Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat sambata, 01 iulie 2023 10:00 / Actualizat sambata, 01 iulie 2023 13:33
Jean Vlădoiu (54 de ani) dezvăluie salariul fabulos pe care l-a avut la Koln, dar și care este suma pe care nemții au plătit-o celor de la Steaua în 1996. Povestește ce fel de jucător era Toni Polster, dar și cum l-au primit dinamoviștii după experiența din Ghencea.
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată miercurea, în fiecare săptămână, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Jean, după doi ani de la Mondialul din SUA a venit transferul la Koln.
- Au dat pe mine 1,5 milioane de mărci! Foarte mulți bani.
- Cel mai mare salariu la Koln l-ai avut?
- Când am bătut palma în Anglia cu președintele am cerut un milion de mărci. Adică undeva la 490.000 de mărci brut în mână. Plus că acolo mai plăteai asigurările, mașina, amenzile etc..
- Adică?
- Nu stăteai să mergi la bancă, îți trăgeau direct. Inclusiv amenzile... În prima lună, ca tot românul, parcam ca să iau pâine, nu mă duceam o sută de metri să parchez și să plătesc trei mărci. Credeam că merge ca la noi. Am luat vreo șapte amenzi la 50 de mărci și ușor, ușor am văzut că nu e bine. Erau mașinile clubului, dar îți venea amenda la club, nu te certai cu nimeni. Îți trăgeau banii din salariu și la revedere, nici nu discutau cu tine.
„Niciodată n-am avut probleme cu suporterii”
- Am fost la prezentarea ta la Koln și președintele l-a întrebat pe unul de-acolo câte tricouri s-au vândut. 18.000 în câteva zile.
- O sută de mărci costa tricoul! Acolo am avut onoarea să joc alături de Toni Polster. În primele zece meciuri am marcat opt goluri.
- Nu ți-a zis nimic de combinațiile legate de Gheata de Aur?
- N-am avut nicio discuție. Era un tip atât de decent și un băiat de echipă fabulos. L-am avut și pe Dorinel Munteanu acolo. Viața în străinătate a devenit mult mai ușoară. M-am integrat foarte bine la Koln. Apoi m-am întors la Dinamo, la insistența lui Ionuț Lupescu.
- N-ai avut probleme la revenirea de la Steaua?
- Suporterii m-au acceptat, chiar dacă le dădusem goluri în derby-uri. La primul meci jucat acasă am dat gol și-am bătut cu 3-2. Cred că am un singur meci acasă, cu Petrolul, când n-am dat gol. Niciodată n-am avut probleme cu suporterii pentru că i-am respectat. Nu am gesticulat și m-am bucurat doar cu colegii mei. Viața m-a trimis la cele mai puternice echipe din România, lucru cu care mă mândresc.
„Aș fi fost nesimțit să-i spun antrenorului”
- După trei echipe bifate în București, ai ajuns și la Craiova.
- Asta după ce mă lăsasem de câteva luni de zile. Emil Săndoi a mers antrenor acolo și când am debutat în primul meci cu Steaua i-am bătut cu 3-1. Am intrat la pauză, aveam 35 de ani, după trei luni de pauză. Emil înainte de meci m-a întrebat dacă vreau să intru din primul minut sau din repriza a doua.
- Ce-ai ales?
- Aș fi fost nesimțit să-i spun antrenorului că vreau să joc după trei luni de pauză din primul minut. M-a băgat la 1-1 în repriza a doua, am scos penalty, iar după am pasat la golul trei, marcat de Bobi Verdeș. Am stat șapte etape pe primul loc, cu 50.000 de suporteri.
- Acolo mereu era o nebunie!
- Mulți dintre ei rămâneau pe afară... Cu două ore înainte de meci erau și zece mii de oameni în exteriorul stadionului. O perioadă fabuloasă, acolo au fost mereu suporterii alături de echipă.
„Suntem limitați în momentul acesta”
- România a terminat Europeanul de tineret în genunchi. Cu niciun gol marcat...
- Nu mai există materie primă! Trebuie să vedem realitatea. Noi în ultimii ani la copii și juniori am lucrat, dar foarte puțin. Copiii noștri și generațiile tinere nu mai muncesc așa cum ar trebuie să muncească și să tragă tot timpul de ei. Suntem limitați în momentul acesta.
- Avem probleme mari de jos!
- Când vom învăța să muncim mai mult, să ne dorim mai mult... Performanța nu o poți face dacă nu te depășești în anumite momente. Ne mulțumim numai cu ce fac antrenorii în acea oră și jumătate. N-ai nicio șansă să te bați de la egal la egal cu jucători din Spania, Anglia, Germania, Franța.