FOTBAL  »  Superliga  »  PALMARESUL CRAIOVEI

EXCLUSIV / UPDATE Înalta Curte a decis: CSU - FCU 2-1! » Cum își motivează judecătorii deciziile în procesul privind palmaresul Craiovei, trimis spre rejudecare. GSP vă prezintă principalele concluzii

Decizie de ultimă oră în războiul pentru palmaresul Craiovei
Decizie de ultimă oră în războiul pentru palmaresul Craiovei

Articol de - Publicat miercuri, 04 ianuarie 2023 12:28 / Actualizat miercuri, 04 ianuarie 2023 23:10

Adrian Mititelu, patronul lui FCU Craiova, a publicat astăzi motivarea deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție privind trimiterea spre rejudecare, la Curtea de Apel Timișoara, a procesului legat de palmares ♦ Verdictul ÎCCJ este favorabil rivalei din oraș, CSU Craiova, care a primit încă o șansă de a demonstra că deține istoria Științei ♦ Gazeta a analizat motivarea de 38 de pagini a completului de 3 judecători și a selectat principalele concluzii ale acestora.

  • CONTEXT: CS Universitatea Craiova a cerut în instanță, printre altele, recunoașterea faptului că deține întregul palmares al clubului alb-albastru, din 1948 până în 1991. După mai multe pronunțări ale instanțelor, în 2018 Curtea de Apel Timișoara a decis definitiv și irevocabil că "nu există nicio dovadă că reclamanta a fost înființată în 1948, ci, dimpotrivă, din actele ei rezultă că s-a înființat în 1991 și a dobândit personalitate juridică în 1995. Nu e nicio dovadă că între reclamantă și echipa de fotbal istorică Universitatea Craiova există identitate sau continuitate" (citat din motivare).
  • CSU Craiova a formulat recurs, iar acesta a fost admis de Înalta Curte în 2021. Completul de 3 judecători a decis, scor 2-1 în favoarea CSU, rejudecarea cazului „pentru vicii de procedură”
  • Astăzi a fost dezvăluită motivarea deciziei ÎCCJ de rejudecare: cum își explică judecătorii verdictele

Motivarea celor 3 judecători: 2-1 pentru CSU, la Înalta Curte

Gazeta prezintă principalele concluzii din motivarea ÎCCJ, pentru trimiterea spre rejudecare la Curtea de Apel Timișoara a dosarului legat de palmaresul istoric al Universității Craiova. Doi judecători cred că CSU este continuatoarea, unul o vede pe FCU

Disputa juridică dintre FCU Craiova și CSU Craiova s-a reaprins. Patronul FCU, Adrian Mititelu (54 de ani), a publicat pe contul de facebook motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) privind trimiterea spre rejudecare de către Curtea de Apel Timișoara a dosarului legat de palmaresul istoric. În 2018, Curtea de Apel Timişoara a decis că CSU nu are palmaresul dinainte de 1991, iar clubul lui Mihai Rotaru a făcut recurs. 

Ileana-Izabela Dolache-Bogdan (președinte), Mirela Polițeanu și Maria Speranța Cornea au alcătuit completul de judecători ÎCCJ care a admis recursul și a trimis spre rejudecare dosarul. 

La această componență s-a ajuns după ce din completul inițial s-a retras judecătorul Marian Budă, acuzat de Mititelu că avea afaceri directe cu Mihai Rotaru. 

Celelalte două judecătoare din completul inițial au rămas pe poziție. Ele sunt Mirela Polițeanu și Maria Speranța Cornea, cele care s-au poziționat de partea Clubului Sportiv. 

Președintele completului susține cauza FCU 

Motivarea are 38 de pagini, dintre care 15 sunt cu opinia separată a judecătoarei Ileana-Izabela Dolache-Bogdan, președintele completului.

Concluzia acesteia, care îi dă speranțe lui Mititelu că va rămâne cu palmaresul "Craiovei Maxima", este următoarea: "În cauză nu este vorba de o întrerupere temporară a activității fotbalistice a Clubului Sportiv Universitatea Craiova, cum eronat susține recurenta, ci în cauză a operat o încetare a activității a secției de fotbal a acestui club, pentru a permite înființarea la acel moment a Fotbal Club Universitatea Craiova, intenția fiind clară în sensul preluării întregului patrimoniu al acelei secții de clubul de fotbal nou înființat. Practic, Clubul Sportiv Universitatea Craiova s-a divizat în două entități juridice noi: Clubul Sportiv fără secție de fotbal și Secția de Fotbal a Clubului Sportiv Universitatea Craiova (denumită Fotbal Club Universitatea Craiova*)". 

*Cel mai probabil, judecătoarea se referă la clubul lui Mititelu dezafiliat în 2011 și ulterior intrat în faliment. 

Contradicții despre marcă și palmares 

Judecătoarea Ileana-Izabela Dolache-Bogdan a completat: "Așa cum s-a explicat deja, situația mărcii Universitatea Craiova a fost cu totul alta și nu poate pune semnul egalității între cele două chestiuni juridice, deși recurenta încearcă să atragă o identitate de raționament. Marca se raportează la întregul patrimoniu al Clubului Sportiv și este folosită pentru toate activitățile sportive ale Clubului, chiar dacă a devenit notorie prin activitatea echipei de fotbal, pe când palmaresul este strâns legat de echipa de fotbal/secția de fotbal desprinsă din Clubul Sportiv, echipa/secție care, de altfel, l-a realizat". 

Doi judecători au decis pro CS Universitatea Craiova

Ceilalți doi judecători cu opinie majoritară, Mirela Polițeanu și Maria Speranța Cornea, au justificat trimiterea spre rejudecare la CA Timișoara, invocând mai multe vicii de procedură. 

"Chiar dacă nu există o definiție a palmaresului, în decizia nr. 1313 din 22 septembrie 2017 ÎCCJ - Secția I Civilă a reținut că în ceea ce privește notorietatea, (...) semnul a fost folosit de Clubul Sprtiv Universitatea Craiova în activitatea echipei de fotbal din cadrul clubului, din anul 1948 până în 1991, și, totodată, că notorietatea semnului a fost obținută prin rezultatele remarcabile din anii 1980 ale echipei de fotbal, perioadă în care echipa de fotbal aparținea Clubului Sportiv Universitatea Craiova. Așa fiind, Înalta Curte prin considerentele anterior expuse face o legătură între marcă și rezultatele remarcabile obținute, deci palmares". 

Mititelu jubilează: „Motivarea spulberă întreaga construcție criminală condusă de judecătorul de casă al lui Rotaru”

Deși decizia ÎCCJ de rejudecare nu îl avantajează, Adrian Mititelu (54 de ani) apreciază totuși faptul că, în motivarea deciziei ÎCCJ, judecătoarea Ileana-Izabela Dolache-Bogdan a făcut opinie separată față de ceilalți doi magistrați din complet și recomandă respingerea apelului formulat de CSU Craiova.

„În cadrul opiniei separate, judecătoarea Ileana-Izabela Dolache-Bogdan spulberă întreaga construcție criminală condusă demagistratul Marian Budă, judecătorul de casă al lui Mihai Rotaru, acționarul care controlează clubul în ființat în anul 2013”, a comentat Mititelu pe pagina sa de facebook.

GSP a aflat cât plătește CSU Craiova pentru Ișfan + Oltenii, ofertă de 400.000€ pentru alt jucător din Superliga
CSU CRAIOVA
GSP a aflat cât plătește CSU Craiova pentru Ișfan + Oltenii, ofertă de 400.000€ pentru alt jucător din Superliga

4 titluride campioană are Universitatea Craiova (1974, 1980, 1981, 1991)

Cum a comentat Adrian Mititelu motivarea ÎCCJ pentru palmaresul clubului Universitatea Craiova

„În sfârșit, după doi ani! Am primit motivarea deciziei ÎCCJ, de casare și cu trimitere la rejudecare de către Curtea de Apel Timișoara a procesului legat de palmares.

În cadrul opiniei separate, judecătoarea Ileana-Izabela Dolache-Bogdan spulberă întreaga construcție criminală condusă de magistratul Marian Budă, judecătorul de casă al lui Mihai Rotaru, acționarul care controlează clubul înființat în anul 2013.

Reamintim faptul că, la data judecării dosarului, Marian Budă era șeful Secției a IV-a civile din cadrul ÎCCJ și președintele completului care a judecat chiar dosarul în cauză. Ulterior, în urma cererii de recuzare, acesta s-a abținut, constrâns de împrejurări, deși dorea cu orice chip să judece această speță, luându-i locul în complet chiar judecătoarea care a făcut opinie separată și care nu a cedat presiunilor la care a fost supusă de către Budă.

Deși opinia separată este una minoritară, având în vedere gradul ridicat de profesionalism și de argumentare realizat de către magistratul în cauză, ea va constitui o adevărată piatră de moară atât în procesele care vor urma, cât și în dosarul penal aflat pe rolul Secției speciale, dosar în care Budă este protagonist, cu întreaga lui activitate infracțională împotriva clubului Universitatea Craiova”, a precizat Mititelu, care a făcut publică și motivarea ÎCCJ.

Disputa pentru palmaresul Științei a început după ce Universitatea Craiova, echipă patronată de Adrian Mititelu, a fost dezafiliată de FRF în 2011, iar  Federația a acordat, în 2013, un loc în Liga 2 pentru CSU Craiova, echipă nou-înființată de Primăria Craiova.

VIDEO. Pavel Badea: „Dacă știam la vremea respectivă că Mititelu se înscrie în Divizia B, nu mai înființam echipa”

Citește și:

Ronaldo Deaconu, ofertă din China » Ce contract i se propune

Tavi Popescu vrea să plece de la FCSB: „Cât mai repede”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Am închis telefonul tocmai ca să nu ajungă la mine” » Edi Iordănescu a explicat motivele plecării de la echipa națională: „Au fost momente grele!”
Nationala
„Am închis telefonul tocmai ca să nu ajungă la mine” » Edi Iordănescu a explicat motivele plecării de la echipa națională: „Au fost momente grele!”
Lovitură financiară pentru FCSB! S-a aflat clubul care a început negocierile pentru transferul lui Darius Olaru
Superliga
Lovitură financiară pentru FCSB! S-a aflat clubul care a început negocierile pentru transferul lui Darius Olaru
Au apărut imaginile pe care PAOK și Răzvan Lucescu le voiau blocate! Scene șocante: antrenorul român sare la fanii adverși
Campionate
Au apărut imaginile pe care PAOK și Răzvan Lucescu le voiau blocate! Scene șocante: antrenorul român sare la fanii adverși

Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro

După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”


Comentarii (198)
pittt
pittt  •  09 Ianuarie 2023, 23:15
Postat de tzintaru pe 09 Ianuarie 2023, 21:37

Serios,mai documenteaza-te că spui numai prostii!La Curtea de Apel,Sandu și Mitică primiseră condamnări și erau obligați să plătească împreună cu LPF, FRF +alții clauzele de reziliere.A fost o știre care a făcut valuri la vremea respectivă și tu spui că nu este așa.Era un proces penal și ăștia erau acuzați pentru abuz în serviciu!Au primit achitări la ICCJ pentru că CCR a modificat legea privind abuzul în serviciu.Logic,fiind dezincriminată fapta pentru care erau acuzați,au fost achitați dar a rămas deschisă latura civilă privind situația jucătorilor! Instanta civila s-a pronunțat că situația tine de jurisdicția TAS,motiv pentru care este deschis un proces la TAS!Ăla de care zici tu cu dezafilierea a fost civil!

Măi oameni buni, nu mai luati de bune toate articolele care caută senzatii tari, și nu explică nimic clar, mai cititi și voi legislație, că de aia ajungeti să debitați tâmpenii. Latura penală se judecă între stat, prin intermediul procurorului, și cei acuzati. După ce se termină latura penală, dacă acuzații sunt declarați vinovati, urmează latura civilă. Aici se stabilise că sunt vinovați dar în toate articolele a apărut că s-a stabilit și că aceștia trebuie să achite taxa de reziliere. Abia aici intervin păgubiții (nu mai are treabă procurorul), care cer stabilirea pagubei si restituirea ei. Instanța poate să stabilească existenta pagubei si valoarea acesteia, sau că nu există pagubă. În cazul ăsta s-a terminat latura penală, dar până să se ajungă la cea civilă abuzul în serviciu a fost discriminat, deci s-a dus vinovăția stabilită pe parte penală, adică s-a ales praful de tot procesul. Mititelu a fost nevoit să deschidă proces pe parte civilă, în care s-a stabilit că ceea ce cere el nu e de competenta instantelor civile, că nu s-a încălcat legislatia țării noastre, și că el invocă norme și regulamente sportive (adică FIFA) pe care le judecă instanțele sportive.

tzintaru
tzintaru  •  09 Ianuarie 2023, 21:37
Postat de pittt pe 09 Ianuarie 2023, 16:48

Amesteci lucrurile fără să ai habar de legislatie. În primul rând în urma unui proces penal nu te pune nimeni să plătești nimic, pedepsele sunt doar penale, adică n-are cum ”a fost în prima instanță unul penal și Sandu,Mitica,FRF și LPF au fost obligați să plătească clauzele de reziliere”. Asta se stabileste doar în civil, cu proces deschis separat fată de cel penal. În al doilea rând instantele de judecată nu pot hotărî ca procesul să se judece la TAS, nu pot hotărî ele ce judecă TAS-ul și ce nu. Treaba a fost cam așa: Mititelu a deschis în primă instanță proces penal, pentru a se stabili că cei numiti de tine sunt vinovati, să-și primească pedepsele penale, și în urma stabilirii vinovăției să deschidă proces civil pentru a stabili despăgubirile. În urma procesului, instanța a stabilit că faptele nu sunt penale și că nu au ce să judece, că dacă există vinovăție asta trebuie stabilită în civil. Mititelu a deschis proces civil unde s-a stabilit că dezafilierea nu a fost corectă, iar FCU să fie reprimită acolo de unde a fost scoasă, iar în privinta jucătorilor s-a stabilit că nu s-a încălcat legislația României, și că dacă Mititelu zice că s-a încălcat legislația sportivă, atunci, dacă vrea, să-și caute dreptatea acolo, că nu face obiectul instanțelor noastre de judecată.

Serios,mai documenteaza-te că spui numai prostii!La Curtea de Apel,Sandu și Mitică primiseră condamnări și erau obligați să plătească împreună cu LPF, FRF +alții clauzele de reziliere.A fost o știre care a făcut valuri la vremea respectivă și tu spui că nu este așa.Era un proces penal și ăștia erau acuzați pentru abuz în serviciu!Au primit achitări la ICCJ pentru că CCR a modificat legea privind abuzul în serviciu.Logic,fiind dezincriminată fapta pentru care erau acuzați,au fost achitați dar a rămas deschisă latura civilă privind situația jucătorilor! Instanta civila s-a pronunțat că situația tine de jurisdicția TAS,motiv pentru care este deschis un proces la TAS!Ăla de care zici tu cu dezafilierea a fost civil!

pittt
pittt  •  09 Ianuarie 2023, 16:48
Postat de tzintaru pe 07 Ianuarie 2023, 21:27

Nu știi ce vorbești.In primul rand jucătorii au fost declarați liberi de contract după excluderea provizorie nu după dezafilierii care a venit mult mai târziu.Procesul legat de jucători a fost în prima instanță unul penal și Sandu,Mitica,FRF și LPF au fost obligați să plătească clauzele de reziliere in prima instanță.Apoi,in urma unei decizii a CCR,care a dezincriminat faptele comise de comitetul executiv al FRF,au fost achitați și procesul a continuat în civil.Iar decizia a fost că trebuie judecat de TAS.Procesul se afla la TAS

Amesteci lucrurile fără să ai habar de legislatie. În primul rând în urma unui proces penal nu te pune nimeni să plătești nimic, pedepsele sunt doar penale, adică n-are cum ”a fost în prima instanță unul penal și Sandu,Mitica,FRF și LPF au fost obligați să plătească clauzele de reziliere”. Asta se stabileste doar în civil, cu proces deschis separat fată de cel penal. În al doilea rând instantele de judecată nu pot hotărî ca procesul să se judece la TAS, nu pot hotărî ele ce judecă TAS-ul și ce nu. Treaba a fost cam așa: Mititelu a deschis în primă instanță proces penal, pentru a se stabili că cei numiti de tine sunt vinovati, să-și primească pedepsele penale, și în urma stabilirii vinovăției să deschidă proces civil pentru a stabili despăgubirile. În urma procesului, instanța a stabilit că faptele nu sunt penale și că nu au ce să judece, că dacă există vinovăție asta trebuie stabilită în civil. Mititelu a deschis proces civil unde s-a stabilit că dezafilierea nu a fost corectă, iar FCU să fie reprimită acolo de unde a fost scoasă, iar în privinta jucătorilor s-a stabilit că nu s-a încălcat legislația României, și că dacă Mititelu zice că s-a încălcat legislația sportivă, atunci, dacă vrea, să-și caute dreptatea acolo, că nu face obiectul instanțelor noastre de judecată.

Vezi toate comentariile (198)
Comentează