știut din viața lui Nicolae Dobrin » Care era cealaltă poreclă a „Gâscanului”: „Noi așa îi spuneam”

Dobrin, portret în presa italiană: „Geniul pentru care Santiago Bernabeu a negociat cu Ceaușescu. Mai bun ca Hagi, dar iubea vinul”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (15)
pirusis
pirusis  •  29 Octombrie 2021, 14:48

Stiti de ce nu e considerat Dobrin cel mai mare jucator al tarii? Deoarece nu a jucat la Steaua sau Dinamo :). Tot din cauza asta nici nu a fost convocat la mondialul din Mexic, calificare la care a contribuit enorm. Suporterilor celor doua formatii le transmit sa nu mai fie partinitori si sa judece corect. Cei ce nu l-au vazut jucand pentru ca cei ce au trait timpurile alea 90% spun ca a fost cel mai bun. Veneau oameni din toata tara la Pitesti doar ca sa-l vada pe Dobrin. Sigur ca de pe youtube n-o sa va dati seama ce facea. Lipsesc filmarile din acele timpuri, foarte putine s-au pastrat in arhive. De exemplul din inregistrarea celebrului meci impotriva lui Dinamo in ultima etapa lipseste un gol ,golul 2 sau 3 parca. Nu mai incape discutie ca majoritea meciurilor de atunci nici nu erau filmate. Daca nu era jucator valoros nu se ruga celebrul Berbabeu de Ceasca sa-l lase la Real Madrid.

irefutabil
irefutabil  •  26 Octombrie 2021, 23:54
Postat de belane pe 26 Octombrie 2021, 22:30

I-am vazut toate rezumatele din DVD-ul atribuit de Gazeta plus ce s-a mai dat pe la Replay despre el sau cand a venit vorba de campaniile de calificari ale nationalei dar scuza-ma am fost mai mult impresionat de DVD-ul Mopsului decat ce-am vazut la Dobrin, numai zic ca la vremea respectiva contemporanii sai erau peste el si asta se poate vedea f. usor tot pe Youtube - Rivelino, Cruyff, Rivera, Simonsen etc. pai uita-te si tu cum dribla Rivelino si cum dribla Gascanul, nu exista comparatie sau ce agilitate si executii avea Cruyff sau ce control al balonului avea Rivera si cat de greu puteai sa i-o suflii...nu uita contextul, cum multi dim fostii sai coechipieri sau fani traiau intr-o perioada unde nu aveau privilegiul pe care-l avem noi astazi, sa-i vada si pe "altii" de prin alte tari la lucru, rar se transmiteau meciurile pe la TV, cateva meciuri importante din campionat si ale nationalei plus mondialul si cam atat sau rar aveai sansa sa joci impotriva marilor echipe din afara. Pai normal ca etalonul "perfectiunii" in acest caz ramane cel pe care l-au vazut pentru prima oara facand vreo pirueta mai speciala sau pasa filtranta printre toti aparatorii. Iar treaba asta ca daca nu l-ai prins pe viu jucand n-ai de unde sa stii la fel nu prea tine, de pilda crezi ca D-l Aurel Ancuta l-a prins pe Baratki jucand ? Nu ! iar cei din generatia lui Baratki care i-au prins pe amandoi sustineau ca Gyussi era mult mai bun.

Cei care cred ca ar fi facut mare branza la Real Madrid sunt naivi, dar cred ca nici ei nu se duc asa departe ca tine cu comparatii cu Garrincha sau Cruyff. :)) Dobrin a fost mare la noi si atat, clar nu peste Hagi dar merita tot respectul, a tinut de unul singur fotbalul pitestean jucand 99% din meciurile din cariera cu frana de mana trasa. Cel mai talentat roman? Poate. Cel mai mare jucator roman? Niciodata.

andrei.33
andrei.33  •  26 Octombrie 2021, 23:41

Dobrin nu ar fi făcut față niciodată la Real Madrid. El era mingicar de Trivale, idolul unor antrenori provinciali cu standarde joase precum Halagian.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează