Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu - Publicat vineri, 12 iulie 2019 09:00
Noul regulament media transmis cluburilor le oferă drepturi mai multe televiziunilor: antrenorii și jucătorii apar în emisiuni și până la startul unei partide, și la mijlocul ei, și imediat după. Conține și un sfat pentru echipe: ”Umpleți tribuna a doua!”.
Cine plătește pentru drepturile TV capătă puteri mai mari în sezonul care va porni astăzi. Cluburilor le-au fost transmise reguli noi pentru relația cu televiziunile. Regulamentul media pe care l-au primit formațiile din prima ligă prevede condiții de licențere care au legătură cu transmisiunile TV, cum ar fi existența unei instalații de iluminat, și obligații în plus pentru antrenori și pentru fotbaliști.
5 detalii interesante din documentul care le-a fost comunicat cluburilor:
- Orele de disputare a meciurilor în perioada iulie-septembrie:
Vineri: 21:00
Sâmbătă: 18:30 și 21:00
Duminică: 18:30 și 21:00
Luni: 21:00
* Meciul 7 se va disputa sâmbătă sau duminică, în funcție de cluburile organizatoare fără noctură, ora urmând să fie aleasă de televiziuni - Începând cu sezonul competițional 2020-2021, toate echipele participante în Liga 1 au obligația să beneficieze de stadion cu nocturnă. Până acum, nou-promovatele primeau o derogare, li se permitea să parcurgă un campionat fără nocturnă. Au existat și cazuri când derogarea era "driblată", extinsă și după anul de grație. Așa a procedat FC Voluntari, care a continuat să evolueze fără nocturnă mai mult de un sezon după promovare. Absența nocturnei îngreuna programarea meciurilor. Un meci Voluntari-FCSB, spre exemplu, cu potențial de audiență mare, nu putea fi programat în prime-time fiindcă nu exista lumină.
- Cluburile sunt sfătuite să promoveze vânzarea de bilete pentru tribuna a doua. Explicația? Meciurile sunt filmate din zona "oficialei", deci de pe partea opusă, așa că imaginile cu spectatori mulți în tribuna a doua, care apare cel mai des în cadre, creează la TV impresia de partidă mai interesantă. "Ocuparea respectivului nivel ar trebui să fie de cel puțin 75 la sută" e recomandarea din regulamentul LPF. "Nivelul" la care se face referire înseamnă, pe lângă T2, și zonele de la colțurile terenului, și ele afișate des la televizor.
- Antrenorii sunt obligați să acorde scurte interviuri, din câte două întrebări, la zece minute după ce completează foile de meci, cu echipele de start. Sunt permise și interviuri cu jucătorii înaintea meciurilor, dar nu mai târziu de momentul în care echipele ies la încălzire. Interviuri scurte vor exista și în pauze: antrenorul principal, unul dintre secunzi sau căpitanul e obligat să participe. Astfel de intervenții în pauze au apărut în anii trecuți în campionatul Franței, tot pentru condimentarea spectacolului.
- Pe lângă flash-interviurile care existau și până acum, cu un fotbalist sau cu doi și cu antrenorul principal, televiziunile vor avea și superflash-uri, discuții scurte, la marginea terenului, cu cel mai bun jucător din fiecare partidă. MVP-ul va participa la interviu indiferent dacă a încheiat jocul pe teren sau a fost înlocuit pe parcurs.
Televiziunile care dețin drepturile de transmisie stabilesc care a fost cel mai bun om din meci.
Citește și:
OFICIAL: Telekom Sport și Digi Sport vor transmite și ele sezonul 2019-2020 din Liga 1!