FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ GSP

Pandemia schimbă tradiția fotbalului! Lucru rar întâlnit în istoria Ligii 1

foto: Raed Krishan/GSP
foto: Raed Krishan/GSP

Articol de , , - Publicat joi, 22 octombrie 2020 09:00 / Actualizat joi, 22 octombrie 2020 09:34

În primele 7 etape din Liga 1 raportul victoriilor gazde versus oaspeți e aproape egal, 21-19, lucru rar întâlnit în istorie, o posibilă explicație fiind că toate meciurile se dispută fără spectatori, iar avantajul de a evolua acasă practic nu mai există.

Influența pandemiei în fotbal este aproape totală. Nu doar că au fost schimbate anumite reguli, cum ar fi să se permită efectuarea a 5 schimbări pe parcursul celor 90 de minute, dar s-a modificat și una dintre cele mai vechi și mai respectate tradiții. Aceea că echipa care evoluează pe teren propriu are un avantaj și în general, pe termen lung, câștigă mult mai multe meciuri, implicit puncte, decât cele care sunt oaspete.

Match Preview Sepsi - Dinamo

Repartiția punctelor în ultimele 3 starturi de campionat

SEZONPUBLICPROCENT PUNCTE GAZDEPROCENT PUNCTE OASPEȚI
2018-2019DA60%31%
2019-2020DA59%32%
2020-2021NU47%44%

Această regulă a fost aproape complet anulată în primele 7 etape disputate în Liga 1. Numărul de succese al gazdelor versus al oaspeților nu doar că nu e dezechilibrat, dar a ajuns aproape la egalitate. Formațiile care au evoluat acasă s-au impus de 21 de ori, iar cele în deplasare au făcut-o de 19 ori. O diferență extrem de mică, mai ales comparată cu ceea ce s-a petrecut în precedentele două sezoane, în care meciurile s-au disputat cu spectatori în tribună.

Anul trecut, tot după primele 7 runde, raportul era net în favoarea gazdelor. 23 de victorii pe teren propriu și mai puțin de jumătate obținute în deplasare, doar 11. La fel au stat lucrurile și în 2018-2019, 23-10 în disputa succeselor acasă versus pe teren străin.

Cea mai la îndemână explicație pentru această mare schimbare stă în absența spectatorilor. România nu s-a aliniat altor campionate de pe continent, care au permis accesul a 10, 20, chiar 30 la sută din capacitatea arenelor. În Liga 1, de când s-a declanșat pandemia, martie și până în prezent, niciun meci nu a avut parte de fani pe stadion. 

 Match Preview FCSB - Hermannstadt

ANALIZA PRIMELOR 7 ETAPE DIN ACTUALUL SEZON

PE TEREN PROPRIU

CELE MAI BUNE

FCSB9p (3 meciuri)
U Craiova9 (3)
CFR8 (4)
Chindia 6 (3)

CELE MAI SLABE

UTA2p (3 meciuri)
Dinamo2 (4)
Astra 1 (4)

ÎN DEPLASARE

CELE MAI BUNE

U Craiova12p (4 meciuri)
Sepsi8 (4)
CFR7 (3)

CELE MAI SLABE

Gaz Metan3p (4 meciuri)
Poli Iași 3 (3)
Astra 0 (3)
FC Argeș0 (3)

Dinamo, cea mai dramatică situație

De departe, echipa care a resimțit cel mai mult lipsa suporterilor și a faptului că e nevoită să evolueze acasă cu tribunele goale e Dinamo. În momentul de față, trupa lui Contra e a doua cea mai slabă în meciurile de pe teren propriu, are doar două puncte în 4 jocuri și sub ea se clasează doar nou-promovata FC Argeș. În schimb, în campionatul trecut, pe parcursul sezonului regulat, în care publicul a avut acces la toate cele 13 partide de acasă, Dinamo a fost aproape campioană în clasamentul partidelor de pe teren propriu. A câștigat 9 din cele 13 întâlniri și a strâns un total de 29 de puncte, ceea ce înseamnă 75% din totalul celor puse în joc. O singură echipă a stat mai bine, CFR, cu 33 de puncte câștigate!

4.700 de spectatoria fost media bifată de Dinamo în sezonul trecut la meciurile de acasă, fiind pe locul 3 în Liga 1, după U Craiova (13.000) și FCSB (7.000)

Sepsi se simte mai bine afară

La polul opus cu Dinamo se situează Sepsi, formație care în tot sezonul regulat trecut a câștigat doar 14 puncte în deplasare, reușind numai două succese. Acum, în primele 4 deplasări, echipa lui Leo Grozavu n-a pierdut deloc, s-a impus deja de tot atâtea ori cât a făcut-o în întreg campionatul precedent și e a doua cea mai bună în ierarhia jocurilor de pe teren străin, după Craiova, singura care a câștigat pe linie, indiferent că a fost acasă sau afară.

În Anglia și Germania s-a răsturnat complet

Ceea ce s-a întâmplat în Liga 1 își găsește corespondent și în trei dintre cele mai puternice campionate ale continentului: Spania, Anglia și Germania. Mai ales în privința ultimelor două, raportul a fost inversat în privința celor mai multe victorii obținute, s-au înregistrat succese mai numeroase din partea formațiilor care au fost oaspete. În Spania situația este aproape identică celei din România, 20-19 pentru gazde.

ȚARANR. ETAPERAPORT VICTORII GAZDE-OASPEȚI
Anglia517-22
Germania412-13
Spania620-19

Citește și alte știri despre Liga 1:

Jucătorii lui Dinamo, desființați: „«Nuevo Dinamo» e ruptă în două! Jucătorii nu știu să dribleze! Doar vorbesc spaniolă între ei”

Doi fotbaliști de la FCSB, infectați cu COVID-19 » Virusul pune din nou probleme roș-albaștrilor

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a intrat în direct la GSP Live, după FCSB - Olympiakos: „Deja am răspunsul dacă suntem echipă mare sau nu”
Europa League
Gigi Becali a intrat în direct la GSP Live, după FCSB - Olympiakos: „Deja am răspunsul dacă suntem echipă mare sau nu”
CALCULE: FCSB e ca și calificată în primăvara Europa League: 99% șanse + Cum ajunge în „optimi”
Europa League
CALCULE: FCSB e ca și calificată în primăvara Europa League: 99% șanse + Cum ajunge în „optimi”
România divizată! Proteste și contramanifestații în Capitală, ultrașii radicali au avut propria țintă: „Străzile sunt naționaliste, lor le pute ce e românesc!”
Stiri extrasport
România divizată! Proteste și contramanifestații în Capitală, ultrașii radicali au avut propria țintă: „Străzile sunt naționaliste, lor le pute ce e românesc!”

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează